Edisi Blogger: September 2010

Khamis, 30 September 2010

Pengorbanan Si Anak Berusia 10 Tahun

Hari ini seperti hari2 biasa saja aku datang ke kuliah...rase sdikit penat dan malas..ye la, kelas petang jam4 katakan..nasib bek la kelas jm2 batal, so sempat jugak menyibuk kat library tuk menyempitkan diri dalam Megalab..jm3.45 ptg mcm tu barula aku dgn geng2 len pergi ke kuliah. Aku memang suka dgn lecturer subjek tu sbab dlm bnnyk2 lawaknya, ilmu tu tetap menempel kat otak ni jugak..hari ni lecturer tu ada crite pasal satu kisah benar tentang seorang budak 10 tahun yang bunuh diri..

Budak ni mempunyai kluarga yang serba kekurangan...memang dia sangat miskin tegar la...ibunya bekerja kuat untuk menyara mereka adik beradik dan menghidap penyakit hati..penyakit ini menyebabkan badannya menjadi kurus dan ramai masyarakat yang menganggap dia sebagai seorang penagih dadah dek kerana fizikalnya..tambahan pula suaminya memang merupakan penagih, so faham2 la mcm mna sempitnya fikiran masyrakat di kawasan kejiranan itu dalam melabel si isteri sebagai penagih dadah (tapi sebenarnya tidak)..anaknya yang baru berusia 10 tahun ini pula datang ke sekolah tanpa wang sesen pun dan hanya membawa bekal yang disediakan oleh ibunya..bekalannya itu ialah hanya nasi bubur bercampur dengan lauk kangkung...ramai kawan2 di sekolah yang sering mengejeknya kerana membawa lauk 'anjing' ke sekolah...oleh kerana mengalami tekanan yang dasyat ini, budak lelaki 10 tahun itu pun tekad untuk membunuh diri dengan menggantung dirinya...apa yang lebih mengharukan ialah anak ini telah meninggalkan nota terakhir kepada ibunya...dalam nota itu, dia mengatakan bahawa dia membunuh diri kerana mahu mendermakan 'hati'nya kepada si ibu ini supaya ibunya sihat semula dan dapat bekerja dengan baik untuk menampung kehidupan adik-adiknya kelak..


Kalau la si bapa ini boleh menjadi ketua keluarga yang baik dalam keluarganya, hal seperti ini dapat dibendung. Kanak-kanak apabila sudah tekad melakukan sesuatu, mereka tidak boleh mempertimbangkan baik buruk akan kesannya kelak....Pandai2 la kita mencari moral of the story ye...

Selasa, 28 September 2010

Kisah Memalukan

Alkisah, (tapi ini benar2 berlaku)

Hari itu cuaca sangat panas terik..maklumlah tengah hari katakan...Adalah sorang student kat U** ni, sedang dalam perjalanan ke kelas kuliah petang jam2 gitu..dia bersama dengan dua orang kawannya lagi..1Malaysia geng la ni kononnya..sebab cuaca terik, mereka kluarkan senjata defensive matahari iaitu payung..mereka berjalan punyala main lenggang kangkung..al maklumlah sedang berjalan depan bustop yang dipenuhi oleh pelajar2 len kan..masa tu angin sepoi2 bahasa je, buatkan sorang student putri lilin ni berada di awangan dek kerna angin menyegarkan itu...tetiba pulak angin berubah mood jadi angin kuat (mungkin td angin sepoi2 itu hanya warming up je)...tak tau la apa yang tak kena dengan payung sorang student putri lilin ni yg tetiba terbang..hanya tinggal pemegang kayu tuk batang payung tu je yg tinggal digenggamannya..tp yg menghairankan, student ni rileks je bawa pemegang payung tu mcm tak sedar payungnya sdh terbang (mungkin khusuk control lubang hidung lalu depan bustop tu kan)...2 org kawannya lg dah terbahak bahak ketawa kat depan, buat student putri lilin ni kehairanan sampailah dia tersedar diri akan malapetaka yg menimpa payungnya...bila sedar, ha!! habislah..tadi ayu bukan main lagi..bila nmpak sisa payungnya sedang menari dibawa angin, maka terjadilah adegan kejar mengejar antara "student putri lilin dengan payung kontotnya" depan bustop..apa lagi, student2 yg duduk kat bustop td tu pun faham2 la..td muka dorang bukan main stress lg..lepas tengok movie free, hah!! muka trus ceria bangka macam nangka terlebih masak...malu student tu tau...sangattt la malu tahap gaban...

apa tidaknya...student tu adalah AKU!!!!

Isnin, 27 September 2010

Save Me!! The Negative Thinking

OMG, what a feeling..no clues, no idea, no thought, no brain, no no no...helplessly, unmotivated, unprepared, undone, untold, unsure, undo undo undo...going to fail, going to kill, going to scream, going to burst, going to hell, die die die..."Life is short, make it fast", "if someone can do it, no wonder why i can't"..."the road is long, not short"..."i plant money, but my future looks dark, because it's time for El Nino"..."someone can make a different, but i am different"..."why should continue, when you have nothing"...bla bla bla...full stop..

Rabu, 22 September 2010

STOP SEX TRAFFICKING OF CHILDREN & YOUNG PEOPLE

Well..well...well...this is a century's old issues all over the world..let's fight against it...Human trafficking is the third largest and fastest growing criminal industry in the world.

1.8 million children are exploited in the global commercial sex trade though this figure is thought to be much higher due to the underground dealings of the traffickers.

Reports show that sexual exploitation is the most likely purpose of trafficking.
Trafficking exists in countries all over the world. It doesn’t only exist in the poorest countries.

Your signature really can make a difference. Sign the petition.

kindly visit HERE

Ahad, 19 September 2010

pawned English by Frenchwomen

Wakakaka...now i start to think that my English is not so bad compared to this women..but anyway, i actually don't have any intention to make this person down yet i think she is soo creative in pawning language..this video is about a women who sing Maria Carey's song called "Without You" in a music audition at France...she even changed the title of the song to "Ken Lee" a.k.a "Can't Live"..watch this video and enjoy.



"Ken lee..tulibidu budoucho"..the best lyric