Ulat sagu atau lebih dikenali sebagai 'tutod' di kalangan masyarakat Kadazan Dusun memang terkenal sebagai salah satu makanan eksotik. Bukan kat Malaysia saja, kat negara-negara beriklim tropika yang lain juga mempunyai makluk ini...bila tengok, pasti ramai yang meremang seluruh badan...errr...gelinya...bila dah geli...nak suruh makan, lagi lah tak mau...kan kan kan...
Ulat sagu panggang... (gambar dari google)..sy tak sempat ambil gambar ulat sagu kat rumah kelmarin.. |
Semalam, si bapak ada membawa pulang benda ini kat rumah...kira-kira jam6 petang macam tu lah..then, si bapak panggang..baunya memang sangat wangi...lemak gitu..
Tapi kan.....bila rasa...uwekk!!! @@ ...tak tau lah nak banding dengan apa...macam rasa tisu basah pun ada...macam kertas pun ada...ya! saya memang pernah makan kertas masa kecil kecil dulu...hehehe..mungkin kalau dicecah dengan rempah ratus, mungkin sedap..ini tak, terus saja diletak atas pemanggang...tapi kalau ikut budaya lama..ulat sagu ini boleh dimakan terus tanpa dimasak..errr..saya tak tahulah macam mana rasanya..mungkin lagi sedap kot..
Tapi jangan main-main....kalau buat bisnes jual ulat sagu ini boleh untung banyak tau...Sabtu lalu, ada sorang kawan dari kampung yang jual ulat sagu kat pasar tamu..korang tau berapa dia jual??? Seekor harganya RM1.00...wow!...seekor...yang besar lah..kalau jual seratus ekor...dah dapat RM100 sehari..not bad juga kan..mulanya saya agak terkejut beruk...benda geli macam ini mahal siot??
Maka dengan itu...bersyukur lah saya sebab dapat rasa ulat sagu ini..adalah dua tiga kerat yang masuk mulut..dah RM3 tu...huhu..rasa juga makan makanan eksotik..tapi kalau suruh makan hari-hari...tak larat...mahal sangat..hehe..walaupun khasiatnya tinggi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan