Edisi Blogger: 2015

Selasa, 15 Disember 2015

Seluar terlondeh ketika bergambar bersama pemimpin no.1 negara

Kalau ini berlaku dekat aku, buat pembedahan plastik tukar wajah sepuluh kali sekalipun takkan dapat hilangkan 'kemaluan' yang teramat sangat..hohoho

Lelaki bernama Ivan Zvonimir Cicak mengalami pengalaman paling tidak dapat dilupakan dalam hidupnya sepanjang bergelar aktivis kemanusiaan di Croatia selepas seluarnya terlondeh ketika bergambar bersama pemimpin nobor satu negara tersebut, Kolinda Grabar-Kitarovic.
Seluar Ivan Zvonimir terlondeh ketika bergambar
Nasib baik ada gambar tu untuk cover 'aset'nya. Alahaiii...kesian..sungguh malang tidak berbau

Lagi Info Menarik:

Isnin, 14 Disember 2015

Otak tumbuh di hidung, bayi ini umpama Pinokio di dunia nyata

Semasa zaman kanak-kanak dulu, kartun animasi Pinokio (Pinocchio) memang sangat popular di kalangan teman-teman. Kami juga terbawa bawa perangai Pinokio tu sampai suka mengejek kengkawan lain, "hei, kalau menipu, hidung akan jadi panjang tau!"..hahaha..masa tu nak sangat jumpa dengan pinokio namun apakan daya, ia hanyalah watak rekaan semata-mata.

Berbalik kepada tajuk di atas, rupanya memang ada pinokio dalam dunia realiti sebenar. Namun ia bukanlah seperti yang disangkakan sama dengan kartun pinokio. Kisah ini lebih emosional dan touching. 

Ollie Trezise dilahirkan dengan satu kondisi ganjil yang sangat jarang berlaku di kalangan bayi yang baru lahir. Kondisi tersebut menyebabkan otaknya bertumbuh keluar melalui celah tengkorak kepalanya di bahagian hidung - menyebabkan hidungnya membengkak dengan mendadak ala-ala pinokio.
Otak tumbuh di hidung
Pertumbuhan tersebut bertumbuh seiring dengan usia bayi tersebut. Ollie sering kali diejek oleh orang sekeliling yang memanggilnya 'hodoh'. Namun ibunya, Amy Poole tetap positif dan dengan bangga menamakan bayinya sebagai 'real life Pinocchio'.

Amy Poole dengan Ollie
Disebabkan masalah kesihatan yang lebih rumit mungkin akan berlaku, ibu bapa Ollie telah membuat keputusan untuk melakukan pembedahan pembuangan lebihan cecair otak di bahagian hidungnya dan turut melakukan pembedahan penstrukturan semula hidungnya. 
After surgery
Semoga kanak-kanak ini beroleh kehidupan yang lebih baik selepas ini. Bagi yang kuat mengutuk dan mengejek kekurangan orang lain tu..beringat-ingatlah sentiasa, hari ini hari dia, kot kot esok hari kita pulak..karma doesn't lie...

Lagi Info Menarik:


Khamis, 10 Disember 2015

Anda pelupa? Mainlah video game untuk menguatkan memori

Kalau anda ada nenek, datuk atau saudara mara yang mengalami masalah hilang memori, cubalah ajak mereka bermain game. Bermain video game ini juga boleh dipraktikkan oleh sesiapa sahaja tanpa mengira umur untuk mencegah daripada terkena penyakit dimentia atau memory loss.

Menurut kajian, permainan video 3D seperti Super Mario yang menjadi kegilaan di kalangan kanak-kanak dan remaja merupakan salah satu rawatan yang berkesan untuk melindungi seseorang daripada terkena penyakit dimentia (memory loss) yang sering dikaitkan dengan warga emas yang sudah lanjut umur.


Sebelum ini, permainan teka silang kata dan brain teaser telah menjadi antara teknik untuk mendorong fungsi kognitif seseorang, dan kini permainan 3D telah dimasukkan sebagai teknik tambahan.

Dalam kajian yang dilaksanakan, beberapa sukarelawan telah mengambil ujian memori sebelum dan selepas dua minggu. Dalam tempoh tersebut, mereka diminta bermain game selama setengah jam setiap hari. Dalam ujian kedua, mereka diminta untuk mengingat kembali sama ada terdapat perubahan atau tidak pada gambar yang mana telah ditunjukkan kepada mereka sebelumnya. Dapatan kajian mendapati mereka yang bermain game lebih mudah mengenalpasti perubahan pada gambar berbanding mereka yang tidak bermain game.

Kajian tersebut turut mendapati bahawa permainan video berbentuk 3D mampun meransang hippocampus pada otak yang merupakan elemen penting kepada memori manusia.

Jadi, jika anda ada masalah sukar mengingat sesuatu benda, mainlah video game. Tapi jangan terlalu banyak main game sampai ketagihan kerana ianya akan memudaratkan kesihatan juga.

Layari Lagi Info:

Selasa, 8 Disember 2015

#TakNakDiktator Apa itu Akta MKN? Akta terbaru yang memberi kuasa diktator kepada PM Najib?

Salam pembaca...

Sejak dua menjak ini, Akta MKN semakin hangat diperkatakan oleh rakyat marhaen. Tun Mahathir sendiri pun bersuara lantang mendakwa bahawa Akta MKN ini bakal menghapuskan kuasa sultan / raja di negara kita Malaysia dan bakal memberi kuasa besar ala-ala diktator kepada PM Najib Razak. MKN atau Majlis Keselamatan Negara ini sudah pun diluluskan dalam Dewan Rakyat tapi belum lagi jadi undang-undang rasmi.

Apa itu Akta MKN yang hangat didebatkan ini? Apa kebaikannya? Apa pula masalahnya kalau dilaksanakan? Berikut ada penjelasan ringkas dan mudah difahami yang admin cedok dari Kisah Habis.
Apa itu MKN?  
Majlis Keselamatan Negara memang dah lama ada tapi baru-baru ni ada rang undang-undang kat Parlimen yang bagi kuat lagi kuasa Majlis tu. Rasionalnya ialah supaya negara lebih bersedia untuk respon kepada apa-apa ancaman keselamatan kepada negara. 
Apa yang bagusnya MKN ini?Okay, so sekarang MKN akan ada banyak kuasa besar. Antaranya:
1. Kuasa penuh kepada PM untuk isytihar 'security area' (kawasan keselamatan) sampai 6 bulan.
2. Semua benda yang MKN buat, semua rahsia.
3. Dorang akan ada kuasa pemeriksaan tidak terhad, tangkap tanpa waran, dan takeover semua bangunan, tanah, dan harta di dalam kawasan keselamatan.
4. Semua tindakan MKN adalah kebal daripada apa-apa tindakan undang-undang 
Apa pulak masalahnya kalau MKN jadi Undang-undang?Ada banyak masalah dari segi prosedur dan undang-undang itu sendiri nampaknya.
1. Rang undang-undang tu masuk Parlimen 2 hari je.
2. Kurangnya sesi konsultasi sebelum undang-undang tu dibawa ke Parlimen.
Gobind Singh kata undang-undang ni bagi banyak sangat kuasa kat satu individu, dan bagi contoh penggunaan SOSMA yang dah janji tak kena guna untuk orang-orang persendirian tapi last-last kena guna untuk Khairuddin Abu Hasan & Mathias Chang sebab kritikan mereka terhadap 1MDB. Baca lagi kenapa rang undang-undang MKN ditentang oleh masyarakat sivil
Bayangkan saja kalau Najib memegang kuasa veto di negara ini? Kuasa Agong dirampasnya malah dia kebal dari dikenakan tindakan undang-undang..lepas ni, engko soal balik duit RM2.6bilion tu, siaplah engko kena tangkap kaw kaw..

Lagi Info: 

Isnin, 7 Disember 2015

Iklan lucah melampau D'Herbs dikritik kaw kaw..betulkah iklan ini milik D'Herbs?

Kecoh...memang kecoh betul dengan si terlajak laris ni..sejak video iklan lucah D'Herbs yang mana ianya mengiklankan satu produk untuk membesarkan payudara ini tersebar luas di laman sosial, rata-rata netizen yang menontonnya terus menerus mengkritik iklan tersebut. Apa tidaknya, iklan tersebut seakan-akan sebuah iklan pornografi yang memang kurang sesuai dijadikan tontonan kebanyakan lapisan masyarakat. 

Iklan nak bagi tetek beso dari D'HERBS terlajak laris macam KimK. Dah serupa promo movie porn BangBros dah..
Posted by MuahSetapak.com on Friday, December 4, 2015
Sila tonton dulu, baru buat andaian dan penilaian sendiri. Rata-rata netizen yang sudah menontonnya telah memberi pelbagai kritikan pedas menyatakan yang iklan tersebut menjatuhkan maruah seorang isteri, menggunakan model transgender ~ sebenarnya model wanita itu bukanlah transgender, serta memaparkan peribadi seorang suami yang agak bodoh dan gila angau..fuhh... Satu persoalannya di sini, betulkah video iklan ini dihasilkan oleh krew produksi D'Herbs yang diasaskan oleh Dato' Aliff Syukri?

Menurut sumber, video tersebut bukanlah dihasilkan oleh produksi D'Herbs tetapi merupakan satu video iklan parodi yang dihantar oleh salah seorang peserta video parodi D'Herbs yang dianjurkan oleh Dato' Aliff Syukri sendiri. So, memang ada sangkut paut lah antara D'Herbs dengan video lucah ini. Menurut sumber, video yang mendapat view paling banyak akan menjadi pemenangnya. 
Sumber: IG Dato Aliff

Nampaknya, pembikin video lucah tersebut benar-benar berjaya mendapat view yang tinggi untuk video iklan parodi D'Herbs nya..memang betul kata orang putih.."Sex sells"..huhu..anyway, Dato' Aliff pun dah mohon maaf di atas segala kesulitan yang berlaku ekoran daripada kontest video parodi anjurannya ini.


Lagi Info:

Ahad, 6 Disember 2015

Malangnya nasib! Jeti roboh, Shafie jatuh ke laut di Semporna

"sudah jatuh, ditimpa tangga lagi"..agak-agak peribahasa ni ada sangkut paut juga dengan nasib bekas Menteri dalam kabinet Najib yer..

Bekas menteri kemajuan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Shafie Apdal ditimba malang apabila jatuh ke laut dalam sebuah lawatan di sebuah pulau Jumaat lalu.
Seorang pengguna maya memuat naik gambar seputar insiden itu di Facebook semalam.
“Jeti yang dinaiki Datuk Shafee Apdal roboh dan menyebabkan dia jatuh ke laut ketika program lawatan ke Pulau Selakan,” tulis seorang pengguna yang menggunakan nama “Tun Razak”. 
Beliau juga memuat naik beberapa keping gambar sekitar insiden itu, antaranya sebelum dan selepas kejadian di perkampungan air di Semporna – yang terkenal dengan keindahan lautannya. Ia antaranya memaparkan rombongan Shafie berjalan di titian kayu dan gambar beliau diambil dengan sebuah sampan ketika kejadian. 
Berdasarkan gambar, naib presiden Umno itu dalam lawatan itu memakai seluar hitam, kemeja cerah berlengah panjang serta bersongkok dan berkasut hitam. Pembantu Shafie ketika dihubungi mengesahkan insiden itu tetapi berkata tiada sebarang kecederaan dialami. 
Malah, katanya, Shafie akan hadir seperti biasa dalam majlis Tan Sri Muhyiddin Yassin dan penyokongnya di Kuala Lumpur esok. 
“Tak ada cedera apa-apa. Esok dia datang Kelab Sultan Sulaiman,” katanya yang enggan namanya disebut. 
Shafie dan Muhyiddin sama-sama digugurkan daripada kabinet Datuk Seri Najib Razak selepas lantang mengkritik isu 1MDB, syarikat cetusan ilham perdana menteri yang sarat hutang. - MK
Nasib baik juga Shafie Apdal tidak mengalami sebarang kecederaan selepas jatuh dari jeti tu ya. Ada maksud tersirat di sebalik kejadian ni. Mungkin jeti tu nak mintak peruntukan untuk pembinaan jeti baru kot. Kalau lah Najib dan Rosmah yang terkena nasib macam tu, agak-agak ada yang prihatin tahap Bersamamu TV3 tak?


Memang menyedihkan! Luahan hati TMJ atas kemangkatan adiknya, Tunku Abdul Jalil

Terutama sekali, admin mengucapkan takziah khususnya kepada keluarga diraja Johor dan seluruh rakyat Johor di atas kemangkatan YAM Tunku Jalil Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Laksamana Johor. Tunku Jalil yang menghidap kanser tahap 4 sejak beberapa tahun lalu telah kembali ke rahmatullah pada 5hb Disember 2015 kelmarin.

Memang memilukan bila admin mengenangkan akan kesedihan yang melanda keluarga diraja Johor ketika ini. Seperti yang kita sedia maklum, hubungan di antara adik beradik keluarga diraja Johor ini memang sangat akrab dan pastinya pemergian salah seorang anggota keluarga diraja ini sangat memberi kesan mendalam terhadap mereka. TMJ yang juga abang sulung kepada Tunku Jalil selaku penaung bola sepak JDT sempat berkongsi luahan hatinya melalui laman Facebook rasmi kelab tersebut. Memang menyedihkan!
Kepada adikku yang dikasihi... Dalam banyak malam yang berlalu, inilah malam yang paling sukar untuk saya. Kita semua amat sayang dan rindukan kamu. Kamu yang sentiasa membuatkan kita tersenyum. Kamu juga kekuatan dan inspirasiku. Kamu punyai satu sifat yang kita tiada; jiwa yang penyayang dan rendah diri. Saya sayangkan kamu sepenuh hati dan sangat rindukan kamu. Kamu takkan dilupakan. Namamu akan dibawa oleh warisku. Senyumanmu adalah kekuatanku. Semoga Allah merahmatimu, adikku. Saya sentiasa sayangkan kamu.DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor - Official Facbook Page JDT 

Semoga roh Tunku dicucuri rahmat dari Yang Esa dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah

Info Berkaitan: Sejauh manakah anda menyayangi seseorang? Jawab kuiz ini untuk mengetahuinya

Rabu, 2 Disember 2015

Rakaman Video ujibakat Daniel Radcliffe untuk Harry Potter ketika kecil

Korang dah tengok rakaman video ujibakat Daniel Radcliffe untuk Harry Potter ketika dia masih kecil ini? Memang comel. Mukanya umpama sangat 'innocent' gitu..no wonder lah kenapa Chris Colombus terpikat dengan Daniel untuk membintangi filem sepanjang zaman, Harry Potter, arahannya.


Klip video ini mula tersebat melalui laman Youtube. Dalam klip video singkat tersebut, Daniel sedang berbicara mengenai naga dan batu sakti.
Daniel Radcliffe kini berusia 26 tahun
Pada mulanya, ibu bapa Daniel sebenarnya tidak bersetuju dengan tawaran terhadap anak mereka untuk membintangi filem Harry Potter tersebut disebabkan lokasi penggambaran dilakukan di Los Angeles. Namun pengarahnya terpaksa akur dan bersetuju untuk menjalankan penggambaran di UK.

Lagi Info: Jom lihat siapa lelaki yang buat magik kat konsert Britney Spears ni..dia nak datang Malaysia tau! 


Ahad, 15 November 2015

Cara tukar gambar profile picture Facebook kepada bendera France

Cara tukar gambar profile di Facebook kepada bendera Perancis akan saya kongsikan dalam entri ini. Sejak serangan pengganas di Paris pada Jumaat lalu, ramai pengguna Facebook telah menukar gambar profile mereka kepada bendera negara tersebut sebagai tanda soladiriti kepada para mangsa yang terlibat.

Bagi sesiapa yang mahu menukar gambar profile kepada bendera France, berikut cara-caranya:

1. Cari rakan facebook anda yang telah menukar gambar profile merka kepada bendera France.

2. Click butang 'Try It' kat bawah gambar profile mereka. 

3. Reposition gambar profile korang. Kemudian click 'dropdown button' di sebelah kanan 'Switch back to previous profile in' untuk menentukan jangka masa anda menggunakan gambar profile bendera France tersebut.


4. Akhir sekali, click 'Use as Profile Picture'. Sekarang gambar anda dah bertukar kaler berlatar belakang bendera France.
Profile picture dah bertukar
Saya buat tutorial ini sekadar berkongsi info sahaja dan bukan mewakili mana-mana pihak. Bagi saya, apa yang berlaku di Paris itu adalah satu perbuatan manusia yang memang patut dikutuk. Usah berbalah tentang bangsa dan agama, tentang siapa yang betul dan siapa yang salah, dan usah perbandingankan mana yang lebih kesian dari siapa. Keganasan berlaku di mana-mana.

Apa yang kita perlu buat hanya mendoakan yang terbaik kepada para keluarga mangsa yang terlibat. Bukan sahaja di Paris, malah juga di Syria, Palestin, Iraq, Afghanistan, Nigera, dan di mana-mana pelusuk dunia yang menjadi sasaran pengganas.

#TerrorismHasNoReligion 

Sabtu, 14 November 2015

Lagi penemuan pelik di planet Marikh, seekor tikus gergasi

Saban hari, kita sering dihidangkan dengan berita-berita atau penemuan-penemuan baru yang kononnya diperoleh dari planet merah atau lebih dikenali sebagai planet Marikh.

Sebelum ini, hangat diperkatakan mengenai penemuan alien di planet Marikh tapi tak tau ianya benda hidup atau benda mati. Terkini, satu lagi foto dari NASA menunjukkan penemuan baru iaitu seekor tikus gergasi.
Objek menyerupai tikus gergasi ditemui di Marikh
Dari foto tersebut, agak jelas yang ianya menyerupai seekor tikus dan agak jelas juga yang ianya adalah batuan yang menyerupai tikus. Kat bumi ini pun banyak juga batuan yang menyerupai benda hidup. Jadi apa yang nak dihairankan sangat? 


Jadi, sehingga kini masih belum ada bukti-bukti kukuh yang menyatakan bahawa terdapat hidupan yang mendiami planet Marikh. Walaupun ada penemuan terbaru yang menyatakan bahawa terdapatnya sumber air di planet tersebut namun tak ada penemuan sahih lagi tentang hidupan bernyawa.


Jumaat, 13 November 2015

Indonesia rancang guna buaya hidup untuk mengawal penjara

Indonesia merupakan salah satu negara yang mempunyai undang-undang paling ketat dalam memerangi penyalah-gunaan dadah. Sehingga kini, Indonesia memang tidak teragak-agak untuk memberi hukuman tembak sampai mati terhadap pesalah-pesalah yang terlibat dengan pengedaran dadah.
Sekadar gambar hiasan
Namun di sebalik undang-undang ketat ini, Indonesia juga mempunyai masalah penjaga penjara yang dikatakan mudah diberi rasuah sehingga ramai banduan boleh bolos dari penjara dengan mudah. Jadi, untuk mengelakkan masalah ini terus berlaku, pihak penguasa penjara Indonesia kini merancang untuk menggunakan buaya hidup untuk mengawal penjara.

Menurut ketua agensi anti-dadah Indonesia, Budi Waseso, menjadikan buaya sebagai pengawal penjara mampu mengelakkan banduan daripada terlepas dengan mudah. Ini kerana buaya tidak akan menerima rasuah. - Metro

P/S: Selain buaya, apa kata letak sekali harimau sumatera..tentu para banduan fikir seribu kali nak bolos penjara. 

Selasa, 10 November 2015

Tarikh Keputusan UPSR 2015 dan Cara semak keputusan UPSR melalui SMS


Tarikh Keputusan UPSR 2015 dan Cara semak keputusan UPSR melalui SMS. Keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2015 bakal diketahui pada 17 November 2015 (Selasa) depan. Menurut kementerian pendidikan Malaysia, semua calon boleh mengambil keputusan UPSR mereka di sekolah masing-masing selepas jam10 pagi pada hari yang sama. 

Keputusan UPSR 2015 juga boleh disemak melalui sistem pesanan ringkas mySMS 15888. Caranya; Tapi UPSRAngka Giliran dan hantar ke 15888

Sistem mySMS ini akan mula diaktifkan seawal jam10 pagi pada 17 November sehingga jam 11.59malam 23 November.

Pada tahun ini, seramai 455 299 calon telah menduduki peperiksaan UPSR di seluruh negara pada 8 hingga 10 September lalu.

Isnin, 9 November 2015

Selepas tragedi kapal Metrojet, pusat peranginan Sharm el-Sheikh kini sunyi sepi tanpa pelancong

Tragedi kapal terbang Metrojet yang terhempas di Sinai telah memberi kesan mendalam terutamanya terhadap industri pelancongan Mesir. Nahas tersebut dikatakan didalangi oleh tentera ISIS yang mendakwa bahawa mereka telah menembak jatuh pesawat Metrojet itu sekaligus membunuh kesemua 224 penumpang termtasuk anak kapal. Kebanyakkan daripada penunmpang pesawat tersebut merupakan warganegara Russia. 

Insiden nahas ini sekaligus hampir melumpuhkan industri pelancongan Mesir apabila syarikat-syarikat penerbangan membatalkan penerbangan ke Sinai. Laluan ini merupakan laluan terkenal pesawat yang membawa pelancong ke pusat peranginan terkenal Mesir, Sharm el-Sheikh. Kawasan ini menjadi tumpua utama pelancong Russia dan Britain dengan purata 4 juta pelancong setahun. Namun selepas kejadian nahas Metrojet, jumlah pelancong yang datang merudum jatuh sehingga 70% dalam tempoh beberapa minggu sahaja.

Pusat peranginan Sharm el-Sheikh yang dulunya riuh dengan pelancong kini menjadi sunyi sepi.

Sharm el-Sheikh looks like an abandoned ghost town

Suasana tepi pantai dan spa kini lengang.

Employees wait for customers at a cafe in Naama bay area at the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, November 8, 2015. Egypt's Tourism Minister said Cairo regretted the suspension of flights and was doing all it could to secure its airports and tourist sites, adding that he would fly to Sharm al-Sheikh to oversee measures to support tourists there. REUTERS/Asmaa Waguih

Penduduk jati yang paling terkesan dengan nahas ini pastinya di kalangan peniaga-peniaga tempatan yang hanya bergantung kepada para pelancong yang menjadi pelanggan kepada jual-jualan mereka. 

A vendor (front) and employees for excursion trips wait for customers in Naama bay area at the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh, November 8, 2015. Egypt's Tourism Minister said Cairo regretted the suspension of flights and was doing all it could to secure its airports and tourist sites, adding that he would fly to Sharm al-Sheikh to oversee measures to support tourists there. REUTERS/Asmaa Waguih

Pusat peranginan Sharm el-Sheikh yang dahulunya gah sebagai pusat tumpuan pelancong kini hampir menjadi 'ghost town' yang sunyi tanpa pelancong. Adakah kegemilangan Sharm el-Sheikh akan pulih semula atau sebaliknya? Dulu, kota Bali juga mengalami nasib yang hampir sama selepas peristiwa pengeboman sebuah kelab malam yang didalangi oleh Jemaah Islamiyah. Tapi kini, kegemilangan kota Bali sebagai salah satu destinasi pelancongan terkenal di dunia sudah pulih seperti sedia kala.


Ahad, 8 November 2015

Hebat! Lelaki ini mampu menyembuhkan orang buta dalam masa 5 minit

Hebat dan menakjubkan! Jika anda sedang bergelut dengan masalah penglihatan atau pun mempunyai saudara mara dan sahabat handai yang buta, mungkin boleh dirujuk kepada lelaki ini untuk mendapatkan rawatan. Bukan sahaja pantas malah hasil rawatannya juga sangat memuaskan sehingga doktor pakar dari negara Barat juga sangat kagum.

Lelaki dari Nepal bernama Dr. Ruit ini dilaporkan telah menyembuhkan lebih 120,000 pesakit buta dengan jayanya. Apa yang lebih menarik lagi ialah dia hanya mengenakan bayaran serendah RM100 atau USD25 untuk satu mata. Kos ini adalah beratus kali ganda lebih murah jika dibandingkan dengan kos rawatan di negara Barat.

Rawatan yang dilakukan oleh Dr. Ruit ini menggunakan kaedah tradisional dan modern. Kebanyakkan pesakit yang datang kepadanya mempunyai masalah katarak yang teruk sehingga tidak mampu melihat lagi namun dengan sentuhan ajaibnya, para pesakit ini mampu melihat dengan jelas semula dalam masa 24 jam selepas menjalani pembedahan selama lima minit.

Antara pesakit Dr. Ruit yang bersorak gembira selepas mampu melihat semula
Dr. Ruit datang dari keluarga miskin di pedalaman Nepal dan telah melanjutkan pelajarannya dalam bidang Ophthalmology di India. Disebabkan latar belakang hidup nya ini, dia telah bertekad untuk membantu sebanyak mana pesakit yang boleh dibantu pada kadar yang sangat rendah.

Kini, kaedah pembedahan yang lebih dikenali sebagai 'Nepal Method' ini telah mendapat perhatian pakar dari Barat dan ramai pakar yang datang berguru dengan Dr. Ruit. Ini kerana Dr.Ruit hanya menggunakan mesin-mesin perubatan asas yang fungsinya setanding dengan mesin-mesin mahal dan canggih yang banyak digunakan di hospital besar.

Inilah yang dinamakan sebagai doktor sebenar. Merawat bukan kerana wang tapi merawat kerana tanggungjawab kemanusiaan. Tak ramai doktor seperti Dr,Ruit pada zaman sekarang.

Sabtu, 7 November 2015

Terlalu ketagih main game sampai tak keluar rumah hampir setahun

Lelaki ini ketagih bermain game sampai tak keluar rumah hampir setahun. Lelaki yang hannya dikenali sebagai Troy ini mengakui bahawa dia mula ketagih bermain game sejak kecil.
This gamer hasn't left his house for an entire YEAR because he prefers virtual reality
Ketagihan main game ini diburukkan lagi dengan agoraphobia yang dialaminya sehingga menyukarkan dia untuk keluar rumah dan bersua dengan orang ramai.

Agoraphobia merupakan salah satu keadaan dia mana seseorang itu mengalami perasaan takut dan rasa tidak selamat ketika berada di kawasan terbuka atau di kawasan awam yang menjadi tumpuan orang ramai seperti pusat membeli belah dan taman rekreasi. Ia bermula dengan perasaan gusar di tempat awam dan diikuti perasaan panik.

Sebelum ini, Troy pernah bekerja di beberapa tempat namun dia berhenti kerana terlalu tertekan. Kini, dia hanya duduk di rumahnya sambil menghabiskan masa bermain game seperti NES, Super Nintendo, Mega Drive, dan sebagainya.

Menurutnya, ketagihan ini bermula sejak dia kanak-kanak lagi untuk mengisi kekesongan jiwa setelah ditinggalkan ibunya.

Selasa, 3 November 2015

Cara memohon pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN

Cara memohon Pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN secara online boleh dilakukan dengan melayari laman web BSN. Jumlah pinjaman yang boleh dipohon adalah sehingga RM120,000 dengan tempoh pembayaran balik sehingga 35 tahun. Individu yang memiliki gaji atau pendapatan minimum RM1000 sebulan adalah layak memohon.

Pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN ini direka khas untuk membantu golongan berpendapatan rendah di Malaysia untuk memiliki rumah sendiri. Berikut merupakan syarat-syarat permohonan:

1. Warganegara Malaysia berumur antar 18 hingga 60 tahun.
2. Boleh memohon secara individu atau kongsi
3. Mempunyai bukti sah pendapatan 
4. Berpendapatan minimum RM1000 sebulan
5. Untuk pembiayaan rumah pertama dan kediaman sendiri sahaja
6. Pembiayaan hanya untuk rumah kos rendah dan sederhana sahaja

Untuk keterangan lanjut mengenai permohonan pinjaman Program Perumahan Rakyat BSN ini, anda boleh melayari laman web Bank Simpanan Nasional atau berkunjung ke mana-mana cawangan BSN yang terdekat.

Ahad, 25 Oktober 2015

Oh! Baru gua tau..6 Cara menyusukan bayi dengan betul

Ketika menyusukan bayi, para ibu perlu mengetahui cara menyusukan bayi dengan betul. Jika tidak, ia akan mengakibatkan masalah bukan sahaja kepada bayi malah juga kepada si ibu.
Berikut merupakan cara mengetahui samada bayi menyusu dengan betul atau tidak.
1. Mulut bayi terbuka luas.
2. Dagu bayi menyentuh payu dara.
3. Bibir bawah bayi bergulung keluar.
4. Hidung bayi terletak pada payu dara dan bayi boleh bernafas.
5. Bayi menghisap, berhenti sejenak dan menghisap semula. Hisapan secara perlahan dan dalam.
6. Ibu boleh mendengar bunyi bayi menelan susu.

Gambar menujukkan apa yang berlaku di dalam mulut bayi ketika penyusuan jika bayi melekap dengan betul.
Ketahui kebaikan penyusuan susu ibu terhadap bayi baru lahir. Info penting kepada para ibu yang baru melahirkan anak.

Ahad, 18 Oktober 2015

Tol terpaksa dinaikkan kalau tak nak BR1M diturunkan - Najib

Harga tol dah naik lagi..untuk kesejahteraan rakyat katanya..fuh, rasa bertuah pula gua kat Sabah ni sebab tak der tol nak bayar..

Tapi duit tetap bnyak keluar juga untuk maintenance kereta yang terpaksa melalui jalan berturap yang banyak kurap..lobang sana sini..bikin cepat rosak tayar dan alignment kreta jew..

'Bertuahnya' kita rakyat Malaysia...banyak sangat 'hadiah' dari Najib...GST, Tol naik, minyak naik...sebab nak bagi BRIM tahun depan katanya..hohoho..HIDUP NAJIB!!! HIDUP UMNO!! Yeah..terima kasih Be eNd..next PRU, sila lah pangkah lagi alat timbangan yang dah lama tak kena servis tu yer.

Anyway, nasib Sabah Sarawak dan Semenanjung bakal serupa selepas lebuh raya Pan Borneo siap...hohoho..

Tol naik lagi!! Grrrrr..ni ada 10 tips nak jimat duit walaupun tol dah naik

Kenapa wanita suka lelaki

Kenapa wanita suka lelaki? Satu soalan simple tapi banyak jawapan tersiratnya.

Boleh juga menjadi soalan bonus yang tak payah disoal pun tak per..

Tapi...bila dibawa kepada satu perbincangan serius akan menjadi satu topik berjela-jela panjangnya.

Ahh..malas gua nak cakap. Yang pasti hanya wanita tulen saja yang suka pada makhluk bernama lelaki.

Ramai Wanita suka pada lelaki berkerjaya,
Ramai Wanita suka pada lelaki tampan,
Ramai Wanita suka pada lelaki kaya,
Ramai wanita suka pada lelaki warak,
Tapi ingatlah...di kala kamu ingin bersuamikan seorang lelaki berkualiti persis seorang raja, pastikan dirimu juga mempunyai kualiti persis seorang ratu...sekian

Baca lagi 7 Sebab Kenapa Lelaki Nampak Seksi Pada Mata Wanita Sampai Bikin Cair

Ahad, 4 Oktober 2015

Gambar 'mesra' dengan PM Israel, ini jawapan ikhlas dari Najib

Memang riuh seketika bila sebuah akhbar tempatan melalui laman twitter mereka menyiarkan gambar Najib bersama dengan perdana menteri Israel, Netanyahu, sedang bersemuka dengan mesra.

Apahal korang kecoh? bukankah Najib yang disayang itu merupakan seorang yang mesra alam, mesra pengundi, mesra dengan semua orang. Depan je lah..kalau belakang, lain dah jadinya..hohoho

Jangan cepat buat andaian..Menurut sumber..alaa, Buletin TV3 tadi tu lah..Najib ada buat kenyataan bahawa beliau menafikan bahwa dia telah membuat satu perjumpaan dengan pemimpin Israel tersebut. Malah Najib dengan penuh iklasnya menyatakan yang gambar tersebut diambil ketika dia dan Netanyahu bertembung di luar bangunan UN. Saksinya boleh tanya Anifah Aman dan duta Malaysia kat USA.

Apakah maksud senyuman Netanyahu tu ya? Ketika gambar ini diambil, Najib sebenarnya baru saja selesai berucap di persidangan UN tersebut. Dalam ucapannya, Najib mendesak agar Israel menghentikan serangan ke atas bumi Gaza di Palestin.

P/S: Jaga-jaga yer Najib...Yahudi tuuu!

Jumaat, 18 September 2015

Ramai orang Sabah sakit hati dengan kenyataan Najib ini

Najib ini makin lama makin meluat gua tengok..bagi ucapan pun guna otak udang..tak selidik ayat sebelum berucap..kata-kata yang memang berasal dari hati nurani penuh dengan udang di sebalik batu.

Korang ada tengok tak ucapan Najib ketika Hari Malaysia kat Padang Merdeka Kota Kinabalu hari tu?

Puii..meluat gua tengok..dah lah ayat penuh muslihat..dah tu, merendah-rendahkan orang Sabah pulak. Ada kah patut, dia cakap guru-guru kat Sabah ini kurang berpendidikan? Hello, guru-guru kat Sabah ni pun ramai yang graduate kat Universiti, kat IPG, dan yang lulusan luar negara jugak..sama macam kat Semenanjung..bodoh punya statement Najib..

Ada dua janji utama Najib yang melekat kat telinga gua..pertama, 90% guru mesti terdiri dari orang Sabah, kedua, satu lebuhraya dari Kuching ke Kota Kinabalu bakal dibina dan kontraktor mesti terdiri dari orang Sabah Sarawak..

Kita tengok macam mana statistik janji ini dalam tempoh setahun dua...kalau janji dicapati..maka TUKAR dan UBAH!! lah jadinya.

Tapi kan..sejak bila Najib menepati janjinya? Janji sehidup semati dengan Rosmah, itu gua percaya..Kah kah kah..

P/S: Yang datang kat Padang Merdeka tu, kebanyakkannya adalah pilak dari pulau Gaya..also known as PATI..bagi baju merah free dan duit poket RM50 jer, konfirm akan jadi macai sementara.

Khamis, 17 September 2015

Kos pemprosesan kad pengenalan bakal naik 400%?

Bila gua buka wassap tadi..hampir semua group kongsi info yang hampir sama pasal nak buat IC akan naik harga mula bulan depan..macam biasa lah, post kopi pasta..kononnya cp dari group sebelah..tak tau betul ker tak

"Sory iklan kejap
Friendly reminder: siapa2 yg belum tukar IC yg ada 2 gambar, tukar sblum 1/10. Bayaran proses nak naik RM50 dari RM10.
Ada tampal kat jpn"

Kalau betul la info ini, maka boleh disimpulkan bahawa kos membuat kad pengenalan bakal dinaikkan 400%..fuyoo!! GST pun 6% jer beb..memang cekik darah betul...ini lah hadiah kepada geng baju merah hari tu..ekekek

Tapi kan...ada juga rakan wassap tu balas balik post si kawan tadi..menafikan kebenaran info tersebut..siap dengan keratan akbar sekali..gua harap penafian ini bukan hangat-hangat tahi ayam..ye la, gomen memang selalu nafi sana sini...tapi last last, benda tu berlaku juga.

Alahaii..oh my Malaysia!

Rabu, 16 September 2015

Tujuan sebenar perhimpunan baju merah 16 September

Tujuan himpunan rakyat bersatu yang memakai baju merah pada hari ini 16 September, antaranya ialah sebagai tanda sokongan kepada kerajaan yang sedia ada..selain itu, berikut merupakan tujuan utamanya yang lain

Adakah manifesto baju merah ini menarik minat korang? Only racist and 'blind' people will do..


Merah VS Kuning

Selasa, 15 September 2015

Ada sebab kenapa pelukis ini melukis potret Donald Trump guna darah haid

Mungkin ramai yang kenal dengan ahli politik dan usahawan berjaya dari US INI, Donald Trump. Sebelum ini, populariti Trump melonjak naik ketika mengendalikan program realiti 'The Apprentice' yang cukup mendapat perhatian di kalangan penonton.

Kini, Trump mula berjinak-jinak dalam dunia politik dan sedang berjuang dalam parti Republikan. Trump juga dikatakan bakal bertanding dalam pemilihan Presiden Amerika Syarikat.

Namun, nampaknya Trump perlu bekerja keras untuk memenangi pemilihan tersebut selepas mengeluarkan beberapa kenyataan kontroversi dan menimbulkan ketidakpuasan banyak pihak.

Terbaru, seorang pelukis wanita bernama Sarah Levy telah melakar satu potret Trump dengan menggunakan darah haidnya. Ia dilakukannya sebagai protest terhadap beberapa kenyataan Trump yang bersifat rasis dan sexist.

Antaranya, Trump pernah menggelar migran Mexico yang datang ke Amerika sebagai 'perogol' dan 'penjenayah'. Selain itu, Trump juga pernah mengeluarkan kenyataan berbaur sexist terhadap seorang ahli politik wanita di negara itu.

http://i100.independent.co.uk/article/why-this-artist-painted-a-portrait-of-donald-trump-in-her-menstrual-blood--b1oDesvM8x

P/: Teringat pula gua dengan Bung Moktar Radin, MP Kinabatangan tu..ingat lagi tak dengan kenyataan 'bocor' dia?

Isnin, 14 September 2015

Che Ta tarik diri jadi pengkritik tetap AF2015

Tuudia...Rozita Che Wan dah tinggalkan AF2015 woii..si pengkritik tetap yang gua rasa macam tin kosong jer...

Kuala Lumpur: Pelakon dan pengacara Rozita Che Wan, 43, mengesahkan dia enggan meneruskan tugasnya sebagai juri tetap program realiti Akademi Fantasia (AF) 2015 mulai minggu depan selepas diherdik Pengetua AF2015 Edry Abdul Halim yang tidak berpuas hati dengan kritikannya terhadap pelajar AF malam tadi.
Rozita atau Che Ta berkata, keputusan itu diambil serta-merta kerana dia tidak menyenangi sikap tidak profesional Edry yang melenting selepas dia mengkritik persembahan pelajar AF2015 iaitu Sufi.
"Memang betul saya sudah tarik diri daripada AF2015 mulai minggu depan.
"Saya tidak suka bekerja dengan orang yang tidak profesional dan emosional," katanya.
Menurut Rozita, keputusan menarik diri itu dilakukan atas dasar profesionalisme.
"Keputusan saya menyertai AF2015 bukan disebabkan wang atau populariti kerana keluar tv setiap minggu dalam program yang mendapat rating tinggi.
"Saya menarik diri sebab maruah. Saya tidak mahu bekerja dalam persekitaran yang tidak sihat apabila ada individu yang tidak hormat pada saya.
"Saya cuma menjalankan tugas diberikan atas nama profesionalisme. Saya hanya berminat bekerja dengan pihak yang mempunyai tahap profesionalisme seperti saya," katanya.
Sementara itu, Edry berkata, dia bertindak demikian semata-mata untuk mempertahankan pelajarnya daripada kritikan tidak membina.
"Sebagai pengetua saya bersikap profesional dan terbuka untuk menerima kritikan juri tapi juri itu juga perlu beri kritikan yang membantu pelajar memperbaiki kekurangan mereka.
"Sudah tentu saya wajar mempertahankan pelajar saya dengan apa cara sekali pun jika orang mempertikai tanpa penjelasan terperinci aspek yang perlu diperbaiki," katanya. - HMetro

P/s: Aku sokong Edry...ermmm..ada lagi ker yang tengok AF sekarang ni?

Selasa, 8 September 2015

Roberto Esquivel Cabrero, seksa miliki penis terpanjang dan terberat di dunia

Roberto Esquivel Cabrera menjadi bualan hangat selepas kisahnya yang dikatakan memiliki penis terbesar viral di lamatur sosial.

Lelaki berusia 52 tahun ini mendakwa dirinya mempunyai penis terpanjang didunia dengan ukuran 18.9 inci. Roberto yang turut menimbang kemaluannya yang seberat 21 paun itu mahu supaya namanya disenarai dalam buku Rekod Guinness.

Namun demikian, keadaan ini telah menyebabkan kehidupannya seksa secara zahir dan batin. Dia mendapat kesukaran untuk bergerak dan sering gagal dalam percintaan. Sehingga kini, Roberto masih gagal mendapat pasangan hidup.

Walaubagaimanapun, usaha Roberto untuk mencatat rekod Guinness mungkin sia-sia saja apabila doktor yang merawatnya mendakwa bahawa saiz sebenar penisnya hanya sepanjang 6 inci manakala 13 inci lagi merupakan lebihan lapisan kulit di bahagian kemaluannya.

Ahad, 6 September 2015

PTPTN: 600,000 disekat ke luar negara..semak status anda sekarang!

Sekitar 600,000 orang peminjam PTPTN kini disekat untuk ke luar negara ekoran daripada kegagalan membayar semula pinjaman. 

Tindakan ini dilaksanakan hasil daripada kerjasama antara Jabatan Imigresen dan pihak PTPTN. Jika anda adalah bekas peminjam PTPTN dan ingin menyemak status anda, boleh layari http://sspi2.imi.gov.my/default.aspx sekarang.



Petua semulajadi hilangkan bisa lipan

Ini dia petua semulajadi untuk hilangkan bisa lipan. Kalau anda digit atau disengat lipan, boleh lah amalkan petua ini.

Ambil biji asam jawa dan potong dua. Kemudian lekatkan di bahagian tubuh yang disengat tadi. Dalam masa 5 minit, biji asam jawa tersebut akan terjatuh sendirinya menandakan semua bisa lipan telah disedut.

Tips mudah dan murah..tak perlu jumpa doktor pun.

Dulu masa kecik, gua pun selalu kena gigit lipan, gua cuma sapukan limau kasturi untuk meneutralkan bisa lipan tu.

Tapi.....sakitnya bukan kepalang...sampai gua berguling guling kesakitan...adoii

Jumaat, 4 September 2015

Gambar Alvin Tan dengan tatoo kalimah 'Allah' di peha

Gambar Alvin Tan dengan tatoo kalimah 'Allah' di pehanya menimbulkan banyak reaksi kurang senang di kalangan masyarakat Malaysia amnya.

Gambar tersebut dipercayai dimuatnaik olehnya sendiri menerusi page Facebook miliknya dengan kapsyen, " Tak byk org yg tau aku ni sebenarnya bertatu nama Tuhan yg Maha penyayang, Allah SWT, di belakang peha aku... Amin!"


Tindakan Alvin Tan ini dianggap sengaja menghina agama Islam dan mambangkitkan kemarahan orang ramai. Terkini, beberapa laporan polis telah dibuat berikutan gambar yang dimuatnaik tersebut.

Kita tengok la apa tindakan polis lepas ni....jangan lepas tangan, sudah!! 

Doakan si Alvin Tan ni supaya mendapat hidayah...who knows kn..

Isnin, 31 Ogos 2015

'Kotoran' degil, Najib ikrar tak kan berundur

Ini barulah dinamakan 'kotoran' degil macam iklan pencuci baju tu kan..dah empat kali di'bersih'kan tapi masih juga tak tanggal tanggal..

KUALA NERUS – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bertegas kerajaan tidak akan berundur sebaliknya akan terus mempertahankan negara daripada sebarang desakan yang cuba ditimbulkan kumpulan tertentu.

Beliau turut menyifatkan rakyat yang tidak menyertai himpunan Bersih 4.0 di Kuala Lumpur pada Sabtu dan Ahad lalu merupakan penyokong setia kerajaan yang sebenarnya. - sinarharian

P/s: Gua tak turun Bersih4.0 pun..adakah itu menunjukkan gua penyokong Najib and the gang? Kah kah kah...

Selamat hari Merdeka...Sehati Kecewa samu lu Najib..

Peserta demo #Bersih4 tak matang, otak cetek kata Najib

Kah Kah Kah....bravo Najib..bravo...teruskan buat lawak..

Sejak semalam, beribu-ribu penunjuk perasaan berdemonstrasi di ibu negara untuk mendesak perdana menteri meletakkan jawatan ekoran kontroversi 1MDB serta sejumlah RM2.6 bilion derma yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau.

Datuk Seri Najib Razak bagaimanapun berkata meskipun pihak polis telah mengisytiharkan acara itu menyalahi undang-undang, dan ia tidak dibenarkan tetapi mereka tetap meneruskan. Malah, Najib turut menggambarkan peserta himpunan BERSIH 4 sebagai “tidak matang” dan “berminda cetek” sekali gus memberi amaran kepada sesiapa sahaja yang menjadi dalang serta pengkhianat yang mahu memusnahkan negara. -mkini

Isnin, 24 Ogos 2015

Gambar Stacy AF lafaz syahadah, sah peluk Islam

Gambar Stacy melafazkan syahadah kini tersebar luas di media sosial
PETALING JAYA: Setelah sekian lama meluahkan rasa cinta terhadap Islam penyanyi kelahiran program Akademi Fantasia 6 (AF 6) Stacy akhirnya bergelar seorang muslim.

Majlis lafaz syahadah dilakukan pada petang Isnin.

Stacy atau nama sebenarnya Stracie Angie Anam, 25, dilaporkan hadir ke pejabat Jabatan Agama Islam ditemani Akim dan ibu serta bapa kekasihnya itu bagi tujuan berkenaan di Johor Bahru.

Stacy yang berasal dari Sabah sebelum ini beragama Kristian.

Sehubungan itu pihak Astro akan mengadakan satu sidang media pada petang Selasa bersama Stacy bagi berkongsi berita baik berkenaan. - mstar

Ahad, 23 Ogos 2015

Eww! Restoran ini menghidangkan kari berperisa tahi

Eww..tengok tahi pun dah rasa jijik..apa lagi nak makan..hohoho. But, mungkin ada juga segelintir dari masyarakat kita yang tiada kenal rasa jijik pada benda jijik..sebuah restoran di Jepun ini menghidangkan menu kari berperisa tahi..macam mana lah rasanya yer? Siapa pernah makan tahi kat sini?
Kari tahi

Anyway, menu ini sebenarnya tidak mempunyai campuran tahi. Jadi apakah bahan-bahannya? chef yang memperkenalkan menu ini, chef Ken Shimizu, menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti teh hijau, peria dan serbuk koko untuk menghasilkan kari tahi ini. Menurutnya, campuran bahan-bahan ini bukan saja membuatkan menu kari tahi ini kelihatan seperti tahi malah turut mempunyai rasa seperti tahi.
Chef Ken Shimizu 

Jadi untuk menu ini kelihatan lebih realistik, ia dihidangkan di atas mangkuk yang menyerupai mangkuk tandas. 

Ahad, 26 Julai 2015

Poligami, suami tak perlu kebenaran isteri kata Jakim?

Jakim baru-baru ini telah menyatakan bahawa seorang lelaki boleh berpoligami tanpa kebenaran si isteri. Namun demikian si suami perlu memenuhi beberapa syarat yang ditentukan oleh Jakim sekiranya mahu menambah isteri.

Rabu, 22 Julai 2015

10 Ciri Lelaki Idaman Wanita


Adakah anda memiliki ciri-ciri lelaki yang menjadi idaman para wanita kat luar sana? Selain memiliki wajah yang tampan, wanita juga mengidamkan lelaki yang mempunyai ciri-ciri idaman seperti berikut.

10 Ciri lelaki idaman wanita.

1. Sopan santun. Bercakap dengan sopan dan tidak meninggikan suara sesuka hati terutamanya dengan orang yang lebih tua. Serta menjaga tatasusila bila berada di tempat awam.

2. Berpakaian kemas. Bila lelaki berpakaian kemas, dia akan kelihatan lebih macho dan matang. 

3. Ambil berat. Ramai wanita suka pada lelaki yang mengambil berat tentang orang lain serta menjadi pendengar yang baik. Cuba anda uji si dia dengan mengadu masalah anda samada  ditempat kerja atau lain-lain. Kalau si dia buat tidak endah, tinggalkan dia dan cari lelaki lain

4. Bersikap senonoh. Kita biasa nampak lelaki yang suka sendawa atau kentut tak tentu tempat. Bila si wanita bersama dengan lelaki yang tak tahu bersikap senonoh macam ini, mesti dia akan rasa malu.

5. Mudah minta maaf. Bila dia buat salah, dia akan mengakui kesalahannya dan meminta maaf. Lelaki macam ini memang mudah mendapat tempat di hati para wanita.

6. Tidak merokok. Ramai lelaki yang merasa diri mereka macho dan segak bila memegang rokok di jari. Tapi harus diingat, ramai wanita tidak suka apabila pasangan mereka merokok. 

7. Bijak. Lelaki yang bijak bukan sahaja diukur dari segi pencapaian akademiknya malah juga diukur dari segi bagaimana dia berhadapan dengan masalah hidup. Wanita lebih suka pada lelaki yang sentiasa berfikiran positif dan boleh menyelesaikan masalah dengan baik. Termasuklah cepat memahami kehendak hati wanita.

8.  Penyanyang. Sentiasa mengambil berat tentang pasangannya. Bukan sahaja terhadap pasangan malah juga terhadap orang lain dan binatang. Kalau si lelaki memiliki haiwan peliharaan, dia akan kelihatan lebih comel.

9. Berkerjaya dan berwawasan. Jika anda seorang lelaki yang memiliki kerjaya sendiri, memang mudah nak cari pasangan. Sebab, ramai wanita akan memilih lelaki yang stabil dari segi kewangan untuk dijadikan teman hidup. 

10. Beriman. Tidak suka hidup berfoya-foya malah patuh terhadap suruhan agama. Lelaki macam ini memang top di hati para wanita soleh.

Demikianlah ciri-ciri lelaki idaman wanita. Semoga tips ini dapat membantu anda menjadi lelaki sejati idaman para wanita kat luar sana.

Sabtu, 18 Julai 2015

10 Sebab kenapa lelaki mahu putuskan hubungan cinta dengan teman wanita

Memang pedih dan kecewa hati bila seseorang itu putus cinta. Sampai ada yang sanggup bunuh diri tak kiralah lelaki atau perempuan. Salah satu pertanyaan yang sering berlegar di minda terutama mereka yang baru sahaja putus cinta ialah 'kenapa?'..kenapa dia tinggalkan aku? Kalau anda seorang wanita yang baru mengalami putus cinta dan nak tahu kenapa anda ditinggalkan kekasih, mungkin ada jawapan kat bawah ini.

Ini dia 10 sebab kenapa lelaki mahu putuskan hubungan cinta dengan teman wanitanya.

1. Si wanita suka membebel. Kalau korang bersikap macam mak korang yang suka membebel tak tentu pasal, maka jangan hairan kalau si lelaki tetiba malas nak berdamping dengan anda. 

2. Si wanita tidak menghargai si lelaki. Wahai wanita, hargailah dan terimalah si dia seadanya. Kalau si dia memberi anda hadiah sebijik gula-gula saja pun, mengucap syukurlah selalu. Lelaki suka pada wanita yang suka menghargai dan tidak terlalu demand.

3. Terlalu emosional. Kalau benda kecik pun nak merajuk, memang kebanyakkan lelaki tak suka layan. Mungkin makin meluat kot.

4. Suka memanipulasi. Nah, ini memang jenis perempuan jalang bertopeng catwoman berlidah ular suka cakap belit-belit. Dengan niat supaya si lelaki ikut cakapnya. Kena beringat, lelaki ini pun ada egonya. Bila mereka dah tak tahan dimanipulasi, maka bye bye la jadinya.
5. Suka bagi alasan. Kalau korang dah janji untuk keluar makan ker..keluar dating hujung minggu ker..tetiba tak jadi pula..bagi banyak alasan pula..memang akan buat si lelaki makan hati. Kalau sekali dua tak per lah..tapi kalau dah berbulan bagi alasan maka itulah tandanya hubungan korang bakal berakhir.

6. Si wanita cuba mengubah si lelaki. Kalau lelaki itu suka pakai fesyen retro sejak dari kecil, tak perlu lah si wanita terhegeh-hegeh nak ubah pasangannya menjadi Justin Bieber pulak. Atau pun kalau si lelaki dah minat dengan Liverpool sejak kecil, tak perlu lah korang paksa dia minat dengan Manchester United yang korang minat tu pulak. Faham tak maksud tersirat ni?

7. Si wanita curang. Benda ni tak perlu dihuraikan panjang lebar. Memang bila pasangan curang, kebanyakkan hubungan percintaan akan hancur dek kerana orang ketiga.

8. Pasangan hilang perasaan sayang. Kebanyakkan lelaki suka pada wanita yang suka merajuk dan cemburu bertempat. Almaklumlah..cemburu tu tandanya sayang. Masa tu lah si lelaki akan pujuk-pujuk senangkan hati teman wanitanya yang sedang pilu...ceewah! Tapi kalau si wanita langsung tak der perasaan cemburu..memang ada something wrong..

9. Suka merendahkan pasangan. "Hey..gaji I RM5000 sebulan..gaji U baru RM2000 sebulan.. siapa menang?"...ermmm...please do not underestimate your parner..wahai wanita. Jangan cuba permainkan ego lelaki. Silap haribulan, si lelaki akan tawar hati dan cari perempuan lain yang lebih sopan santun dan menghormatinya.

10. Si lelaki tak cintakan korang. Mungkin selama ini, lelaki tu hanya menganggap korang sebagai adik atau kawan biasa jer. Cuma korang yang melebih-lebih fikir yang si dia ada perasaan cinta pada korang. Padahal, mungkin sikapnya memang macam tu. Loving and caring to everybody...warak dan hensem pulak tu..wanita mana tak cair.

Selain 10 sebab kenapa lelaki mahu putuskan hubungan cinta ini, satu lagi sebab kenapa lelaki putuskan hubungan cinta dengan korang ialah kerana lelaki itu memang jenis lelaki buaya atau lelaki kaki kikis. Suka yang sedap-sedap jer. Habis madu sepah dibuang. Berhati-hatilah wahai wanita sekalian dengan lelaki macam ni ya. 

Sekian.

Cara beli kereta baru tanpa deposit tanpa interest

Nak beli kereta baru? Kala ada bajet cukup, memang no problem la kan. Macam-macam kereta korang boleh beli. Contohnya Vokswagon Polo ni. Harga boleh tahan juga.

Dan yang paling best, sekarang ni Volkswagon tengah rancak dengan promosi Raya 0 Down payment 0 interest. Malah boleh jimat lebih RM50,000 kalau nak beli kereta baru. Fuyoo...

Cara beli kereta baru tanpa deposit dan tanpa interest. Terjah saja laman web Volkswagon Malaysia ni. Semua info ada kat sana.

Tadi, terdetik juga hati gua nak rembat satu Polo Sedan..tapi apakan daya, gua tetap sayang pada yang satu sedang parking kat luar rumah tu.

Jumaat, 17 Julai 2015

Gorilla ini beri isyarat jari tengah terhadap jurugambar..adoyai!!

Nah korang...siapalah yang ajar gorilla ini beri isyarat jari tengah yer..mesti suka tengok wrestling..siapa erk yang suka buat isyarat ni? Stone Cold ker kalau tak silap saya..hohohoo

 (sumber)
P/S: By the way...kalau guna bahasa kasar..inilah yang dinamakan sebagai isyarat 'F*ck You'..