Edisi Blogger: Januari 2013

Khamis, 31 Januari 2013

Nora Danish Tak Kisah Bercuti Sekali Dengan Fasha Sandha

Nora Danish
Umum mengetahui meskipun Nora Danish dan Rizal Ashram Ramli aka Jejai bukan lagi suami isteri, namun ikatan silaturrahim antara pelakon comel ini dengan keluarga bekas suaminya masih utuh. Nora masih tetap dilayan baik dalam keluarga bekas Menteri Besar Perak, Tan Sri Ramli Ngah Talib serta isteri, Puan Seri Raja Noora Ashikin Raja Abdullah.

Malah bukan lagi rahsia apabila Nora mengikuti keluarga bekas mertuanya bercuti ke luar negara, setiap hujung tahun. Tambahan gambar-gamabr mereka sedang berseronok turut dikongsikan di laman sosial Twitter mahupun Instagram. Baru-baru ini Nora bersama keluarga tersebut bercuti selama 10 hari di Dubai.

Pun begitu kekerapan Nora bercuti bersaama keluarga Jejai telah menimbulkan tomahan segelintir pihak yang melabelkan Nora sebagai seorang yang suka mengendeng dan terhegeh-hegeh dengan keluarga bekas mertua. Ada juga yang mengecam Nora, mendakwa ibu anak satu ini tidak sensitif memandangkan Jejai kini sudah mempunyai kehidupan baru bersama pelakon Fasha Sandha.

"Ya saya ada dengan tentang perkara itu. Saya nak beritahu di sini, mereka (keluarga mertua) yang ajak saya bercuti bersama mereka. Kami dah memang macam satu keluarga, bukan orang asing. Kami sangat rapat.

"Lagipun Rayqal cucu pertama dalam keluarga mereka. Mereka memang manja dengan Rayqal. Jadi setiap kali hujung tahun memang mereka akan pergi bercuti. Mereka ajak cucu mereka dan saya sekali juga keluarga anak-anak mereka yang lain. Kalau mereka tak ajak, saya takkan nak suka-suka ikut", ujar Nora kepada malaysiandigest.com ketika ditemui pelancaran koleksi terbaru barang kemas Pandora keluaran Habib Jewels di Ampan Point, semalam.

Nora juga memberitahu seandainya pada masa akan datang dia dipelawa bercuti lagi bersama keluarga tersebut dan pada masa itu Jejai dan Fasha juga turut serta, dia langsung tidak mempunyai masalah. Malah akan disambutnya dengan besar hati.

"Sekalipun, kalau lepas ni mereka ajak saya bercuti dan Fasha juga ada bersama, saya okay. Saya tahu benda itu akan terjadi. Saya adalah menantu mereka yang dulu dan Fasha adalah ahli keuarga mereka yang sekarang. Kalau saya dah kahwin pun nanti, kalau mereka ajak saya bercuti, saya ikut dan bawa suami saya sekali",

Tambah wanita yang mempunyai ciri-ciri wanita idaman Anuar Zain ini lagi, "kalau tak ada Rayqal pun, saya rasa saya akan tetap rapat dengan mereka".

Nafi Cinta Qi, Akui Seksa Tinggalkan Rayqal
Menyentuh mengenai kerjaya, Nora baru saja selesai menjalani penggambaran filem Bercinta yang turut di bintangi Farid Kamil dan Qi Razali. Penggambaran selama 19 hari itu dijalankan sepenuhnya di Pulau Langkawi. Dalam pada itu Nora menjelaskan tindakan memuat naik gambarnya bersama pengacara Qi Razali menerusi laman sosial foto Instagram hanyalah sekadar suka-suka dan dia memang suka mengabadikan gambar kenangan besama pasangan pelakon yang pernah berkerjasama dengannya.

“Qi bujang dan begitu juga saya yang solo. Semasa penggambaran filem Bencinta arahan Farid Kamil di Langkawi, saya mengambil peluang memasukkan gambar-gambar kami menerusi Instagram. Memang saya suka ambil gambar dengan pasangan pelakon saya, kononnya nak tunjuk yang saya ni punya bakat mengambil gambar. Itu saja,” katanya ketika diminta mengulas .

Nora juga menegaskan dia dan bekas teman lelaki Yuna itu tidak bercinta sebaliknya mereka memang rapat tetapi hanya ketika penggambaran filem berkenaan sahaja.

Nora turut meluahkan sepanjang berada di lokasi penggambaran dia sentiasa teringatkan pada Rayqal. Apatahlagi itulah kali pertama dua beranak itu berjauhan dalam tempoh agak lama.

"Salah satu cabaran sepanjang penggambaran ialah saya berjauhan dengan Rayqal. Ni pertama kali saya berpisah dengannya dalam tempoh agak lama. Tapi seminggu sebelum tamat penggambaran, ibu saya bawa dia datang ke Langkawi. Terubatlah rindu kami," ujarnya sambil tersenyum.


Sumber:
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/240322-nora-danish-tak-kisah-bercuti-sekali-dengan-fasha-sandha-nor4danish.html


Kini dah ada perkhidmatan guru bergerak di Sarawak

guru bergerak atasi masalah buta huruf
MIRI: Ahli Dewan Negara Senator Lihan Jok mencadangkan agar perkhidmatan guru bergerak diperkenalkan bagi menangani masalah buta huruf di kalangan kanak-kanak di kawasan Baram.

Beliau berkata, masih ramai kanak-kanak di Baram tidak menguasai kemahiran 3M iaitu membaca, menulis dan mengira kerana tidak semua berpeluang mengikuti pendidikan awal.

Katanya sehingga kini guru-guru di kawasan Baram menghadapi dua situasi kerana terpaksa mendidik dua kumpulan murid-murid iaitu yang mempunyai pendidikan awal dan yang langsung tiada mempunyai pendidikan awal.

“Kanak-kanak yang mempunyai pendidikan awal selama dua tahun di tadika lazimnya tiada masalah di kelas kerana mereka sudah didedahkan dengan kemahiran 3M berbanding kanak-kanak yang tiada pendidikan awal.

“Manakala kanak-kanak yang memasuki Tahun Satu tanpa pendidikan awal sukar untuk mengikuti pembelajaran di kelas. Perbezaan ini merupakan ‘mimpi ngeri’ bagi murid-murid yang tiada pendidikan awal,” katanya di sini.

Lihan yang merupakan bekas guru besar dan pengetua sekolah di Baram berkata, keadaan ini menyukarkan guru-guru mengajar dengan lancar kerana perlu membahagikan tumpuan untuk mengajar 3M yang sepatutnya diajar di prasekolah dan pada masa sama mengajar murid-murid yang sudah pandai.

Justeru katanya, unit guru bergerak wajar dilaksanakan untuk memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak khususnya kaum Penan yang tinggal jauh berselerakan di pedalaman Baram.

“Jika kita sudah ada klinik bergerak, tiada salahnya memperkenalkan guru bergerak, konsepnya sama cuma kita menggunakan kenderaan pacuan empat roda.

“Mungkin kita menghantar dua orang guru yang bergerak dari kampung ke kampung untuk mengajar kemahiran 3M kepada kanak-kanak yang tidak memasuki tadika,” katanya sambil menambah golongan sasaran ialah kaum Penan dan penduduk yang tinggal jauh di pedalaman di kawasan Tutoh, Baram.

Katanya, kebanyakan kaum Penan kini tinggal berhampiran tepi jalan dan boleh diakses menggunakan kenderaan pacuan empat roda.

Tambah Lihan, cadangan tersebut sudah dibawa ke Parlimen dan berharap ia dapat dipertimbangkan.

“Saya berharap melalui guru bergerak ini, kita dapat meningkatkan kesedaran ibu bapa di Baram mengenai pentingnya pendidikan awal selain merapatkan jurang pendidikan,” katanya.

Sumber:
http://www.theborneopost.com/2013/01/31/perkenal-perkhidmatan-guru-bergerak-tangani-buta-huruf/#ixzz2JVYuYyC9

[News Edisi Blog Review] www.pengerindu.com - "Bukan Sekadar Weblog Biasa"

Logo blog Pengerindu.com
Salam 1Malaysia kepada para pembaca dan salam 1Blogger kepada semua blogger. Hari ini sempat lepak kat  blog www.pengerindu.com dengan taglinenya "Bukan Sekadar Weblog Biasa". Sebenarnya dah lama saya nak review blog ini tapi entah kenapa dua tiga hari lalu, blog ini tidak dapat dibuka. Mungkin server error kot..nasib baik pagi ini boleh buka dan baca dah. Ini adalah blog ketiga yang direview dan jika anda adalah seorang blogger dan nak blog anda direview, sila layari page Nak Blog Anda Direview? untuk info lanjut.

Tidak dinafikan bahawa blog www.pengerindu.com ini memang popular dan mempunyai fans yang banyak. Templatnya yang mudah dinavigasi dengan warna serba hitam cerah juga turut dihiasi corak-corak dari bumi Kenyalang. Rasanya boleh agak dah yang blogger www.pengerindu.com ini berasal dari Sarawak. Betul tak Jacky Juing? Widget juga diletak kemas di sebelah kanan dan tersusun dengan rapi.

Dari segi entri pulak, blog ini banyak mengongsikan tentang berita terkini terutama yang berkaitan dengan Sabah dan Sarawak. So, jika anda tidak mahu terlepas dari update terkini www.pengerindu.com, sila la follow dan like Facebook pagenya PengeRindu.com

Maka dengan itu, cukup lah blog review untuk kali ini. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai blog www.pengerindu.com, apa kata kalau terjah je. Banyak info menarik kat sana. Siap ada ebook belajar bahasa iban lagi. Dan sekali lagi saya war-warkan, jika anda adalah seorang blogger yang tidak kisah blognya direview, sila daftar di ruangan komen page Nak Blog Anda Direview?

Rabu, 30 Januari 2013

[News Edisi Blog Review] Fatin Aziz's Belog

Fatin Aziz'z Belog
Salam 1Malaysia kepada semua pembaca dan salam 1Blogger kepada semua yang bergelar blogger. Hari ini sempat buat review untuk satu lagi blog rakan iaitu Fatin Aziz's Belog. Sebab dia dah setuju blognya direview kat facebook tadi jadi saya pun bersedia nak terjah blog dia pulak. Kalau anda seorang blogger dan mahu blog anda direview juga, sila rujuk page Nak Blog Anda Direview?

Sebelum ini, saya ada buat review pertama dengan blog aku punyer lah! Jadi kiranya, blog Fatin ini adalah yang kedua. Biasalah baru nak start buat benda ni. Tujuannya, untuk saya belajar dunia blogging di samping menambah kenalan blogger.

Berbalik pula kepada blog Fatin Aziz's Belog. Secara keseluruhannya, saya melihat blog cik adik kita sorang ini sangat kreatif dengan kombinasi warna pink cerah. Siap letak gambar peribadi kat header. Cun gitu. Dan kalau korang pasang speaker, korang akan dengar lagu best, Ku Pilih Hatimu dendangan Ussy ft. Andika. Hati siapa tu Fatin?? Ehem..

Tentang Fatin Aziz's Belog:
1. Genre: Personal blog
2. Follower: 997

Dari segi entri pulak, Fatin Aziz's Belog diupdate hampir setiap hari dan kebanyakkan entri adalah bersifat personal . Selain itu terdapat juga pelbagai tips dan info yang berguna kepada para pembaca.

Jika anda nak tahu lebih banyak mengenai Fatin Aziz's Belog, datanglah berkunjung. Taip-tiap hari pun tak per. So, sekian sahaja perkongsian singkat mengenai blog ini dan semoga maju jaya dalam apa sahaja yang dilakukan. Kepada Fatin, wish you all the best with you wishlist!! Semoga tercapai tidak lama lagi. Laptop dah dapat, sambung study on the way, DSLR pun dah ade, teddy bear besar pun dah..wah..almost there!!

Kepada blogger lain yang tak kisah blognya direview, boleh lah terjah page Nak Blog Anda Direview?

Budak 10 tahun guna dadah untuk projek sains sekolah

Di DC, seorang budak perempuan didakwa kerana memiliki dadah jenis kokain ke sekolah. Emma Bartlet, 10 tahun, menggunakan 28gram kokain dalam eksperiman sainsnya yang turut memenangi hadiah tempat pertama di Coral Gables Preparatory Academy.

Di US memang sudah banyak kes sedemikian yang menjadi kontroversi baik pihak sekolah atau pun pihak luar. Pernah juga ada pelajar yang pura-pura mengandung dan yang menggunakan marijuana dalam projek sains mereka.

Sumber:
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/29/fourth-grader-cocaine-science-project_n_2573566.html

Berita baik! Dapat RM50 percuma kalau guna Boucer Buku 1Malaysia di kedai Popular

Ramai yang tahu bahawa setiap pelajar IPT dan menengah atas dapat boucer buku 1malaysia bernilai RM250 ini. Jika anda seorang pelajar yang termasuk dalam golongan di atas, anda pasti memiliki boucer buku tersebut kan. So, macam mana, sudah guna ke belum?

Sekarang ini rasanya dah nak sampai musim cuti semester bagi student IPT. Nanti bila masuk sem baru, tentu pening kepala nak fikir pasal beli buku baru. Apa tidak, setiap sem kena blajar subjek baru. Buku pun kena guna buku baru. Tak macam kat sekolah menengah dulu. Harga? waduh..paling murah pun sekitar RM60. Dulu masa kat U, memang rimas dok pikir benda ni. Bila lecturer cakap kena ada buku itu ini, nah..mengeluh satu kelas..masa kami, belum ada boucer buku 1malaysia lagi tau. Bertuah korang yang duk kat U sekarang. Boleh juga jimat PTPTN. Lepas ni jangan lupa bayar balik...

Tapi anggaplah ini sebagai satu pelaburan ilmu. Buku itu, kalau dijaga dan dimanfaatkan dengan baik akan memberi faedah juga. Lain lah kalau sudah terbeli satu, simpan dalam almari, dan tak kluar-kluar lagi. Bagi tikus makan.

Nah, bagi yang belum guna boucer buku, ada satu berita baik dari kedai buku Popular. Kalau korang guna boucer tu di mana-mana kedai Popular, korang akan dapat boucer hadiah bernilai RM50. Dah banyak tu! Orang lain dapat boucer RM250 tapi korang pulak dapat RM300..maka pandai-pandailah buat keputusan di mana nak beli buku dengan menggunakan boucer buku 1malaysia tu ya.

Lagi satu, kedai buku Popular ini bukannya kecil macam libry sekolah. Berpuluh ribu buku ada di dalam kedai mereka. Saya pun selalu jugak beli buku kat sana dan memang kalau sehari kat dalam tu pun, saya tak kisah. Masuk duduk sambil baca buku secara percuma. Tak boleh bawa pulang tau, kena baca kat sana je. Macam perpustakaan pun ada. Tapi jangan lah pulak pergi bukak buku yang masih berbalut.

So, sekian saja untuk perkongsian info. Bagi student yang duk kat UMS tu. Kedai buku Popular ada kat 1Borneo. Dekat je. Pergi lah membeli belah guna boucer buku 1Malaysia kat kedai Popular. Jangan beli KFC sudah...

Gambar dan video penemuan sekitar 71 mayat remaja di tepi sungai Syria

 Berikut antara gambar-gambar penemuan ngeri itu.

Sekitar 71 mayat remaja lelaki ditemui di sebelah barat daerah Bustan al-Qasr. Kesemua mayat itu ditemui di sepanjang sungai Aleppo.

Kebanyakkan mayat itu mempunyai tangan yang diikat di belakang serta terdapat luka tembakan di bahagian kepala. Video penuh boleh dilihat di laman BBC

Selasa, 29 Januari 2013

10 Lelaki yang pernah dikecewakan oleh Taylor Swift

 Baru je berumur 23 tahun tapi dah jalinkan hubungan romantik dengan banyak lelaki berprofil tinggi. Itu lah dia Taylor Swift yang memang terkenal sebagai 'playgirl' yang telah mengecewakan hati ramai lelaki. Berikut antara 10 lelaki yang pernah menjalinkan hubungan cinta dengannya.

10. Joe Jonas
Menjalinkan hubungan cinta dengan Taylor Swift pada tahun 2008 ketika Swift berumur 18 tahun. Sebab berpisah, Jonas berubah hati.

 9.  Lucas Till
Merupakan co-stars untuk video Taylor Swift bertajuk You Belong With Me pada 2009. Sebab berpisah, keduanya berubah hati. Macam hangat-hangat tahi ayam je..a.k.a cinta monyet.

8. Taylor Lautner
Keduanya bertemu di set Hari Valentine pada 2010 ketika Swift memalingkan pandangannya ke arah Lautner yang ketika itu berusia 17 tahun. Walaupun hubungan mereka nampak samar, tapi Taylor tetap memuja jejaka itu.

 7. John Mayer
Ada juga gosip megatakan mereka ini bercinta. Tapi sebab salah faham pasal lirik lagu je, Mayer merasakan dirinya dimalukan oleh Swift.

 6. Cory Monteith
Bintang Glee berumur 27 tahun pada 2010 ini tampak rapat dengan Swift. Walaupun nampal mesra bersama tapi masing-masing menegaskan bahawa mereka hanyalah teman tapi mesra.

5. Jake Gyllenhaal
Swift seakan-akan menemui cinta sejatinya ketika bertemu dengan Jake Gyllenhaal, 30, pada 2010 dan hubungan mereka ini memang tidak dapat disembunyikan lagi sehingga menjadi tajuk utama di US Weekly. Namun hubungan mereka tidak kekal lama kerana tidak sehaluan. Swift sempat lagi buat album penuh mengenai kisah mereka.

 4. Eddie Redmayne
Swift mencuba nasib pula dengan pelakon Britain ini pada Februari 2012 tapi hubungan mereka juga nampaknya tidak menjadi.

 3. Conor Kennedy
Ketika Taylor berumur 22 tahun, sekali lagi dia berubah hati kepada jejaka yang lebih muda, Conor Kennedy, 18 tahun. Taylor sememangnya menggilai lelaki ini sehingga sanggup beli rumah berdekatan dengan tempat tinggal Conor Kennedy. Sebab pisah, Taylor kembali ke konsert jelajah, Kennedy pula sambung sekolah..

 2. Ed Sheeran
Mereka sebenarnya tidak pernah berdating. Tapi lelaki ini pernah berharap agar Swift memberinya peluang. Namun dengan penuh rasa sedar diri, Ed Sheeran faham kenapa Swift menolak cintanya..ishk ishk ishk..

1. Harry Styles
Terbaru, Swift mengejutkan dunia hiburan apabila dia keluar di khalayak umum bersama Harry Styles, 18 tahun.

Mereka bersiar di Times Square pada sambutan tahun baru lepas, melancong bersama di British Virgin Islands dan segalanya nampak sempurna. Tapi beberapa hari kemudian, Swift pulang bersendirian.


Sumber:
Metro Uk

Teknik pelaburan hartanah terbaik tanpa modal

En. Saufi Karim, pakar pelaburan hartanah tanpa modal
KINI DIBONGKARKAN: Bagaimana Anda Yang Bergaji Kurang RM2000 “Biasa-Biasa” Sahaja Sebulan Malah Yang Berpendapatan Rendah Pun Mampu Membeli Rumah Atau Memulakan Pelaburan Hartanah TANPA Keluar Modal Walau Satu Sen Pun!

Ya, Itulah yang dikatakan oleh pakar pelaburan hartanah yang juga penulis kepada eBook 'Pelaburan Hartanah Tanpa Modal', En. Saufi Karim. Baru-baru ini beliau juga telah mengadakan seminar berkaitan pelaburan hartanah dan saya yakin bagi sesiapa yang ada menghadiri seminar itu memang telah memperolehi banyak input berguna.

Tapi bagi yang tidak sempat untuk mengikutinya, jangan risau sebab En. Saufi juga menyediakan eBook 'Pelaburan Hartanah Tanpa Modal' yang boleh didownlaod.

Okey, sedikit sebanyak mengenai pelaburan hartanah dari En. Saufi ialah:-

Pelaburan hartanah ialah suatu pelaburan di mana anda membeli rumah atau premis perniagaan yang belum siap atau sudah siap pada harga yang lebih rendah.

Keuntungan yang bakal anda perolehi daripada pelaburan hartanah ini ada 2 iaitu:-
1. Samada melalui peningkatan nilai modal (Capital Gain) dengan cara anda menjual semula hartanah tersebut pada harga jauh lebih tinggi daripada harga belian anda di masa hadapan.

2. Ataupun cara kedua ialah anda mengutip duit sewa setiap bulan daripada hartanah tersebut. Inilah mereka biasa panggil sebagai Residual Income atau Passive Income.

Mesti sekarang anda akan bertanya pula, bagus sangat ke pelaburan hartanah ni? Besar ke potensinya?

Ya, memang amat-amat BESAR potensi pelaburan hartanah ini. Pulangannya boleh menjangkau minimum 30% setahun. Mana ada pelaburan di Malaysia ini yang pulangannya sebegitu dalam masa setahun!
7 Kelebihan ‘Powerful’ Pelaburan Hartanah Yang Jauh Lebih Baik Berbanding Mana-Mana Jenis Pelaburan Lain :-
1. Terbukti Boleh Melawan Inflasi Untuk Jangka Masa Panjang
2. Anda Mampu Menikmati Pendapatan Sewa – Pendapatan Pasif
3. Boleh Jadikan Cagaran Untuk ‘Emergency Case’
4. Satu-Satunya Jenis Pelaburan Boleh Anda ‘Guna-pakai’
5. Boleh Miliki Pada Kos Minima, Tapi Nilai Maksimum
6. Boleh Dinaiktaraf Seterusnya Meningkatkan Nilai
7. Sebagai Jaminan Hidup Masa Depan Lebih Tenang

Kalau nak karang di sini memang tidak cukup sehari untuk hurai. Bila anda dapatkan ebook Pelaburan Hartanah Tanpa Modal barulah puas hati. Dalam ebook tersebut ada menerangkan tentang bagaimana memulakan pelaburan hartanah, langkah-langkah yang patut diambil, pemilihan lokasi yang tepat, prosedur-prosedur pembelian serta banyak lagi info-info berguna.

Di dalam ebook ini, penulis sendiri akan bongkarkan kepada anda segala ilmu, rahsia, teknik, dan kaedah yang penulis sendiri lakukan dalam menjalankan pelaburan hartanah di Malaysia TANPA perlu keluar modal satu sen pun!

Wah! Pelaburan Hartanah Tanpa Modal ini memang menarik bukan. Jika anda nak mendalami ilmu pelaburan hartanah tanpa modal ini, boleh lah dapatkan ebook Pelaburan Hartanah Tanpa Modal beliau.

Adam (AF2) Boleh Ubatkan Orang Selepas Terkena Ilmu Hitam

Adam AF2 kena ilmu hitam
Sebelum ini memang ada khabar mengatakan penyanyi kelahiran Akademi Fantasia musim kedua ini, Adam AF2 sudah berhijrah. Pun begitu sebetulnya dia mula mendalami bidang keagamaan sekaligus perubatan Islam sejak tahun 2010. Semuanya bermula apabila ahli keluarga terdekat jatuh sakit akibat perbuatan sihir, ditambah dengan minat dalam ilmu perubatan Islam.

Sejak itu Adam berguru dengan Haji Musa, di Sabah untuk memudahkannya mengubati ahli keluarga yang terkena ilmu hitam itu. Bukan saja ahli keluarga terdekat, Adam juga mengakui dirinya turut terkena perbuatan sihir berkenaan.

“Saya dapat tahu diri disihir apabila berubat dengan Haji Musa di Sabah pada 2010. Antara tanda-tanda diri disihir ialah apabila hati selalu berdebar-debar, mudah hilang sabar kerana dikatakan ada benda yang menjadi ‘pendamping’, tapi ia tidak teruk.

“Justeru, selepas berubat dan keadaan beransur pulih, saya sentiasa mengamalkan zikir dan menjaga solat lima waktu untuk mengelakkan diri daripada disihir selepas ini.

"Pada masa sama, saya menggunakan peluang itu untuk mendalami ilmu perubatan Islam dengan lebih mendalam daripada beberapa guru bertauliah sampailah sekarang", katanya kepada Harian Metro.

Lebih bermakna, kata Adam, dia bakal membuka pusat rawatan Islamnya sendiri, Nur Khalifah Al-Hasan yang dijangka beroperasi di Kota Damansara pada Mac ini.

“Sebelum ini, saya hanya mengubat ahli keluarga terdekat dan kawan rapat yang datang untuk meminta bantuan. Kini, saya yakin untuk mengubati orang ramai pula",

Antara penyakit yang diubati ialah gangguan saka, kencing manis dan darah tinggi. Dari segi bayaran atau ‘mahar’ pula bergantung pada jenis dan tahap penyakit dihidapi pesakit berkenaan,” katanya.


Sumber: mD
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/237831-selepas-terkena-ilmu-hitam-adam-af2-boleh-ubatkan-orang-.html

Isnin, 28 Januari 2013

Irwansyah kantoi! Ditangkap dalam pesta dadah

Irwansyah
JAKARTA: Artis popular Indone­sia Irwansyah dan isterinya Zaskia Sungkar serta Raffi Ahmad dan Wanda Hamidah adalah empat artis yang ditahan bersama 13 lagi ketika sedang berpesta dadah di rumah Raffi di Lebak Bulus, Jakarta Selatan, pagi semalam.

Mereka ditangkap sepasukan ang­gota Badan Narkotik Nasional (BNN) Indonesia yang menyerbu rumah Raffi pada waktu Subuh setelah men­dapat maklumat orang ramai.

Penahanan artis terbabit serta suspek lain itu diumum Ketua BNN Anang Iskandar pada sidang media di sini petang semalam.

Pasukan BNN turut merampas sejumlah dadah yang dipercayai jenis ganja dan pil khayal di tempat kejadian.

Raffi yang juga bekas kekasih pen­yanyi Yuni Shara iaitu kakak kepada penyanyi Krisdayanti, sebelum ini dilapor telah mendaftar nama untuk menjadi calon Parti Amanat Nasional, pada Pilihan Raya Umum Parlimen 2014 nanti.

Media tempatan memetik Tim­balan Ketua Umum PAN Dradjad Wibowo pada Ahad, sebagai berkata parti itu tidak teragak-agak untuk menggugurkan nama Raffi daripada senarai bakal calon PAN jika beliau disahkan terlibat dengan dadah. — Bernama

 

Ahad, 27 Januari 2013

[News Edisi Sesi Review Blog] aku punyer lah ! - Sebuah blog mesra pembaca

Blog aku punyer lah!
Salam 1Malaysia dan salam 1Blogger. Kali ini nak mulakan sesuatu yang baru pulak di blog News Edisi Blog Sikarap ini iaitu sesi review blog rakan-rakan blogger. Sebenarnya sesi atau segmen ini dibuat berdasarkan kepada inform consent para blogger juga. Oleh itu sekiranya anda inginkan blog anda direview selepas ini, sila baca dulu info kat page Nak Blog Anda Direview?. Terus terang saya katakan di sini, saya bukan lah seorang blogger lama yang tahu banyak perkara. Tapi melalui sesi review ini lah saya secara tidak langsung akan belajar dan menimba ilmu dari anda blogger-blogger lain di luar sana.

Untuk sesi pertama ini, sempat buat review blog www.akupunyerlah.com- aku punyer lah! Bukan blog saya tapi ini ialah milik blogger zoul ya. Secara keseluruhannya, saya simpulkan blog ini sebagai sebuah blog mesra pembaca yang menghimpunkan banyak informasi berguna kepada pembaca dan  juga mesra SEO.

Dari segi penggunaan widget pula, blog ini mempunyai susunan widget yang teratur, kreatif dan senang nak navigate. Saya sendiri pun tak tahu macam mana nak buat widget yang boleh berubah bentuk bila kena 'hover' tu.

Mengenai blog aku punyer lah!
- Jumlah Follower: 1059
- Fanpage Facebook: akupunyer[dot]com
- Akaun Twitter: zoul0408
-Entri Paling Popular: [Gambar] UiTM Lendu Diganggu Makhluk Halus

Memang banyak benda baru yang saya belajar dari blog ini. Tapi sedikit sahaja yang sempat saya kongsikan dan anda boleh melayari dan enjoy blog aku punyer lah! bila-bila masa. Tengok bagaimana susunan blog zoul yang teratur itu.

So, kalau anda mahu blog anda direview lepas ini, sila baca info kat page Nak Blog Anda Direview?. Ini kerana kita kena minta inform consent atau persetujuan bersama dari blogger dulu sebelum buat review. Mana tau kalau-kalau blogger itu tidak mahu blognya diperbuat sedemikian. Sekian.

Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Valintino Power Rengers : Malaysian Unique IC Name

Power Rengers Malaysia
HUMOUR plays a large role in the life of Malaysians, be it intentionally, or otherwise.

From the way we perceive everyday woes such as traffic jams, the price of petrol and the rising cost of importing Indonesian maids, humour is an essential self-defence mechanism we use to safeguard against being overcome by the sheer bleakness of a particular situation.

And in the cultural melting pot that is Malaysia, just about everyone, be it Malay, Chinese, Indian, or "dan lain-lain" has their own unique perspective on what tickles each person's funny bone.

The same applies to the subject names in Malaysia. We have the usual Ahmad, Lim and Raju, but every once in a special while, someone will wander down the path less trodden and choose a name which wildly deviates from the norm and becomes a subject of conversation.

The matter was raised recently by none other than the Election Commission, which pointed out some of the more unique names registered on the electoral roll.

Some parents, the EC noted, have taken to naming their children after fruits and produce: Timun, Kangkung.

There are also those who named their children after animals: Kuda, Harimau.

Another unique name that is bound to raise eyebrows upon introduction is Machine Gun, Boeing and Rothmans.

And lest anyone should cry foul and slam this as another fake ID exercise worthy of a Royal Commission of Inquiry, a report in May last year confirmed that these unusual names on the electoral roll were of actual people.

The EC confirmed that checks made with the National Registration Department indeed verified that these people are indeed real, and they do exist.

EC chairman Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof was quoted as saying that those bearing these unusual names usually hail from the rural parts of Sabah and Sarawak.

Other quirky names cited in the report include Elvis Presley; A. Ramlie bin Jefridin; Atas Jalan; and Tepi Jalan.

To the uninitiated. Elvis is the 'King of rock n' roll' whilst A Ramli and Jefridin are popular local pop yeh-yeh singers from the 60s. No explanation, however, was available for Atas Jalan and Tepi Jalan. And only recently, Malaysian Facebook users were thrilled when a MyKad of an individual from East Malaysia was distributed online.

One can only imagine that the reason for the individual's name is due to his parents' love for a particular super hero TV show back in the 1990s.

The individual's name on his MyKad: 'Valintino Power Rengers.' And for the record, Valentino isn't the only one with such an unusual name.

Other similarly eye-catching Malaysian names include: 1. Cahaya Mata binti Karim 2. Wanita binti Latif 3. Reni Suria Pagi 4. Hang Tuah 5. Hang Jebat 6. Putih Jernih 7. Mohd Nur Zakar 8. Tengkorak bin Buruk 9. Farah Putrinegara 10. Puasa bin Raya 11. Nur Asmaradana 12. Ahmad Yamashita 13. Mohd Hitler 14. Temujin

While we may be forgiven for sharing a laugh or two at the names, one must be reminded that what seems unusual in one community could be a source of pride for another.

Perhaps English playwright William Shakespeare, in one of his most-loved plays, Romeo and Juliet, described it best when his lead character Juliet Capulet, said: "What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet."

While there are several ways in which Juliet's famous quote has been interpreted, it has also been deemed to mean that names at the end of the day remain just words, and what should matter is the character behind the person bearing the name.

And at the end of the day, 'Power Rengers' or no, it remains just one of the quirks of Malaysian life that make us uniquely… Malaysian.

Sumber: mD
http://www.malaysiandigest.com/opinion/235561-from-elvis-to-power-rangers-a-look-at-unusual-malaysian-names.html

Bible-Burning Fair: No Show In Butterworth, Demo Against Bible-Burning In KL

No Bible Burning fair in Malaysia
BUTTERWORTH: Nobody turned up for the alleged 'Bahasa Melayu Bible-burning fair' that was to be held in front of Dewan Ahmad Badawi municipality field in Jalan Bagan Luar here Sunday.

The 'festival' was scheduled to be held at 10am but the vicinity remained empty until 11am. Policemen were on standby at the hall and a helicopter was seen patrolling the area.

Penang police chief Deputy Comm Datuk Abdul Rahim Hanafi warned the public on Thursday not to participate in the event which was meant to jeopardize the national harmony.

He added that stern action would be taken against those involved.

Meanwhile, in KUALA LUMPUR about 40 people gathered at the KLCC park to read various religious and philosophy books in a peaceful demonstration against the Bible burning event.

The gathering, which began at 10am, saw people of various faiths, reading books on Buddhism, Christianity and Islam.

Some also brought the Al Kitab, the Bahasa Malaysia version of the Bible.

Event organizer Masjaliza Hamzah said the event was a success and regarded it as a non-violent response to the idea to burn Bibles.

She said there were various ways of dealing with what sounded to be a violent call.

By Royce Tan and Yuen Meikeng / The Star
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/1/27/nation/20130127120257&sec=nation


Sabtu, 26 Januari 2013

17 Bulan Selesaikan Puzzle Jigsaw

Amanda  Warrington dengan jigsawnya
Wanita ini mengambil masa 17 bulan untuk selesaikan puzzle jigsaw ini.

Amanda Warrington, 50, yang berasal dari Yale, Bristol, mengambil masa sehingga 17 bulan untuk menyelesaikan puzzle jigsaw yang mengandungi sekitar 24,000 keping jigsaw. Ia sekaligus menjadi rekod Jigsaw terbesar di dunia.
Iklan Sisipan: Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Jumaat, 25 Januari 2013

Garfu Pintar ini boleh tahu anda kuat makan

HAPIfork, garfu pintar terbaru
Teknologi makin maju. Kini ada garfu pintar yang boleh tahu adakah seseorang itu makan terlalu banyak.

Garfu pintar bernama HAPIfork ini tahu betapa cepatnya anda makan dan membantu anda mengurangkannya melalui getaran dan lampu indikator.

Ianya boleh digunakan bersama telefon pintar yang menerima data statistik dari garfu itu. Biasanya anda akan merasa kenyang 20 minit selepas makan, jadi semakin cepat anda makan, semakin banyak yang anda makan. Pengeluar garfu ini mendakwa bahawa semakin perlahan anda makan, semakin cepat anda merasa kenyang. Jadi, garfu ini boleh menbantu anda mengurangkan pengambilan kalori.

HAPIfork ini diperkenalkan kepada umum semasa Consumer Electronics Show di Las Vegas.

Iklan Sisipan: Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Baby escapes death after being thrown in front of a lorry

Thanks God, the baby is safe
A one-year-old girl has had a miraculous escape after being flung from the wreckage of a car during a high-speed accident in Russia and landing in the path of an oncoming truck.

 The dashboard camera of a following car recorded the moment of impact, when the infant’s body was tossed into the road near Nizhny Novgorod in western Russia.

Moments later, the unnamed girl was snatched from the asphalt, apparently by the driver of the car she was riding in - who had lost control of his Mitsubishi and smashed backwards into a Scania truck, tearing off the rear part of the car.

The child was jettisoned several yards and lay on all fours surrounded by debris, lifting one hand to hold the side of her head. Two oncoming trucks managed to decelerate and pass within feet of her before she was rescued.

Police told Russia state television the child had been placed on a blanket on the parcel shelf under the rear window rather than being strapped into a seat. She was treated in hospital for bruises, concussion and a damaged lip but appeared to have escaped serious injury.

Officers said the driver, Dmitry Aliev, 53, had illegally crossed a solid white line in order to perform the overtaking manoeuvre, and then lost control in icy conditons.

Russia’s parliament is currently considering a law that will increase fines for not having a child seat or not strapping a child into one from 500 roubles (£10) to 5,000. In about 10 per cent of road accidents involving children in Russia the child is not strapped into a seat.

Source: The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/motoring/motoringvideo/9820344/Baby-escapes-death-after-being-thrown-in-front-of-Russian-lorry.html



Khamis, 24 Januari 2013

Tune In janji bagi balik duit

Antara kelebihan sim kad Tune In
Rasanya ramai yang dah tahu banyak tentang sim kad telefon Tune In ini. Katanya,ada beberapa sebab kenapa pilihan ini memang gempak.

Pertama, kadar terendah. Rendah sangat ke? 16 sen bercakap seminit, 5 sen satu sms, 25 sen untuk hantar satu gambar, dan 5 sen per MB..ingat, ianya untuk ke SEMUA jenis nombor. Kecuali nombor ekor. Hmm, boleh tahan. Kedua, Tune In sediakan tune talk points yang boleh ditebus dengan flight Air Asia atau Biggies Point. Bagi sesiapa yang ada Tune2Big Visa card tu memang arif la pasal ini. Ketiga, mereka tawarkan aplikasi pintar. Boleh baca lebih lanjut kat laman Tune In. Keempat, ada perlindungan insurans sehingga RM100,000. Hanya perlu maintain top up RM30 sebulan..wah menarik ini! Kelima, pengguna boleh tukar nombor bila anda dah bosan dengan nombor lama. Tak perlu tukar sim kad. Untuk tahu lebih terperinci, boleh layari laman web Tune In.

Dan yang paling menarik, Tune In janji bagi balik duit kalau pelanggan tidak puas hati dengan perkhidmatan mereka. Tapi kena ikut cara yang ditetapkan. Contohnya, kena simpan statement penggunaan Tune In selama tiga bulan dan kalau pengguna masih tidak puas hati dengan kadar SMS atau MMS atau data internet, boleh minta duit anda semula.

So, bagaimana sekarang, rasanya tidak rugi juga kalau mencuba perkhidmatan ini. Kalau tak puas hati kelak, boleh minta duit balik. Kepada anda yang sudah mencuba perkhidmatan Tune In ini, sila la kongsi pengalaman anda pula? Puas hati ke?


Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Raja Azmi Akui Bercinta Dengan Pemuzik Berusia 27 Tahun

Raja Azmi sedang hangat bercinta dengan jejaka 27 tahun
Penerbit filem, Raja Azmi, 53, mengakui yang beliau kini sedang hangat dilamun cinta dengan seorang pemuda berusia 27 tahun yang juga merupa seorang pemuzik.

“Gosip tersebut benar. Yes, I’m in love with a young man dan apa yang saya suka tentang diri dia adalah kerana dia seorang yang sangat matang. Malah, dia juga seorang yang benar benar caring”

“Walaupun saya lebih berusia daripada dia, tapi dia tidak pernah buat saya rasa diri saya ini tua. Sebaliknya, dia selalu buat saya rasa diri saya masih muda. Dan, dia pulak yang carry diri dia macam orang tua”, katanya kepada laman portal murai.com

Raja Azmi menambah yang hubungan beliau dengan pemuzik itu telah telah terjalin sejak sebulan dan hubungan mereka direstui oleh keluarga dan anak anak beliau.

Sumber: Malaysian Digest
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/233952-raja-azmi-akui-bercinta-dengan-pemuzik-berusia-27-tahun.html
 
Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Berbogel di Facebook dalam salji

Two friends sparked an internet craze after posing naked and in their undies in the snow. Leanne Myers and neighbour Danielle Smith started a Facebook page called: ‘Wiltshire, let’s get naked in the snow!’

What started off as a ‘bit of a giggle’ saw more than 5,500 people ‘like’ it and scores post their own naked pictures.

‘It’s just crazy,’ said Mrs Myers, 40, of Durrington.

‘It is totally amazing, I really had no idea it would take off like this.

‘People have really embraced it, and a lot of the pictures are of friends of friends, but now there’s some coming in from people I don’t know.

‘I’ve had interest from Abu Dhabi and America and people messaging me saying “we’re not in Wiltshire, can we send in a pic?”.

'They are welcome from anywhere, as long as they are kept tasteful. Mrs Myers is now trying to raise some money to help a hospital that took care of her premature daughter.

Sumber: Metro UK
http://metro.co.uk/2013/01/23/two-friends-spark-facebook-craze-after-posing-naked-in-the-snow-3362832/

I’m a soldier and I’m expected to kill Taliban - Prince Harry

Prince Harry with the British soldiers
 Prince Harry claimed killing the Taliban was something a soldier ‘would expect to do’ as he defended his candid remarks about his tour of Afghanistan.

The 28-year-old, who was speaking as he returned home, said opening fire was necessary to protect allied troops and the Afghan people.

‘I think for the thousands of guys that are on operations at the moment, we are continuing, essentially, to try and do a job,’ he added.

‘You get asked to do things that you would expect to do wearing this uniform and it’s as simple as that really.’

The Apache co-pilot gunner, known as Capt Wales in the Army, left the war-torn country on Monday. He spent a day at a British military base in Cyprus before landing at RAF Brize Norton, Oxfordshire, where he described his excitement at being reunited with his family.

‘I’m longing to see my brother and sister-in-law, as with any of the soldiers who’ve come off the plane after four-and-a-half months away,’ he told journalists, adding: ‘I really am longing to catch up with people behind closed doors. You guys aren’t invited.’
Prince Harry in army uniform
Asked about his friends, who have ‘normal’ jobs in the City, sending him pictures of their desks, he said: ‘I’d never want to be stuck behind a computer desk.

‘I don’t know what normal is any more and never really have done.’

Harry was criticised for ‘arrogant’ remarks made on Monday that he took the enemy ‘out of the game’ and soldiers ‘take a life to save a life’. (Metro UK)


Iklan Sisipan: Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Rabu, 23 Januari 2013

‘Jom Bakaq! Pesta Bakaq Bible Bahasa Melayu’ di Pulau Pinang

BUTTERWORTH: A Christian priest has lodged a police report after he found a notice purportedly by an Anti-Bahasa Melayu Bible Action Group calling all Muslims to join in a ‘Bahasa Melayu Bible burning pesta’.

Reverend John Kennady, from St Mark's Church, was shocked to find the notice typed on a plain piece of paper with the title ‘Jom Bakaq! Pesta Bakaq Bible Bahasa Melayu’ (Let’s burn! Bahasa Melayu Bible burning fest) in his post box this morning.

He had immediately informed the Christian Federation of Malaysia (CFM) before he lodged a report at the Butterworth police station at about 3pm today.

The notice, written in Bahasa Malaysia, invites all Muslims to join the ‘Anti-Bahasa Melayu Bible Action Group’ in a ‘pesta’ to burn the Malay version of the Bible ‘for the sake of the future generations’.

It further proclaimed that the group already has in its hands several Malay versions of the Bible and it urged all Muslims to join in the ‘pesta’ to burn the Bibles at a field in front of the Ahmad Badawi Hall in Bagan Luar here this Sunday morning.

It also stated that the reason they had chosen Sunday was because it is the day that Christians are in churches praying and it ended with a sentence proclaiming ‘Let’s Teach ‘Em A Lesson’.

In an immediate response, the CFM has condemned those behind this in an official statement.

CFM chairman Bishop Datuk Ng Moon Hing said the CFM vehemently abhors this Bible-burning action which was first proposed by Perkasa chief Datuk Ibrahim Ali.

Ibrahim had made a call for Malay versions of the Bible that contains the words ‘Allah’ and Jawi scriptures to be burnt.

Yesterday, the controversial group issued a statement clarifying that Ibrahim Ali had meant the Malay-language Bibles with the words ‘Allah’ and Jawi writing should be burnt and not all Bibles.

“Now, it seems someone or a group has threatened to make Bible-burning a reality on Sunday, a day most sacred to Christians,” said Bishop Ng.

“All religious scriptures are sacred books and we should not threaten to burn them or to desecrate any such holy book in any manner,” he said.

He said Christians are peace-loving people who will continue to seek peace and harmony across all religious groups for the well-being of the country.

“We pray that good sense and moderation will prevail for all people in times such as this,” he said.

He also called on those who are spreading hatred for political gain to cease and desist from such a vile act which is unbecoming of all Malaysians who uphold the Rukunegara of which the first pillar is ‘Belief in God’.

When contacted, state religious affairs committee chairman Datuk Abdul Malik Abul Kassim said he was notified of this and the state government had immediately sought the assistance of the police.

“We have urged the police to thoroughly investigate this and to take action,” he said, adding that only a few of the notices were distributed in Butterworth.

“It is probably just a hoax,” he said.

Earlier today, DAP chairman Karpal Singh had filed a police report against Ibrahim Ali while pressing the Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail to initiate investigations into the Bible-burning statement by the Perkasa chief.

The “Allah” dispute has remained a hot-button topic ever since the watershed Election 2008 and it has escalated in the run-up to this year’s polls.

The issue erupted again when DAP secretary-general and Penang Chief Minister Lim Guan Eng call on Putrajaya in his Christmas message to lift a ban on Malay-language Bibles in East Malaysia.

Following his remarks, several state Rulers and Islamic religious authorities reminded non-Muslims of state laws banning the use of the word, despite a 2009 High Court judgment that ruled “Allah” was not exclusive to Islam.

By Opalyn Mok / The Malaysian Insider
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/priest-lodges-police-report-over-bible-burning-pesta-notice/

How to Identify Consumer Needs

To learn consumer needs, their behaviors must be studied and analyzed. When consumer behavior is understood, companies can identify their needs and use this information as a road map for the company's future. Consumers are the future of all companies. The weak customer chooses the understandable rack.

Understand what consumer behavior means. Consumer behavior is the sum total of the how and why of the purchase decisions they make. Investigating and understanding these trends is how companies plan strategically to stay in the market and remain competitive.

Examine purchase decision processes. Consumers are studied in all industries. For example, grocery store customers are studied to find out average shopping trip times as well as unplanned purchases. By studying these two aspects in this industry, marketers can analyze what aisles are frequented most and where to place items that they hope to sell as unplanned purchases. Marketers also find prime locations in the store to display new items that are not yet available nationally. This allows them to know if the item will likely be a good item to sell or not.

Look into the minds of consumers. Another way of finding consumer needs is for researchers to try to understand what happens in consumers' minds. What influences cause consumers to purchase goods? This step tries to differentiate between random purchases and purchases that include some form of thought. Researchers have narrowed down that most purchases depend on personal emotions, social situations, goals and values.

Categorize needs. Abraham Maslow, a founder of humanistic psychology, came up with five basic groups of consumer needs. They're referred to as Maslow's Hierarchy of Needs. He displayed them in a pyramid format beginning at the bottom with physiological needs. Physiological needs are primary needs such as food, water and heat. These are the greatest needs of people and are the first needs to be satisfied. Safety needs are the next group, which includes things to keep consumers safe including a home. The third group of needs is social needs, which includes things that bind people together including marriage and friends. The last two groups are esteem and self-actualization. These two groups are the last needs most consumers are willing to spend money on. Focusing on these needs can help companies make good future business decisions.

Try different approaches. Another way to learn consumer needs is by various marketing strategies. Trying different strategies can help determine what works and what doesn't. This includes approaches such as changing target markets.

How to Identify Consumer Needs | eHow.com http://www.ehow.com/how_7764555_identify-consumer-needs.html#ixzz2ImXhQG8a

Mamat Khalid Jawab Dakwaan Diisytihar Bankrap

Selepas kejayaan filem komedi bikinannya yang mencetus fenomena, Hantu Kak Limah Balik Rumah, sutradara kreatif, Mamat Khalid seakan menyepi dan agak lama tidak tampil dengan sentuhan terbaru. Sepanjang itu beliaudikhabarkan sibuk dengan kerja-kerja dibelakang tabir dan menghabiskan penggambaran filem-filemnya. Namun ada ura-ura mengatakan beliau sekeluarga telah meninggalkan ibu kota dan kini menetap di kampung halamannya, di Ipoh Perak.

Lebih memeranjatkan ada dakwaan kononnya Pengarah Terbaik Festival Filem (FFM21) ini terpaksa pulang ke kampung kerana syarikat produksinya Naga VXS “lingkup” sejak dua tahun lalu sehingga beliau diisytiharkan muflis.

Berpeluang bertemu Mamat di malam gala filem terbaharu arahannya berjudul Hantu Kak Limah 2: Husin, Mon & Jin Pakai Toncit di GSC Mid Valley malam tadi, malaysiandigest.com mendapatkan kepastian mengenai sejauh mana kebenaran dakwaan tersebut.

Pengarah berusia 50 itu berkata, benar dia sekarang sudah menetap di Ipoh dan membuka syarikat baru di sana. Namun penghijrahan tersebut bukanlah kerana beliau bankrap tetapi disifatkan sebagai satu permulaan baru dalam kariernya selepas berdepan dengan beberapa masalah dalam operasi syarikat terdahulu.

"Operasi Naga VXS sebelum ini ada beberapa sekatan. Jadi dengan buah fikiran daripada isteri saya, Intan, yang mencadangkan supaya membuka syarikat baru, saya rasa saya harus gunakan peluang kedua ini untuk meneruskan kehidupan.

"Kini syarikat baru saya ialah Enjit Semut Productions dan dah setahun ianya ditubuhkan. Buat masa ini ia beroperasi di rumah kami di Ipoh. Apa yang boleh saya katakan, syarikat ini lebih kepada perniagaan milik keluarga. Isteri serta anak-anak saya bertindak menguruskan syarikat. Saya pula akan fokus pada perhasilan karya ," katanya.

Adik kepada kartunis tersohor negara, Datuk Lat ini juga menegaskan kegagalan pernigaannya dibawah syarikat terdahulu bukan kerana beliau diperdaya oleh pihak tertentu. Sebaliknya mengakui faktor pengurusan yang tidak betul menjadi punca perniagaannya tidak menjadi.

"Ketika perniagaan syarikat itu bermula, kami masih baharu. Banyak yang perlu diperbaiki dan kehidupan harus diteruskan.

"Kalau kita terus mengenang kesilapan lalu, takkan bergerak jadinya. Memilih langkah seterusnya adalah lebih penting," katanya.

Dalam masa sama, menyentuh mengenai kemunculan filem terbaharu selepas tiga tahun menyepi, Mamat berkata, 2013 bakal menyaksikan segala usahanya selama tempoh itu dikongsikan kepada khalayak.

Tidak meletakkan target dalam bentuk angka, namun beliau berharap filem Hantu Kak Limah 2: Husin, Mon & Jin Pakai Toncit dapat menyaingi kutipan Hantu Kak Limah Balik Rumah yang memperoleh kutipan kasar RM7.90 juta.

"Tahun ini adalah tahun untuk saya memperlihatkan hasil dan segala usaha sepanjang tiga hingga empat tahun lepas akan menemui penonton. Saya berharap filem terbaru ini akan mendapat respon yang baik daripada penonton dan memberi pulangan yang memberangsangkan.

"Selain filem ini, saya juga akan muncul dengan Rock Ooo, Apokalips, Zombie Kilang Biskut dan Rentaz," katanya.

Sumber: Malaysian Digest
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/232772-mamat-khalid-jawab-dakwaan-diistihar-bankrap.html

 

Iklan Sisipan:  
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

70 Tahun Solat di Masjid Salah Kiblat

(Sekadar gambar hiasan)
MELAKA: Sebuah masjid berusia lebih 70 tahun di Melaka Tengah dekat sini dikesan telah silap dalam penetapan arah kiblat.

Imam I Masjid Al-Ehsan, Bukit Baru, Sabtu Kina berkata, kedudukan arah lebih kurang 10 sentimeter terpesong dari arah kiblat sebenar, yang sepatutnya mencondong ke kiri, wujud sejak masjid tersebut didirikan.

Menurutnya, perkara itu dikesan semasa bermulanya projek penambahan bangunan masjid penghujung tahun lalu oleh pelukis pelan.

Ia turut mendapat perhatian Majlis Agama Islam Melaka (Maim).

“Kita segera atasi keadaan itu dengan memasang pita pelekat penanda arah kiblat sebenar bagi mengelak kekeliruan jemaah,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Paya Ikan, semalam.

Sabtu yang menjadi imam sejak 17 tahun lalu bagaimanapun berkata, ia kesilapan tidak disengajakan berdasarkan faktor usia masjid itu yang dibina pada tahun 1940-an.

Terdahulu, masjid warisan itu tidak dirobohkan, sebaliknya akan dinaik taraf sebahagian bangunan bagi keselesaan lebih 1,000 jemaah.

Sementara itu, salah seorang jemaah masjid tersebut, Abdul Wahab Baba, 55, berkata, dia berharap pihak bertanggungjawab dapat melakukan pemeriksaan di semua masjid lama di negeri ini.

“Semak semula arah kiblat di masjid lama kerana kita tak mahu sembahyang dengan kiblat tidak betul,” katanya.

Terdahulu, Pengerusi Maim, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, beliau sudah maklum berkaitan perkara itu dan kesalahan terbabit adalah tidak disengajakan.

“Mungkin ada silap sedikit dan boleh dibaiki kecuali kita sengajakan, itu satu kesalahan. Sama juga seperti kita sembahyang di hotel luar negara yang mungkin boleh tersilap arah kiblat,” katanya yang juga Ketua Menteri Melaka.

Sementara itu, umat Islam yang pernah menunaikan solat di Masjid Al Ehsan, Bukit Baru dinasihatkan tidak perlu risau dengan solat mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Datuk Yaakub Md Amin berkata, biarpun kesalahan arah kiblat berlaku, namun hukum sembahyangnya adalah sah.

Menurutnya, ia tidak menyalahi apa-apa kesalahan kerana yang penting niat untuk menunaikan solat.

“Zaman dahulu, kita tiada teknologi canggih untuk menentukan arah kiblat tepat dan hasilnya mendapat arah yang tidak terlalu tepat.

“Berbeza sekarang, kita ada alat canggih dengan pelbagai penggunaan sistem yang baru,” katanya.


Nordiana Johari / Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/70-tahun-solat-salah-kiblat-1.123831
 
Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Anak hampir tetelan jarum dalam keropok

KENINGAU: Seorang murid tahun enam nyaris-nyaris tertelan jarum dalam keropok yang dibelinya di sebuah kedai runcit yang berhampiran di rumah keluarganya di Kg. Sumbiling Baru Mantatap dekat sini pada Ahad.

Murid berkenaan Albiester Winston 12, membeli sepuluh paket keropok yang tidak berjenama dan hanya berbungkus plastik lutsinar biasa di kedai runcit itu kira-kira jam 3.00 petang pada hari itu setelah meminta wang RM1.00 daripada bapanya.

Bapa Albiester, Winston Kuaring 34, yang mendedahkan perkara itu kepada media di sini kelmarin berkata, selepas anak sulungnya itu membeli keropok berkenaan, dia balik di rumah dan memakan keropok yang serupa dengan keropok berjenama kingkong itu setelah mengagih-agihkan kepada dua adiknya yang masing-masing berumur lapan dan enam tahun.

“Semasa makan keropok yang kedua keping dalam satu paket tiba-tiba anak saya terasa benda keras dalam mulut dan kemudian mengeluarkan benda itu dari mulutnya. Apabila menelitinya, ia sebatang jarum sebelum dia menunjukkan jarum itu kepada saya,” jelas Winston.

Winston yang amat kesal dengan perkara itu meminta pihak berkuasa agar membuat pemantauan di kilang atau industri yang mengeluarkan keropok itu.

Katanya, tindakan perlu diambil bagi memasti pengeluaran keropok berkenaan benar-benar mengikuti piawaian pengeluaran makanan ringan.

“Kita tidak mahu perkara itu berulang kerana ia bukan sahaja tidak memenuhi piawaian pengeluaran makanan ringan tetapi ia boleh memudaratkan pengguna. Mujurlah anak saya tidak tertelan jarum itu, kalau tertelan kita tidak tahu apa yang akan berlaku,” tegas Winston.

Menurut Winston, seminggu yang lepas anaknya juga terjumpa mata kail dalam keropok udang yang dibelinya di kedai runcit yang sama.

Walau bagaimanapun katanya, anaknya tidak ambil kisah dan membuang mata kail yang sudah bertegar.

Winston berkata, beliau mendedahkan perkara ini bukan mempersalahkan peruncit tetapi meminta pihak yang berkenaan agar memantau dan menjalankan siasatan di kilang makanan ringan berkaitan.

Sumber: New Sabah Times
http://www.newsabahtimes.com.my/nstweb/fullstory/65481

Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Salahgunakan Logo Halal, McDonald's Disaman lebih RM2juta

Restoran McDonald's menyalahguna logo halal (gambar hiasan)
Penggunaan logo halal yang tak bertanggung jawab bisa berakibat fatal. Seperti salah satu cabang McDonald's di Detroit, Amerika, yang harus membayar tuntutan sebesar RM2juta. Pasalnya mereka terbukti tak menyajikan menu yang benar-benar halal!

Seperti dimuat dalam Al Arabiya News (22/01/2013), kejadiannya bermula atas laporan salah satu warga Detroit bernama Ahmed. Ia mengaku membeli chicken sandwich pada bulan September 2012 di McDonald's Dearborn. Namun ia menyadari jika sandwich yang dibelinya tidak memenuhi standar halal yang ditetapkan.

Ahmedpun melakukan investigasi untuk mencari tahu asal usul sandwich yang dibelinya. Setelah yakin, ia dan pengacaranya, Kassem Dakhlallah mengajukan tuntutan jika McDonald's tersebut menyajikan menu non halal. Detroit merupakan area dengan sekitar 150.000 warga Muslim. McDonald's di lokasi itupun menjual Chicken McNuggets dan McChicken sandwich yang diakui sebagai produk halal.

Setelah proses hukum bergulir, akhirnya pihak manajemen McDonald's setuju untuk membayar $700,000 atau sekitar RM2juta. Uang tersebut diberikan pada Ahmed, klinik kesehatan di Detroit, Arab American National Museum di Dearborn dan untuk bayaran guaman.

Sumber: detik.com
 

Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Detik cemas bila ibu ke tandas, anak dan kereta dilarikan

KUCHING: “Saya sempat melihat anak saya meronta dan menjerit meminta tolong di dalam kereta, tapi saya tidak mampu berbuat apa-apa pada masa itu ke-rana ia berlaku terlalu cepat,” kata seorang ibu menceritakan detik cemas ke-tika melihat keretanya di-larikan pencuri, awal pagi semalam.

Menurut mangsa yang dikenali sebagai Christinah, 42, insiden tersebut berlaku di sebuah stesen minyak di Matang Jaya di sini ketika dia dalam perjalanan menghantar anak perempuannya yang berusia lapan tahun ke sekolah dari rumah mereka di Taman Glory, Matang, sekitar jam 6.10 pagi.

Mengulas lanjut, mangsa yang juga merupakan seorang guru memberitahu, semasa kejadian, hanya anaknya berada di dalam kereta yang diletakkan di tepi tandas stesen minyak tersebut, sebelum seorang lelaki tidak dikenali memasuki kereta jenis Toyota Wish miliknya dan terus memecut laju dari tempat kejadian.

“Saya singgah di stesen mi-nyak tersebut kerana mahu ke tandas. Hanya anak saya sahaja berada di dalam kereta pada waktu itu dan sebaik sahaja saya keluar dari tandas, saya terkejut melihat kereta saya tiba-tiba bergerak de-ngan pantas dan terus hilang dari pandangan mata saya.

“Saya tidak tahu apa nak buat pada masa itu, apa yang saya fikirkan cuma keselamat-an anak saya, saya tidak kisah pasal kereta lagi,” katanya.

Bagaimanapun, kegelisah-an Christinah tidak lama apabila dimaklumkan oleh pihak polis bahawa anaknya telah ditemui di kawasan pasar raya E-Mart, Matang tidak jauh dari stesen minyak tersebut, kira-kira 30 minit selepas kejadian.

“Menurut anak saya, pencuri tersebut menyuruhnya turun dari kereta kerana anak saya tidak henti-henti menjerit di dalam kereta.

“Saya tidak tahu bagaimana mahu menggambarkan perasaan saya pada masa itu, yang pasti saya sangat gembira apabila melihat anak saya selamat dan saya tidak kisah apa yang berlaku kepada kereta saya,” kata mangsa.

Menurutnya lagi, anaknya memberitahu dia telah dibantu oleh seorang wanita di pasar raya tersebut yang sudi meminjamkan telefon bimbit dan membawanya ke Balai Polis Gita.

Selain itu, katanya, anaknya yang masih trauma memberitahu kemungkinan pencuri yang melarikan kereta mereka adalah berbangsa Cina.

“Sebelum kejadian, saya sedar ada dua lelaki menggunakan sebuah motosikal seakan-akan mengekori kami sehingga kami singgah di stesen minyak itu dan daripada apa yang diberitahu oleh anak saya, kami percaya suspek merupakan seorang daripada lelaki tersebut yang dipercayai berbangsa Cina.

“Anak saya juga memberitahu bahawa kereta sudah dikunci dari dalam semasa kejadian tetapi tidak tahu bagaimana pencuri itu boleh membuka pintu dengan mudah seolah-olah dia ada kunci pendua,” jelasnya.

Turut dilarikan bersama kereta mangsa ialah sebuah komputer riba, telefon bimbit dan beberapa dokumen peribadi milik mangsa termasuk kad-kad bank dan bahan-bahan mengajar.

Laporan polis berhubung kejadian telah dibuat dan siasatan masih dijalankan.

Sumber: The Borneo Post 
http://www.theborneopost.com/2013/01/23/ibu-anak-laluidetik-cemas/#ixzz2IkVra5Fp
 

Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Selasa, 22 Januari 2013

Justin Beaber Tayang Punggung Sendiri di Instagram

Justin Beaber ke ni??
Meskipun pada mulanya berita ini pasti sukar percayai oleh sekalian Beliebers seluruh dunia. Tapi hakikatnya, sambil menggeleng kepala, para peminat tegar Justin Bieber nampaknya menerima kelakuan jelik idola kesayangan mereka.

Alkisah, penyanyi As Long As You Love Me itu memuat naik sekeping foto - terlihat Bieber sengaja menurunkan seluar sehingga menampakkan punggungnya. Foto tersebut dirakamkan oleh orang lain lalu dimuat naik ke laman Instagram dan Twitternya, pada Sabtu lalu.

Bagaimanapun, tidak beberapa lama selepas foto itu dimuat naik, ianya dipadamkan. Sayangnya, gambar itu telah pun tersebar, bahkan berjaya mencatat hampir 90,000 "like" dan 2, 7000 komen dari pengikut-pengikutnya.

Dalam foto tersebut, penyanyi berusia 18 tahun itu mengenakan baju-t tanpa lengan berwarna hitam, berkacamata dan topi.

Sikap pelik Bieber malahan perangai yang bukan-bukannya semakin menjadi-jadi sejak dia putus cinta dengan bintang Disney, Selena Gomez. Beberapa minggu lalu laporan media melaporkan timbul kontroversi ekoran beberapa keping gambar menunjukkan dia sedang mengisap ganja tersebar luar di internet. Gambar tersebut dipercayai dirakamkan di sebuah parti di hotel Newport Beach.

Sementara itu, Bieber kini dalam rangka jelajah promosi album Believe dan akan ke Georgia dan Florida, Amerika Syarikat sebelum ke Dublin, pada Februari nanti. 

Sumber:MD
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/231511-tayang-punggung-sendiri-di-instagram-dapat-90000-qlikeq-justinbieber-justinbieberfan-jbieberclub.html


Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Isu Dituduh Mencuri: Scha Alyahya Masih Kecewa, Akui Reputasi Tercemar

Scha dan suaminya, Awal
Walaupun tiada sebarang bukti menunjukkan pasangan selebriti Scha Alyahya dan Awal Ashaari terbabit dalam kejadian mencuri pakaian di sebuah gedung pakaian terkenal di ibu kota, seperti yang pernah kecoh sekitar Oktober tahun lalu, namun Scha berkata kesannya masih dirasai sehingga ke hari ini.

Kepedihan gara-gara tuduhan tidak berasas itu cukup dirasakan Scha apabila dia mengaku kecewa dengan penganjur yang seolah-olah lepas tangan apabila isu itu tersebar.

"Memang saya merajuk dengan penganjur apabila mereka tidak melakukan sebarang tindakan susulan untuk memulihkan kembali reputasi saya yang sudah tercemar. Berkali-kali saya meminta mereka mengeluarkan kenyataan yang boleh membersihkan nama saya. Namun mereka memberikan alasan polisi syarikat menghalang mereka berbuat demikian", kata Scha kepada Berita Harian.

Pelakon Awan Dania ini juga memberitahu dia cuba meminta jika ada salinan CCTV yang menunjukkan dia dan suaminya melakukan tindakan salah laku itu sebagai bukti, tapi permintaan mereka gagal ditunaikan.

Malahan dia mengakui tuduhan itu telah menjejaskan kerjaya seninya terutama membabitkan pandangan khalayak terhadapnya mereka berdua.

"Walaupun tidak secara terang-terangan, tetapi ada juga syarikat produk saya wakili yang menyiasat kesahihan perkara itu daripada orang lain. Mungkin mereka bimbang jika perkara itu benar-benar terjadi. Namun saya tetap menerima jemputan daripada pelbagai pihak untuk menjadi tetamu majlis. Sekali gus ia membuktikan mereka percaya saya tidak terbabit dengan kes mencuri," tegasnya.

Sumber: MD
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/230781-isu-dituduh-mencuri-scha-alyahya-masih-kecewa-akui-reputasi-tercemar-schaalyahya-awalashaari.html 


Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Norish Karman Didakwa Rampas Suami Kawan Sendiri?

Norish Karman
Selepas reda kisah kontroversi yang mengaitkan status anak keempat dan bongsunya, Muhammad Haq Lutfie Alexander, timbul pula dakwaan terbaru berkaitan Norish Karman aka NK. Aktres ini dikatakan telah merampas kebahagian sebuah keluarga dengan menggoda si suami.

Menerusi kenyataan di Berita harian minggu lalu, segalanya bermula apabila Norish Karman telah berpantang di rumah seorang kenalan untuk menyorok kelahiran Muhammad Haq Lutfie Alexander yang dilahirkan sekitar September lalu daripada pengetahuan umum.

Namun, budi baik kenalan yang menjaga diri Norish Karman sepanjang berpantang tidak dihargai sebaiknya, aktres ini dikhabarkan telah merampas suami beliau dan memusnahkan rumahtangga yang dibina.

Pasangan suami isteri itu telah berpisah kerana si suami mahu meneruskan hidup bersama Norish Karman dan mereka kini dikhabarkan semakin intin bersama.

Sumber: MD
http://www.malaysiandigest.com/entertainment/230891-norish-karman-didakwa-rampas-suami-kawan-sendiri.html

Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Lagu Melayu Yuna di AS dan Kontroversi

Yunalis
Sejak Yuna mengumumkan dirinya dilamar komposer terkenal, David Foster, untuk bernaung di bawah syarikat rakaman Verve Records, ramai yang ingin mengetahui perkembangan berita itu sepenuhnya daripada mulut si empunya diri.

Bukan calang-calang anak seni mampu mendapat peluang seperti itu. Apatah lagi untuk seorang artis tempatan yang bertudung sepertinya membuatkan berita itu cukup mengejutkan industri hiburan tanah air.
Justeru, tidak hairanlah andai majlis kenduri kesyukuran untuk meraikan kemenangannya pada Anugerah Juara Lagu ke-27 di Ampang malam kelmarin dipenuhi wakil media yang ingin mengetahui perkembangan lanjut berita gembira itu.

Mengimbau kembali bagaimana komposer itu mengesan bakatnya, gadis berusia 26 tahun ini berkata semuanya bermula dengan publisiti meluas yang diberikan media ketika dia mula-mula menjejakkan kaki ke Los Angeles, tiga tahun lalu.

Sebelum ini, memang ada perbincangan untuk mengambil saya sebagai artis rakamannya, iaitu ketika publisiti mengenai kehadiran saya tersebar luas di sana. Namun waktu itu, David belum memegang jawatan tinggi di syarikat rakaman terbabit.

Bagaimanapun, selepas dia dilantik menjadi Pengerusi Verve Music Group, barulah hasrat itu dapat dilaksanakan. Kebetulan pula kontrak saya dengan syarikat rakaman Fader Label sudah tamat, jadi peluang itu muncul tepat pada masanya, cerita Yuna.

Imej tudung tiada masalah
Kata Yuna, walaupun David komposer terkenal, dia tetap memberikan kebebasan untuknya menghasilkan karya sendiri bagi album sulungnya bersama syarikat rakaman itu.

David memberikan kebebasan untuk saya mencipta lagu sendiri untuk dimuatkan dalam album ini. Tapi tak tahulah jika pada masa akan datang dia berminat untuk menyumbang lagu untuk album ini. Buat masa ini, sudah tiga lagu saya rakamkan. Cuma saya anggap lagu itu sekadar pemanas saja sebelum pembikinan album sebenar.

Untuk album ini nanti, saya teringin untuk memuatkan sebuah lagu Melayu. Terlanjur ada peluang, sekurang-kurangnya saya dapat mempromosikan lagu Melayu di luar negara, katanya.
Ditanya bagaimana penerimaan David terhadap imej bertudung yang dibawanya, pantas Yuna menjawab, tokoh muzik terbabit amat terbuka dalam soal itu.

Imej sebegini bukanlah sesuatu yang baru baginya. Sebelum ini pun dia pernah berkunjung ke Malaysia dan sudah biasa dengan pemandangan sebegini. Senang bekerjasama dengannya dan saya akui begitu teruja dapat berkolaborasi dengan komposer terkenal sepertinya, tutur pemegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang Universiti Teknologi MARA ini.

Mengikat kontrak berdasarkan jumlah album, iaitu tiga semuanya, Yuna berkata album itu bakal berada di pasaran pada pertengahan tahun ini.

Dalam perkembangan berkaitan, selepas menyumbangkan suara untuk runut bunyi filem Hollywood berjudul Savages, Yuna sekali lagi menjadi perhatian penggiat seni di sana untuk menyanyi dalam filem animasi terbaru berjudul The Croods.

Lagu berjudul Shine Your Way ini ialah hasil ciptaan komposer yang mencipta skor muzik filem itu dan saya hanya sekadar menyumbangkan suara. Memang saya teruja apabila sekali lagi menjadi pilihan untuk menyumbangkan suara dalam filem animasi ini, katanya.

Sedia terima jodoh kulit putih

Jika ada yang mengikuti perkembangan laman sosial bergambar Yuna, iaitu Instagram, pasti akan ada yang perasan kekerapan gambar seorang jejaka Inggeris dipaparkan di situ. Pelbagai aksi dan gaya dapat dilihat dan kebanyakannya memperlihatkan kemesraan Yuna bersama jejaka terbabit.

Enggan berteka-teki, Yuna diminta memberi penjelasan mengenai lelaki itu dan apakah mereka berdua mempunyai hubungan yang serius? Seakan memahami ke arah mana soalan itu bakal dituju, Yuna menjelaskan lelaki bernama Julian Shcratter itu tidak lebih sekadar teman biasa.

Dia ialah jurugambar rasmi saya. Kebetulan dia memang teringin datang ke Malaysia, tetapi tidak mengenali sesiapa. Memandangkan kami sudah menjadi kawan, jadi saya mempelawanya mengikut saya dan sekali gus bertindak menjadi jurugambar rasmi saya untuk apa saja acara yang saya hadiri, katanya.

Diusik pertanyaan apakah dia terima jika Julian ditakdirkan menjadi teman hidupnya, Yuna berkata, semuanya terpulang kepada jodoh.

Soal jodoh, itu semua ketentuan Tuhan dan saya tidak mampu untuk menolaknya jika ditakdirkan satu hari nanti kami bercinta. Keluarga saya tidak pernah menghalang dengan siapa saya berkawan. Bagaimanapun, buat masa ini saya lebih selesa menumpukan perhatian terhadap kerjaya saya yang baru hendak berkembang di sana, tegas Yuna.

Usah panjangkan kontroversi

Mengenai kontroversi membabitkan isu penyanyi Uji Rashid yang mendakwa dirinya disingkirkan pada saat akhir daripada membuat persembahan di AJL tempoh hari, Yuna berkata, dia berpegang kepada kenyataan dikeluarkan pihak pengurusannya sebelum ini.

Saya anggap perkara ini sudah pun selesai apabila pihak TV3 tampil memberikan penjelasan bagi menjernihkan suasana menerusi program Melodi semalam (kelmarin). Lagipun saya tiada di tempat kejadian dan saya rasa kenyataan dikeluarkan pihak pengurusan saya sudah memadai.

"Tak perlulah dipanjangkan perkara ini dan usah melihatnya sebagai sesuatu yang negatif. Saya percaya semua yang berlaku ada hikmah di sebaliknya, ujarnya.

Sumber: Berita Harian
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/LaguMelayuYunadiAS/Article/


Iklan Sisipan: 
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!