Edisi Blogger: Januari 2015

Sabtu, 31 Januari 2015

Restoran Oldtown White Coffee hidang babi? Betul ker bohong?

AUTA

SEJAK beberapa hari lalu, tersebar di laman sosial satu resit makanan yang dipesan di sebuah kopitiam Oldtown White Coffe.

Pada resit tersebut, tertera tulisan 'taufu pork ball' dalam sajian mee kari yang dikatakan hanya disedari oleh seorang pelanggan selepas membayar hidangan tersebut.
Mesej yang tersebar itu turut mendakwa hidangan tersebut disahkan mengandungi babi oleh pelayan di kopitiam tersebut.

Dalam mesej itu turut mempersoalkan mengenai status halal Oldtown White Coffee walaupun telah mendapat sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

FAKTA

OLDTOWN White Coffee dalam kenyataan di laman Facebook menafikan menghidangkan sajian babi di semua cawangan mereka.

Menurut kenyataan itu, terdapat kesilapan ejaan pada resit yang tersebar di laman sosial.

“Salah faham ini berpunca daripada kesilapan ejaan kakitangan di cawangan kami yang memasukkan pesanan secara manual ke dalam sistem.

“Apa yang kakitangan kami maksudkan ialah tau fu pok (taufu goreng), bahan berasaskan soya yang terdapat dalam mee kari. Tiada dalam menu kami hidangan yang dikenali sebagai taufu pork (babi),” kata kenyataan itu.

Oldtown White Coffee turut memaklumkan mereka sedang berusaha menghubungi pelanggan yang memiliki resit itu bagi mengenal pasti cawangan terlibat seterusnya mengelakkan peristiwa sama berulang.

Dalam pada itu, Oldtown White Coffee juga memberi jaminan akan terus bekerja rapat dengan Jakim dalam memastikan semua peralatan, bahan-bahan, pembekal dan prosedur pembersihan terus memenuhi keperluan halal oleh jabatan itu. - Sinarharian

Senarai peserta final #MaharajalawakMega 2014 memang terbaik..sorry #Virus tersingkir

Senari peserta final Maharajalawak Mega 2014. Nabil, Bocey, Zero, Sepahtu, Shiro
Peserta final MaharajaLawakMega 2014, Nabil, Bocey, Zero, Sepahtu, dan Shiro (Kredit gambar: FB MLM)
Jujur dari hati seorang penonton setia Maharajalawak Mega 2014 bahawa rata-rata persembahan semalam memang hambar yang teramat sangat. Hanya persembahan Nabil saja yang best. Peserta top lain seperti Virus, Sepahtu dan Shiro agak hambar macam hilang arah, punchlines tak kena. Mungkin juga kerana tema semalam iaitu prop dan loghat, menyebabkan para peserta kekeringan idea. Tema sukar tu. But seriously, expectation untuk persembahan semifinal memang jauh below the par.

Semalam juga merupakan persembahan terakhir kumpulan Virus yang dianggotai pelawak-pelawak paling top Malaysia iaitu Zizan, Tauke dan Yus. Tapi rasanya penyingkiran mereka ini memang ditunggu-tunggu oleh kebanyakkan penonton MLM2014 ekoran dari persembahan yang tidak konsisten dan below expectation saban minggu. Yer lah..mereka itu antara pelawak paling top kat Malaysia. So, kita sebagai penonton pun mengharapkan persembahan yang berpadanan dengan populariti. Namun seringkali dikecewakan dengan persembahan ala kadar yang banyak merapu. Kekadang lawak juga tapi kebanyakkannya memang tak lawak. Sampai ada yang kata populariti melebihi kualiti. Chemistry pun kurang. Ramai peminat yang sejak dari awal lebih suka kalau Zizan kekal dengan Jozan dan Tauke+Yus kekal dengan Jambu. Tapi nampaknya gandingan mereka kurang menyengat. Apa pun, mereka dah buat yang terbaik. Harap-harap Johan dapan join balik MLM tahun depan.

Anyway, tahniah kepada Nabil, Bocey, Zero, Sepahtu, dan Shiro kerana berjaya melangkah ke final Maharajalawak Mega 2014 minggu depan. Korang memang terbaik dari yang terbaik. 

Siapakah yang bakal jadi juara Maharajalawak Mega 2014? Tunggu minggu depan..harap-harap lawak mereka di final akan melatup..

#PantangUndurSebelumOperasi Gua minat Zero..walaupun tak sepopular Virus dan finalis yang lain, namun lawak mereka sentiasa mantap. Kalau tak jadi juara pun tak per..dapat masuk final pun dah kira hebat. 

Psst!! Hadiah MaharajaLawakMega hanya RM400,000 jer...kalau korang menang RM1juta, apa pulak yang korang akan buat? Terjah RM1,000,000 ini sekarang

Jumaat, 30 Januari 2015

Pengalaman mendebarkan beli barang di Astro Go Shop

Astro Go Shop boleh ditonton melalui saluran 118. Kat sana korang akan nampak beberapa promoter  hensem dan cantik termasuk lah Jimmy Shanley yang tak kering gusi bercerita mengenai kebaikan produk Go Shop itu.

Pengalaman pertama memberli barang di Astro Go Shop ini bukan lah dari gua..tapi dari kakak gua yang tetiba jadi penonton setia saluran tu..entah apa yang menariknya.. tapi gua rasa orang pompuan akan faham kenapa Astro Go Shop itu sangat special..hehehe

Alkisah, lepas dia tengok promotion untuk satu produk bedak muka tu, dia terus call hotline nak order. Saya pun dah lupa apa nama produk tu..tapi yang pasti ianya adalah bedak muka buatan korea. Harganya dalam lingkungan RM160 kalau tak silap. Ya lah kan, bukan saya yang beli..manalah saya tau sangat. Kakak gua ni tinggal ka Sabah. Then dia bayar barang tu sekitar 19 Januari lepas. Penghantaran guna GDex biasanya memang cepat sampai. Dalam tiga empat hari jer. Tapi entah kenapa barang tu tak sampai-sampai lagi.

Di tengah kerisauan menunggu selama lebih seminggu, akhirnya benda tu sampai juga. Nasib baik. Part ni jer yang mendebarkan tu..takut tak sampai.

Lepas tu kan..kakak gua ni tambah excited lah..nak shopping lagi..dari dulu dia memang nak beli basikal bersenam..mungkin dah takdir dia, masa tu tetiba keluar promotion basikal bersenam tanpa tayar kat Go Shop...so, apalagi..dibelinya juga benda tu..harga sekitar RM800..tapi sebab kirim dari Semenanjung ke Sabah, maka GDex mengecas RM200 lebih. Benda tu memang berat, so memang mahal lah shipping rate dia..sampai dalam masa tiga hari.

Tapi tak per, demi nak bersenam sebagai latihan nak naik Gunung Kinabalu bulan depan ni, kakak gua tak kisah pasal harga. Lagipun bonus kakitangan kerajaan kan baru masuk..Kira dah murah lah tu, kalau beli kat Sabah ni..paling murah pun seribu lima ratus lebih..itu pun belum tentu produk bagus..

So, itu je lah pengalaman pertama kakak gua beli produk kat Astro Go Shop. Gua berani cakap, lepas ni dia mesti akan beli benda lain kat sana..hohohoho
Beli barang di Go Shop
Sorry yer...kotak jer yang sempat digambar..

#MH370 diisytiharkan kemalangan, keluarga mangsa tidak puas hati

Tragedi MH370
Selepas sepuluh bulan menanti, akhirnya DCA dan pihak berkuasa yang terlibat dengan pencarian pesawat Malaysia Airlines, MH370, sebulat suara mengisytiharkan pesawat itu kemalangan. Namun pencarian akan tetap diteruskan.

Berita ini sememangnya membuatkan para ahil keluarga mangsa tidak berpuas hati dengan laporan yang diberikan oleh pihak MAS dan DCA. Dah lah banyak persoalan yang belum terjawab dan keluarga mangsa merasakan bahawa ada perkara yang disembunyikan dari mereka seperti yang dilaporkan MalaysianDigest.

Lagi teruk bila DCA membatalkan sidang media yang sepatutnya diadakan pada hari ini. Agaknnya mereka takut kena 'tembak' soalan bertubi-tubi dari ahli keluarga mangsa.

Apapun, semoga semua keluarga mangsa tabah dan kuat menghadapi dugaan ini. Semoga kita dan negara kita Malaysia juga dijauhi dari musibah yang tidak terduga.

Lagi Info Best: 
> Walaupun harga minyak dah turun tapi best juga kalau dapat petrol percuma selama setahun di Shell..jom kita serbu laman web Shell sekarang!

Khamis, 29 Januari 2015

Instagram Khas Untuk Anak Orang Kaya Malaysia Tarik Perhatian

Kalau pasal duit..pergh! memang senang nak tarik perhatian orang ramai. Apa lagi kalau diserikan dengan gambar-gambar seksi dan seksa, mesti senang nak tarik ramai follower kat Instagram.

Tapi kena beringat sebelum terngadah, banyak orang kat luar sana tu yang suka mengambil kesempatan. Dah tau korang anak orang kaya, kemungkinan besar akan jadi sasaran penjenayah yang makin edukated sekarang ni. 

Inilah dia akaun instagram khas untuk anak orang kaya di Malaysia dikenali sebagai therichkidsofmalaysia. Mungkin juga pemilik akaun ini mendapat ilham dari remaja Tehran yang hidup kaya raya dan mendakwa diri mereka ‘Rich Kids Of Tehran' (Remaja Paling Kaya di Tehran). Walaupun gambar-gambar yang dikongsikan itu bukan lah milik si pemilik instagram, namun dia mengakui bahawa pemilik sebenar boleh saja meminta untuk memadam gambar mereka. Tapi yang peliknya..pelik ker..ada juga pemilik asal gambar yang suka bila gambarnya dimuatnaik dalam akaun instagram therichkidsofmalaysia ini. Saja nak riak dengan kemewahan yang ada agaknya..

Kononnya pemilik akaun hanya mahu berseronok seperti yang dilaporkan oleh MalaysianDigest. Walaupun menerima kritikan dari netizen dan para pengguna instagram yang lain, namun pemilik akaun itu tetap dengan pendiriannya sambil buat ayat skema ini, 

"“Saya juga menerima mesej ucapan terima kasih kerana memuat naik gambar mereka.

“Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, saya menghormati setiap permintaan untuk memadamkan sebarang Foto pemilik .. #keepitpositive, saya bersetuju .. " ujarnya.

Berikut antara gambar-gambar yang dimuatnaik dalam akaun instagram therichkidsofmalaysia dan ada antaranya yang menerima komen-komen pedas. Fuh!!

 Wau..komen-komen yang memang pedasss..
Kalau aku kaya...hari-hari hari raya..


Anak dato K ni bila nak kawen ar??

Sekian...nak kaya dengan Instagram ker? mungkin Rahsia Dominasi Instagram ini boleh membantu..selamat mencuba..


Mana satu lelaki lebih 'sejati', Khary berjambang ker atau Khairy muka halus?

Lihat gambar ini betul-betul...mana satukah pilihan hati korang..mana satukah lelaki yang kelihatan lebih 'sejati'..yang tak der jambang ker atau yang berjambang? Gambar ni bukan gua yang edit tau..tapi pemilik akaun Twitter @Bellantv7 yang perlu dipertanyakan...

Well actually, gambar ni saja nak dihebohkan untuk satu program bual bicara terbaru terbitan NTV7 bertajuk #TheRiseOfTheJambangmen dan kalau gambar KJ ini berjaya mendapat ‘retweet’ melebihi 500 kali, KJ perlu menyertai kumpulan lelaki berjambang...hohohoho

Errr...setakat ni baru dapat ‘retweet’ sebanyak 282 kali dan digemari 206 individu yang klik pada ‘favorite’. Apa!! korang nak retweet ker? boleh saja pergi kat Twitter

Nak tweet tapi tak der mood..hohoho..mungkin lepas dapat Blackberry Classic ini, baru gua ada mood..hahaha. murah jer beb, RM388 jer!! Terjah Blackberry Classic RM388 ini sekali

QZ8501: Nelayan jumpa mayat tanpa kepala, tangan

Makasar: Seorang nelayan menemui mayat tanpa kepala dan tangan milik mangsa pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 kira-kira 8 pagi tadi waktu tempatan.

Ketua Polis Sulawesi Barat Endi Sutendi berkata, nelayan yang dikenali sebagai Mas'ud, 35, itu menemui mayat mangsa ketika menangkap ikan di laut Pamboang, Sulawesi Barat.

Menurutnya, pemeriksaan pada mayat berkenaan mendapati terdapat dompet yang berisi kad pengenalan milik mangsa Saiful Rakhmad, 39, berasal dari Makassar, Jakarta Timur.

"Mayat mangsa akan dihantar ke Hospital Bhayangkara, Makassar untuk proses bedah siasat oleh pasukan Pengecaman Mangsa Bencana (DVI).

"Walaupun, kad pengenalan itu jelas mengesahkan identiti mayat berkenaan tetapi proses autopsi masih perlu dijalankan untuk membantu siasatan menyeluruh kejadian ini," kata Endi kepada Detik News.Com.

Menurutnya, selain mayat tanpa kepala dan tangan itu, nelayan juga ada menemui satu beg tangan yang mengandungi pasport milik Andri Wijaya Poo dan tiga telefon bimbit. - hmetro


INFO: Nah..terbongkar dah, jawapan di sebalik kenapa kita sering tersangkut dengan iklan penerbangan tambang murah..tengok promo, dia bagi harga paling murah sampai seringgit, tapi bila dah nak bayar..ehhh tetiba harga melambung tinggi...ketahui sebabnya dalam artikel How did I end up paying so much for my flight?

Cara mudah buat kedai online

Naca tahu cara mudah buat kedai online? Senang saja sebenarnya. Hanya kena rajin cari ilmu dan praktikkan ilmu yang ada.

Kat televisyen, ada banyak iklan kesedaran bagaimana internet telah memajukan sesuatu perniagaan. Berniaga jual parang, jual kraftangan, jual bantal, dan jual tudung kat kampung pun boleh berjaya. Dengan internet, pasaran sesuatu produk itu sebenarnya meningkat dengan mendadak kerana bukan sahaja penduduk di dalam negara malah di luar negara pun boleh tengok dan beli produk kita.

Pernah nampak kisah lelaki tua jual parang kat tv tak? Itu lah salah satu contoh bagaimana internet mengubah lanskap kehidupannya kini. Mula-mula memang dia tak berapa mahir, tapi bila dah belajar selok belok perniagaan internet, akhirnya dia mampu jana keuntungan berlipat kali ganda berbanding dengan hanya jual di sekitar kampungnya. 

Jika anda adalah seorang usahawan yang mempunyai produk sendiri dan nak jual secara online, salah satu benda mustahak yang perlu ada ialah kedai online. Sekarang tanpa kedai online pun boleh juga jual barang kat Facebook, blogspot, dan Instagram. Tapi kalau nak kelihatan lebih profesional dan lebih memudahkan proses jual beli, perlu kena ada kedai online sendiri. Kedai online ini akan beroperasi tanpa rehat. Pelanggan boleh beli barang anda walaupun anda sedang tidur. Segala urusan jual beli akan berlaku secara automatik. Apa yang perlu anda buat hanya poskan barang kepada pembeli saja.
Contoh kedai online yang baik dan meyakinkan
Kedai online yang paling mudah dan efektif ialah kedai online yang menggunakan shopping cart system. Contoh paling mudah ialah laman web Lelong, Lazada, Photozzoom, vstore.my dan eBay. Saya bagi contoh berikut sebab saya selalu membeli belah kat sana berbanding kat Facebook. Kenapa? sebab laman web yang menggunakan sistem shopping cart lebih meyakinkan, mudah dan selamat. 

Cara mudah buat kedai online boleh saja diperlajari menerusi video Tutorial Kedai Jualan ini. Jika belajar sambil tengok tutorial dalam bentuk video, anda akan lebih mudah faham. Lepas download, anda boleh lah mula menonton dan kemudaian mempraktikkannya. Bila dah ada kedai online, maka bersedialah menerima letupan keuntungan perniagaan anda! All the best!
Dapatkan Video Tutorial Kedai Jualan Online


Tahniah! @LisaSurihani sah hamil #FirstTimeEver

Tahniah diucapkan kepada pasangan selebriti tanah air, Lisa Surihani dan Yusry KRU yang bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi..mudah-mudahan..amin!!
Pasangan bahagia, Lisa dan Yusry
PENGARAH dan pelakon, Yusry Abdul Halim mengesahkan isterinya, Lisa Surihani kini hamil.
Bagaimanapun ujar pengarah Cicakman 3 ini, mereka enggan berkongsi maklumat lanjut mengenai perkara tersebut. 
"Mengenai berita kehamilan itu, ya, Lisa mengandung. Tapi kami mohom maaf kerana tidak dapat berkongsi maklumat lanjut. 
"Sejujurnya kami memegang pesanan orang tua-tua bahawa berita mengenai kehamilan hanya boleh dikongsi selepas tempoh tertentu. 
"Jadi apabila tiba masanya, kami akan berkongsi dengan lebih lanjut," ujarnya yang ditemui selepas pelancaran filem Cicakman 3 di Pavilion, Kuala Lumpur, sebenar tadi. 
Yusry turut menafikan sengaja merahsiakan perkara ini kerana terlibat dengan kontrak penyiaran bersama Astro mengenai pengumuman kehamilan Lisa. 
"Pasal kontrak itu semua hanya spekulasi. Kami tidak terikat dengan sesiapa," katanya. Sementara itu Lisa menambah, dia pada mulanya berasa serba salah untuk berkongsi mengenai berita kehamilannya, namun bersetuju untuk memaklumkan perkara itu bagi mengelakkan spekulasi berpanjangan. 
"Bila ada wartawan yang mesej, saya memang serba salah nak jawab, sebab masih baru dan orang tua-tua pesan kalau boleh lepaskan trimester pertama (tiga bulan pertama kehamilan) baru kongsi berita ini. 
"Apa pun Alhamdulillah atas doa banyak pihak dan terima kasih atas mesej positif yang saya terima menerusi pelbagai medium," ujarnya sambil tersenyum. 
Yusry dan Lisa mendirikan rumahtangga pada 23 Februari 2012. - SinarHarian

Rabu, 28 Januari 2015

[VIRAL] Video 'Rumah Tangga Aku Dah Musnah' Tersebar. Apa Yang Sebenarnya Berlaku?

Kes curang sememangnya sesuatu yang serius dalam hidup berumah tangga. Sebuah video berjudul 'Rumah Tangga Aku Dah Musnah' menjadi viral di laman sosial, memaparkan seorang isteri yang melepaskan amuk kepada orang gajinya yang didakwa mempunyai hubungan sulit bersama suaminya.

Si isteri yang bertudung merah jambu mengamuk dan menjerit di tempat awam, malah turut menggunakan kekerasan terhadap orang gajinya itu yang mengenakan tudung coklat.
"Sekarang kau ikut aku pergi balai. Kau ikut aku pergi balai!"

Kemudian, wanita bertudung coklat tersebut cuba mempertahankan dirinya dengan berkata, "Sumpah demi Allah kak saya tak buat apa-apa" namun dibalas dengan satu penampar di muka.

Tengok video penuh bini pukul orang gaji yang dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan suaminya kat bawah ini.


(Laporan asal: Says)

Plagiat novel Aku Bohsia: Syamsul Yusof dan Datuk Yusof Haslam bakal kena saman

Isu plagiat bukan perkara kecil..kalau korang punya ilham dan hasil kerja kena tiru tanpa keizinan, korang pun mesti marah punya...kan kan kan? Dah lah yang memplagiat tu dapat untung ratus ribu..mesti panas hati dibuatnya..huhuhu..
Syamsul dan bapanya, Datuk Yusof Haslam
Kes saman penulis novel Aku Bohsia, Elias Idris terhadap pengarah yang juga pelakon Syamsul Yusof dan bapanya, Datuk Yusof Haslam serta syarikat mereka gagal diselesaikan menerusi proses mediasi. 
Prosiding melibatkan dakwaan plagiat novel karya Elias itu didengar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hasnah Mohammed Hashim semalam dan kes itu akan diteruskan menerusi proses perbicaraan. 
Peguam Aizul Rohan Anuar yang mewakili Syamsul memberitahu pemberita bahawa mahkamah menetapkan 6 Februari depan untuk pengurusan kes. Di luar mahkamah, Yusof berkata, pihaknya telah berusaha sebaik mungkin untuk menyelesaikan kes tersebut namun keengganan Elias menyelesaikan secara baik amat mengecewakan. 
“Saya dan anak saya, Syamsul cuba menyelesaikan kes ini di luar mahkamah seperti yang dinasihatkan hakim sebelum ini, namun pihak plaintif menuntut ganti rugi,” katanya. 
Elias, 63, memfailkan saman terhadap Syamsul atau nama sebenarnya Mohd. Syamsul Md. Yusof, 31, bapanya Md. Yusof Md. Aslam (Yusof Haslam), 61, dan syarikat Skop Production Sdn Bhd pada 24 November tahun lepas kerana didakwa meniru novel Elias itu dalam filem Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam yang diterbitkan pada 2009. 
Menerusi pernyataan tuntu­tannya, Elias mendakwa bahawa beliau menulis novel tersebut pada 1995 menggunakan nama pena Anne Natasha Nita serta pemilik hak cipta terpelihara. 
Beliau mendakwa terdapat banyak persamaan dari segi tema, plot, watak dan mesej dalam novel Aku Bohsia dengan filem Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam. - Kosmo

Selasa, 27 Januari 2015

Giliran Facebook dan Instagram pula kena hack Lizard Squad

Semalam laman web MAS kena hack..hari ini giliran Facebook dan Instagram pula..siapa yang buat kerja ni? memang tak lain dan tak bukan, dalang di sebalik hacking ini dilakukan oleh penjenayah siber terkenal, Lizard Squad, seperti yang dilaporkan Daily Star.
Sebelum ini, kumpulan yang sama dikatakan telah menggodam laman web popular seperti MAS, Sony, dan XBOX. 
Antara tweet yang dikongsi oleh hacker, Lizard Squad di Twitter 
Mereka turut memberi gambaran bahawa mereka akan terus menggodam banyak laman web lain dalam tempoh terdekat.

Rasa macam dah tak selamat pula nak online ni..kang nanti data kena kompromise, jadi 'kambing hitam' pula, tetiba nama kitaorang masuk senarai data penjenayah interpool tanpa disedari..OMG!!



5 Cara asas bagaimana buat duit dengan Instagram

Selepas Facebook dan Twitter, kini Instagram juga menjadi platform popular untuk bersosial dengan rakan-rakan lama dan baru melalui perkongsian gambar. Instagram ni banyak kebaikannya. Nak buat duit pun senang. So hari ini gua nak kongsi lah beberapa tips dan cara bagaimana nak buat duit dengan Instagram? 
Berniaga di Instagram (Pic by WikiHow)
1. Bina follower yang banyak. Secara asasnya, kalau nak buat duit, korang kena ada produk dulu. Dah ada produk, mestilah kena cari pasaran. Dah dapat pasaran, barulah duit masuk dengan senang. That's why, korang kena cari follower instagram yang berminat dengan produk korang tu. Nak cari follower yang banyak memang senang tapi nak bina follower yang berkualiti (maksudnya, follower yang memang minat dengan produk korang) memang memerlukan usaha. So, jangan terlalu ghairah tambah follower. Biar sikit-sikit lama lama jadi bukit.

2. Guna Hashtag untuk tarik follower. Pastikan setiap gambar yang korang upload tu disertakan #hashtag yang berkaitan dengan produk korang. Macam Twitter jugak. Pastikan juga hashtag tu mesra enjin carian dan relevan dengan tren terkini. Jangan pula guna hastag mengarut yang sengaja nak spam hastag trending. Boleh juga guna hastag trending tapi jangan terlalu over. Lagi satu, jangan ikut sukahati jer tag kengkawan untuk promo produk. Naik muak mereka nanti. Sekali sekala, it's okay kalau sekadar untuk pengenalan produk jer. 

3. Pastikan produk anda berkualiti dan juga gambar berkualiti. Ye lah, siapa nak beli barang yang tak berkualiti kan. Ada juga barang atau produk yang berkualiti, tapi disebabkan cara pengiklanan atau cara promosinya kureng meyakinkan, maka ia menjejaskan reputasi produk tu. So, kalau nak upload gambar kat Instagram, pastikan gambar tu benar-benar jelas, terang, dan kreatif. Barulah follower korang terpikat dan akan tengok berkali-kali.

4. Bina kedai online. Kat Instagram mana ada kedai..betul tak. So, pastikan korang ada sediakan link kedai online korang dalam instagram korang tu. Lagi bagus kalau setiap gambar yang diupload itu dilinkkan terus ke kedai online korang. Senang jer buat kedai online ini. Ada yang percuma dan ada yang berbayar. Contoh, blogspot, ebay, dan lelong. Dapatkan panduan mudah Tutorial Kedai Jualan ini kalau serius nak buat kedai online tanpa gangguan.

5. Masa untuk menjual, turn your follower into customers. Pertama sekali, korang kena pastikan follower korang tu dapat melawat blog atau kedai korang. Kalau ada pertanyaan, soalan dan cadangan dari prospek, sila JANGAN abaikan. Beri respon secepat yang boleh. Anda juga kena jujur, ramah, amanah dan trusworthy. Di sini, skills kendiri memang penting bila masuk adegan costumer services. Dan paling penting, hati kena ikhlas berniaga supaya dimurahkan reZeki. Sertakan dengan doa sekali.

So, itu lah dia 5 cara asas nak buat duit dengan Instagram. Ini asas saja tau. Kalau nak yang lebih details, kena rajin cari ilmu. Paling bagus, baca Rahsia Dominasi Instagram ini. Main Istagram 1 jam sehari, dan jana pendapatan lumayan. Memang terbaek beb!!

Isnin, 26 Januari 2015

Penggodam dakwa MAS berbohong

PETALING JAYA: Penggodam yang menggelarkan diri sebagai Lizard Squad telah membocorkan jadual penerbangan dan maklumat tempahan penumpang Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).

Ia termasuk penerbangan seorang menteri walaupun syarikat itu menafikan sistem mereka diceroboh.

Dalam posting twitter, Lizard Squad memuatnaikkan imej ‘screen capture’ yang kelihatan seperti sistem emel MAS.

Antaranya, tempahan perjalanan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapha Mohamed daripada Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Bharu.

Bagaimanapun, MAS tidak beroperasi dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz selepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibuka untuk operasi.

Sebelum ini, dalam satu kenyataan MAS menyatakan bahawa sistem laman web itu digodam dan dijangka pulih sepenuhnya dalam tempoh 22 jam.

Bahkan, pihak MAS sendiri telah melaporkan perkara tersebut kepada pihak CyberSecurity Malaysia dan Kementerian Pengangkutan.

Bagaimanapun, dakwaan MAS bahawa maklumat serta data tempahan pengguna masih selamat disangkal oleh penggodam terbabit dengan menyifatkan pihak MAS berbohong mengenai perkara itu.

“Kami ingin menyatakan bahawa MAS telah berbohong bahawa maklumat pengguna tidak didedahkan,” tulis di twitter penggodam tersebut.

Sinar Harian juga melaporkan kumpulan tersebut memberi gambaran seolah-olah mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan militan Negara Islam (IS).

Cubaan untuk mengakses laman web MAS pagi tadi membawa pengguna ke halaman berlatar belakang hitam dengan tulisan merah berbunyi ‘404 – Plane Not Found’ (pesawat tidak ditemui).

Kebiasaannya, laman web yang tidak dapat diakses akibat tiada liputan internet akan mengeluarkan nota berbunyi ‘404 – Page not found’ (halaman tidak ditemui). - FMT

Heboh seketika bila laman web MAS digodam IS

Macam tak der kerja lain...but dah namanya hackers, memang hacking jer lah kerja mereka..sekali lagi Cyber Caliphate menggodam laman web popular..kali ini laman web Malaysia Airlines (MAS) pula yang jadi mangsa. Berikut merupakan laporan yang dipetik dari Sinar Harian:
SHAH ALAM - Laman web syarikat penerbangan negara, Malaysian Airlines (MAS) pagi tadi digodam kumpulan menggelarkan diri mereka Cyber Caliphate (Khalifah Siber) yang memberi gambaran seolah-olah mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan militan Negara Islam (IS).
Cubaan untuk mengakses laman web MAS pagi tadi membawa pengguna ke halaman berlatar belakang hitam dengan tulisan merah berbunyi ‘404 – Plane Not Found’ (pesawat tidak ditemui).
Kebiasaannya, laman web yang tidak dapat diakses akibat tiada liputan internet akan mengeluarkan nota berbunyi ‘404 - Page not found’ (halaman tidak ditemui).
Tulisan pada bahagian ‘tab’ laman web MAS itu pula tertulis ‘ISIS will prevail’ atau IS akan kekal.
Bagaimanapun, laman web itu kembali pulih lebih kurang setengah jam lalu.
Jurucakap MAS yang dihubungi sebentar tadi mengesahkan laman webnya digodam.
Siapa sebenarnya Cyber Caliphate ni ek?
 

Sabtu, 24 Januari 2015

Cerita sebenar di sebalik penyebaran video Zamani

Ni kira macam kes peminat fanatik jumpa artis kegilaan lah ni...gua masih ingat waktu masih budak-budak dulu..kumpulan Slam dan Zamani memang top giler dengan lagu Gerimis Mengundang...bila naik bas, driver mainkan keset Slam...bila pergi karaoke, mesti nyanyi lagu Slam...if you dibesarkan ketika era muzik tahun 90an, yang juga sinonim sebagai era emas muzik bukan saja di Malaysia malah di seluruh dunia, maka anda mesti kenal dan tahu sehebat mana kepopularan Zamani ni.

Budak-budak sekarang mana lah tau..yang dorang tau cuma Kpop dan Justin Bibir jer...

Berbalik pada kes polis rakam video zamani ketika tangan bergari tu pula..no wonder lah kan..peminat tegar rupanya..cuma tu lah, brag sangat lepas berjaya rakam video tu..lepas kawan sorang dah tengok, mesti lah si kawan pun nak juga..pas tu bluetooth sana sini...balik rumah, si isteri pula yang nak tengok..eh eh...Zamani lah..share pulak kat whatsapp...tak puas lagi, kali ini share kat Facebook..tak sampai sepuluh minit..seluruh Malaysia dah tengok...maka dari situlah timbul pelbagai spekulasi, kritikan, dan tohmahan. Last last, polis tu dikenakan tindakan tatatertib..terus kena tukar..nasib baik tak kena pecat..

Hanya kerana dia peminat fanatik Zamani..

Apa pun, kes ini boleh dijadikan iktibar buat kita semua..bila buat kerja tu, buatlah betul-betul..ni lah yang terjadi bila menyelam sambil minum air..

Layan artikel ini >> Zamani Akui Tak Dipaksa Nyanyi Cuma Layan Polis Peminat Tegar Slam http://fw.to/8gfdpBW

Jumaat, 23 Januari 2015

Raja Arab Saudi, Raja Abdullah mangkat

Raja Arab Saudi iaitu Raja Abdullah bin Abdulaziz, 91 tahun, mangkat pada Khamis. 

Menurut laporan Reuters, Raja Abdullah telah dimasukkan ke hospital Riyadh pada Disember lalu untuk melakukan ujian kesihatan ekoran daripada prestasi kesihatannya yang kian menurun. Dia kemudiannya disahkan menghidap penyakit pneumonia pada Januari.
Raja Abdullah
Raja Abdullah lahir pada tahun 1923 dan merupakan salah seorang daripada 37 anak lelaki pengasas Arab Saudi, Raja  Abdulaziz  Al Saud. Ibunya merupakan isteri kelapan daripada 16 orang isteri Raja Abdulaziz.

Takhta pemerintahan Arab Saudi kini diganti oleh adik separuh bapanya, Putera Salman bin Abdulaziz, 79 tahun. 
Putera Salman adalah pewaris takhta Arab Saudi


Habislah Najib! Anak Sirul kata dia boleh jatuhkan PM dan Malaysia

Dah hampir 10 tahun tapi misteri pembunuhan Altantuya ni masih lagi belum mencapai titik noktah.

Yang pasti, pembununhnya yang juga ahli UTK polis sudah dijatuhkan hukuman mati. Yang menjadi persoalannya dari dulu ialah siapakah yang mengarahkan dua polis ini untuk membunuh si Altantuya? Apa sebabnya? Ish..ish..ish

Dan apa kaitan Najib dengan kes ini? Mampuih la..anak Sirul Azhar yang kononnya terstuck kat Australia sebab tak der duit nak balik, kini sudah bersuara.

Katanya seperti yang dilaporkan FMT, "jika saya bercakap dengan media, Malaysia akan jatuh, PM juga akan jatuh"...statement ni pasti buat Najib tercengang!!

Tu pasal banyak sangat yang berminat nak tau pasal kes si Sirul ni yang sudah pun ditangkap di Australia. Harap-harap lah dia akan memberi kerjasama dan akan memberi pengakuan siapa dalang di sebalik semua ni.

Khamis, 22 Januari 2015

VIDEO Zamani Slam Dipaksa Menyanyi Ketika Digari, PDRM dikecam hebat

Kesian pulak dengan si Zamani ni..memanglah dia telah melakukan kesilapan penyalahgunaan dadah..tapi bila diaibkan sebegitu, memang tak elok lah..

Lagipun manusia mana yang perfect? Zamani pernah buat salah, aku pernah buat salah, engkau pernah buat salah, mereka pernah buat salah..semua orang pernah buat salah...polis tu pun satu hal..peminat tegar Slam agaknya.

Video Zamani dipaksa menyanyi ketika digari menjadi viral di laman sosial. Sehingga menimbulkan ketidakpuasan para netizen. Sampai ada yang suggest supaya keluarga Zamani saman saja polis tu..

(Sumber gambar: OhBulan)

Selepas isu Herarld, CD Kristian pula ditahan kerana mengandungi perkataan 'Allah'

Entah bila lah isu ini nak selesai..yang pasti, penganut Kristian tak kira Protestan ker atau Katolik, dah tak boleh guna perkataan 'Allah' terutamanya di Semenanjung Malaysia.

Lepas Herarld dan Bible, kini isu CD Kristian pula timbul..isu ini pasti akan jadi bahan untuk dipolitikkan oleh ahli-ahli politikus dan para ularmak lepas ni...tak ketinggalan juga...para rakyat papan kekunci a.k.a keyboard warriors..

But beware...isu agama adalah isu sensitif...don't get carried away..

K..bai. 

(Sumber : http://shar.es/1bZ0MZ)

Khamis, 15 Januari 2015

Bukan isi K-Pop : Beza lelaki Korea zaman dulu dan sekarang

Malas lah nak cerita pasal isu K-Pop yang semakin mengada-ngada sekarang ni..makin banyak yang bagi pendapat tak masuk akal..hoho..

Ni dia perbezaan antara lelaki Korea zaman dahulu dan sekarang...memang nampak bezanya..ni baru lah K-Retro.

Selasa, 13 Januari 2015

#CharlieHebdo keluarkan karikartun terbaru Nabi Muhammad??

Selepas digemparkan dengan serangan di pejabat majalah Charlie Hebdo minggu lalu yang turut mengorbankan 12 nyawa, terbaru majalah itu telah menerbitkan satu lagu keluaran yang bakal mengundang satu lagi kontroversi dan kemarahan. Dalam keluaran terbaru itu memaparkan karikartun yang dikatakan sebagai Nabi Muhammad di bahagian muka depan. Dengan kapsyen "all is forgiven", karikartun itu turut memegang tanda bertulis "Jesuis Charlie".

Kebebasan bersuara lah kononnya..

Isnin, 12 Januari 2015

#QZ8501 : Misteri penemuan lubang besar di dasar laut berdekatan dengan lokasi ekor pesawat

VIVAnews - Tim penyelam SAR gabungan tragedi AirAsia QZ8501 menemukan lubang misterius yang diduga tercipta akibat benturan moncong pesawat.

Kepala Badan SAR Nasional, Marsekal Madya TNI F Henry Bambang Sulistyo mengatakan, lubang yang ditemukan berukuran cukup besar di dasar laut yang berjarak sekitar 1,9 mil dari lokasi ditemukannya ekor AirAsia.

"Penyelam menemukan lubang di dasar laut dalam kondisi telah tertutup tanah baru bercampur lumpur," kata Soelistyo, Minggu malam, 11 Januari 2015.

Lubang besar itu diduga tercipta karena benturan beras dengan bagian depan pesawat AirAsia QZ 8501. "Tertutup bukan oleh karang, jadi itu diduga memang lubang baru," ujarnya.

Lubang ditemukan secara tak sengaja oleh penyelam TNI AL saat tengah mencari lokasi pinger black box (kotak hitam) dan lokasi sayap serta bAirAsiayan yang sebelumnya terdeteksi alat sonar dari Kapal Baruna Jaya. (art)

sumber: vivanews indonesia

Sabtu, 10 Januari 2015

Lawak tersirat di #MaharajalawakMega2014 semalam - Fazura and the what!!

When you see it!! Cantiknya Fazura...and the girls at the back...please lah..spoil mood betul..hahaha

Khamis, 8 Januari 2015

Hot ker!! Ini lah pakaian seragam pekerja McDonald di Taiwan

Beginilah pakaian seragam pekerja McDonald do Taiwan...fuh!!

Yang lelaki pula macam mana seragamnya yer? 

(9gag)

Rabu, 7 Januari 2015

Persembahan Jalor hambar, Ogy pula kecewa Dikritik Penonton MLM 2014

PETALING JAYA: Pelakon Fauziah Datuk Ahmad Daud (Ogy) menyifatkan pihak yang mengkritik persembahannya bersama kumpulan Jalor di pentas Maharaja Lawak Mega 2014 (MLM2014) pada Jumaat lalu adalah golongan yang tiada ilmu seni persembahan.

Ogy, 53, berkata, dia tidak terkilan dengan komen-komen buruk yang diberikan namun sedikit terkejut apabila ada pihak bersikap kurang ajar dalam menulis komen-komen negatif.

"Dari dulu lagi saya dikritik dan saya masih bertahan dalam industri seni tempatan sehinggalah sekarang. Bagi yang mengkritik itu, adakah mereka telah membuat sesuatu yang boleh dibanggakan terhadap diri sendiri dan keluarga?

"Bagi saya mereka yang bercakap ini tidak reti seni persembahan. Kalau mereka cukup ilmu, ajarlah saya. Tetapi apabila ditanya begitu, tiada pula yang membalas komen saya itu.

"Ada yang bersikap kurang ajar cara mereka kritik dengan menggunakan kata-kata yang tidak sopan langsung. Saya suruh mereka siapkan peguam apabila saya membalas komen mereka," katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada Selasa.

Jumaat lalu, Ogy mendapat kritikan hebat daripada golongan netizen (internet citizen) apabila persembahannya sebagai artis jemputan bersama kumpulan Jalor iaitu Rahim, Along dan Joey dianggap terlalu berlebih-lebihan.

Pelakon dan pengacara itu juga dikritik kononnya dia menjadi punca utama persembahan kumpulan itu gagal  sehingga berada di tempat tiga tercorot.

Pada persembahan tersebut, Ogy dan Jalor telah membuat lakonan semula filem yang pernah popular tahun 1980-an, Azura, lakonannya bersama Jamal Abdillah.

Sementara itu, Ogy berkata, dia masih menerima kritikan daripada orang ramai  memandangkan masyarakat negara ini masih kurang faham mengenai persembahan lawak yang mempunyai pelbagai jenis.

Namun dia sedikit terkilan dengan juri yang memberi komen iaitu Datuk Jalaluddin Hassan yang menyifatkan persembahan tersebut agak kelam kabut dan berterabur.

"Saya hanya ingin persoalkan kritikan juri (Jalaludin). Tidakkah dia tahu bahawa persembahan yang dilakukan adalah berbentuk parody?

"Takkan juri tidak tahu watak dan dialog-dialog yang dikeluarkan daripada filem Azura yang dinamakan sebagai surprise element?

"Yang berkata saya cuba overshadow itu memang orang yang tidak faham mengenai energy level  sedangkan setiap pemain pentas wajib ada perkara itu," tegasnya.

Program MLM2014 disiarkan pada setiap Jumaat, pukul 10 malam, secara langsung di Astro Warna. - mstar

P/S: Gua pun tengok MLM hari tu..memang Ogy melebih2 dari Jalor..terlebih gali dah seni nya..Memang kena la dgn komen Datuk Jalal tu..nasib baik x der penyingkiran..klau ada, mungkin Jalor lah jd mangsa.

Isu surat Zahid Hamidi : Lebih jijik dari jenayah liwat - PERKASA

Merujuk kepada isu surat dari Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Dr. Zahid Hamidi kepada FBI yang membabit Paul Phua, seorang individu yang sedang ditahan tanpa ikat jamin di Amerika Syarikat kerana disyaki terbabit dalam kegiatan kegiatan kongsi gelap antarabangsa serta jenayah perjudian.

PERKASA menerima pertanyaan yang bertubi2 dari orang ramai yang bimbang dengan kemungkinan bahawa surat tersebut mungkin mempunyai unsur2 rasuah dan salahgunakuasa.

PERKASA difahamkan dari butir2 dalam surat tersebut yang telah tersebar meluas di media sosial serta pandangan daripada orang ramai, surat tersebut bolehlah dikategorikan sebagai suatu sokongan kepada Paul Phua dari Menteri Dalam Negeri bahawa Paul Phua adalah seorang yang baik kerana kerap menolong kerajaan Malaysia walaupun beberapa kali dia ditahan kerana terbabit di dalam sindiket perjudian antarabangsa. Tambahan pula, Paul Phua juga terpalit dengan aktiviti kongsi gelap di luar negara.

Satu frasa didalam surat tersebut menyebut “as such we are eager for him to return to Malaysia” bolehlah difahami seperti Dato’ Seri Zahid Hamidi mahu menggunakan pendekatan diplomatik supaya Paul Phua ini dibebaskan serta dihantar pulang ke Malaysia.

Persoalannya, adakah Dato’ Seri Zahid Hamidi berbuat sedemikian adalah kerana beliau mendapat “BENDA” sepertimana yang diungkapnya dulu kepada Naib Presiden PERKASA, Tan Sri Rashid ?

Kita sedia maklum jenayah melibatkan perjudian ini habuannya besar. Jika di Malaysia sahaja, keuntungan bulanan bagi pengusaha mesin judi haram ini mencecah jutaan ringgit sehari.

Maka, jika ini benar, PERKASA berpendirian ia adalah suatu tindakan yang berbentuk pengkhianatan kepada keselamatan negara serta merosakkan keintegritian dan imej baik negara yang selama ini dijaga baik oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak.

Persoalan yang timbul hasil daripada apa yang difahamkan, adakah Dato’ Seri Zahid Hamidi sudah hilang keintegritiannya sehingga sanggup menulis surat berbentuk sokongan untuk melepaskan seorang penjenayah yang didakwa di luar negara hanya untuk mendapatkan “BENDA” ?

Bagi PERKASA, jika hal ini benar maka ia adalah suatu yang lebih jijik dari jenayah seksual atau liwat yang dilakukan oleh seseorang ahli politik. Perkara ini lebih besar kerana ia melibatkan unsur salahguna kuasa serta mempunyai unsur rasuah dan yang paling jijik sekali, kedua2 unsur ini digunakan untuk melepaskan seorang penjenayah yang berpotensi menjadi ancaman kepada negara yang disyaki terlibat di dalam kegiatan kongsi gelap serta perjudian antarabangsa.
Dan ini semestinya akan mengkompromi keselamatan negara.

Jika inilah sifat seorang Menteri Dalam Negeri yang berkompromi dalam hal2 yang melibatkan keselamatan negara, maka tak hairanlah semenjak dua menjak ini terlalu banyak anasir2 jahat yang boleh mengganggu gugat keselamatan berleluasa.

Kini, persepsi sudah terbina dan pelbagai persoalan telah timbul dan perlukan penjelasan daripada menteri untuk merungkainya.

PERKASA ingin mendapatkan penjelasan dari Dato Seri Dr Zahid Hamidi, adakah Ketua Polis Negara dimaklumkan terlebih dahulu sebelum surat ini dihantar kepada FBI ?

Dan perkara ini adalah besar dan melibatkan hubungan antarabangsa dengan negara Kuasa Dunia serta penjenayah yang terpalit dengan kongsi gelap antarabangsa dan perjudian haram. Adakah perkara sebesar ini di dalam pengetahuan Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak sebelum ia didedahkan oleh media ?

Adakah Dato Seri Dr Zahid Hamidi merujuk serta mendapatkan nasihat daripada Peguam Negara terlebih dahulu sebelum menulis surat ini kepada FBI ?

Ini adalah persoalan2 yang perlu dijawab oleh Dato Seri Dr Zahid Hamidi untuk merungkai persepsi negatif yang terbina dikalangan masyarakat.

Atau, jika tidak, rakyat akan menghukumnya dengan persepsi2 negatif ini.

Azrul Akmal Saharudin
Ahli Dewan Tertinggi PERKASA merangkap
Setiausaha Biro Pemantauan & Integriti PERKASA

(Via Malaysia Today)

Selasa, 6 Januari 2015

Skirt seksi yang diperbuat daripada kondom..kreatif tapi..

Orang kreatif memang macam-macam yang boleh mereka buat. Baguslah...boleh juga memaksimakan kegunaan sesuatu benda.

Macam kondom ni lah..kegunaan utama, korang pun tau. Kegunaan lain pula boleh dijadikan skirt...seksi pulak tu..hahaha.

Napa? Ada yang stim ker??

(Sumber: Twitter)