Edisi Blogger: November 2012

Jumaat, 30 November 2012

Cyber Monday Aliexpress - Beli Samsung Galaxy SIII online serendah $99.00

Wow! murahnya..biar betul. Beli Samsung Galaxy SIII online serendah $99.00 atau sekitar RM300 gitu, di mana?

Secara amnya, harga Samsung Galaxy SIII di pasaran kini adalah pada $600 - $700 atau sekitar RM1500-RM2000. Tetapi seperti yang diwar-warkan beberapa hari yang lalu, pengguna boleh memilikinya pada harga serendah $99.00 semasa promosi "Cyber-Monday" berjalan. Aliexpress.com merupakan salah satu laman web jual-beli popular di China yang menawarkan barangan branded tersebut. Namun demikian, untuk mendapatkannya adalah sangat payah kerana anda perlu bersaing dengan ratusan ribu pembeli dari seluruh dunia dan jumlah yang ditawarkan pula hanyalah 5 unit. Kalau line korang tu slow, tak payah lah susah-susah.

Tapi kalau terlepas Samsung Galaxy SIII tu pun, masih banyak lagi handphone lain yang ditawarkan pada harga yang sama seperti Samsung Galaxy Note2, Sony Ericsson, LG, dan HTC yang sama hebat. iPhone tak da ya...aksesori je ada.

Sepatutnya, saya dah tulis entri ini sebelum Cyber Monday bermula, tapi biasalah kalau sibuk dengan benda lain kan. Lagipun, Cyber Monday di Aliexpress belum lagi habis. Hari ini hari last kot. So masih ada peluang untuk berjimat sakan ketika shopping online. Potongan hingga 70% woo. Macam-macam ada, dari pakaian, komputer, telefon, aksesori, hinggalah kepada mainan kanak-kanak. Tapi semua barangan adalah "Made in China" la. Tapi ada juga yang original seperti Samsung, Nokia, Nikon, dan sebagainya. Jangan risaulah, kalau korang dapat barang tiruan, duit korang akan dikembalikan 3 kali ganda dari harga asal.

Lagi satu sebab kenapa saya memang suka shopping kat Aliexpress ialah tahap safety yang tinggi. Mereka menggunakan sistem pembayaran ESCROW. Korang dapat barang dulu barulah pihak Aliexpress lepaskan bayaran korang tu kepada si penjual. Kalau korang tak dapat barang dalam masa yang ditetapkan, biasanya 2 bulan, duit korang tu akan dikembalikan.

So, bagi yang suka shopping online macam saya, agak berbaloi juga kalau membeli belah di Aliexpress sempena promosi Cyber Monday ini. Apa pun, saya dah terlepas Samseng Samsung Galaxy SIII tu..huhu.. :(

p/s: Shoping..shoping juga..tapi bajet tu kena kawal.

Jumaat, 23 November 2012

Mari makan durian kampung 'sukang'

It's time! Musim buah-buahan dah kick start..hehe..musim yang paling saya suka..lagi-lagi kalau semua pokok buahan kat kebun si 'baliau' berbuah. Tapi..kalau tiada buah, gigit pokok je lah.. :(

Nah, ni kali agak bertuah sikit sebab tu pokok durian kampung di kebun si 'baliau' ada juga menjadi buahnya. Walaupun tak banyak tapi bolehlah setakat melepaskan rindu pada si durian. Tadi si 'baliau' a.k.a si bapa ada pergi kebun dan bawa pulang satu karung penuh durian kampung berjenama 'sukang'. Kat Sabah, kena panggil nama ni tapi entahlah kalau kat tempat lain. 
Durian kampung 'sukang'. Adoi..tajam tu duri.
Sukang ini sejenis durian kampung yang berduri panjang berbanding durian biasa, tangkai pun pendek, sekitar 1cm hingga 2cm gitu, dan warnanya pun hijau hijau tua. Ala, tengok saja gambar di atas pun dah tau kan. Isinya....pergh!!
Sukang berisi tebal dan agak 'berlemak'. Tapi memang sangat sedap. Yummy!!
Seperti durian lain, kulitnya saja yang berat. 
Inilah menu saya malam ini. O ya, durian 'sukang' ini datang dari dua pokok yang berbeza. Rasanya pun agak berbeza juga. Dalam gambar-gambar kat atas tu, ianya buah sukang dari pokok yang sudah berusia hampir 30 tahun. Doi..saya belum lahir lagi. Dan ia ditanam di tepi sungai dekat kebun si 'baliau'. Yang satu lagi (maaf, tiada dalam gambar sebab rasanya tak berapa sedap. Bau macam 'posisang') dari pokok yang baru berusia kurang 10 tahun dan ditanam di atas bukit. Apakah yang menyebabkan keduanya berbeza rasa walhal keduanya dari spesis yang sama?? huhu..memang soalan bonus. Sudah tentu lah penyebabnya ialah dari baka yang berbeza. Betul tak.. 

Tadi saya hanya mampu menghabiskan tiga buah durian, whoa...memang kenyang. Lepas ni, tunggu tahun depan lagi baru boleh makan durian sukang. Sekarang tengah menunggu durian spesis yang satu lagi di kebun si baliau. Durian Kanyau..ni memang the best punya lah. Selain Kanyau, ada lagi durian tembaga, durian kawin, durian thailand, durian 'rumokot @ ralit' (ini yang merah menyala isinya), dan macam-macam lagi la. Memang kenyang sakan hujung tahun ini. Belum campur lagi dengan buah mata kucing, rambutan, dan langsat di kabun si baliau. Fuh..bajet dapat makan free buah-buahan tempatan la kunun. 

Besok, dah mula tamu di Tuaran. Tamu sebenar adalah hari Ahad. Kalau nak makan buah-buahan tempatan, sila lah berkunjung ke sana. Tambahan pula sekarang ini dah mula demam buah. :)

p/s: Waktu kecil dulu, masih teringat banyak orang kampung yang sanggup bermalam di bawah pokok durian menjaga buah yang jatuh supaya tidak dicuri orang lain. 


Khamis, 22 November 2012

Pengalaman membeli kamera di vstore.my


Salam sejahtera, salam bahagia dan salam satu Malaysia. Sebelum ini saya ada buat satu entri mengenai Bagaimana membeli secara online dengan selamat? dan sebenarnya memang dari dulu saya praktikan cara itu untuk membeli barangan di atas talian. Bukan atas tali kerbau, tali nylon, atau taliban ya.

So, hari ini, saya nak kongsi pula pengalaman membeli kamera di sebuah kedai online yang memang pun berfokus kepada penjualan kamera dan peralatan kamera iaitu vstore.my. Kalau kita lihat laman web ini, nampak macam masih baru tetapi sudah banyak jualan yang dibuat. Itulah dia, kelebihan perniagaan online. Punyai dimensi prospek pelanggan yang luas.

Saya beli kamera jenis NIKON COOLPIX L310 di vstore.my dan saya memang sangat berpuas hati dengan layanan dan perkhidmatan yang diberikan. Sebelum ni pun dah beratus kali saya beli barang secara online tetapi setakat ini, layanan dari vstore.my juga yang terbaik. Bukan saja dapat beli barang yang berkualiti, tapi dapat beli pada harga yang memang murah. Kemera ini saya beli dengan harga RM568 saja selepas diskaun dan redeem kupon free penghantaran. Kalau tanpa diskaun agaknya harga dia dalam linkungan RM600 gitu. Barang baru tu beb, bukan secondhand apalagi thirdhand. Kalau beli kat Sabah ini, entah ada ke tak. 

Penghantaran. Cakap pasal penghantaran, saya memang puas hati. Beli pada hari Jumaat lalu (16 Nov 2012) dan dapat pada hari Rabu (21 Nov 2012). Kalau potong hari Sabtu Ahad, kira dalam masa 3 hari saja, dah sampai. Tapi kalau korang yang duk kat sekitar KL, Selangor, dan yang sewaktu dengannya, dalam 1 hari saja pun dah boleh sampai agaknya. Biasalah, saya ni duk kat Sabah. Delivery pun lambat skit. Pihak vstore.my pun agak fleksible. Dorang akan hantar ikut courier yang korang nak. Tapi tertakluk kepada keadaan la. Saya mintak mereka poskan guna Pos Laju sebab kat area saya ini hanya ada Pos Malaysia dan ABX saja yang dekat. Lagi pun saya mintak hantarkan di alamat PO Box. Pernah dulu, masa beli barang online dari China, penjual kirim guna FEDEX. Apalagi, terpaksalah buat temujanji dengan si penghantar logistik untuk ambik barang. Nasib baik tiada bayaran tambahan untuk remote area fees.

Pakej barangan. NIKON COOLPIX L310 ini saya istilahkan sebagai 'cukup sifat' la. Tak payah beli apa-apa aksesori tambahan lagi. Siap dengan 4 bijik bateri, 8GB memory card, camera bag, neck strap, lense cover, bag strap, manual book, cd, service warranty, dan tentunya resit pembelian. Jangan pulak hilangkan resit dan service warranty tu. Ni dia rupa bentuk kamera nikon ini. Korang tengok la kat bawah.
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Whoa..cantik kan. Ala-ala DSLR. Tapi ia sebenarnya bukan DSLR. Nikon ini jenis yang point and shoot gitu. Pasal kualiti gambar, tak payah risau la. Memang cool punya. 14.1 Megapixel dengan 21x optical zoom. Lobang hidung penceramah kat dewan pun korang boleh shoot. Huhu. Tapi tak kan lah nak gambar benda tu pula kan. Sebenarnya nak juga upload gambar yang dah diambil dari kamera ini tapi lain kali saja la. Tunggu saja pada entri yang akan datang. Rasanya boleh saya katakan yang kamera ini sangat sesuai untuk kaum wanita. 

Sebenarnya saya nak beli kamera yang advance sikit, macam  Canon EOS 5D MK III atau Nikon D5200 yang memang cool habis tu. Tapi apakan daya, harga pun memang 'cantik', bajet tak mengizinkan. Cukup la dengan ang ada sekarang. Lagi pun saya ini baru berjinak-jinak dengan dunia fotograpi. Kalau kamera secanggih mana sekalipun tapi tak tau guna fungsi-fungsi yang ada, membazir duit pula. :(

So, demikian lah serba sedikit pengalaman terbaru beli kamera secara online di vstore.my. Lepas ini, memang dah target dah nak beli kamera yang satu lagi kat sana, tapi tunggu cukup bajet la dulu. Akhir skali, thanks to Mr. Tan yang memang mesra pengguna dan juga kepada Virtous Trading. Kalau korang nak beli kamera yang 'brand new', sila lah pergi kat vstore.my.



Sabtu, 17 November 2012

Shila Amzah akhirnya dapat anugerah

AIM19 baru saja habis sebentar tadi. Secara keseluruhannya, memang agak best juga. Tapi tak tau lah apa pendapat orang lain. Ini pendapat saya je walaupun tak da yang nak dengar. Huhu..

Shila Amzah. (kredit gambar untuk gempak astro)
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang khasnya Shila Amzah yang baru je dapat anugerah pertama dan keduanya di dalam Malaysia. Menang dalam kategori utama Lagu Terbaik AIM19 pulak tu. Lagunya yang bertajuk Patah Seribu memang syok dan pencapaian dia menerusi lagu tu pun kira gempak juga. Dah pernah menang kat Shanghai dulu. Dan yang paling unik, semua lirik dan lagu adalah ciptaan dia sendiri. Nah ambik kau, sapu semua piala tu..huhu..

Dan yang paling comel..bila Shila Amzah kata "cinta hatiku" kat Shanazz. Biasalah kan, orang tengah bercinta. Tak putus-putus si Shanazz tu tersengih. Semoga hubungan mereka berkekalan ke jinjang pelamin dan bahagia ke akhir hayat. 

P/s: #merapudiblog

Bagaimana shopping secara online dengan selamat?

Adakah anda pernah memberli secara online? rasanya zaman sekarang dah tak menghairankan kalau ramai yang menjadikan online sebagai medium mebeli-belah. Bukan sahaja penjual malah ia juga sebenarnya banyak memberi manfaat kepada si pembeli. Bukan sahaja mempunyai banyak pilihan malah harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan berbanding barangan yang dibeli secara offline. Namun demikian, risiko penipuan juga adalah tinggi. Biasanya tipu menipu ini banyak berlaku dalam pernigaan pelaburan online (emas, perak, forex) dan multi level marketing. Nak harap mulut manis saja tapi habuk pun tak dak. 
So, back to the topic, bagaimana nak shopping online secara selamat?
1. Membeli dari peniaga online yang dikenali, dipercayai atau diiktiraf. Untuk mengetahui sama ada peniaga itu sahih atau tidak, periksa lah laman webnya, Baca bahagian 'About Us' atau 'Term & Condition' yang menerangkan tentang si peniaga (asal, lesen, alamat, perhubungan), jaminan barangan, waranti dan maklumat pemulangan semula barangan. Kalau laman web tersebut tidak mempunyai T&C atau maklumat perniagaan maka eloklah dielakkan. Kalau boleh, contact la dulu si penjual itu mengenai barangan yang nak dibeli.

2. Lihat tanda-tanda keselamatan dalam laman web. Tanda-tanda seperti unbroken lock or keys, URL yang bermula dari https:// dan SSL (Secure Socket Layer) bermaksud bahawa hanya si pembeli dan penjual sahaja yang akan mendapat akses untuk melihat maklumat pembayaran tanpa penglibatan pihak ketiga. Kalau di Malaysia, biasanya banyak yang menggunakan pihak ketiga seperti bank CIMB, MAYBANK, dan sebagainya sebagai cara pembayaran. Ini perlu lebih hati-hati, kang nanti lesap pula duit tu entah ke mana.

3. Lihat statemant privacy. Ambil la masa untuk belek-belek bahagian 'privacy' dalam sesebuah laman web jualan itu. Bacalah bagaimana pihak penjual akan menggunakan maklumat sulit anda pada masa kelak. Biasanya mereka akan mengambil maklumat peribadi pembeli seperti nama dan asal untuk digunakan sebagai testimoni pengguna pada masa akan datang. Biasanya kalau anda membeli di laman web mereka, secara automatik anda perlu bersetuju menjadi testimoni barangan mereka. Free-free je jadi model iklan mereka. Jadi femes la korang nanti. Ketara guna produk tu..huhu.

4. Bayar guna COD dan kredit kad. Cod ini dah biasa bagi mereka yang suka shoping kat zolora.com. Cash on delivery gitu, dapat barang baru bayar. Kalau tak puas hati, boleh terus pulang kan balik. Memang tak disangkal lagi bahawa COD adalah kaedah pembayaran yang paling selamat bagi si pembeli tetapi merupakan kaedah yang paling payah bagi si penjual. Kalau guna Pos Malaysia, terpaksa lah si penjual ni ulang alik pergi kat pejabat pos. Kalau si pembeli tak da di rumah masa delivery? pening jadinya. Kredit kad pun selamat juga. Kalau saya, biasa guna prepaid kad dari Tune2big. Bleh guna kat Paypal. Kalau tak dapat barang atau expected kena tipu, boleh terus buat dispute. Pembeli dapat balik duit, penjual pula gulung tikar. huhu...tapi jangan lah terus buat dispute sebelum bincang dengan penjual. Mana tau barang korang tu kena tahan kat kastam.

5. Last but not least, simpanlah maklumat transaksi belian. Kalau payah nak print, buat screenshot saja pun dah memadai terutama jika ia melibatkan pembayaran menerusi perbankan internet. Nanti kalau si penjual claim belum dapat bayaran, korang kasi tunjuk la buktinya. Jangan saja buat photoshop sudahlah, tak baik, berdosa gitu. Yang penting, resit transaksi tu kena ada.

So, tak kira anda adalah pembeli atau penjual, kedua-dua pihak kena ada rasa tanggungjawab dan boleh dipercayai. Kalau nak berniaga, berniagalah betul-betul, take risks, avoid mistakes, and serve your customers well. Untuk si pembeli, kena hati-hati, communicate with the seller and give full cooperation if ada yang korang tak puas hati.

P/s: Ni ada sedikit tips lagi. Kalau nak cari penjual yang sahih dan terjamin keselamatannya kat Malaysia, pergi lah kat Lelong.my atau kat eBay.com.my. Kat Mudah.my, ermmmm, sy tak sarankan sangat tapi boleh lah juga pergi kalau stakat nak cuci mata.

Khamis, 1 November 2012

"Aku nak kereta, kalau tak aku tembak!"

MACHANG: “Aku nak kereta, kalau tak aku tembak!,” kata seorang penjenayah paling dikehendaki polis sambil mengacukan pistol di leher Siti Norhafizah Omar, 27, sebelum melarikan kereta Perodua Myvi bersama anak lelakinya berusia setahun lima bulan dalam kejadian berhampiran Masjid Kampung Paloh, Gua Musang, awal pagi semalam.
Penjenayah itu, Zawa Abdul Halim, 34, dalam buruan polis berkaitan kejadian tembak di Paloh, kelmarin dan beberapa jam kemudian dia ditembak mati selepas berbalas tembakan dengan anggota polis di Kilometer 45, Kampung Kemuning, di sini, jam 7.30 pagi semalam.
KAWAL...anggota polis mengawal tempat kejadian, semalam.

Biarpun dilarikan 100 kilometer (km) dan berada dalam kereta ketika berlaku kejadian berbalas tembakan, anak Siti Norhafizah, Mohd Haikal Harraz Hasrizal terselamat tanpa kecederaan.

Selepas dikejar polis, Zawa yang terbabit samun, curi kereta, pecah rumah dan pengedaran dadah, terbabas apabila Perodua Myvi dicurinya itu terlanggar pembahagi jalan.



Bagaimanapun, ketika keluar dari kereta dia melepaskan beberapa das tembakan ke arah sekumpulan anggota polis dan satu daripadanya mengenai tangan dan rusuk kanan Koperal Mat Raduan Mat Hassan, 50, yang kemudian dikejarkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II). - Sumber: myMetro