Edisi Blogger: Mei 2011

Ahad, 29 Mei 2011

Biodata Scotty McCreery juara American Idol ke-10

Siapa tak kenal dengan Scotty McCreery, juara terbaru siri rancangan mencari bakat paling popular American Idol ke-10 kan. Berikut merupakan biodata penyanyi country yang sedang meletup ketika ini.

Nama:  Scott Cooke McCreery
Umur:  17 tahun
Tarikh Lahir:  9 Oktober 1993
Asal:  Garner, North Carolina, United States of America (USA)
Nama ibu bapa:  Judy dan Micheal McCreery
Sejarah persekolahan:  West Lake Middle School - Garner Magnet High School
Genre musik:  Country
Instruments:  Vokal, piano, gitar
Single pertama:  "I Love You This Big"
Twitter:  @SMcCreeryAI10

Tonton video ketika McCreery diumumkan sebagai juara American Idol ke-10

Jumaat, 27 Mei 2011

Pelakon Korea memang suka bunuh diri!

Fuh! apa lah yang nak jadi dengan manusia zaman sekarang ni. Dalam masa seminggu, kita sudah disajikan dengan berita bunuh diri dua pelakon/artis Korea. Gua ni memang minat giler dengan drama-drama dan lagu-lagu Korea so bila ada je berita pasal artis-artis kat sana, saya memang suka nak ambil tahu. Tapi kalau berita pasal bunuh diri yang dipaparkan,memang agak menyedihkan. Pada 23 Mei yang lalu, penyanyi Song Ji-sun telah bunuh diri dengan terjun dari bangunan. Katanya sebelum meninggal, dia tak mahu gantung diri sebab ianya menyakitkan dan memilih untuk terjun dari bangunan sebagai jalan kedua. Pada hal dua-dua tu pun memang membawa maut. Rasanya dia sengaja nak minta perhatian dari orang ramai terutamanya dari si pemain baseball tu yang dikatakan menjadi punca dia membunuh diri. Gara-gara cinta tak diterima, dia terus sahaja mengambil jalan singkat untuk menyelesaikan isunya. Tapi apakan daya, kita hanya mampu mendapatkan iktibar dari kejadian seumpama ini.

Lepas tu, kelmarin giliran si Dong-hwa pula yang mengakhiri riwayat hidupnya sendiri dengan menggantung diri. Menurut sumber yang dipercayai, Dong-hwa membunuh diri kerana menghadapi masalah tekanan dalam diri yang melampau. Tekanan yang dihadapinya itu berpunca daripada kematian pengurusnya yang dianggap sebagai orang terpenting dalam hidupnya dua tahun lalu. Memang sudah lama sangat dia repressed tekanan tersebut sehingga sampai ke satu tahap di luar kawalannya. 
Itu lah, jika kita tertekan dan sedih, cari lah seseorang yang boleh dipercayai untuk meluahkan segala isi hati yang terpendam. Jangan biarkan ia mengganggu anda kerana bila ia sampai ke satu tahap di mana anda sendiri pun sudah tidak boleh mengawalnya lagi, maka kes bunuh diri berkemungkinan besar akan berlaku. Paling baik, carilah satu tempat yang tenang dan berdoalah kepada Tuhan kerana Dia lah penghibur, Dia lah pendengar, Dia lah sumber kekuatan, Dia lah pelindung, dan Dia juga sumber keselamatan.


Rabu, 25 Mei 2011

Everything will be okay!

That's it. I've been trying to convince myself that everything will be okay eventhough that lots of it seems to be not okay. All things that come in my way are inevitable eventhough that I can't see it. Yes, it's true that i'm so stress right now but I keep trying to think positive. Now I know how it feels like when you are putting yourself out of your comfort zone. Everything will be hard if you think it is something hard to do and so the otherwise.

The hurdles are getting fewer and fewer and i can see the finish line over there. Just keep running and go for it. This is life. There are many options. All we have to do is just to make the wisest choice. Life is about choices and this is the choice I made. There's no turning back. I don't know whether i had made the right choice or not. I know i'm not really good in decision making so I have to learn from this experiences.

Right now, all I want is to get out from all these hurdles at the finish line. Huh!..

Selasa, 24 Mei 2011

Hairan bin pelik! This Man tries to board train with pony

Lol...this man make my day. According to Metro.co.uk website, The unnamed man (incidentally, we don't know the horse's name either) approached the ticket office in Wrexham and asked to buy two tickets for the 19:02 service to Holyhead. Funnily enough, his request was refused - with the office worker telling the man horses were not allowed on the rail network.

'I know the law,' was his reported, rather brusque, response as he walked away, into a lift (yes, a LIFT... with the horse), across a bridge over the tracks and down onto the northbound platform. According to local media, when the train arrived the man boarded, and tried to pull the pony on after him - until a conductor stepped in to repeat that horses are not allowed on trains. A brief argument is said to have ensued, when the man fought his corner - the horse, presumably, standing by eagerly awaiting the outcome to see if he'd get his long-awaited train ride after all. But it was all to no avail - as the man was eventually led away so the train could depart, sadly without any four-legged passengers.

Later, a spokesperson for Aviva Trains Wales confirmed the company's policy is 'no livestock'. 'We do allow small animals, such as dogs and guide dogs, onboard but not large animals that could pose a risk to the general public,' they said.  'The man was refused a ticket and was not allowed to board the train.
'He then left the station, so there is no need for any further investigation.'

We understand the ticket would have been priced at £25 (a 'pony', geddit? No? Oh well, we tried).

Watch the man with his pony below

Ahad, 22 Mei 2011

Setelah Seminggu Praktikum

Fuh, lama sangat rasanya tak update blog. Dulu semasa menjalani kehidupan berkuliah di universiti, memang tak ketinggalan buat satu dua entri dalam sehari. Tapi kini setelah berpraktikum, memang sangat terhad masa untuk berblogging. Biasala tu kan, ada masanya kita kena bijak membahagi masa dan tumpuan. Antara belajar dan berbloging kita kena pandai balance antara keduanya. Bak kata seorang bloger ini, jangan nak kejar sangat kedua-dua benda tu, kena fokus yang mana lebih penting dulu. Tak pe, sekarang saya fokus dulu dengan praktikum selama tiga bulan ni, kemudian bila dah selesai kelak, saya akan kembali menjadi bloger harian biasa. Huhu. Itu pun kalau tiada aral melintang. kot kot lepas ni blogger.com kena hack, tak dapat lagi nak berblog. Anyway, kalu kena hack kan masih ada wordpress, squidoo, hubpages, dan macam-macam lagi la. Apa nak takot kan. Cuma kena usaha dari awal semula. Payah!

Besok merupakan hari Isnin yang kedua untuk saya berpraktikum. Sekarang rasanya hampir semua benda berkaitan dokumentasi dan borang-borang khas sudah beres. So, tekanan pun dah kurang sikit berbanding minggu lalu yang memang berterabur sana-sini. Cuma masalahnya sekarang ialah bagaimana gua nak cari klien untuk menjalankan sesi kaunseling selama 80 sesi minimum tu? adoh! pikir benda ni memang kurang menyenangkan. Dah lah budak-budak tu nak cuti dua minggu lagi. Kalau macam ni, saya pun nak cuti juga lah. Lepas tu extend dua minggu praktikum. Daripada pergi kerja tapi tak der apa nak buat, lagi bagus cuti. Boleh juga pergi menoreh. Hahaha! dapat duit buat isi minyak. Untuk pengetahuan korang, gua praktikal ni pun tak da elaun tau. Kesian bin menyedihkan sungguh. Tapi tak pe lah. Yang penting saya dapat tamatkan praktikum ini dengan sempurna. Mudah-mudahan.



Khamis, 19 Mei 2011

Saya sibuk

Wargh!! baru terasa bagaimana tinggi rendahnya langit itu...sebelum ni banyak sangat bersantai semasa belajar kat kuliah atau kat tutorial. Sebelum ni segala ilmu yang dicurahkan oleh lecturers macam kurang diendahkan. Sekarang memang padan la muka gua. Minggu pertama semasa praktikum memang banyak benda yang tergesa-gesa. Berterabur sana-sini.

Tapi tak pe la..baru minggu pertama. Keadaan ini biasa terjadi kepada kebanyakkan mahasiswa/siswi yang membuat praktikum. Adoyai..nasib baik lah para pelajar kat sini sporting-sporting semua. Memberi kerjasama dengan baik dan dapat mengamalkan 5S. Kakitangan juga memang supporting. Saya harap lepas ni saya dah tak berterabur sana-sini lagi. 

Haih! dalam sibuk-sibuk begini pun masih sempat update blog. Bukan apa, cuma ini saja cara untuk meredakan ketegangan yang ada dalam diri saat ini. Baru lega sikit. Blog adalah tempat terbaik untuk meluahkan perasaan ketika ini. Huhu..legaa.

Rabu, 18 Mei 2011

The Doomsday is on 21st of May, 2011????

I was shocked when i read the news on Yahoo cited this, Catholic Bishops’ Conference of the Philippines (CBCP) spokesman Msgr. Pedro Quitorio III has refuted the May 21, 2011 end-of-the-world prediction a California-based Christian ministry has spread through the Internet and in the streets of Manila.

Quitorio said the end of the world cannot be predicted, recalling that, “In the Bible, it says nobody knows when the end of the world is, except God the Father."

“How can they predict the end of the world when no one can even predict an earthquake accurately?" the CBCP spokesman added.
From the Great Flood
Harold Camping, leader of Family Radio Worldwide, claims his reading of the Bible led him to one conclusion. "Beyond the shadow of a doubt, May 21 will be the date of the Rapture and the day of judgment," Camping said.

Some Family Radio volunteers have recently been walking the streets of Manila and giving their Judgment Day pamphlets to people they meet. Their ministry has head offices in Oakland, California. 

Camping caught the media’s eye many times before. One recent instance was via an article published in The Washington Post last March 24.
In that report, it was explained that Camping got the May 21, 2011 date of Judgment Day using passages from the story of Noah’s Ark in Genesis and the Second Epistle of Peter, mixed with his interpretations of those passages. 

Camping had a previous doomsday prediction, which he made in his book entitled 1994? — With Earl Rosero/VS, GMA News.

What can i say anymore? Maybe the Bible that i read was different from the one that Harold Camping read. As far as i know, nobody can predict the exact time of this so called doomsday. But for sure, there are signs of it according to the bible. All we have to do is just keep ourselves believing on what we used to believe depend on what religions we hold. Keep praying and we'll be safe. 

Isnin, 16 Mei 2011

Hari pertama menjalani praktikum

Hari ini 1st day saya menjalani latihan praktikum. Memang agak gementar dan agak tertekan juga bila banyak persoalan yang melanda diri tertanya-tanya bagaimana keadaannya bila berada di organisasi. Namun demikian, hari pertama praktikum memang di luar jangkaan saya selama ini. Staf-staf di organisasi tempat saya praktikum memang peramah dan sporting dari pengarah sampai lah kepada makcik kat kantin. Student-student kat sini pun memang peramah dan senang untuk bergaul. Satu perkara yang lagi menggembirakan ialah saya dan rakan sepraktikum yang lain diberikan tempat tinggal yang sangat menyelesakan. Mereka beri kami rumah warden yang tak berpenghuni. Tempatnya memang luas. Ada dua bilik tidur dan dua ruang tamu besar. And it's all FOC. No monthly fees. Kan hebat gitu. Macam tinggal kat rumah sendiri pulak.

Oh ya, hari ini kami dah diberikan satu tugas pertama sempena sambutan Hari Guru. Kami diberi peluang oleh penyelia akademik untuk membuat bimbingan dengan para ahli-ahli majlis perwakilan pelajar di sini untuk membuat persiapan persembahan. Baru sebentar tadi kami selesai bersuai mesra dengan mereka. Maknanya, hari pertama ini kami dah boleh masukkan rekod untuk bimbingan dalam laporan praktikum kami. Macam kerja overtime pulak bila buat meeting masa malam-malam. Tapi tak pe. Yang penting ada maknanya. Sekarang saya dah mengantuk dan nak gi tidur lu. Besok cuti Hari Wesak. Happy Wesak day for 1Malaysia. Tadaa..

Ahad, 15 Mei 2011

Gementar pula nak start praktikum esok

Akhirnya, 3 tahun pengajian dah berakhir. Kini hanya tinggal satu hurdle lagi untuk berkonvo iaitu praktikum. Fuh! macam sekejap saja 3 tahun itu berlalu. Rasa macam baru kelmarin saya melangkah masuk U. Esok pula adalah hari yang penuh debaran. Saya dah start praktikum. Kenapa cepat sangat ya? saya nak juga rasa cuti seminggu dulu sebelum start praktikum selama 3 bulan ni. Final exam pun baru saja melabuhkan tirai pada hari jumaat yang lalu. Otak ni pun rasa macam masih berat. Adoi!!

Berdebar? memang saya berdebar nak pergi kat organisasi tempat saya praktikum tu. Walaupun sebelum ni pernah pergi sana tapi tak tahu kenapa masih rasa berdebar. Banyak persoalan yang timbul. Nasib baik ada manual praktikal. Kalau tiada memang nahas la gua. Entah macam mana rasanya bila berada di sebuah institusi sebagai sabagai seorang staff. Saya ni pun bukannya ada pengalaman bekerja pun. Adoi..nerves..nerves..

Tapi tak pe. Itu adalah perasaan yang dilalui oleh kebanyakkan pelajar yang menghadiri praktikum. Dah lah course saya ni kena wajib pergi praktikum. Tak macam course kengkawan yang lain. Mereka boleh buat tesis saja dan tak perlu praktikum. Ceh! jeles pulak saya. Apa-apa pun, perkara ini adalah lumrah hidup dan kena hadapinya dengan tawakal, sabar, kuat, dan terbuka. 

Lagi satu yang menambahkan kegentaran gua ialah esok gua first time bawa kreta pergi kat sana. Oleh yang demikian, maka terpaksalah saya bangun seawal jam5 pagi untuk bersiap awal dan bertolak awal dari rumah semata-mata untuk megelak trafik jam. Saya ni tak biasa sangat bawa kreta lagi. So untuk permulaan ini, saya bawa kreta auto dulu. Bila dah biasa sikit, nanti bawa kreta manual pulak. Bukan kreta gua tau! 

Dah jam11 malam ni. Saya nak berusaha untuk tidur dulu. Saya ni kalau nerves memang lambat tertidur. Entah kenapa, mungkin sebab banyak sangat fikir benda-benda pasal praktikum ni kot. Before that, gua nak layan dulu video2 klip Super Junior menari ni. Hilang sikit nerves. Pas tu boleh tidur dengan aman. Tadaa!

p/s: Kepada rakan-rakan seangkatan saya yang mengambil kursus Psikologi Kaunseling, UMS, saya mengucapkan selamat berpraktikal bermula hari ini (untuk mereka yang menjalankan praktikul di bahagian Utara Semenanjung, dan yang bermula esok (bagi kengkawan yang berpraktikal di Sabah, Sarawak, dan Selatan Semenanjung)..tapi gua dengar2, ada yang start hari Rabu sebab Selasa kan Hari Wesak, So mereka cuti esok dan selasa..syoknya korang..Sabah tak da Wesak Day pon. huhu..nite!!

Sabtu, 14 Mei 2011

Lebih baik senyum sahaja

Senyum la senyum la wahai cik mek molek..ya, entri kali ini pasal senyum. Bukan apa, tadi masa saya dan seorang kawan pergi kat pejabat sekolah, kami lalu di jalan yang sedang dibaiki. Kat sana banyak sangat mamat-mamat buruh bangunan yang sedang giat menjalankan tugas. Masa kami jalan, tetiba dengar banyak sangat suara 'kicauan' yang merdu-merdu belaka. Korang faham-faham je la. 'peeeewitt'..kira-kira macam tu la suara kicauan tersebut. Saya tau kicauan tu bukan untuk saya tapi untuk si kawan yang sorang ni. Dia lagi cun melecun daripada gua. haha.

Mulanya, kami rileks je la jalan. Ada sikit takot juga sebab kami dua je perempuan yang lalu kat sana dan dikelilingi oleh pekerja buruh 1Malaysia+Indonesia+Filipina+PTI. Tapi buat macam biasa je jalan sambil borak-borak cover malu. pew!! Lepas tu kan, kat penghujung jalan tu ada satu lori yang sedang membawa pekerja buruh. Kemudian tetiba salah sorang daripada mereka cakap "Hai, boleh saya mengorat kah". Aik, mamat sorang ni tidak berkicau langsung tapi terus straight to the point. Bukan sekadar satu dua kali tapi berkali-kali. Saya dengan kawan saya sorang ni pun tengok ja perangai dia. Entah kenapa tetiba saya jawab, "dengan dia (sambil tunjuk kat kawan gua) boleh kot". Hahaha..kami pun tersenyum terketawa sama-sama. 

Lepas tu korang tau apa lelaki tu cakap. Dia cakap ni "kamu buat saya gembira..kamu senyum dengan saya. Kamu tau tak tadi semua perempuan yang saya tegur langsung tidak senyum pun. Tegur apa lagi..bah kamu jalan la". Ayoyo, mamat ni memang expressive feeling betul la. Mamat tu adalah dalam lingkungan 35++tahun gitu. Saya rasa lucu juga, mungkin perempuan2 sebelum kami tu takut kot dengan dia. Tu pasal mereka tak tegur. Atau pun jual mahal..Biasa lah pompuan.

Bila saya fikir kembali, memang benar senyuman itu punya satu nilai yang indah. Bila kita senyum dengan orang lain, orang itu akan merasa happy. Begitu juga bila orang lain senyum dengan kita. Kita pun rasa happy kan. So, jangan segan, jangan malu untuk memberikan senyuman. Senyum dengan diri sendiri pun boleh. Senyum depan cermin. Tadaa!

p/s: entri ni sepatutnya saya postkan kelmarin. Tapi blogger maintenance punya pasal maka terpaksalah tangguh ke hari ni. 

Khamis, 12 Mei 2011

Tips Bagaimana Meningkatkan Earning Churp-churp?

Salam, hari ni sy nak buat entri khas tentang tips bagaimana untuk meningkatkan earning churp-churp dengan mudah. Entah kenapa sy nak buat entri ni pun sy tak tau. Mungkin kerana tips yang telah dan sedang saya gunakan ini berkesan kot. Sebenarnya memang banyak tips yang korang boleh baca mengenai cara-cara meningkatkan earning churp-churp seperti yang terdapat di blog ar-rifke, blog yang penuh dengan tips dan informasi berguna. Tapi hari ini saya cuma nak kongsi cara yang saya sendiri lakukan.

Wokey, seperti yang kita tahu, Churp2 merupakan website perkongsian sosial yang berasaskan kepada pengiklanan. Memang tak perlu lah untuk saya jelaskan apakah gerangannya Churp2 ini. Tapi kalau ada yang belum tahu, boleh melawat laman web Churp2 sendiri. Dahulu hanya tiga cara untuk membuat earning kat churp2 iaitu Social Sharing, Social Seeding, dan Scheduled Tweet. Tapi kini terdapat satu lagi cara yang diperkenalkan iaitu Grapevine. Benda ini saya pun tak tahu sangat sebab masih baru.

Antara keempat-empat cara tersebut, saya paling banyak membuat earning melalui Scheduled Tweet. Di sini lah rahsia earning saya. Kalau setakat nak mengharap pada klik iklan Social Sharing memang payah sikit nak tunggu. Lebih-lebih lagi kalau kita ini jenis yang malas nak mengiklan. So, hari ini saya hanya akan kongsi rahsia saya mengenai ST sahaja. Satu benda yang masih lagi kekal misteri tapi tak juga terlalu misteri mengenai ST ini ialah tentang jumlah pembayaran untuk satu tweet. Tidak terdapat nilai khusus untuk satu ST itu. Dan satu lagi, korang kena cepat dan pantas kalau nak mendapatkannya sebab kuota untuk ST ini memang cepat habis. 

Okay, banyak melalut dah. Jadi bagaimana nak meningkatkan bayaran ST? Senang sahaja, caranya ialah dengan meningkatkan jumlah follower twitter korang. Saya bagi contoh ST saya sendiri la. Masa 1st time dapat ST dulu, follower twitter saya hanya dalam sekitar 150 saja. Bila saya kira-kira jumlah bayaran bagi satu ST, adalah dalam sekitar RM0.50 je. Sekarang bila follower dah bertambah kepada 2500++, bayaran untuk satu ST adalah dalam sekitar RM7. Banyak dah tu untuk saya yang miskin tegar ni. Huhu. Cuba bayangkan kalau korang ada dalam sekitar 10,000 follower, kan gempak earning.

So sekarang korang pun mesti nak tahu juga kan tips untuk meningkatkan follower twitter. Namun sebelum tu, satu benda saya nak ingatkan korang. Seperti laman web yang lain, Twitter juga mempunyai T&C tersendiri. Misalnya ratio untuk follower:following kena balance. Dorang tak kan benarkan akaun twitter anda follow orang lain melebihi jumlah ratio yang dibenarkan. Ala, perkara biasa je tue. Jangan bimbang. Ada caranya. Untuk meningkatkan jumlah follower anda dengan mudah, anda boleh melawat mana-mana laman web berikut yang sememangnya sangat membantu:

Agaknnya, mungkin dah ramai yang tahu pasal laman web ini kan. Di sini, anda akan mendapat point apabila anda follow orang lain. Kalau orang lain follow korang, point korang pulak yang akan hilang. Adil la tu kan. Cuma masalahnya, bila kita dah follow banyak sangat sampai melebihi jumlah ratio, maka kita tidak lagi dapat follow member lain. Tak dapat follow maka takda point. Takda point maka takda orang nak follow. Maka di sini akan timbul lagi satu masalah iaitu berlakunya massive unfollow. Jaga-jaga, Twitter suka ban orang yang suka unfollow org lain. Tapi, jangan bimbang, ada penyelesaiannya. Selain menambahkan follower twitter, Twiend juga mempunyai fungsi lain iaitu untuk meningkatkan jumlah Like FB dan jumlah view video.  Jadi apa kata kalau anda kumpul point melalui like FB page dan tengok video je. Tak perlu main follow orang lain. Ini teknik yang selalu saya guna.

2. Twittfame
Konsepnya sama dengan Twiend. Cuma ada satu fungsi tambahan pada Twittfame iaitu selain menambahkan follower twitter, jumlah like FB, jumlah view video, korang juga juga boleh meningkatkan jumlah view laman web. Pendek kata, di sini korang juga boleh mendapatkan trafik blog. Tapi saya sarankan agar anda fokus kepada meningkatkan jumlah follower twitter je.

Mungkin itu saja yang dapat saya kongsi setakat ini. Benda ini berkesan dan sememangnya membantu meningkatkan earning Churp2 saya. Syukur kerana sekarang ini saya dah merasai bagaimana rasanya bila tekan butang "Cashout" tue setelah berkecimpung selama empat bulan. Selamat mencuba dan harap tips ini berguna dan memberi manfaat kepada korang. Atau kalau korang nak kongsi rahsia, sila lah kongsi. Saya pun masih baru juga. Saya sekadar berkongsi apa yang saya telah lalui.Tadaa!!

Rabu, 11 Mei 2011

Meet Bodhi The Skateboarding Dog

I love cutee animal just like this one. Ok, let's call it Bodhi. Nice name too huh!. According to The Telegraph news, the talented terrier has become a YouTube sensation with more than 20,000 followers, and has even appeared in a brief clip on ITV show Britain's Got Talent last month. The owner of this dog said, "it's something that makes people laugh. I never trained him to skateboard, it's just what he loves to do."
Bodhi and his skateboard. (Pic from telegraph.co.uk)
But recently, after two woman complained they tripped over Bodhi's skateboard, the owner of Bodhi known as Fell, 51, who work as a lanscape gardener was fined £80 by Brighton & Hove City Council. 

A council spokesman said Mr Fell has 14 days to pay up, otherwise he will be forced to appear before magistrates and could face a £1000 fine. He said: "We know BodhiĆ¢ s antics are an amusing sight and the dog and spectators appear to enjoy it. But when people start getting hurt and we receive complaints we have a legal duty to act. Bodhi remains free to skate in local parks - but not in dog-free areas."

It's okay Bodhi, if you want a place with no 'dog-free' areas, you can come to my place. 

Selasa, 10 Mei 2011

Bahasa Inggeris Versi Unik

Rasa nak tergelak juga bila baca signboard ini. Memang broken habis. Tapi yang pasit kita Malaysians boleh faham apa yang dia tulis kan. Kalau pencuri baca pun mungkin terus batal niat nak mencuri tu.

Hahaha..sekadar renungan dan hiburan bersama.

EPL Result: Fulham 2-5 Liverpool

Saja nak bagi panas haters Liverpool..yea, Liverpool menang besar lagi. Thanks to jaringan hatrick Maxi Rodriguez, Dirk Kuyt,  and Luis Suarez. Sekarang Liverpool naik ke tangga nombor lima dalam Liga Perdana Inggeris.
Wachaa!!

Wachaa!!
Anyway, i bukan fan tegar Liverpool.

Isnin, 9 Mei 2011

Utusan dan para blogger dituntut untuk meminta maaf

Berita ini dipetik dari The Malaysian Insider dan ditulis oleh Syed Mu’az Syed Putra May 09, 2011
KUALA LUMPUR, 9 Mei — Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mendesak Utusan Malaysia dan blog memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia jika didapati menyiarkan laporan tidak bertanggungjawab kononnya ada konspirasi mengubah status agama rasmi negara ini.

Pengerusinya Ahmad Syukri Ab Razab berkata, Utusan Malaysia selaku media arus perdana tidak sepatutnya menyebarkan laporan yang dipetik daripada penulisan blog kerana ia kemungkinan tidak benar dan boleh menimbulkan ketegangan antara agama terutamanya orang Islam dan penganut Kristian.

Ahmad Syukri berkata demkian sebagai respons terhadap akhbar berkenaan kelmarin yang melaporkan wujudnya perbincangan untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara, sekali gus melantik perdana menteri dalam kalangan penganut itu.

Laporan itu juga mendakwa ada konspirasi mahu menjadi Kristian sebagai agama rasmi, usaha didakwa disokong oleh pemimpin-pemimpin DAP.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin DAP telah menafikan perkara tersebut sambil mengulangi pendirian mempertahankan Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Laporan muka depan dengan tajuk “Kristian agama rasmi” itu turut disiarkan dalam beberapa blog pro-Umno.

Blog-blog itu menuduh DAP menghasut dengan cuba meminda undang-undang negara untuk menjadikan mereka yang beragama Kristian menjadi perdana menteri, dengan menunjukkan gambar berbintik-bintik yang didakwa mereka sebagai pakatan rahsia antara DAP dan pastor-pastor di sebuah hotel di Pulau Pinang, Rabu lalu.

Tegas Ahmad Syukri, penulisan blog yang dipetik Utusan Malaysia tidak seharusnya dijadikan bahan publisiti oleh akhbar milik Umno itu kerana ia tidak menghormati sensitiviti agama lain.

“Sekiranya penulis blog itu benar-benar memiliki bukti mengenai isu yang ditimbulkan, saluran yang betul perlu digunakan agar isu ini dapat disiasat tanpa mewujudkan ketegangan yang mengancam keharmonian rakyat.

“Selain itu, SMM juga mendesak agar mana-mana pihak tidak menjadikan isu ini sebagai isu politik bagi menamatkan kekeruhan yang telah tercetus... SMM berpendirian untuk menunggu siasatan polis dan sekiranya terbukti isu yang ditimbulkan adalah fitnah dan berniat jahat, maka blogger itu perlu dikenakan hukuman berdasarkan kesalahan fitnah,” katanya.

Tambah beliau, sekiranya dakwaan penulis blog itu benar pihaknya menuntut agar siasatan lanjut dilakukan agar Perlembagaan Persekutuan dijaga dan terpelihara.

“Sekiranya isu yang ditimbulkan oleh blogger berkenaan adalah benar iaitu wujud sentimen yang cuba mencabar kedudukan agama Islam dalam Artikel 11 Perlembagaan, maka SMM menuntut agar siasatan lanjut diadakan agar integriti Perlembagaan Malaysia kekal sebagai undang-undang tertinggi negara,” katanya.

Pandangan:
Tak perlu timbulkan isu agama kerana itu isu sensitif. Semua kita mempunyai agama masing-masing dan kalau agama kita itu dicalar, dihina, dan dijadikan sebagai bahan untuk menimbulkan sentimen perkauman maka kita pun akan merasa tak senang hati. Kalau kena pada mereka yang memang tegar, maka tak aman lah negara. Mereka yang suka menimbulkan isu sedemikian memang pentingkan diri saja. Haih! 1Malaysia for peace!.

Keputusan EPL: Manchester United 2-1 Chelsea

Hanya satu mata lagi untuk pasukan Manchester United melakar sejarah memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris untuk kali yang ke-19 selepas berjaya menewaskan Chelsea di Old Trafford, 2-1 semalam. Jaringan Javier Hernandez seawal minit pertama serta tandukan Nemanja Vidic pada minit ke-23 sudah cukup untuk United membawa 3 mata mata penuh. Chelsea bagaimanapun berjaya memperoleh jaringan menerusi Frank Lampard pada minit ke-68 namun tidak cukup untuk menumbangkan tuan rumah yang sememangnya bermain dengan sangat baik semalam. Kemenangan ini meletakkan United 6 mata di depan pencabar utama mereka itu.
Kapten kedua belah pasukan bersalam sebelum perlawanan dimulakan


Chicarito meraikan jaringannya yang ke-20 musim ini.
Vidic meraikan jaringan kedua pasukannya.

Berikut merupakan keputusan bagi perlawanan-perlawanan lain:

Carta EPL terkini:

Walaupun Chelsea masih berpeluang untuk menjuarai EPL namun dengan tahap kecergasan dan motivasi pemain-pemain Manchester United ketika ini, memang sukar digugat oleh mana-mana pasukan lain. 

Sumber: www.premierlueague.com

Ahad, 8 Mei 2011

Kejam! Selamba saja buang bayi dalam tong sampah

Ya Tuhan..main selamba sahaja remaja ini buang bayinya kat dalam tong sampah. Binatang pun tak buat macam tu. Berita ini gua petik dari New Sabah Times. Memang memalukan betul!

KENINGAU: Penduduk Pekan Daerah Kecil Sook digemparkan dengan penemuan mayat bayi lelaki yang dibuang dalam tong sampah kira-kira jam 1.00 petang pada Rabu. Ketua Polis Daerah Keningau Deputi Suprintendan Polis (DSP) Zahari Mohamed berkata, penemuan mayat bayi itu adalah kes yang pertama sejak beliau bertugas di daerah ini pada tahun 2006.

Katanya, pengadu yang merupakan seorang peniaga kedai perabot dan elektrik di Pekan Sook membuat laporan polis kira-kira jam 5.05 petang pada hari yang sama selepas menemui mayat yang dibungkus dalam beg plastik hitam.

“Pada mulanya pengadu dimaklumkan oleh rakannya bahawa ada ternampak seorang perempuan berumur dalam lingkungan 20 tahun membuang sesuatu di tong sampah berdekatan. Rakan pengadu memberitahu, dia merasa curiga dan telah mengambil beg plastik yang dibuang oleh suspek dan menunjukkan kepada pengadu.
Sekadar gambar hiasan. 
Zahari berkata, pengadu dan rakannya telah membuka beg plastik berkenaan dan mendapati satu mayat bayi lelaki dalam keadaan bogel kemudian memaklumkan kejadian itu kepada anggota polis yang membuat rondaan di kawasan berkenaan.

Katanya, siasatan awal mendapati suspek telah mengandung lebih kurang lima bulan dan telah melahirkan anaknya dalam sebuah tandas kira-kira 10 meter dari tempat kerjanya.

“Suspek kemudian telah membuang anaknya (bayi) di tong sampah berdekatan tempat kerjanya iaitu kedai pengadu,” jelas Zahari.

Ketua Polis Daerah itu memberitahu, punca kematian bayi masih dalam siasatan dan suspek telah di rujuk ke Hospital Keningau dan dimasukkan dalam wad bersalin serta ditahan reman untuk siasatan lanjut. Sementara itu, mayat bayi itu dihantar ke Hospital Queen Kota Kinabalu untuk bedah siasat.

Sehubungan dengan kes pembuangan bayi itu, Zahari menasihatkan ibu bapa supaya menasihati anak-anak berlandaskan agama masing-masing bagi membendung gejala sosial seumpama ini. Katanya, kes pembuangan bayi bukan sahaja menyalahi undang-undang tetapi bertentangan dengan ajaran agama.

“Pemimpin-pemimpin masyarakat juga perlu memainkan peranan memberi kesedaran kepada golongan muda di kawasan masing-masing berlandas ajaran agama yang dianuti,” katanya.

Dalam masa yang sama Zahari turut berterima kasih kepada keprihatinan pemberi maklumat berhubung kejadian itu sehingga membuat laporan kepada polis.

Produk-produk jenama Osama bin Laden

Selepas berita mengenai kematian Osama tersebar luas ke seluruh dunia, ia bukan sahaja memberi impak secara psiklogi kepada rakyat malah ia juga telah memberi idea kepada para peniaga dan pencipta untuk menghasilkan produk komersil untuk mendapatkan keuntungan. Berikut merupakan produk-produk yang berasaskan Osama:-
Mug Osama

Tisu tandas

Tali leher

Pelekat kereta


Dan kat bawah ini pulak merupakan T-shirt berjenama Osama:-



Sabtu, 7 Mei 2011

The talking dog hits fame on youtube?

According to Metro.uk website, Ultimate Dog Tease, a YouTube video featuring an incredible talking pooch (sort of), is rapidly approaching 5million views on the site after being passed around by web users enraptured by the canine's anthropomorphic angst at the lack of bacon in his owner's fridge.
Pic from Metro.co.uk
The minute-long video charts the dog's comic devastation as his owner teases him with the news that he's snaffled all of his favourite type ('the maple kind') of bacon.
Worse news then comes as it emerges the pooch's feline house buddy has also been getting in on the good stuff (while our canine friend has been off doing other things, presumably). 
With the straightforward caption 'Dogs... Love.... Food', the clip was uploaded to YouTube on May 1 and has racked up 4,996,646 views, 51,631 'likes' and 489 'dislikes' in the five days since then.

Okay, here is the video. Listen carefully what the dog is talking about. Only if you understand.

Do you need a translator? because this dog is really talking.

Jumaat, 6 Mei 2011

A creepy crawlie

I love to see this kind of crawlies. Oh come on, there's no reason why you should hate this creature. Unless it hurt you with a single kungfu attack.
(Pic from www.telegraph.co.uk)
Meet with the Giant Malaysian Shield Praying Mantis. someone has spent the last seven years carefully acquiring, breeding and capturing this creepy crawlies bizarre and visually stunning images. Kudos to Biochemist and photographer Igor Siwanowicz.

Khamis, 5 Mei 2011

The garbage man who won $15 million lottery but lost it all with party and prostitutes and now back into his old job

He won it but then he blowing it just like that. According to Mail Online news, he became the self-proclaimed king of the chavs after turning up to collect his £9.7million lottery win wearing an electronic offender's tag.

But eight years on, having blown all that money, Michael Carroll is practising for a return to his old job as a binman. The 26-year-old squandered his multi-million fortune on drugs, gambling and thousands of prostitutes.

But he is keen to get off the dole and back to earning £200 a week collecting rubbish near his home in Downham Market, Norfolk. The father of two told The People: ‘I can’t wait to stop signing on and start getting paid for doing a proper job like normal people.’ He also said he hoped to see some of his old friends back on the job, adding: ‘It was a good laugh when I was doing it before I won so I don’t mind going back to it.’

He took drugs, his wife left him, friends gone..what else do money give you. There are something money can't buy and here they are. 


Rabu, 4 Mei 2011

John Cena declared the death of Osama bin Laden

Everybody knows who is John Cena, the World Wrestling Entertainment star. According to The Telegraph, he was given the enviable task of telling a fiercely patriotic crowd that Osama bin Laden had been killed by US forces. The wrestler, a favourite among dedicated WWE fans praised the actions of the US military as he announced that the al-Qaeda mastermind had been "compromised to a permanent end".


The audience in Tampa, Florida, started wildly cheering and chanting "USA". Cena, who was performing at the Extreme Rules event, said: "I walk out here every night with hustle, loyalty, respect on my sleeve.

"That is a creole I have adopted from the men and women who defend the freedom of this country.
"The President has just announced that we have caught and compromised to a permanent end Osama bin Laden."

Now, i'm waiting for the very real pictures of Osama's death. Not the fake one. You know, we need evidences. 

Monty Python and the Holy Grail will make your day

Directed by Terry Gilliam and Terry Jones
Genres: Absurd Comedy

And here is the synopsis:
From its opening multi-language titles (that sure looks like Swedish) to the closing arrest of the entire Dark Ages cast by modern-day bobbies, Monty Python and the Holy Grail helped to define "irreverence" and became an instant cult classic. This time the Pythonites savage the legend of King Arthur, juxtaposing some excellently selected exterior locations with an unending stream of anachronistic one-liners, non sequiturs, and slapstick set pieces. The Knights of the Round Table set off in search of the Holy Grail on foot, as their lackeys make clippety-clop sounds with coconut shells. A plague-ridden community, ringing with the cry of "bring out your dead," offers its hale and hearty citizens to the body piles. A wedding of convenience is attacked by Arthur's minions while the pasty-faced groom continually attempts to burst into song. The good guys are nearly thwarted by the dreaded, tree-shaped "Knights Who Say Ni!" A feisty enemy warrior, bloodily shorn of his arms and legs in the thick of battle, threatens to bite off his opponent's kneecap. A French military officer shouts such taunts as "I fart in your general direction" and "I wave my private parts at your aunties." Rabbits are a particular obsession of the writers this time around, ranging from the huge Trojan Rabbit to the "killer bunny" that decapitates one of the knights. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, and Michael Palin collaborated on the script and assumed most of the onscreen roles, while Gilliam and Jones served as co-directors.

Thanks to Hal Erickson for the synopsis. I haven't watch this movie but definitely i will. Actually, this movies released way years ago but i guess it's still caught the crowd. 

Selasa, 3 Mei 2011

They are not professionals but they are the best cleaners in the world

I hope that i just say it right there. Meet the best cleaners in the world. These pictures are real. Whoa! they got the guts. 
5. 

That ledge and the ladder must got some kinda magnetic spirit.

4.
Please, i beg you capped buddy..hold it tight okay!

3.
Bravo housewife!

2.

A man suddenly popped out at the apartment located 400ft up on the 34th floor of a tower block in Jumeirah Beach. He really got that nerves of steel. Anyway, it's normal in Dubai.

1.
old lady, latvia 1

old lady, latvia 2

old lady, latvia 4

old lady, latvia 5
And here we got the best senior cleaner in the world. There goes a crazy granny!

Yeah, that's real. I know you are amazed and maybe a bit challenged to do so. But please, DON'T TRY THIS AT HOME..i really mean it.

Isnin, 2 Mei 2011

Our meal of the day is a fresh rabbit!

"i'm back with the fresh meat", says the father...
Poor you mr. Bunny. (Pic from The Telegraph)
This beautiful pic taken from The Telegraph shows a pair of red-tailed hawks bring a young rabbit to their nest for their newly-hatched young, at the Franklin Institute in Philadelphia, US. 

Good father will always give the best to his son/daughter. Just like what this hawk did for it's family.

Ahad, 1 Mei 2011

Wanita transeksual wargenegara Malaysia buat hal di England

Seorang 'wanita' transeksual warganegara Malaysia yang tinggal di UK telah meninggalkan suaminya dua minggu selepas suaminya itu mendapatkan visa untuknya.
Yong dan Fatine. (Pic from Telegraph)
Ian Young, 32, menghabiskan £ 12,000 berjuang untuk membenarkan isterinya, Fatine, tinggal di negara itu selepas jatuh cinta dengan di negara asalnya. Tapi Young - yang tidak menyedari bahawa isterinya yang dilahirkan sebagai lelaki dengan nama asal, Mohammed Fazdil Min Bahari, ketika mereka pertama kali bertemu - mengatakan bahawa dia sekarang ini sedang patah hati setelah ditinggalkan oleh isterinya yang lari untuk menjadi seorang gadis panggung.

Dia mengatakan bahawa Fatine yang sekarang tinggal di Manchester,  telah memperdayakannya selepas ia gagal untuk memulakan kerjaya panggung di Blackpool, Lancs.

Young, seorang penjaga sekolah dari Derby, berkata: "Saya merasa seperti orang bodoh. Hal ini seharusnya menjadi waktu yang paling bahagia dalam hidup saya. Saya menggunakan semua simpanan saya berjuang untuk dia supaya tetap berada di UK dan sekarang dia pergi begitu sahaja selepasvmendapatkan apa yang dia ingini. Saya pula ditinggalkan di sini dengan harta berbaki £ 2,50 dalam nama saya. Dia telah menghancurkan hidupku. Katanya lagi, "sekarang dia tidak akan berbicara dengan saya dan dia juga tidak mahu bercerai."

Young bertemu dengan Fatine pada bulan Ogos 2006 semasa  bekerja di Malaysia sebagai pegawai keselamatan seperti yang dilaporkan dalam laman web The Telegraph.

Isteri kena cerai kerana sering paksa suami makan kek

Pelik juga reason si isteri kena cerai ni..alahai..biasanya kita suka kalau makan benda-benda yang bergula seperti kek namun jika dipaksa makan secara melampau-lampau, kita pun jadi muak juga kan. Ini lah yang berlaku dengan seorang lelaki yang bernama Cheng Yu. 
(Sekadar gambar hiasan)
Dia dikatakan menjadi hilang sabar dengan karenah isterinya yang terlalu obses dengan masakan kek. Tiap-tiap hari entah berapa bijik kek yang dimasaknya. Suami juga yang jadi 'mangsa' untuk menghabiskannya. Si Cheng Yu, 31, ini mulanya mengugut untuk menceraikan isteri jika tidak berhenti untuk memasak kek. Namun si isteri, Tian Mae, 27, tidak mengendahkannya. Maka dia pun kena cerai. 

Info ini dipetik dari laman Metro.co.uk. Boleh pakai lagi ke ayat ni, "pikat suami melalui perutnya"?..

The face of Elvis Presley in a banana

Still wanna eat this banana? maybe yes if you are an anti-Elvis person. 
Why is the long face Elvis? (Pic taken from Metro.co.uk)
This banana face was sculpted by a Japanese artist named Keisuke Yamada. He also sculpted Davey Jones from Pirates of The Caribbean, as well as a dragon and ghoulish skulls.

According to Metro.co.uk website, Yamada will photographs them and eats them before they go off once he completed the sculptures. He said, "I started making them about two weeks ago and since posting pictures of them online they have really taken off."

That would definitely give a peace of mind to him. Good art buddy.