Edisi Blogger: 2012

Sabtu, 29 Disember 2012

Manusia paling tua berasal dari Jepun


Jiroemon Kimura kini dinobatkan sebagai manusia paling tua di dunia selepas kematian pemegang rekod terdahulu, Dina Manfredini, yang berasal dari Iowa, meninggal pada 17 Disember lalu ketika berusia 115 tahun.
Jiroemon Kimura manusia tertua
Kimura hanya 15 hari lebih muda daripada Manfredini dan merupakan lelaki ketiga tertua yang pernah direkodkan. Beliau lahir pada 19 April 1897 dan semasa adik beradik Wright mencipta kapal terbang, Kimura baru berusia enam tahun. Semasa manusia pertama terbang ke angkasa lepas, Yuri Gagarin, Kimura berusia 64 tahun.

Kimura menetap di Kyoto, Jepun, bersama keluarganya dan ulang tahun ke 115 beliau baru saja diraikan pada April lalu.

Ketika ditanya mengenai rahsianya berumur panjang, Kimura menjawab " Saya tidak tahu sebenarnya...mungkin semuanya itu berasal dari langit di atas saya. Saya sentiasa melihat langit di atas, itu adalah saya,".

Kimura mempunyai lima orang anak, 14 cucu, 25 cicit, dan 13 piut. 

Sumber: The Telegraph



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Khamis, 20 Disember 2012

Padah menamakan anjing dengan nama jiran


Seorang wanita di China dikehendaki membayar pampasan bernilai £500 kerana dikatakan menghina selepas menamakan anjingnya bersempena nama jirannya. Dikatakan juga bahawa, wanita yang bernama Hui Lin itu seringkali memaki hamun anjingnya berkali-kali dengan sengaja apabila sahaja jirannya yang bernama Wang Sun itu lalu di depan rumah.
Kini lebih banyak yang memelihara anjing di China.
Keadaan ini bermula enam tahun lalu apabila Hui Lin dan Wang Sun bertengkar mengenai pemilikan bangunan rumah. Untuk mendapatkan  pemilikannya semula, Hui Lin dengan marah, mengambil keputusan untuk memanggil anjingnya dengan nama Wang. Bila sahaja Wang Sun muncul di depan rumah, Hui Lin dengan sengaja memanggil dan memaki hamun anjingnya dengan kuat. - metro.uk



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Selasa, 18 Disember 2012

Tersilap angkat telefon, lelaki seterika pipi sendiri


Ini adalah antara akibat terburuk jika hilang fokus. Seorang lelaki Poland bernama Tomasz Paczkowski mengalami kecederaan pada pipinya selepas terkena seterika panas yang disalah angkat sebagai telfon. Ketika kejadian, Paczkowski sedang seterika baju-baju di rumahnya sebagai satu cara dia membantu isterinya yang sedang bekerja. Ketika telefon rumah berdering, dia tersilap 'angkat' seterika.
Paczkowski tunjuk demo bagaimana dia 'seterika' pipinya. 

Kejadian itu menyebabkan Paczkowski mengalami luka terbakar yang teruk pada pipi dan matanya. Paczkowski kemudian berazam untuk tidak lagi melakukan kerja-kerja rumah selamanya. - metro.uk

P/S: Moral of the story...kerja remah pun kena fokus buat...lagi satu, hargailah 'orang rumah' yang sentiasa buat banyak kerja 'multi-tasking' sekaligus.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Van Persie sehebat Messi


Berikutan persembahan sensasi dalam setiap perlawanan sejak perpindahan pemain bernilai 22juta Euro itu daru Arsenal ke Manchester United, ada yang membandingan Robin Van Persie dengan Lionel Messi yang bermain untuk Barcelona.


Pengurus Blackburn, Martin O'Neill, ketika ditanya dalam akhbar The Sun, menggambarkan RVP sebagai 'Messi United'. Menurutnya, keadaan menjadi jauh lebih baik buat RVP berbanding ketika dia bersama pasukan lamanya, Arsenal. Kini RVP telah menjadi ayam tambatan United yang kini menghuni tangga teratas liga Perdana Inggeris. O'Neill juga mengatakan bahawa RVP kini mempunyai kelebihan seperti yang ada pada Barcelona, "dengan adanya pemain berkaliber seperti Van Persie di pihak anda, peluang untuk menang dalam setiap perlawanan sentiasa ada. Seperti juga dengan Barcelona yang memiliki permain terbaik, Messi, yang sentiasa menjaringkan gol. Barcelona adalah pasukan yang sangat baik tetapi tanpa Messi, kita tidak tahu kerana Messi adalah ayam tambatan mereka. Jujurnya, Van Persie boleh menjaringkan gol yang sedikit, tetapi dengan tiba-tiba dia telah menjarakkan diri sebagai penjaring" - manutd.com
Martin O'Neill
P/S: Rasanya, persembahan RVP ini juga dipengaruhi oleh 'teamwork' dalam pasukan Manchester United yang sangat baik. Gandingan RVP dan Rooney juga semakin menakjubkan.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Isnin, 17 Disember 2012

Senarai pasukan Liga Malaysia musim 2013


Musim baru 2013 Liga Malaysia akan bermula tidak lama. Seperti yang diketahui umum, struktur Liga Malaysia 2013 ini terbahagi kepada dua liga iaitu Liga Super (liga utama) dan Liga Perdana yang masing-masing mempunyai 12 pasukan. Berikut merupakan senarai pasukan dalam Liga Super dan Liga Perdana bagi musim baru 2013.

Liga Super 2013:
Kelantan
Felda Utd
ATM
T-Team
Terengganu
Selangor
Darul Takzim
Pahang
Negeri Sembilan
PNKS
Perak
Lions XII

Liga Perdana 2013:
Kedah
Perlis
Sarawak
Kuala Lumpur
PDRM
Sime Darby
Johor
NS Betaria
Sabah
UITM
KL SPA
KL POS
Senarai pasukan Liga Super dan Liga Perdana 2013. (Sumber: FAM)
Semoga musim baru ini bakal menyaksikan persaingan sengit yang sihat dan mampu menaikkan lagi taraf mutu bola sepak negara. 

P/S: Harimau Malaya gagal mempertahankan Piala Suzuki AFF 2012...kalah pada Thailand di peringkat separuh akhir..banyak yang salahkan pengadil dan DKRG..hakikatnya, memang mutu bola sepak kita masih di takuk lama bak kata Dato' Zolkples Embong. Jangan kata nak menang Piala Asia, peringkat ASEAN pun masih terkial-kial..apa pun, teruskan menyokong pasukan kebangsaan..baik masa menang atau masa kalah.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Ahad, 16 Disember 2012

Cara aktifkan 3G Celcom pada Samsung Galaxy S

Kelmarin, Samsung Galaxy S yang dibeli secara online kat luar negara baru sampai dan seperti biasalah, dia punya setting masih belum sentuh apa-apa. Masih factory setting gitu. Ini first time dapat pegang telefon pintar walaupun tak memilikinya..huhu..ini Samsung Galaxy kakak punya la..dia mintak tolong beli. Pernah cakap kat dia, kalau nak beli, alang-alang beli yang Samsung Galaxy S III. Tapi dia cakap, nak cuba yang biasa-biasa saja dulu. Lagipun harga Galaxy S ni dah murah sikit. Sekitar RM600 saja. 
Bila sampai kat rumah, terkebil-kebil juga jari sentuh sana sini gara-gara nak cari setting untuk activate 3G Celcom..pasal nak download applikasi Android konon..tapi sebab tak tau guna punya pasal, 3G tak juga dapat-dapat. Data Celcom dah upgrade tapi tak juga dapat surf internet. Entah apa masalah. Maka selepas kering idea, teringat pula dengan mr.google. Akhirnya selepas search sana-sini maka terjumpa juga dengan blog soleheen.com yang memberi tutorial ringkas mengenai cara aktifkan 3G Celcom connection ini. 

"untuk lihat 3g connection korang bermasalah atau tidak pastikan korang dah tick enable pada “Data Enable”….pergi ke setting pilih wireless and network>mobile network>tick “data enable” “national data roaming” international data roaming”…jika tiada tanda-tanda 3g dan korang x boleh surf guna mobile data itu bermaksud memang wujud masalah.

cara ni memerlukan korang untuk set APN secara manual…tapi sebelum korang cuba cara ni aku galakkan korang setting menggunakan cara menghantar mesej setting 3G celcom dengan menaip “SET” dan hantar ke 20999 jika x berkesan korang oleh cuba cara ni.

untuk set APN secara manual pergi ke setting > wireless and network > mobile network > Access Point Names dan tekan menu > new APN …untuk 3G setting dalam ruang yang tersedia isi kan perkara di bawah :

Celcom 3G setting :

Name : celcom 
APN : celcom3g
PROXY : 10.128.1.242
PORT : 8080
MCC : 502
MNC : 19

dan untuk celcom mms setting korang create another new APN…dan isi dengan butiran dekat bawah ni…

Celcom 3g MMS setting :
Name : celcom MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 010.128.001.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

bila da setel save dan pilih APN yang korang perlu..."

Wah, bila ikut cara itu, akhirkan dah boleh connect internet dan download aplikasi Android. Walaupun tutorial tersebut lebih menjurus kepada handphone jenis Xperia X8 tapi cara aktifkan 3G Celcom connection ini juga boleh diaplikasikan pada Samsung Galaxy S. Mungkin sebab dia punya OS adalah Android..sebab tu boleh apply cara yang agak sama. Tapi APN tu saya buat satu saja:

Name : celcom 
APN : celcom3g
PROXY : 10.128.1.242
PORT : 8080
MCC : 502
MNC : 19

MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 010.128.001.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms + internet

Ok..dah set. Selepas setting ini dah siap maka boleh lah mula surf internet dengan menggunakan Celcom 3G. Tapi lebih baik guna wifi je sebab lagi laju..

P/S: Kan bagus kalau handphone Samsung Galaxy tu saya yang punya..agaknya nak beli Samsung Galaxy S III online kat Shashinki.com la..ada offer sekarang. Itu pun kalau bajet cukup..huhu


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Sabtu, 15 Disember 2012

Bagaimana Membuat Bajet yang Berkesan


Bajet yang berkesan akan membantu anda mencapai matlamat kewangan dan mengurus wang anda dengan bijak. Dengan mengambil kira perbelanjaan tetap seperti bayaran pinjaman rumah, kereta dan bil telefon, anda akan dapat mengawal dengan lebih baik jumlah perbelanjaan terhadap perbelanjaan tidak tetap yang lain seperti ketika anda pergi menonton wayang, makan di restoran dan mengunjungi pusat mebeli belah. Untuk menghasilkan bajet yang berkesan, terlebih dahulu anda hendaklah menjejaki perbelanjaan anda dalam masa sebulan. Jejaki semua wang yang anda belanjakan secara tunai, cek dan kad kredit supuya anda tahu tentang bentuk aliran perbelanjaan dan seterusnya membuat pengubahsuaian yang perlu. Berikut merupakan beberapa langkah asas yang boleh dipertimbangkan.

1. Jejaki Perbelanjaan dalam sebulan
Jika anda tidak suka menyimpan resit pembelian atau barangan itu tidak mempunyai resit, sekurang-kurangnya anda menulis transaksi tersebut di dalam sehelai kertas. Semasa merekod perbelanjaan, tuliskan juga tarikh, sedikit deskripsi tentang pembelian, jumlah pembelian, dan bentuk pembayaran (tunai, kad kredit).
2. Pecahkan Perbelanjaan ke dalam Kategori
Gunakan kategori-kategori perbelanjaan seperti makanan, pakaian, rumah, penjagaan kesihatan, kenderaan, penjagaan diri, penjagaan haiwan peliharaan (jika ada), pendidikan, pelancongan, hadiah, peralatan pejabat, simpanan, cukai, dan hiburan. Jika anda mahukan yang lebih terperinci, pecahkan lagi kategori itu kepada sub kategori seperti utiliti, runcit, pinjaman pengajian, bil kad kredit, insuran automobil, keahlian kelab, minyak petrol, yuran bank, bayaran kesihatan, belajar muzik, dan sebagainya yang difikirkan munasabah.
Contoh spreadsheet bajet sebagai rujukan
3. Rekodkan jumlah yang dibelanjakan di setiap kategori
Pada masa hadapan, anda perlu terus menerus merekodkan jumlah yang anda belanjakan di setiap kategori secara bulanan atau secara mingguan untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan yang betul.

4. Buat indikasi terhadap perbelanjaan tetap anda dengan meletakkan anak panah atau bullet point di sebelah kategori yang bersesuaian. Perbelanjaan tetap adalah tidak berubah seperti bayaran insuran dan sewa rumah. Untuk perbelanjaan bulanan yang sedikit berbeza nilainya seperti bil utiliti dan barangan runcit, buatlah nota tentang berapa banyak wang yang anda peruntukkan terhadap kos-kos tersebut.

5. Tambahkan semua jumlah perbelanjaan anda. Kemudian, potong jumlah perbelanjaan anda dari gaji bulanan. Jawapannya adalah baki wang masih anda miliki.

6. Kemudian barulah anda tentukan bajet yang bersesuaian. Contohnya, jika anda ingin mempunyai baki wang yang lebih banyak pada hujung bulan, lihat dulu perbelanjaan yang tidak diperlukan seperti kos hiburan dan rekreasi, serta tentukan mana item kategori yang memang anda tidak boleh hidup tanpanya. Tetapkan had perbelanjaan ke atas pembelian benda kurang penting seperti pakaian atau wayang.

Membuat bajet dan membahagikan wang saku terhadap matlamat masa depan boleh membantu anda membina akaun simpanan, membayar balik pinjaman kad kredit atau membayar tunai pembelian barangan yang bernilai tinggi kelak.

P/S: Biasanya, orang yang suka buat bajet ini akan disalah tafsir sebagai tamak..pada hal orang itu lebih suka simpan duit untuk kegunaan masa depan berbanding berjoli sakan di masa muda.



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Sambut harijadi ke-12 pada 12.12.12 dan pada jam 12.12


Kalau menurut pakar-pakar fengshui, angka 12.12.12 dikatakan sebagai tarikh bertuah. Tak hairan lah ramai yang ambil kesempatan untuk melaksanakan upacara-upacara penting pada tarikh tersebut seperti perkhawinan, aniversary dan yang paling hebat lagi bila ada yang menyambut hari jadi pada tarikh keramat ini.
Kiam Moriya (Sumber: The Telegraph)
Seorang kanak-kanak di Amerika bernama Kiam Moriya telah menyambut hari jadinya yang ke-12 pada 12.12.12 dan pada jam 12.12pm. Kiam yang berasal dari Birmingham Alabama ini lahir pada 12 Disember 2000 dan pada jam12.12pm di Bronxville, New York. Kiam berkata kepada AL.com, "ia seperti satu minit dalam seumur hidup, kesemuanya 12".

Kelahiran Kiam sepatutnya dijadualkan pada penghujung bulan January tetapi dia lahir secara pramatang tujuh minggu lebih awal. Keadaan ini menjadikan sambutan harijadinya yang ke-12 ini lebih bermakna.

Menurut statistik, terdapat sekitar empat juta kelahiran direkodkan pada tahun 2000 di Amerika dengan kadar 11,000 kelahiran sehari atau 8 kelahiran seminit. - The Telegraph

P/S: Comel juga si Kiam Moriya ni..



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Jumaat, 14 Disember 2012

Sekarang dah boleh beli iPhone 5 di ShaShinKi.com secara online

Bagi orang-orang yang memang gemar dengan telefon pintar, sudah semestinya tidak lepas pandang terhadap model terbaru smartphone Apple iaitu Apple iPhone 5 yang memang high tech. Kalau dah cuba iPhone 1-4, mesti nak cuba yang terbaru ini pulak. Kalau ada bajet lebih, apa salahnya mencuba. Bukan kah kerajaan juga menawarkan rebate RM200 untuk beli benda spesis ni??
Apple iPhone 5 16GB (GSM) Unlocked - Black
Oh ya, untuk pengetahuan umum, Apple iPhone 5 ini juga boleh dibeli di laman web ShaShinKi.com pada harga sekitar RM2200 hingga RM2800. Adei..ada terpikir nak beli satu tapi apakan daya, bajet kurang. Pinjaman pengajian pun belum lunas. Ni nak tambah hutang lagi. Tapi kalau korang anak tokey atau memang dah lama kumpul duit untuk beli Apple iPhone 5 ni, dipersilakan. 

Antara ciri-ciri menarik Apple iPhone 5 termasuklah:
4-Inch (Diagonal) Widescreen Multi-Touch Retina Display
1136-by-640-Pixel Resolution At 326 PPI
Fingerprint-Resistant Oleophobic Coating On Front
8-Megapixel iSight Camera
Video Recording, HD (1080p)
Talk Time: Up To 8 Hours On 3G
Standby Time: Up To 225 Hours

Dengan reka bentuk terbarunya, Apple iPhone 5 ini sememangnya akan memberikan pengalaman berbeza kepada penggemar telefon pintar. Ia mempunyai paparan yang lebih besar, chip yang lebih laju, wireless pun superb, kamera 8MP serta lebih nipis dan ringan.  So, kalau berminat nak beli satu, boleh kunjungi Shashinki.com. Kalau stakat nak cuci mata pun boleh juga..

Lagi satu, kalau tak minat Apple iPhone 5, boleh cuba tengok Samsung Galaxy S III S3 i9300 kat shashinki.com tu. Harganya sekitar RM1800 sekarang.

P/S: Shashinki ini merupakan laman web yang terkenal dengan kamera dan peralatan tetapi kini   juga banyak barangan elektronik selain kamera yang ditawarkan. 


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Idea buat duit secara online untuk kanak-kanak


Bukan golongan dewasa sahaja yang mampu menjana income secara online malah kanak-kanak juga boleh melakukannya. Itulah dia kelebihan internet. Peluang buat duit secara online ini terbuka luas kepada semua orang tanpa mengira umur malah kini lebih ramai golongan usahawan online yang masih muda. Apa yang diperlukan hanya lah kreativiti, imaginasi dan kebenaran dari ibu bapa atau penjaga.
Antara faedah online kepada kanak-kanak

Menjual Barangan Online
Dengan kemunculan banyak laman web bidaan (auction sites) dan market places, kanak-kanak juga boleh mengambil peluang itu untuk menambahkan pendapatan dengan menjual barangan seperti mainan, baju dan koleksi. Walaupun kebanyakan laman web tersebut tidak  membenarkan penyertaan dari golongan bawah umur, ibu bapa boleh membantu anak-anak mereka mengisi mana-mana 'kotak' yang perlu semasa mendaftarkan perniagaan. Selain itu, ibu bapa juga boleh membantu memuat naik gambar-gambar yang bersesuaian dengan barangan yang hendak dijual. Secara tidak langsung, aktiviti ini boleh menjadi satu projek yang menyeronokkan untuk seisi keluarga. Kanak-kanak seterusnya boleh menjana kreativiti mereka dalam penulisan dengan menulis keterangan produk dan kemahiran matematik dalam menentukan harga dan kos penghantaran barang. Bukan sahaja kemahiran akademik malah kemahiran hidup juga mereka pelajari secara tidak langsung.

Hasil Tangan untuk dijual
Kanak-kanak memang suka membuat kraftangan seperti projek kerjakayu, jahitan, mewarna, mengecat, dan membuat manik-manik. Semua itu mempunnyai potensi yang tinggi untuk dijual secara online. Mereka boleh membina website dengan bantuan pakar atau ibu bapa, atau menyewa kedai online yang ditawarkan dalam marketplace seperti eBay, Amazon, Lelong dan sebagainya. Tetapi sebelum itu, kanak-kanak perlu membuat kajian terlebih dahulu mengenai laman-laman web tersebut dan perlu mendapat kebenaran ibu bapa sebelum menjual.

Penulisan Online
Kanak-kanak juga boleh buat duit dengan menulis secara online atau blogging. Jangan fikir bahawa kanak-kanak ini tak tahu atau kering idea buat karangan, mereka sebenarnya mempunyai daya imaginasi yang tinggi tentang sesuatu topik. Sama juga dengan blog yang lain, mereka mampu menarik trafik ke dalam blog mereka yang seterusnya boleh buat duit. Bila trafik tinggi, banyak advertiser yang berminat untuk mengiklan dan menawarkan bayaran yang berpatutan. Memang tidak disangkal lagi bahawa blogging merupakan cara buat duit paling mudah di alam maya setakat ini. 

Dengan adanya kreativiti dan perancangan yang teratur serta bantuan dari ibu bapa atau golongan dewasa yang lain, kanak-kanak juga mampu menterjemahkan idea dan bakat mereka untuk memulakan perniagaan secara online. Siapa tahu, dengan pendedahan ini, ia akan membantu kanak-kanak mengenalpasti minat dan passion mereka dalam menentukan kerjaya pada masa hadapan.

P/S: Bila saya baca balik karangan saya masa Tahun 3, geli hati ketawa sorang-sorang..ada terfikir juga.."bodoh sangatkah aku masa tu"... :)


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Khamis, 13 Disember 2012

Sampai juga Sony Ericsson Xperia X10 Mini kat rumah..

Sony Xperia X10 Mini

Sekitar dua minggu yang lalu, gua ada membeli handphone Sony Ericsson Xperia X10 mini secara online di sebuah laman jual beli yang agak popular juga. Biasalah, masa tu mereka sedang buat promosi dan banyak barang yang murah harganya. Pasal tak mahu terlepas peluang, terbeli jugak sebiji handphone Sony Xperia tu. Lagipun handphone gua sudah uzur..konon lah nak tukar baru..macam je banyak duit.. ;p

Selepas menunggu dengan sabar selama dua minggu, sampai juga Sony Xperia tu. Nasib baik tak kena tahan kat kastam. Biasanya, barangan berjenama dan bernilai tinggi dari luar negara ini kena held sekejap kat kastam. Maklumlah, pasal tax punya pasal. Nasib baik beli satu je. Kalau beli banyak, silap haribulan kena bayar tax yang berkali-kali ganda lebih mahal dari harga asal..'oh my kucing' la jadinya..

Saiz Xperia Mini yang kecil ini memang comel..mudah nak bawa..tapi senang hilang
Bila bukak..olololooo comel...keciknya Xperia mini ini. Dulu masa beli memang dah expect saiznya kecil. Screen hanya sebesar 2.5 inci je..lepas tu bila 'ON' keluar pulak bahasa yang gua sendiri pun tak pernah blajar seumur hidup gua..payah juga cari setting language handphone tu..hampir setengah jam cari..then lepas tu biasalah kan..kalau dapat barang baru, maka jadilah 'sakai' sikit. Tekan sana, tekan sini..check itu ini, mana tau ada yang tak kena. Tapi nasib baik la..semua okay. Sepatutnya, sebelum buat semua tu kena charge bateri sampai penuh dulu. Kata orang, untuk mengelakkan kerosakan bateri supaya handphone tahan lama..tapi, biasalah kalau dah 'sakai'..huhu

So, sedikit pasal spesifikasi Sony Experia X10 Mini ini adalah seperti berikut..

Network: 3G/3G
Weight: 88 gram
Internal Memory: 128MB
Data: EDGE/GPRS/ WLAN/Bluetooth/ USB
Camera: 5MP
Operation System: Android
Standby: up to 360hours
Features: SMS, HTML browser, radio, GPS, Java, video, dsbg

Pakage dia termasuklah USB cable, charger kereta dan wall, headphone, dan memory card 4GB. Kalau banding harga dengan kualiti Sony Xperia ini memang berbaloi la..original gitu. Kalau tak original boleh mintak balik duit 3 kali ganda dari harga asal..agak puas hati juga. Cuma, saiz dia saja yang kecil sangat..Ya la, dah namanya Xperia Mini, memanglah kecil..

Walaupun Sony Xperia ini bukan lah jenis yang high tech sangat macam iPhone dan Samsung Galaxy SIII tapi cukup la buat saya yang tak berapa mahir guna smartphone. Stakat boleh call orang dan SMS, kira ok lah..lagi pun kalau balik kat kampung bukannya ada line 3G pun..huhu..tunggu dulu la harga iphone tu jatuh merudum. Baru beli..biar orang kata ketinggalan zaman. Jangan saja jadi macam katak di bawah tempurung..tak tahu apa-apa pasal teknologi..Anyway, bersyukur dengan apa yang ada sekarang, hargai yang lama, terokai yang baru...

P/S: Suka beli barang masa promosi. Harga murah-murah belaka..kualiti tetap sama. :)



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Rabu, 12 Disember 2012

Bila pendapatan Nuffnang tak seberapa...


Selamat sejahtera dan salam 1Malaysia..bila sebut pasal Nuffnang, banyak blogger yang akan terbayang frasa-frasa seperti 'wang masyukk', 'trafik mencanak', 'gilatekreti gliteratti', buffered earning, dan macam-macam lagi la. Memang tak disangkal lagi bahawa ramai blogger yang mempunyai pendapatan lumayan hanya dengan berblogging. Tapi kalau nak dianggarkan kadar blogger berpendapatan tinggi dan blogger berpendapatan rendah ini memang sangat rendah. Mungkin sekitar 1:10000 kot. Tapi harus diingat juga bahawa bukan semua blogger itu ada pendapatan maya. Terdapat juga segelintir yang memang tidak mengejar atau memang sengaja tak mahu letak iklan-iklan dalam blog mereka. Mungkin sebab dah kaya...atau tak suka ada benda mengacau di blog...atau dah privatekan blog...atau memang tak de hati dengan Nuffnang/Advertlets/Innity/..biasanya mereka ini hanya berblog kerana hobi dan tak kisah pasal pasif income.

Ada juga yang berblog sakan dari pagi ke malam semata-mata nak femeskan blog. Tujuannya..nak trafik tinggi le tew..bila trafik mencanak-canak mendongak ke langit, memang boleh dapat banyak income. Apa lagi kalau status Nuffnang tu 'gilatakreti Gliteratti'..tapi kalau tak der 'buffered earning' pula, memang free-free je trafik blog tu...huhu..
Boleh buat pasif income juga dengan Nuffnang ni..walaupun tak seberapa..
Bila pendapatan Nuffnang tu tak seberapa, memang banyak yang mengeluh terutama yang berblog semata-mata untuk mengejar income Nuffnang. Berblog pun macam 'hangat-hangat tahi ayam' je. Faham-faham la apa maksudnya. Tapi bukan semua yang 'hangat-hangat tahi ayam' itu bersikap sedemikian. Mungkin disebabkan perubahan persekitaran maka blogger itu kurang update blog. Saya dulu mula blogging masa blajar kat U. Tapi bila dah grad dan gaya hidup pun berubah, wifi pun dah tiada, laptop pun dah uzur, nak update blog pun hanya pada masa-masa tertentu sahaja..huhu..kesian..

Tapi, saya pasti kebanyakkan blogger kat luar sana adalah golongan blogger yang berblog kerana hobi, minat, dan as a place to express kita punya feeling. Nuffnang sebagai side income je. Kalau dapat sekitar 100-200 sebulan tu dah kira oklah. Kalau kurang pun okay juga. Bukan nya kena bayar pun untuk pasang kat blog. FOC gitu. Tengok iklan menari-nari kat blog pun seronok mata memandang. Apa lagi kalau itu iklan BE..huhu..jangan saja mintak orang 'tembak' iklan korang..Nuffnang boleh detect tu. Apa lagi kalau klik iklan sendiri..fuh..tak berkat.

So far, my experience dengan Nuffnang memang ada ups and downs nya. Dulu masa kat U memang agak mesra alam juga dengan mereka..hampir tiap minggu hantar tiket mintak chek status 'gilatakreti' tu..skejap ada, skejap tak da..tapi sekarang dah faham sikit dengan dorang punya sistem. Pernah juga 'curang' dengan Nuffnang tapi kejap saja. Itu pun sebab website dorang kena hack...tapi sekarang dah okay. Kena upgrade lagi..kalau pasal income dengan Nuffnang tu..agaknya gua ni termasuk dalam golongan miskin tegar..hahaha..apa yang penting, gua suka berblog. Tak kisah lah terletak kat golongan mana pun..

Anyway, happy blogging to all bloggers out there.


p/s: TQ Nuffnang. Selepas 3 bulan cashout, cek korang selamat sampai...huhu..boleh bayar brodband tuk bulan depan.


Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Isnin, 10 Disember 2012

CIMB nak bagi dua biji iPhone 5 percuma setiap hari. Siapa nak?


Selamat sejahtera dan salam 1Malaysia kepada semua pembaca. Seperti yang diwar-warkan dalam tajuk di atas, CIMB nak bagi dua biji iPhone 5 percuma setiap hari kepada pelanggan mereka yang bertuah. Ini bukan omong kosong atau dibuat-buat. Tak percaya? layari laman promo CIMB sekarang. 
iPhone 5 dari CIMB

Mereka sedang menganjurkan promosi Swipe and win the new iphone yang bermula dari 15 Oktober 2012 hingga 31 Januari 2013. Laa..lama lagi nak habis. Masih berpeluang nak menang. Itu pun kalau bertuah la kan.

Macam mana nak join? Senang saja, hanya belanjakan minimum RM50 dalam satu resit dengan menggunakan kad debit/kredit CIMB dan anda secara automatik dah boleh masuk. Berbelanja kat mana-mana pun boleh, dalam atau luar negara. Tak payah register SMS pun. Apa yang lebih menarik lagi, kalau spend RM500 dan ke atas dalam satu resit akan mendapat cashback RM50. Kalau nak tau bagaimana nak menambahkan peluang untuk menang, layari laman promo swipe and win iphone di CIMB sekarang. 

So, sekarang ini kalau dah hujung-hujung tahun memang banyak keluar duit. Apa lagi bagi yang menyambut sambutan Natal Krismas dan Tahun Baru 2013 ini, memang kena beli banyak benda.  Lepas tu, nak beli keperluan back to school pulak bagi yang ada anak-anak bersekolah. Duih...pening pikir. Kalau tak kumpul duit dari awal tahun, memang pokai hujung tahun ni. 

Apa pun, bila dah ada peluang untuk berjimat dengan CIMB ni, tak kan nak lepaskan pula kan. Lagi pun, dah lama jadi pelanggan mereka. Memang patut pun kena treat dengan promo sedemikian. Tapi, kan lebih baik kalau dorang tambahkan kepada 5 ke 10 pemenang sehari. Lagi besar peluang nak menang...huhu..

P/S: kena beringat juga, jangan berbelanja sakan semata-mata nak menang iphone 5 dari CIMB tu. Nanti....lingkup!! padan muka!! iphone 5 tak dapat, kena blacklist pulak dah...oh my kucing!!



Sisipan:
Kalau nak tahu rahsia sebenar kejayaan buat duit online, ikutilah webminar Make RM1,000 Every Month Working from Home yang disampaikan oleh anak Malaysia sendiri. Tempah posisi anda sekarang!!

Jumaat, 30 November 2012

Cyber Monday Aliexpress - Beli Samsung Galaxy SIII online serendah $99.00

Wow! murahnya..biar betul. Beli Samsung Galaxy SIII online serendah $99.00 atau sekitar RM300 gitu, di mana?

Secara amnya, harga Samsung Galaxy SIII di pasaran kini adalah pada $600 - $700 atau sekitar RM1500-RM2000. Tetapi seperti yang diwar-warkan beberapa hari yang lalu, pengguna boleh memilikinya pada harga serendah $99.00 semasa promosi "Cyber-Monday" berjalan. Aliexpress.com merupakan salah satu laman web jual-beli popular di China yang menawarkan barangan branded tersebut. Namun demikian, untuk mendapatkannya adalah sangat payah kerana anda perlu bersaing dengan ratusan ribu pembeli dari seluruh dunia dan jumlah yang ditawarkan pula hanyalah 5 unit. Kalau line korang tu slow, tak payah lah susah-susah.

Tapi kalau terlepas Samsung Galaxy SIII tu pun, masih banyak lagi handphone lain yang ditawarkan pada harga yang sama seperti Samsung Galaxy Note2, Sony Ericsson, LG, dan HTC yang sama hebat. iPhone tak da ya...aksesori je ada.

Sepatutnya, saya dah tulis entri ini sebelum Cyber Monday bermula, tapi biasalah kalau sibuk dengan benda lain kan. Lagipun, Cyber Monday di Aliexpress belum lagi habis. Hari ini hari last kot. So masih ada peluang untuk berjimat sakan ketika shopping online. Potongan hingga 70% woo. Macam-macam ada, dari pakaian, komputer, telefon, aksesori, hinggalah kepada mainan kanak-kanak. Tapi semua barangan adalah "Made in China" la. Tapi ada juga yang original seperti Samsung, Nokia, Nikon, dan sebagainya. Jangan risaulah, kalau korang dapat barang tiruan, duit korang akan dikembalikan 3 kali ganda dari harga asal.

Lagi satu sebab kenapa saya memang suka shopping kat Aliexpress ialah tahap safety yang tinggi. Mereka menggunakan sistem pembayaran ESCROW. Korang dapat barang dulu barulah pihak Aliexpress lepaskan bayaran korang tu kepada si penjual. Kalau korang tak dapat barang dalam masa yang ditetapkan, biasanya 2 bulan, duit korang tu akan dikembalikan.

So, bagi yang suka shopping online macam saya, agak berbaloi juga kalau membeli belah di Aliexpress sempena promosi Cyber Monday ini. Apa pun, saya dah terlepas Samseng Samsung Galaxy SIII tu..huhu.. :(

p/s: Shoping..shoping juga..tapi bajet tu kena kawal.

Jumaat, 23 November 2012

Mari makan durian kampung 'sukang'

It's time! Musim buah-buahan dah kick start..hehe..musim yang paling saya suka..lagi-lagi kalau semua pokok buahan kat kebun si 'baliau' berbuah. Tapi..kalau tiada buah, gigit pokok je lah.. :(

Nah, ni kali agak bertuah sikit sebab tu pokok durian kampung di kebun si 'baliau' ada juga menjadi buahnya. Walaupun tak banyak tapi bolehlah setakat melepaskan rindu pada si durian. Tadi si 'baliau' a.k.a si bapa ada pergi kebun dan bawa pulang satu karung penuh durian kampung berjenama 'sukang'. Kat Sabah, kena panggil nama ni tapi entahlah kalau kat tempat lain. 
Durian kampung 'sukang'. Adoi..tajam tu duri.
Sukang ini sejenis durian kampung yang berduri panjang berbanding durian biasa, tangkai pun pendek, sekitar 1cm hingga 2cm gitu, dan warnanya pun hijau hijau tua. Ala, tengok saja gambar di atas pun dah tau kan. Isinya....pergh!!
Sukang berisi tebal dan agak 'berlemak'. Tapi memang sangat sedap. Yummy!!
Seperti durian lain, kulitnya saja yang berat. 
Inilah menu saya malam ini. O ya, durian 'sukang' ini datang dari dua pokok yang berbeza. Rasanya pun agak berbeza juga. Dalam gambar-gambar kat atas tu, ianya buah sukang dari pokok yang sudah berusia hampir 30 tahun. Doi..saya belum lahir lagi. Dan ia ditanam di tepi sungai dekat kebun si 'baliau'. Yang satu lagi (maaf, tiada dalam gambar sebab rasanya tak berapa sedap. Bau macam 'posisang') dari pokok yang baru berusia kurang 10 tahun dan ditanam di atas bukit. Apakah yang menyebabkan keduanya berbeza rasa walhal keduanya dari spesis yang sama?? huhu..memang soalan bonus. Sudah tentu lah penyebabnya ialah dari baka yang berbeza. Betul tak.. 

Tadi saya hanya mampu menghabiskan tiga buah durian, whoa...memang kenyang. Lepas ni, tunggu tahun depan lagi baru boleh makan durian sukang. Sekarang tengah menunggu durian spesis yang satu lagi di kebun si baliau. Durian Kanyau..ni memang the best punya lah. Selain Kanyau, ada lagi durian tembaga, durian kawin, durian thailand, durian 'rumokot @ ralit' (ini yang merah menyala isinya), dan macam-macam lagi la. Memang kenyang sakan hujung tahun ini. Belum campur lagi dengan buah mata kucing, rambutan, dan langsat di kabun si baliau. Fuh..bajet dapat makan free buah-buahan tempatan la kunun. 

Besok, dah mula tamu di Tuaran. Tamu sebenar adalah hari Ahad. Kalau nak makan buah-buahan tempatan, sila lah berkunjung ke sana. Tambahan pula sekarang ini dah mula demam buah. :)

p/s: Waktu kecil dulu, masih teringat banyak orang kampung yang sanggup bermalam di bawah pokok durian menjaga buah yang jatuh supaya tidak dicuri orang lain. 


Khamis, 22 November 2012

Pengalaman membeli kamera di vstore.my


Salam sejahtera, salam bahagia dan salam satu Malaysia. Sebelum ini saya ada buat satu entri mengenai Bagaimana membeli secara online dengan selamat? dan sebenarnya memang dari dulu saya praktikan cara itu untuk membeli barangan di atas talian. Bukan atas tali kerbau, tali nylon, atau taliban ya.

So, hari ini, saya nak kongsi pula pengalaman membeli kamera di sebuah kedai online yang memang pun berfokus kepada penjualan kamera dan peralatan kamera iaitu vstore.my. Kalau kita lihat laman web ini, nampak macam masih baru tetapi sudah banyak jualan yang dibuat. Itulah dia, kelebihan perniagaan online. Punyai dimensi prospek pelanggan yang luas.

Saya beli kamera jenis NIKON COOLPIX L310 di vstore.my dan saya memang sangat berpuas hati dengan layanan dan perkhidmatan yang diberikan. Sebelum ni pun dah beratus kali saya beli barang secara online tetapi setakat ini, layanan dari vstore.my juga yang terbaik. Bukan saja dapat beli barang yang berkualiti, tapi dapat beli pada harga yang memang murah. Kemera ini saya beli dengan harga RM568 saja selepas diskaun dan redeem kupon free penghantaran. Kalau tanpa diskaun agaknya harga dia dalam linkungan RM600 gitu. Barang baru tu beb, bukan secondhand apalagi thirdhand. Kalau beli kat Sabah ini, entah ada ke tak. 

Penghantaran. Cakap pasal penghantaran, saya memang puas hati. Beli pada hari Jumaat lalu (16 Nov 2012) dan dapat pada hari Rabu (21 Nov 2012). Kalau potong hari Sabtu Ahad, kira dalam masa 3 hari saja, dah sampai. Tapi kalau korang yang duk kat sekitar KL, Selangor, dan yang sewaktu dengannya, dalam 1 hari saja pun dah boleh sampai agaknya. Biasalah, saya ni duk kat Sabah. Delivery pun lambat skit. Pihak vstore.my pun agak fleksible. Dorang akan hantar ikut courier yang korang nak. Tapi tertakluk kepada keadaan la. Saya mintak mereka poskan guna Pos Laju sebab kat area saya ini hanya ada Pos Malaysia dan ABX saja yang dekat. Lagi pun saya mintak hantarkan di alamat PO Box. Pernah dulu, masa beli barang online dari China, penjual kirim guna FEDEX. Apalagi, terpaksalah buat temujanji dengan si penghantar logistik untuk ambik barang. Nasib baik tiada bayaran tambahan untuk remote area fees.

Pakej barangan. NIKON COOLPIX L310 ini saya istilahkan sebagai 'cukup sifat' la. Tak payah beli apa-apa aksesori tambahan lagi. Siap dengan 4 bijik bateri, 8GB memory card, camera bag, neck strap, lense cover, bag strap, manual book, cd, service warranty, dan tentunya resit pembelian. Jangan pulak hilangkan resit dan service warranty tu. Ni dia rupa bentuk kamera nikon ini. Korang tengok la kat bawah.
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Nikon COOLPIX L310 - Click Image to Close
Whoa..cantik kan. Ala-ala DSLR. Tapi ia sebenarnya bukan DSLR. Nikon ini jenis yang point and shoot gitu. Pasal kualiti gambar, tak payah risau la. Memang cool punya. 14.1 Megapixel dengan 21x optical zoom. Lobang hidung penceramah kat dewan pun korang boleh shoot. Huhu. Tapi tak kan lah nak gambar benda tu pula kan. Sebenarnya nak juga upload gambar yang dah diambil dari kamera ini tapi lain kali saja la. Tunggu saja pada entri yang akan datang. Rasanya boleh saya katakan yang kamera ini sangat sesuai untuk kaum wanita. 

Sebenarnya saya nak beli kamera yang advance sikit, macam  Canon EOS 5D MK III atau Nikon D5200 yang memang cool habis tu. Tapi apakan daya, harga pun memang 'cantik', bajet tak mengizinkan. Cukup la dengan ang ada sekarang. Lagi pun saya ini baru berjinak-jinak dengan dunia fotograpi. Kalau kamera secanggih mana sekalipun tapi tak tau guna fungsi-fungsi yang ada, membazir duit pula. :(

So, demikian lah serba sedikit pengalaman terbaru beli kamera secara online di vstore.my. Lepas ini, memang dah target dah nak beli kamera yang satu lagi kat sana, tapi tunggu cukup bajet la dulu. Akhir skali, thanks to Mr. Tan yang memang mesra pengguna dan juga kepada Virtous Trading. Kalau korang nak beli kamera yang 'brand new', sila lah pergi kat vstore.my.



Sabtu, 17 November 2012

Shila Amzah akhirnya dapat anugerah

AIM19 baru saja habis sebentar tadi. Secara keseluruhannya, memang agak best juga. Tapi tak tau lah apa pendapat orang lain. Ini pendapat saya je walaupun tak da yang nak dengar. Huhu..

Shila Amzah. (kredit gambar untuk gempak astro)
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang khasnya Shila Amzah yang baru je dapat anugerah pertama dan keduanya di dalam Malaysia. Menang dalam kategori utama Lagu Terbaik AIM19 pulak tu. Lagunya yang bertajuk Patah Seribu memang syok dan pencapaian dia menerusi lagu tu pun kira gempak juga. Dah pernah menang kat Shanghai dulu. Dan yang paling unik, semua lirik dan lagu adalah ciptaan dia sendiri. Nah ambik kau, sapu semua piala tu..huhu..

Dan yang paling comel..bila Shila Amzah kata "cinta hatiku" kat Shanazz. Biasalah kan, orang tengah bercinta. Tak putus-putus si Shanazz tu tersengih. Semoga hubungan mereka berkekalan ke jinjang pelamin dan bahagia ke akhir hayat. 

P/s: #merapudiblog

Bagaimana shopping secara online dengan selamat?

Adakah anda pernah memberli secara online? rasanya zaman sekarang dah tak menghairankan kalau ramai yang menjadikan online sebagai medium mebeli-belah. Bukan sahaja penjual malah ia juga sebenarnya banyak memberi manfaat kepada si pembeli. Bukan sahaja mempunyai banyak pilihan malah harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan berbanding barangan yang dibeli secara offline. Namun demikian, risiko penipuan juga adalah tinggi. Biasanya tipu menipu ini banyak berlaku dalam pernigaan pelaburan online (emas, perak, forex) dan multi level marketing. Nak harap mulut manis saja tapi habuk pun tak dak. 
So, back to the topic, bagaimana nak shopping online secara selamat?
1. Membeli dari peniaga online yang dikenali, dipercayai atau diiktiraf. Untuk mengetahui sama ada peniaga itu sahih atau tidak, periksa lah laman webnya, Baca bahagian 'About Us' atau 'Term & Condition' yang menerangkan tentang si peniaga (asal, lesen, alamat, perhubungan), jaminan barangan, waranti dan maklumat pemulangan semula barangan. Kalau laman web tersebut tidak mempunyai T&C atau maklumat perniagaan maka eloklah dielakkan. Kalau boleh, contact la dulu si penjual itu mengenai barangan yang nak dibeli.

2. Lihat tanda-tanda keselamatan dalam laman web. Tanda-tanda seperti unbroken lock or keys, URL yang bermula dari https:// dan SSL (Secure Socket Layer) bermaksud bahawa hanya si pembeli dan penjual sahaja yang akan mendapat akses untuk melihat maklumat pembayaran tanpa penglibatan pihak ketiga. Kalau di Malaysia, biasanya banyak yang menggunakan pihak ketiga seperti bank CIMB, MAYBANK, dan sebagainya sebagai cara pembayaran. Ini perlu lebih hati-hati, kang nanti lesap pula duit tu entah ke mana.

3. Lihat statemant privacy. Ambil la masa untuk belek-belek bahagian 'privacy' dalam sesebuah laman web jualan itu. Bacalah bagaimana pihak penjual akan menggunakan maklumat sulit anda pada masa kelak. Biasanya mereka akan mengambil maklumat peribadi pembeli seperti nama dan asal untuk digunakan sebagai testimoni pengguna pada masa akan datang. Biasanya kalau anda membeli di laman web mereka, secara automatik anda perlu bersetuju menjadi testimoni barangan mereka. Free-free je jadi model iklan mereka. Jadi femes la korang nanti. Ketara guna produk tu..huhu.

4. Bayar guna COD dan kredit kad. Cod ini dah biasa bagi mereka yang suka shoping kat zolora.com. Cash on delivery gitu, dapat barang baru bayar. Kalau tak puas hati, boleh terus pulang kan balik. Memang tak disangkal lagi bahawa COD adalah kaedah pembayaran yang paling selamat bagi si pembeli tetapi merupakan kaedah yang paling payah bagi si penjual. Kalau guna Pos Malaysia, terpaksa lah si penjual ni ulang alik pergi kat pejabat pos. Kalau si pembeli tak da di rumah masa delivery? pening jadinya. Kredit kad pun selamat juga. Kalau saya, biasa guna prepaid kad dari Tune2big. Bleh guna kat Paypal. Kalau tak dapat barang atau expected kena tipu, boleh terus buat dispute. Pembeli dapat balik duit, penjual pula gulung tikar. huhu...tapi jangan lah terus buat dispute sebelum bincang dengan penjual. Mana tau barang korang tu kena tahan kat kastam.

5. Last but not least, simpanlah maklumat transaksi belian. Kalau payah nak print, buat screenshot saja pun dah memadai terutama jika ia melibatkan pembayaran menerusi perbankan internet. Nanti kalau si penjual claim belum dapat bayaran, korang kasi tunjuk la buktinya. Jangan saja buat photoshop sudahlah, tak baik, berdosa gitu. Yang penting, resit transaksi tu kena ada.

So, tak kira anda adalah pembeli atau penjual, kedua-dua pihak kena ada rasa tanggungjawab dan boleh dipercayai. Kalau nak berniaga, berniagalah betul-betul, take risks, avoid mistakes, and serve your customers well. Untuk si pembeli, kena hati-hati, communicate with the seller and give full cooperation if ada yang korang tak puas hati.

P/s: Ni ada sedikit tips lagi. Kalau nak cari penjual yang sahih dan terjamin keselamatannya kat Malaysia, pergi lah kat Lelong.my atau kat eBay.com.my. Kat Mudah.my, ermmmm, sy tak sarankan sangat tapi boleh lah juga pergi kalau stakat nak cuci mata.

Khamis, 1 November 2012

"Aku nak kereta, kalau tak aku tembak!"

MACHANG: “Aku nak kereta, kalau tak aku tembak!,” kata seorang penjenayah paling dikehendaki polis sambil mengacukan pistol di leher Siti Norhafizah Omar, 27, sebelum melarikan kereta Perodua Myvi bersama anak lelakinya berusia setahun lima bulan dalam kejadian berhampiran Masjid Kampung Paloh, Gua Musang, awal pagi semalam.
Penjenayah itu, Zawa Abdul Halim, 34, dalam buruan polis berkaitan kejadian tembak di Paloh, kelmarin dan beberapa jam kemudian dia ditembak mati selepas berbalas tembakan dengan anggota polis di Kilometer 45, Kampung Kemuning, di sini, jam 7.30 pagi semalam.
KAWAL...anggota polis mengawal tempat kejadian, semalam.

Biarpun dilarikan 100 kilometer (km) dan berada dalam kereta ketika berlaku kejadian berbalas tembakan, anak Siti Norhafizah, Mohd Haikal Harraz Hasrizal terselamat tanpa kecederaan.

Selepas dikejar polis, Zawa yang terbabit samun, curi kereta, pecah rumah dan pengedaran dadah, terbabas apabila Perodua Myvi dicurinya itu terlanggar pembahagi jalan.



Bagaimanapun, ketika keluar dari kereta dia melepaskan beberapa das tembakan ke arah sekumpulan anggota polis dan satu daripadanya mengenai tangan dan rusuk kanan Koperal Mat Raduan Mat Hassan, 50, yang kemudian dikejarkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II). - Sumber: myMetro

Selasa, 4 September 2012

Sedia maafkan pengacara TV3 Nurul Syuhada Nurul Ain

Pengacara TV3 Nurul Syuhada Nurul Ain
KOTA SAMARAHAN: Kerajaan serta rakyat Sarawak sedia memaafkan pengacara TV3, Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zin atas kesilapannya mengeluarkan kenyataan mengenai Bintulu baru-baru ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang berkata, setiap manusia pasti akan membuat kesilapan, justeru bermaaf-maafan adalah cara terbaik.

“Saya mewakili seluruh rakyat Sarawak bersedia memaaf-kan dia sempena Hari Merdeka ini kerana kita rakyat 1Malaysia,” katanya ketika diminta mengulas mengenai kenyataan yang dibuat pengacara TV3 itu yang tersalah tasfir mengenai Bintulu baru-baru ini.
Jabu yang juga Menteri Pemo-denan Pertanian dan Menteri Kemajuan Luar Bandar berharap agar tiada pihak akan memperbesarkan perkara itu lagi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Pecah Tanah Tapak Bangunan Baharu Majlis Adat Istiadat dan Mahkamah Bumiputera Sara-wak di sini semalam.

Kelmarin, stesen televisyen TV3 dan Nurul Syuhada memohon maaf berhubung ulasan semasa siaran lintas langsung Perarakan Hari Kemerdekaan Ke-55 pada Jumaat lalu menge-nai pemilihan lokasi sambutan Hari Malaysia di Bintulu, Sarawak yang dikatakan daif. TV3 membuat permohonan maaf dalam satu kenyataan manakala Nurul Syuhada pula menulisnya dalam laman sosial Facebook beliau setelah me-nerima kritikan serta gesaan pelbagai pihak supaya berbuat demikian.
“Kami meminta maaf jika salah tafsir ini menyinggung mana-mana pihak, Nurul Syuhada dan TV3 tidak mempunyai sebarang niat untuk memburukkan bandar tersebut,” jelasnya.

Sementara itu, Nurul Syuhada dalam laman sosial berkata: “Sebagai seorang anak jati Malaysia, saya tidak pernah dan tidak akan kritik tanah air saya atau mana-mana wilayah negara ini dan kepada orang-orang yang tersinggung, saya minta maaf.”

Beliau turut memetik kembali ulasan yang dibuatnya dalam program itu yang menimbulkan rasa kurang senang terutama masyarakat di Bintulu yang berbunyi:
“Kawasan luar bandar yang daif tapi telah melalui pelan-pelan transformasi yang ingin disampaikan… berjaya dan terus mengangkat bandar itu (Bintulu) sendiri.”

Naib Ketua Pemuda PBB Pandi Suhaili dilaporkan berkata, Nurul Syuhada kurang arif mengenai Bintulu sehingga menyebabkan beliau beranggapan bahawa bandar itu sebagai daif walhal ia antara penyumbang utama kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia menerusi hasil gas dan minyak. - The Borneo Post

Terima SMS adik maut kemalangan di Russia - Pelajar Malaysia maut kemalangan di Rusia

Ibu dan kakak kepada pelajar Malaysia yang maut dalam kemalangan di Rusia.
PUTRAJAYA: “Kami pun pelik apabila dia tak jawab SMS. Biasanya dia akan menghubungi keluarga sebaik tiba di sana, tetapi kali ini dia langsung tak memberitahu kami sekeluarga,” kata Adzlin Dimyati, 27, kakak kepada pelajar Malaysia, Adzreen, 22, yang terbunuh dalam kemalangan di Nizhny, Russia.

Menurutnya, dia mengirimkan SMS kepada adiknya itu jam 12 tengah malam kelmarin untuk mengetahui sama ada sudah tiba di Russia atau tidak.

“Bagaimanapun, pagi tadi (semalam) saya dapat SMS daripada abang yang memberitahu adik saya meninggal dunia akibat kemalangan. “Abang saya dapat tahu selepas Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menghubunginya jam 9 pagi,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Presint 9, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 11 malam kelmarin waktu tempatan (3 pagi semalam waktu Malaysia) itu, Adzreen bersama enam rakan lain, semuanya pelajar Malaysia dalam perjalanan dari lapangan terbang ke kampus mereka di Akademi Perubatan Negeri Nizhny Novgorod dengan sebuah bas.

Bagaimanapun, bas dinaiki terbabit kemalangan di wilayah Vladimirskaya, kira-kira 120 kilometer dari wilayah Nizhny, berpunca daripada pemandu yang gagal mengawal kenderaan kerana dikatakan terlelap.

Kejadian itu menyebabkan Adzreen, seorang pelajar ditaja JPA, meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital manakala rakannya, Hanisah Muhd Shah, pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (Mara) dari Dungun, Terengganu terbunuh di tempat kejadian. Lima yang cedera dalam kemalangan itu ialah pelajar tajaan Mara iaitu Siti Nadiah Abdullah Sani, Nurul Amirah Mohd Nor, Nor Hidayah Jailuddin, Nur Liyana Kamarul Bahrin dan Siti Romeza. Mereka pelajar kursus perubatan yang akan meneruskan tahun kelima pengajian di akademi berkenaan.

Adzlin berkata, adiknya yang lebih mesra dipanggil ‘An’ pulang ke Russia selepas bercuti semester selama tiga bulan di tanah air.

“Sepanjang tiga bulan bercuti kami tidak nampak sebarang perubahan terhadap dirinya. Malah, kami sekeluarga gembira kerana dapat menyambut Aidilfitri bersama.

“Kami empat beradik sangat rapat dan dia baik dengan kembarnya, Adzwin. Malah, sebelum ini mereka tidak pernah berpisah kerana bersekolah sama iaitu di Kolej Tengku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan, belajar dalam kelas sama dan menyambung pelajaran ke peringkat A Level di tempat sama.

“Pertama kali mereka berpisah ketika menyambung pengajian di peringkat universiti apabila Adzwin menyambung pengajian dalam bidang perubatan di Poland,” katanya.

Sementara itu, Duta Besar Malaysia ke Russia, Datuk Zainol Abidin Omar berkata, pihak kedutaan berusaha untuk membawa pulang jenazah dengan segera.

Menurutnya, kakitangan kedutaan juga segera ke Hospital Viyazniky di Vladimirskaya untuk melawat pelajar yang cedera. - myMetro


Isnin, 3 September 2012

Woman arrested four times in 26 hrs for playing 'Highway to Hell' too loud

A New Hampshire woman was arrested four times in 26 hours for playing Highway to Hell by AC/DC too loudly.

Joyce Coffey got into trouble from the police for blasting the AC/DC song and other loud music from her home. 

Police first issued a warning to the Epping local on Tuesday afternoon, according to authorities, and an hour later arrested her for playing extremely loud music. 

She was arrested again five hours later, before being released and rearrested again before dawn on Wednesday, again because of her insufferably noisy music. 

Ms Coffey was then arrested for the fourth time after her nephew told police he attempted to remove some of his belongings from the house and she threw a frying pan at him.  After being jailed on Friday, WMUR-TV reported that a judge has since recommended that she use headphones, to avoid further punishment for indulging in extremely loud rock tracks.

Its seems Ms Coffey is not alone in her appreciation of cranking the volume up on her favourite tunes, as the London 2012 organising committee had to defend playing loud music in the main stadium during the Olympics.

Complaints were made over pumping dance music soundtracks detracting from the action, however a spokeswoman claims that organisers are confident they got the levels 'about right'. - Metro UK 


EPL: Van Persie marks Fergie milestone with hat-trick

Van Persie scored hat-trick against Southampton in last night EPL match.
SOUTHAMPTON, United Kingdom  - Robin van Persie struck twice in the dying moments to complete his first Manchester United hat-trick and ensure Sir Alex Ferguson's side marked the manager's 1,000th English league game with a 3-2 victory over Southampton on Sunday.

Ferguson appeared destined for disappointment on his landmark occasion when United trailed with three minutes of normal time remaining at St Mary's.

But van Persie -- who had earlier cancelled out Rickie Lambert's 16th minute opener and missed a penalty after Southampton had again gone ahead through Morgan Schneiderlin -- equalised from close range in the 87th minute after Rio Ferdinand's header had struck the post.

Then with the game in stoppage-time, the Holland international met Nani's corner with a near post header that brought the striker's 100th Premier League goal and secured a fortunate win for Ferguson's team.

Van Persie's late intervention was agonising for a Southampton side who had performed well and dominated periods of the game but are still looking for their first point of the season.

Ferguson provided a reminder of his ruthless streak before kick-off when he revealed goalkeeper David De Gea had been dropped as punishment for his error in the 3-2 victory over Fulham, with Anders Lindegaard recalled at the Spaniard's expense.

In front of Lindegaard, Ferdinand and Nemanja Vidic were reunited in central defence for the first time since last December.

But despite their combined wealth of experience, it quickly became clear Lambert was capable of troubling the United backline with Ferdinand in particular suffering a testing opening 45 minutes.

The visitors started brightly enough with van Persie producing two moments of quality, a neat backheel followed by an expert chest and volley, that suggested it could be a long afternoon for Nigel Adkins' side.

But having weathered United's confident opening spell, Southampton began to assert themselves.

A clever corner routine created an opening for Adam Lallana that the Saints captain fired wide moments before Lambert claimed his second league goal of the season with 16 minutes gone.

United were guilty of providing Southampton with the opportunity to build the forward move with Tom Cleverley's misplaced pass allowing Schneiderlin to steal possession and drive forward, moving the ball on to Steven Davis who found Jason Puncheon on the right.

Puncheon cut inside and sent a left foot cross towards Lambert at the far post and the forward was far too powerful for his marker Rafael da Silva, rising to head home past Lindegaard.

However, van Persie produced an outstanding finish for the 23rd minute equaliser, volleying home from a tight angle after being picked out by Antonio Valencia's deep cross and profiting from right back Nathaniel Clyne's slip.

Southampton refused to be intimidated and were rewarded for their adventure 11 minutes after the restart when Schneiderlin headed the home side into the lead for a second time.

This time Lambert turned provider, crossing for the midfielder who profited from yet another slip, this time by Patrice Evra, to send a free header well clear of Lindegaard.

With more composure, Southampton might have added a third but they conceded a penalty when Jos Hooiveld clattered through the back of van Persie in the 69th minute.

The United striker stepped up to take the spot-kick but appeared to be caught in two minds as he sent a poorly struck chip to Kelvin Davis's right and the keeper saved easily.

That brought redemption for Davis whose poor kick had gifted Nani possession immediately before van Persie was fouled.

But there would be further twists as van Persie went from zero to hero with a close-range equalizer and then a clinical stoppage-time header to steal the points. — Agence France Presse (Source: GMA News)


Isnin, 20 Ogos 2012

[VIDEO] Mobile phone throwing championship


Ere Karjalainen says drinking the previous day helped him secured victory in the mobile phone throwing world championships with a record-breaking 332 foot throw in Savonlinna, Finland.


Contestants compete in three categories in the annual championships – the traditional over the shoulder style where the aim is to throw the phone as far as possible, the Freestyle category where contestants are judged on aesthetics and creativity and the junior category for children under the age of 12.

According to the organisers mobile phone throwing is a light and modern Finnish sport that combines the philosophy of recycling and a fun spirit.

Since the first competition of its kind was held in Savonlinna in 2000, its popularity has grown with national championships now taking place in a number of countries.

Hammer throwing athlete Jonna Mattero from Finland won the women's category with a 139ft throw. Ere Karjalainen from Finland set a new record in the Finnish championships with 332ft, second place in the men's competition went to Jeremy Gallop from South Africa with a 311ft throw. Gallop won a national competition in England.

All phones are recycled after the competition. - The Telegraph


Sabtu, 18 Ogos 2012

Van offers mobile paternity tests - Who's Your Daddy?

'Who's your daddy' van
Fathers in New York wanting peace of mind that their child is really theirs can now make use of an RV truck which doles out paternity tests.

The Who's Your Daddy? van sells its on-site tests for between $299 and $575 (£200-£300). 
All men have to do is have a swab test taken and wait a couple of days for the results to come back from the laboratory. 

The results can be delivered in the mail or in person.  Speaking to CBS news, the owner and operator of the vehicle, Jared Rosenthal, said that the service is proving popular. 

'They flag us down, they pull us over, they talk to us,' he added.

'Sometimes, because of the nature of the services, they want to be a little more discreet about it, but they do come or they'll call the number.' And of course if people don't get the results they want, there can be some drama.

'We have people that want to get the specimen from their spouse without them knowing about it. We deal with a lot of drama. It's constant drama,' he added. However, Mr Rosenthal said that there are also some really happy moments such as reuniting a man with his long lost daughter.

Mr Rosenthal added that there is a 'big need' for services such as his. - Metro UK 

Khamis, 16 Ogos 2012

Gorilla brothers' emotional embrace captured after three years apart

Kesho and Alf
Handshakes, hugs and laughter were on display when two long-lost gorilla brothers were reunited after spending nearly three years apart.

The pair of primates surprised staff at Longleat Safari Park, Wiltshire, with an affectionate display of brotherly love - having been apart since 2010. Kesho and his younger brother Alf were separated after the elder sibling was sent to London Zoo as part of a breeding programme.

The heart-warming moment as the misty-eyed pair embraced after being reunited, also appearing to share a joke, was captured on camera. Despite Kesho appearing almost unrecognisable, with his weight ballooning by 200lbs, head gorilla keeper Mark Tye said Alf had no problem recognising his sibling.

'We weren't entirely sure that the brothers would even know each other, but the moment they met you could just see the recognition in their eyes,' he said. 'They were touching each other through the cage that temporarily separated them and there were no acts of aggression. 

'We put them together 24 hours later and it was like they had never been apart. 'They were very animated and there was a lot of rough and tumble on the floor, but not in an aggressive way.

'It is quite unusual to see that sort of childlike behaviour in a silverback.' Kesho was recently moved to the new £3m enclosure after his attempts to father a baby gorilla were unsuccessful due to him being infertile.

'They have formed a really tight bond and Kesho is actually incredibly tolerant,' added Mr Tye. 'Had they been two strangers there would have been a lot of face-to-face confrontation and some fighting and screaming.

'But Kesho and Alf were happy to turn their backs on one another which is a sign of trust.

'It is great for Alf to have an older brother to look up to and learn from and Kesho seems to enjoy being the centre of attention.

'It was very satisfying to see.'

The pair now look set to spend the rest of their days in the bachelor pad enclosure, set up due to the large amount of males in the current European breeding programme. - Metro UK

"Just another real life story"