Edisi Blogger: Disember 2012

Sabtu, 29 Disember 2012

Manusia paling tua berasal dari Jepun


Jiroemon Kimura kini dinobatkan sebagai manusia paling tua di dunia selepas kematian pemegang rekod terdahulu, Dina Manfredini, yang berasal dari Iowa, meninggal pada 17 Disember lalu ketika berusia 115 tahun.
Jiroemon Kimura manusia tertua
Kimura hanya 15 hari lebih muda daripada Manfredini dan merupakan lelaki ketiga tertua yang pernah direkodkan. Beliau lahir pada 19 April 1897 dan semasa adik beradik Wright mencipta kapal terbang, Kimura baru berusia enam tahun. Semasa manusia pertama terbang ke angkasa lepas, Yuri Gagarin, Kimura berusia 64 tahun.

Kimura menetap di Kyoto, Jepun, bersama keluarganya dan ulang tahun ke 115 beliau baru saja diraikan pada April lalu.

Ketika ditanya mengenai rahsianya berumur panjang, Kimura menjawab " Saya tidak tahu sebenarnya...mungkin semuanya itu berasal dari langit di atas saya. Saya sentiasa melihat langit di atas, itu adalah saya,".

Kimura mempunyai lima orang anak, 14 cucu, 25 cicit, dan 13 piut. 

Sumber: The Telegraph



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Khamis, 20 Disember 2012

Padah menamakan anjing dengan nama jiran


Seorang wanita di China dikehendaki membayar pampasan bernilai £500 kerana dikatakan menghina selepas menamakan anjingnya bersempena nama jirannya. Dikatakan juga bahawa, wanita yang bernama Hui Lin itu seringkali memaki hamun anjingnya berkali-kali dengan sengaja apabila sahaja jirannya yang bernama Wang Sun itu lalu di depan rumah.
Kini lebih banyak yang memelihara anjing di China.
Keadaan ini bermula enam tahun lalu apabila Hui Lin dan Wang Sun bertengkar mengenai pemilikan bangunan rumah. Untuk mendapatkan  pemilikannya semula, Hui Lin dengan marah, mengambil keputusan untuk memanggil anjingnya dengan nama Wang. Bila sahaja Wang Sun muncul di depan rumah, Hui Lin dengan sengaja memanggil dan memaki hamun anjingnya dengan kuat. - metro.uk



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Selasa, 18 Disember 2012

Tersilap angkat telefon, lelaki seterika pipi sendiri


Ini adalah antara akibat terburuk jika hilang fokus. Seorang lelaki Poland bernama Tomasz Paczkowski mengalami kecederaan pada pipinya selepas terkena seterika panas yang disalah angkat sebagai telfon. Ketika kejadian, Paczkowski sedang seterika baju-baju di rumahnya sebagai satu cara dia membantu isterinya yang sedang bekerja. Ketika telefon rumah berdering, dia tersilap 'angkat' seterika.
Paczkowski tunjuk demo bagaimana dia 'seterika' pipinya. 

Kejadian itu menyebabkan Paczkowski mengalami luka terbakar yang teruk pada pipi dan matanya. Paczkowski kemudian berazam untuk tidak lagi melakukan kerja-kerja rumah selamanya. - metro.uk

P/S: Moral of the story...kerja remah pun kena fokus buat...lagi satu, hargailah 'orang rumah' yang sentiasa buat banyak kerja 'multi-tasking' sekaligus.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Van Persie sehebat Messi


Berikutan persembahan sensasi dalam setiap perlawanan sejak perpindahan pemain bernilai 22juta Euro itu daru Arsenal ke Manchester United, ada yang membandingan Robin Van Persie dengan Lionel Messi yang bermain untuk Barcelona.


Pengurus Blackburn, Martin O'Neill, ketika ditanya dalam akhbar The Sun, menggambarkan RVP sebagai 'Messi United'. Menurutnya, keadaan menjadi jauh lebih baik buat RVP berbanding ketika dia bersama pasukan lamanya, Arsenal. Kini RVP telah menjadi ayam tambatan United yang kini menghuni tangga teratas liga Perdana Inggeris. O'Neill juga mengatakan bahawa RVP kini mempunyai kelebihan seperti yang ada pada Barcelona, "dengan adanya pemain berkaliber seperti Van Persie di pihak anda, peluang untuk menang dalam setiap perlawanan sentiasa ada. Seperti juga dengan Barcelona yang memiliki permain terbaik, Messi, yang sentiasa menjaringkan gol. Barcelona adalah pasukan yang sangat baik tetapi tanpa Messi, kita tidak tahu kerana Messi adalah ayam tambatan mereka. Jujurnya, Van Persie boleh menjaringkan gol yang sedikit, tetapi dengan tiba-tiba dia telah menjarakkan diri sebagai penjaring" - manutd.com
Martin O'Neill
P/S: Rasanya, persembahan RVP ini juga dipengaruhi oleh 'teamwork' dalam pasukan Manchester United yang sangat baik. Gandingan RVP dan Rooney juga semakin menakjubkan.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Isnin, 17 Disember 2012

Senarai pasukan Liga Malaysia musim 2013


Musim baru 2013 Liga Malaysia akan bermula tidak lama. Seperti yang diketahui umum, struktur Liga Malaysia 2013 ini terbahagi kepada dua liga iaitu Liga Super (liga utama) dan Liga Perdana yang masing-masing mempunyai 12 pasukan. Berikut merupakan senarai pasukan dalam Liga Super dan Liga Perdana bagi musim baru 2013.

Liga Super 2013:
Kelantan
Felda Utd
ATM
T-Team
Terengganu
Selangor
Darul Takzim
Pahang
Negeri Sembilan
PNKS
Perak
Lions XII

Liga Perdana 2013:
Kedah
Perlis
Sarawak
Kuala Lumpur
PDRM
Sime Darby
Johor
NS Betaria
Sabah
UITM
KL SPA
KL POS
Senarai pasukan Liga Super dan Liga Perdana 2013. (Sumber: FAM)
Semoga musim baru ini bakal menyaksikan persaingan sengit yang sihat dan mampu menaikkan lagi taraf mutu bola sepak negara. 

P/S: Harimau Malaya gagal mempertahankan Piala Suzuki AFF 2012...kalah pada Thailand di peringkat separuh akhir..banyak yang salahkan pengadil dan DKRG..hakikatnya, memang mutu bola sepak kita masih di takuk lama bak kata Dato' Zolkples Embong. Jangan kata nak menang Piala Asia, peringkat ASEAN pun masih terkial-kial..apa pun, teruskan menyokong pasukan kebangsaan..baik masa menang atau masa kalah.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Ahad, 16 Disember 2012

Cara aktifkan 3G Celcom pada Samsung Galaxy S

Kelmarin, Samsung Galaxy S yang dibeli secara online kat luar negara baru sampai dan seperti biasalah, dia punya setting masih belum sentuh apa-apa. Masih factory setting gitu. Ini first time dapat pegang telefon pintar walaupun tak memilikinya..huhu..ini Samsung Galaxy kakak punya la..dia mintak tolong beli. Pernah cakap kat dia, kalau nak beli, alang-alang beli yang Samsung Galaxy S III. Tapi dia cakap, nak cuba yang biasa-biasa saja dulu. Lagipun harga Galaxy S ni dah murah sikit. Sekitar RM600 saja. 
Bila sampai kat rumah, terkebil-kebil juga jari sentuh sana sini gara-gara nak cari setting untuk activate 3G Celcom..pasal nak download applikasi Android konon..tapi sebab tak tau guna punya pasal, 3G tak juga dapat-dapat. Data Celcom dah upgrade tapi tak juga dapat surf internet. Entah apa masalah. Maka selepas kering idea, teringat pula dengan mr.google. Akhirnya selepas search sana-sini maka terjumpa juga dengan blog soleheen.com yang memberi tutorial ringkas mengenai cara aktifkan 3G Celcom connection ini. 

"untuk lihat 3g connection korang bermasalah atau tidak pastikan korang dah tick enable pada “Data Enable”….pergi ke setting pilih wireless and network>mobile network>tick “data enable” “national data roaming” international data roaming”…jika tiada tanda-tanda 3g dan korang x boleh surf guna mobile data itu bermaksud memang wujud masalah.

cara ni memerlukan korang untuk set APN secara manual…tapi sebelum korang cuba cara ni aku galakkan korang setting menggunakan cara menghantar mesej setting 3G celcom dengan menaip “SET” dan hantar ke 20999 jika x berkesan korang oleh cuba cara ni.

untuk set APN secara manual pergi ke setting > wireless and network > mobile network > Access Point Names dan tekan menu > new APN …untuk 3G setting dalam ruang yang tersedia isi kan perkara di bawah :

Celcom 3G setting :

Name : celcom 
APN : celcom3g
PROXY : 10.128.1.242
PORT : 8080
MCC : 502
MNC : 19

dan untuk celcom mms setting korang create another new APN…dan isi dengan butiran dekat bawah ni…

Celcom 3g MMS setting :
Name : celcom MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 010.128.001.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

bila da setel save dan pilih APN yang korang perlu..."

Wah, bila ikut cara itu, akhirkan dah boleh connect internet dan download aplikasi Android. Walaupun tutorial tersebut lebih menjurus kepada handphone jenis Xperia X8 tapi cara aktifkan 3G Celcom connection ini juga boleh diaplikasikan pada Samsung Galaxy S. Mungkin sebab dia punya OS adalah Android..sebab tu boleh apply cara yang agak sama. Tapi APN tu saya buat satu saja:

Name : celcom 
APN : celcom3g
PROXY : 10.128.1.242
PORT : 8080
MCC : 502
MNC : 19

MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 010.128.001.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms + internet

Ok..dah set. Selepas setting ini dah siap maka boleh lah mula surf internet dengan menggunakan Celcom 3G. Tapi lebih baik guna wifi je sebab lagi laju..

P/S: Kan bagus kalau handphone Samsung Galaxy tu saya yang punya..agaknya nak beli Samsung Galaxy S III online kat Shashinki.com la..ada offer sekarang. Itu pun kalau bajet cukup..huhu


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Sabtu, 15 Disember 2012

Bagaimana Membuat Bajet yang Berkesan


Bajet yang berkesan akan membantu anda mencapai matlamat kewangan dan mengurus wang anda dengan bijak. Dengan mengambil kira perbelanjaan tetap seperti bayaran pinjaman rumah, kereta dan bil telefon, anda akan dapat mengawal dengan lebih baik jumlah perbelanjaan terhadap perbelanjaan tidak tetap yang lain seperti ketika anda pergi menonton wayang, makan di restoran dan mengunjungi pusat mebeli belah. Untuk menghasilkan bajet yang berkesan, terlebih dahulu anda hendaklah menjejaki perbelanjaan anda dalam masa sebulan. Jejaki semua wang yang anda belanjakan secara tunai, cek dan kad kredit supuya anda tahu tentang bentuk aliran perbelanjaan dan seterusnya membuat pengubahsuaian yang perlu. Berikut merupakan beberapa langkah asas yang boleh dipertimbangkan.

1. Jejaki Perbelanjaan dalam sebulan
Jika anda tidak suka menyimpan resit pembelian atau barangan itu tidak mempunyai resit, sekurang-kurangnya anda menulis transaksi tersebut di dalam sehelai kertas. Semasa merekod perbelanjaan, tuliskan juga tarikh, sedikit deskripsi tentang pembelian, jumlah pembelian, dan bentuk pembayaran (tunai, kad kredit).
2. Pecahkan Perbelanjaan ke dalam Kategori
Gunakan kategori-kategori perbelanjaan seperti makanan, pakaian, rumah, penjagaan kesihatan, kenderaan, penjagaan diri, penjagaan haiwan peliharaan (jika ada), pendidikan, pelancongan, hadiah, peralatan pejabat, simpanan, cukai, dan hiburan. Jika anda mahukan yang lebih terperinci, pecahkan lagi kategori itu kepada sub kategori seperti utiliti, runcit, pinjaman pengajian, bil kad kredit, insuran automobil, keahlian kelab, minyak petrol, yuran bank, bayaran kesihatan, belajar muzik, dan sebagainya yang difikirkan munasabah.
Contoh spreadsheet bajet sebagai rujukan
3. Rekodkan jumlah yang dibelanjakan di setiap kategori
Pada masa hadapan, anda perlu terus menerus merekodkan jumlah yang anda belanjakan di setiap kategori secara bulanan atau secara mingguan untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan yang betul.

4. Buat indikasi terhadap perbelanjaan tetap anda dengan meletakkan anak panah atau bullet point di sebelah kategori yang bersesuaian. Perbelanjaan tetap adalah tidak berubah seperti bayaran insuran dan sewa rumah. Untuk perbelanjaan bulanan yang sedikit berbeza nilainya seperti bil utiliti dan barangan runcit, buatlah nota tentang berapa banyak wang yang anda peruntukkan terhadap kos-kos tersebut.

5. Tambahkan semua jumlah perbelanjaan anda. Kemudian, potong jumlah perbelanjaan anda dari gaji bulanan. Jawapannya adalah baki wang masih anda miliki.

6. Kemudian barulah anda tentukan bajet yang bersesuaian. Contohnya, jika anda ingin mempunyai baki wang yang lebih banyak pada hujung bulan, lihat dulu perbelanjaan yang tidak diperlukan seperti kos hiburan dan rekreasi, serta tentukan mana item kategori yang memang anda tidak boleh hidup tanpanya. Tetapkan had perbelanjaan ke atas pembelian benda kurang penting seperti pakaian atau wayang.

Membuat bajet dan membahagikan wang saku terhadap matlamat masa depan boleh membantu anda membina akaun simpanan, membayar balik pinjaman kad kredit atau membayar tunai pembelian barangan yang bernilai tinggi kelak.

P/S: Biasanya, orang yang suka buat bajet ini akan disalah tafsir sebagai tamak..pada hal orang itu lebih suka simpan duit untuk kegunaan masa depan berbanding berjoli sakan di masa muda.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Sambut harijadi ke-12 pada 12.12.12 dan pada jam 12.12


Kalau menurut pakar-pakar fengshui, angka 12.12.12 dikatakan sebagai tarikh bertuah. Tak hairan lah ramai yang ambil kesempatan untuk melaksanakan upacara-upacara penting pada tarikh tersebut seperti perkhawinan, aniversary dan yang paling hebat lagi bila ada yang menyambut hari jadi pada tarikh keramat ini.
Kiam Moriya (Sumber: The Telegraph)
Seorang kanak-kanak di Amerika bernama Kiam Moriya telah menyambut hari jadinya yang ke-12 pada 12.12.12 dan pada jam 12.12pm. Kiam yang berasal dari Birmingham Alabama ini lahir pada 12 Disember 2000 dan pada jam12.12pm di Bronxville, New York. Kiam berkata kepada AL.com, "ia seperti satu minit dalam seumur hidup, kesemuanya 12".

Kelahiran Kiam sepatutnya dijadualkan pada penghujung bulan January tetapi dia lahir secara pramatang tujuh minggu lebih awal. Keadaan ini menjadikan sambutan harijadinya yang ke-12 ini lebih bermakna.

Menurut statistik, terdapat sekitar empat juta kelahiran direkodkan pada tahun 2000 di Amerika dengan kadar 11,000 kelahiran sehari atau 8 kelahiran seminit. - The Telegraph

P/S: Comel juga si Kiam Moriya ni..



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Jumaat, 14 Disember 2012

Sekarang dah boleh beli iPhone 5 di ShaShinKi.com secara online

Bagi orang-orang yang memang gemar dengan telefon pintar, sudah semestinya tidak lepas pandang terhadap model terbaru smartphone Apple iaitu Apple iPhone 5 yang memang high tech. Kalau dah cuba iPhone 1-4, mesti nak cuba yang terbaru ini pulak. Kalau ada bajet lebih, apa salahnya mencuba. Bukan kah kerajaan juga menawarkan rebate RM200 untuk beli benda spesis ni??
Apple iPhone 5 16GB (GSM) Unlocked - Black
Oh ya, untuk pengetahuan umum, Apple iPhone 5 ini juga boleh dibeli di laman web ShaShinKi.com pada harga sekitar RM2200 hingga RM2800. Adei..ada terpikir nak beli satu tapi apakan daya, bajet kurang. Pinjaman pengajian pun belum lunas. Ni nak tambah hutang lagi. Tapi kalau korang anak tokey atau memang dah lama kumpul duit untuk beli Apple iPhone 5 ni, dipersilakan. 

Antara ciri-ciri menarik Apple iPhone 5 termasuklah:
4-Inch (Diagonal) Widescreen Multi-Touch Retina Display
1136-by-640-Pixel Resolution At 326 PPI
Fingerprint-Resistant Oleophobic Coating On Front
8-Megapixel iSight Camera
Video Recording, HD (1080p)
Talk Time: Up To 8 Hours On 3G
Standby Time: Up To 225 Hours

Dengan reka bentuk terbarunya, Apple iPhone 5 ini sememangnya akan memberikan pengalaman berbeza kepada penggemar telefon pintar. Ia mempunyai paparan yang lebih besar, chip yang lebih laju, wireless pun superb, kamera 8MP serta lebih nipis dan ringan.  So, kalau berminat nak beli satu, boleh kunjungi Shashinki.com. Kalau stakat nak cuci mata pun boleh juga..

Lagi satu, kalau tak minat Apple iPhone 5, boleh cuba tengok Samsung Galaxy S III S3 i9300 kat shashinki.com tu. Harganya sekitar RM1800 sekarang.

P/S: Shashinki ini merupakan laman web yang terkenal dengan kamera dan peralatan tetapi kini   juga banyak barangan elektronik selain kamera yang ditawarkan. 


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Idea buat duit secara online untuk kanak-kanak


Bukan golongan dewasa sahaja yang mampu menjana income secara online malah kanak-kanak juga boleh melakukannya. Itulah dia kelebihan internet. Peluang buat duit secara online ini terbuka luas kepada semua orang tanpa mengira umur malah kini lebih ramai golongan usahawan online yang masih muda. Apa yang diperlukan hanya lah kreativiti, imaginasi dan kebenaran dari ibu bapa atau penjaga.
Antara faedah online kepada kanak-kanak

Menjual Barangan Online
Dengan kemunculan banyak laman web bidaan (auction sites) dan market places, kanak-kanak juga boleh mengambil peluang itu untuk menambahkan pendapatan dengan menjual barangan seperti mainan, baju dan koleksi. Walaupun kebanyakan laman web tersebut tidak  membenarkan penyertaan dari golongan bawah umur, ibu bapa boleh membantu anak-anak mereka mengisi mana-mana 'kotak' yang perlu semasa mendaftarkan perniagaan. Selain itu, ibu bapa juga boleh membantu memuat naik gambar-gambar yang bersesuaian dengan barangan yang hendak dijual. Secara tidak langsung, aktiviti ini boleh menjadi satu projek yang menyeronokkan untuk seisi keluarga. Kanak-kanak seterusnya boleh menjana kreativiti mereka dalam penulisan dengan menulis keterangan produk dan kemahiran matematik dalam menentukan harga dan kos penghantaran barang. Bukan sahaja kemahiran akademik malah kemahiran hidup juga mereka pelajari secara tidak langsung.

Hasil Tangan untuk dijual
Kanak-kanak memang suka membuat kraftangan seperti projek kerjakayu, jahitan, mewarna, mengecat, dan membuat manik-manik. Semua itu mempunnyai potensi yang tinggi untuk dijual secara online. Mereka boleh membina website dengan bantuan pakar atau ibu bapa, atau menyewa kedai online yang ditawarkan dalam marketplace seperti eBay, Amazon, Lelong dan sebagainya. Tetapi sebelum itu, kanak-kanak perlu membuat kajian terlebih dahulu mengenai laman-laman web tersebut dan perlu mendapat kebenaran ibu bapa sebelum menjual.

Penulisan Online
Kanak-kanak juga boleh buat duit dengan menulis secara online atau blogging. Jangan fikir bahawa kanak-kanak ini tak tahu atau kering idea buat karangan, mereka sebenarnya mempunyai daya imaginasi yang tinggi tentang sesuatu topik. Sama juga dengan blog yang lain, mereka mampu menarik trafik ke dalam blog mereka yang seterusnya boleh buat duit. Bila trafik tinggi, banyak advertiser yang berminat untuk mengiklan dan menawarkan bayaran yang berpatutan. Memang tidak disangkal lagi bahawa blogging merupakan cara buat duit paling mudah di alam maya setakat ini. 

Dengan adanya kreativiti dan perancangan yang teratur serta bantuan dari ibu bapa atau golongan dewasa yang lain, kanak-kanak juga mampu menterjemahkan idea dan bakat mereka untuk memulakan perniagaan secara online. Siapa tahu, dengan pendedahan ini, ia akan membantu kanak-kanak mengenalpasti minat dan passion mereka dalam menentukan kerjaya pada masa hadapan.

P/S: Bila saya baca balik karangan saya masa Tahun 3, geli hati ketawa sorang-sorang..ada terfikir juga.."bodoh sangatkah aku masa tu"... :)


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Khamis, 13 Disember 2012

Sampai juga Sony Ericsson Xperia X10 Mini kat rumah..

Sony Xperia X10 Mini

Sekitar dua minggu yang lalu, gua ada membeli handphone Sony Ericsson Xperia X10 mini secara online di sebuah laman jual beli yang agak popular juga. Biasalah, masa tu mereka sedang buat promosi dan banyak barang yang murah harganya. Pasal tak mahu terlepas peluang, terbeli jugak sebiji handphone Sony Xperia tu. Lagipun handphone gua sudah uzur..konon lah nak tukar baru..macam je banyak duit.. ;p

Selepas menunggu dengan sabar selama dua minggu, sampai juga Sony Xperia tu. Nasib baik tak kena tahan kat kastam. Biasanya, barangan berjenama dan bernilai tinggi dari luar negara ini kena held sekejap kat kastam. Maklumlah, pasal tax punya pasal. Nasib baik beli satu je. Kalau beli banyak, silap haribulan kena bayar tax yang berkali-kali ganda lebih mahal dari harga asal..'oh my kucing' la jadinya..

Saiz Xperia Mini yang kecil ini memang comel..mudah nak bawa..tapi senang hilang
Bila bukak..olololooo comel...keciknya Xperia mini ini. Dulu masa beli memang dah expect saiznya kecil. Screen hanya sebesar 2.5 inci je..lepas tu bila 'ON' keluar pulak bahasa yang gua sendiri pun tak pernah blajar seumur hidup gua..payah juga cari setting language handphone tu..hampir setengah jam cari..then lepas tu biasalah kan..kalau dapat barang baru, maka jadilah 'sakai' sikit. Tekan sana, tekan sini..check itu ini, mana tau ada yang tak kena. Tapi nasib baik la..semua okay. Sepatutnya, sebelum buat semua tu kena charge bateri sampai penuh dulu. Kata orang, untuk mengelakkan kerosakan bateri supaya handphone tahan lama..tapi, biasalah kalau dah 'sakai'..huhu

So, sedikit pasal spesifikasi Sony Experia X10 Mini ini adalah seperti berikut..

Network: 3G/3G
Weight: 88 gram
Internal Memory: 128MB
Data: EDGE/GPRS/ WLAN/Bluetooth/ USB
Camera: 5MP
Operation System: Android
Standby: up to 360hours
Features: SMS, HTML browser, radio, GPS, Java, video, dsbg

Pakage dia termasuklah USB cable, charger kereta dan wall, headphone, dan memory card 4GB. Kalau banding harga dengan kualiti Sony Xperia ini memang berbaloi la..original gitu. Kalau tak original boleh mintak balik duit 3 kali ganda dari harga asal..agak puas hati juga. Cuma, saiz dia saja yang kecil sangat..Ya la, dah namanya Xperia Mini, memanglah kecil..

Walaupun Sony Xperia ini bukan lah jenis yang high tech sangat macam iPhone dan Samsung Galaxy SIII tapi cukup la buat saya yang tak berapa mahir guna smartphone. Stakat boleh call orang dan SMS, kira ok lah..lagi pun kalau balik kat kampung bukannya ada line 3G pun..huhu..tunggu dulu la harga iphone tu jatuh merudum. Baru beli..biar orang kata ketinggalan zaman. Jangan saja jadi macam katak di bawah tempurung..tak tahu apa-apa pasal teknologi..Anyway, bersyukur dengan apa yang ada sekarang, hargai yang lama, terokai yang baru...

P/S: Suka beli barang masa promosi. Harga murah-murah belaka..kualiti tetap sama. :)



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Rabu, 12 Disember 2012

Bila pendapatan Nuffnang tak seberapa...


Selamat sejahtera dan salam 1Malaysia..bila sebut pasal Nuffnang, banyak blogger yang akan terbayang frasa-frasa seperti 'wang masyukk', 'trafik mencanak', 'gilatekreti gliteratti', buffered earning, dan macam-macam lagi la. Memang tak disangkal lagi bahawa ramai blogger yang mempunyai pendapatan lumayan hanya dengan berblogging. Tapi kalau nak dianggarkan kadar blogger berpendapatan tinggi dan blogger berpendapatan rendah ini memang sangat rendah. Mungkin sekitar 1:10000 kot. Tapi harus diingat juga bahawa bukan semua blogger itu ada pendapatan maya. Terdapat juga segelintir yang memang tidak mengejar atau memang sengaja tak mahu letak iklan-iklan dalam blog mereka. Mungkin sebab dah kaya...atau tak suka ada benda mengacau di blog...atau dah privatekan blog...atau memang tak de hati dengan Nuffnang/Advertlets/Innity/..biasanya mereka ini hanya berblog kerana hobi dan tak kisah pasal pasif income.

Ada juga yang berblog sakan dari pagi ke malam semata-mata nak femeskan blog. Tujuannya..nak trafik tinggi le tew..bila trafik mencanak-canak mendongak ke langit, memang boleh dapat banyak income. Apa lagi kalau status Nuffnang tu 'gilatakreti Gliteratti'..tapi kalau tak der 'buffered earning' pula, memang free-free je trafik blog tu...huhu..
Boleh buat pasif income juga dengan Nuffnang ni..walaupun tak seberapa..
Bila pendapatan Nuffnang tu tak seberapa, memang banyak yang mengeluh terutama yang berblog semata-mata untuk mengejar income Nuffnang. Berblog pun macam 'hangat-hangat tahi ayam' je. Faham-faham la apa maksudnya. Tapi bukan semua yang 'hangat-hangat tahi ayam' itu bersikap sedemikian. Mungkin disebabkan perubahan persekitaran maka blogger itu kurang update blog. Saya dulu mula blogging masa blajar kat U. Tapi bila dah grad dan gaya hidup pun berubah, wifi pun dah tiada, laptop pun dah uzur, nak update blog pun hanya pada masa-masa tertentu sahaja..huhu..kesian..

Tapi, saya pasti kebanyakkan blogger kat luar sana adalah golongan blogger yang berblog kerana hobi, minat, dan as a place to express kita punya feeling. Nuffnang sebagai side income je. Kalau dapat sekitar 100-200 sebulan tu dah kira oklah. Kalau kurang pun okay juga. Bukan nya kena bayar pun untuk pasang kat blog. FOC gitu. Tengok iklan menari-nari kat blog pun seronok mata memandang. Apa lagi kalau itu iklan BE..huhu..jangan saja mintak orang 'tembak' iklan korang..Nuffnang boleh detect tu. Apa lagi kalau klik iklan sendiri..fuh..tak berkat.

So far, my experience dengan Nuffnang memang ada ups and downs nya. Dulu masa kat U memang agak mesra alam juga dengan mereka..hampir tiap minggu hantar tiket mintak chek status 'gilatakreti' tu..skejap ada, skejap tak da..tapi sekarang dah faham sikit dengan dorang punya sistem. Pernah juga 'curang' dengan Nuffnang tapi kejap saja. Itu pun sebab website dorang kena hack...tapi sekarang dah okay. Kena upgrade lagi..kalau pasal income dengan Nuffnang tu..agaknya gua ni termasuk dalam golongan miskin tegar..hahaha..apa yang penting, gua suka berblog. Tak kisah lah terletak kat golongan mana pun..

Anyway, happy blogging to all bloggers out there.


p/s: TQ Nuffnang. Selepas 3 bulan cashout, cek korang selamat sampai...huhu..boleh bayar brodband tuk bulan depan.


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Isnin, 10 Disember 2012

CIMB nak bagi dua biji iPhone 5 percuma setiap hari. Siapa nak?


Selamat sejahtera dan salam 1Malaysia kepada semua pembaca. Seperti yang diwar-warkan dalam tajuk di atas, CIMB nak bagi dua biji iPhone 5 percuma setiap hari kepada pelanggan mereka yang bertuah. Ini bukan omong kosong atau dibuat-buat. Tak percaya? layari laman promo CIMB sekarang. 
iPhone 5 dari CIMB

Mereka sedang menganjurkan promosi Swipe and win the new iphone yang bermula dari 15 Oktober 2012 hingga 31 Januari 2013. Laa..lama lagi nak habis. Masih berpeluang nak menang. Itu pun kalau bertuah la kan.

Macam mana nak join? Senang saja, hanya belanjakan minimum RM50 dalam satu resit dengan menggunakan kad debit/kredit CIMB dan anda secara automatik dah boleh masuk. Berbelanja kat mana-mana pun boleh, dalam atau luar negara. Tak payah register SMS pun. Apa yang lebih menarik lagi, kalau spend RM500 dan ke atas dalam satu resit akan mendapat cashback RM50. Kalau nak tau bagaimana nak menambahkan peluang untuk menang, layari laman promo swipe and win iphone di CIMB sekarang. 

So, sekarang ini kalau dah hujung-hujung tahun memang banyak keluar duit. Apa lagi bagi yang menyambut sambutan Natal Krismas dan Tahun Baru 2013 ini, memang kena beli banyak benda.  Lepas tu, nak beli keperluan back to school pulak bagi yang ada anak-anak bersekolah. Duih...pening pikir. Kalau tak kumpul duit dari awal tahun, memang pokai hujung tahun ni. 

Apa pun, bila dah ada peluang untuk berjimat dengan CIMB ni, tak kan nak lepaskan pula kan. Lagi pun, dah lama jadi pelanggan mereka. Memang patut pun kena treat dengan promo sedemikian. Tapi, kan lebih baik kalau dorang tambahkan kepada 5 ke 10 pemenang sehari. Lagi besar peluang nak menang...huhu..

P/S: kena beringat juga, jangan berbelanja sakan semata-mata nak menang iphone 5 dari CIMB tu. Nanti....lingkup!! padan muka!! iphone 5 tak dapat, kena blacklist pulak dah...oh my kucing!!



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!