Edisi Blogger: Mac 2014

Isnin, 31 Mac 2014

WTF! Gambar kemaluan disertakan dalam permohonan kerja??

Jangan sesekali meniru apa yang dilakukan oleh lelaki ini yang menghantar gambar kemaluannya sendiri ketika memohon kerja. Entah apa yang sedang difikirkannya. It's clearly not a necessary idea untuk bersaing dengan pemohon lain untuk mendapatkan pekerjaan.

Seorang lelaki di Texas telah menghantar permohonan kerja sambil menyertakan gambar kemaluannya. Ekoran dari tindakkannya itu, dia telah disaman selepas dilapor kepada pihak sumber manusia di Texas. Menurut Metro UK lagi, lelaki tersebut sehingga kini masih lagi belum berjaya mendapatkan sebarang pekerjaan.

No wonder why lah kan..

Bukti Cashout iklan PopAds sehingga kini

Bukti cashout iklan PopAds sehingga kini akan saya kongsikan dalam entri ini. Bukan nak menunjuk cuma nak berkongsi peluang dan maklumat mengenai salah satu cara menjana duit melalui iklan di blog. Lagipun income yang saya dapat ni bukannya banyak sangat sebab blog pun bukannya sepopular mana. Trafik pun sekitar 1000PV jer sehari. 

Saya mula letak iklan PopAds sejak September tahun lalu, kiranya dah hampir tujuh bulan. Minimum cashout cuma USD5 jer. Boleh juga setkan kepada automatic withdrawal supaya nanti korang tak perlu susah-susah nak cashout. Kat bawah ni adalah bilangan cashout sehingga kini yang saya buat. Tak lah banyak sangat, tapi oklah sebagai pasif income melalui blog...kan kan kan..



Ok, yang kat bawah ini pulak adalah cashout Popads yang dah masuk ke dalam akaun Paypal. Popads bayar dalam tempoh kurang dari 24jam. Kalau anda tengok gambar kat bawah ni, pembayaran PopAds datang dari Tomksoft SA..selain PopAds, saya juga guna iklan CPM dari CDXNGlobal yang dibayar oleh Milan Pochanic tu. PopAds dan CDXNGlobal kedua-duanya bayar iklan guna kadar CPM.
Pembayaran PopAds ke akaun Paypal ditanda warna kelabu oren
Secara peribadi, saya lebih suka dengan iklan PopAds sebab iklan ni kurang menyerabutkan blog. Lagipun kadar pembayarannya dikira sebagai CPM (Cost per mile) ala-ala CPUV Nuffnang gitu. Cuma pengunjung kena klik mana-mana tempat kat dalam blog jer lah supaya iklan Popads tu nanti boleh muncul. Pengunjung tak semestinya klik iklan. Mungkin pengunjung akan klik 'next story' ker, atau klik gambar ker, atau klik butang 'read more'. Jadi saya sarankan kalau korang nak pasang iklan PopAds, letaklah apa-apa link yang boleh diklik dan menarik minat pembaca.
PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork

Jadi kalau korang nak optimise kan income blog, boleh lah masukkan kod iklan Popads. Sebelum ini pun saya ada kongsikan entri mengenai popads ini. Korang boleh baca entri Bukti Pembayaran dari PopAds dalam 24Jam dan Jenis-jenis iklan CPM dalam Blog untuk info lanjut.

Sekian untuk perkongsian bukti Cashout iklan PopAds sehingga kini..baii..



Ahad, 30 Mac 2014

Percutian ke Korea: Hari Kedua

Percutian ke Korea Selatan, hari kedua. Pergh!! Ini antara hari paling best masa gua dan teman-teman berada kat Korea Selatan..first time dapat tengok dan pegang salji..cuma agak terkilan sikit lah sebab masa ni, winter dah berakhir. Salji yang tinggal pun hanya sisa-sisa jer dan dah kotor kehitaman...olololo..melepas..tak per, yang penting gua dan teman-teman enjoy..
Gunungnya memang cantik gila..walaupun ais salju dah berkurang
Awal pagi jam8.00 dah bertolak pergi ke kawasan pergunungan Sinheungsa..entah betul ker tak nama yang gua tulis ni. Inilah kawasan terletaknya kuil Buddha yang memang cantik..siap ada patung Buddha besar lagi. Bagi pengunjung yang beragama Buddha, mereka akan singgah untuk menyembah patung tersebut. Dah namanya kuil Buddha, jadi memang korang akan nampak banyak sami berkeliaran kat sana.
Tengoklah aisnya yang dah kotor kehitaman..mood nak main salji pun terus hilang..huhu
Patung Buddha di pergunungan Sinheungsa

Mata air 'ajaib'...minum satu gelas, korang akan muda setahun..minum dua gelas, korang akan muda dua tahun..menurut mitos jer lah...banyak juga yang pergi minum yer..siap refill botol lagi..free
Selepas puas ambik gambar dan jalan-jalan kat kawasan kuil tu, kami pun bertolak pergi ke tepi pantai Abba Village. Tempat ni lah penggambaran drama femes Korea bertajuk 'Autumn in My Heart' diambil. Bukan semua babak..cuma babak terakhir kat tepi pantai yang mana heroinnya tu mati..serius, saya tak tengok full pun drama tu..cuma tengok satu episod jer. Tapi kawan-kawan saya memang gila habis dengan drama ni. No wonder why lah..among the best drama in Asia.
Tempat ini femes sebab drama 'Autumn in my heart'...yang sebelah Wonbin tu adalah kakak saya..dia tak tau pun pasal kewujudan drama ini..sakai betul...tak per, ambil gambar jer lah..haha
Lepas bereksyen kat tepi pantai, kami dibawa melawat pasar ikan pulak..pasarnya memang jauh sekali macam pasar ikan kat tempat saya..Daepohaeng seafood market. Ikan-ikan mereka ni mengikut musim punya. Lain musim, lain ikannya. Memang fresh dan sangat bersih. Baunya pasar pun tak hanyir. Pasar ini terbahagi beberapa bahagian. Ada yang basah dan ada yang kering. Yang kering tu jual seafood dan kuih goreng-goreng. Sempat lah tibai keladi manis goreng satu..harganya 3000won atau sekitar RM9ringgit..satu potong jer tau..mahal gila!!

Tengok-tengok jer..beli tak kesampaian..
Dan seperti biasa..bila masuk bab makan tengah hari dan makan malam..inilah menu wajib kat Korea..sup sayur yang menyihatkan. Kalau hari-hari makan macam ni, memang berat badan akan turun.
Mushroom adalah yang terbaik..
Hari kedua percutian kat Korea Selatan ini kami banyak habiskan masa melawat tempat-tempat pergunungan dan tepi pantai..malamnya kami menginap di Hanhwa Resort yang terletak bersebelah dengan tempat bermain ice skating..pergh!! tempat tidur memang sangat menyelesakan...cuma kami tak sempat main ice skating jer lah..tak masuk pakej sebab kos main tu memang sangat tinggi...lagipun, bukannya saya pandai main pun..hehe..

Lagi Info Menarik:

Isnin, 24 Mac 2014

Percutian ke Korea : Hari Pertama

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu sejak tahun lalu kini tiba, percutian ke Korea Selatan. Ini adalah percutian kedua gua di luar negara.Tahun lepas dah pergi Bandung dan Jakarta, Indonesia.

Saya pun tak tau nak cerita apa..yang pasti hari pertama saya kat sini memang agak memenatkan. Rombongan kami ni ada lebih 20 orang dan kami guna travel agent dari Airworld. Dari segi pakej, memang berbaloi lah untuk 5 hari kat Korea dan sehari kat Manila, Filipina. Biasalah tu kalau korang dari Sabah. Nak ambik route paling menyelesakan dan paling murah, ambiklah penerbangan KK-Manila (sekitar 1jam30minit), Manila-Seoul (3jam45minit).

NHari pertama kat Korea memang agak memenatkan. Apa tidaknya, flight dari Manila jam2:30pagi dan sampai kat Incheon Airport jam6pagi. Lepas tu terus jalan-jalan. Pergi hotel jam6ptg. Saya ni kalau naik kapal terbang memang susah nak tidur. Apalagi kalau naik AirAsia kelas ekonomi. Tapi pasal nak pergi sangat kat Korea, penoreh getah macam saya ni tak kisah pun..hahaha..

Nasib baik lah ada singgah kat spa untuk mandi kat Manila so badan masih segar cuma kepala yang sudah low batery. First time jejakkan kaki kluar dari airport incheon..atukkoii..punyalah sejuk..3 darjah celcius suhunya..no wonder sebab winter baru jer lepas..pokok2 pun macam botak tak berdaun..orang Sabah cakap 'magalang'.

Keluar dari airport, kami naik bas yang sudah siap menunggu di luar. Kami beredar sekitar jam7 pagi gitu. Kat sini masanya cepat satu jam dari Malaysia. Kami dibawanya pergi sarapan kat restoran. Namanya pun saya tak tau sebab tulisan guna korean yang kiut-kiut tu. Ksmi makan mee sup ikan bilis. Rasanya macam sup ikan kering yang selalu bapa gua masak kat rumah. So, saya bantai jer lah makan.

Lepas makan, kami dibawa ke Deoksugung Palace. Tempat ini dah berusia lebih 100 tahun dan merupakan bekas kediaman maharaja korea dulu-dulu..

Then kami dibawa ke Outside View of the Blue House. Tempat ni adalah kediaman Presiden Korea Selatan. Tempat ni menceritakan banyak mengenai presiden korea selatan dari dulu hingga yang sekarang.

Tengah hari kami makan lagi. Kali ini makan steam boat..macam-macam ada kat dalam tu. Dan seperti biasa, kimchi always there.

Lepas lunch, kami pergi pulak ke Namsan Hanok Village. Tempat ini adalah perkampungan tradisional orang Korea dulu-dulu. Dan last destination untuk hari pertama adalah kat Chuncheon Myeong-dong.

Secara keseluruhannya, hari pertama ini kami dibawa melihat tempat-tempat bersejarah mengenai negara Korea yang kebanyakannya sudah diisytiharkan sebagai tapak warisan dunia. Petang jam 5 kami pergi makan dulu sebelum cek in kat Bears Hotel.

Landing time..zzzzzzzz

Nah inilah dia mee sup ikan bilis

Ni pulak hidangan makan petang

Jumaat, 21 Mac 2014

Gambar 'malaikat maut' datang ke Old Trafford untuk beri amaran kepada Moyes

Malaikai maut atau lebih dikenali sebagai 'Gream Reaper' dilaporkan datang ke Old Trafford malam semalam untuk memberi amaran 'maut' kepada pengurus United, David Moyes. 
Gream Reaper datang ke United
Nasib baik United bangkit dari defisit 2-0 untuk mengatasi Olimpiakos 3-0 dalam saingan Liga Juara Eropah. Jadi, Moyes nampaknya terselamat dari Gream Reaper setakat ini. Tapi kalau Manchester United tewas lagi kepada West Ham dan Manchester City dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris seterusnya, maka bersedialah 'dikuburkan' di Old Trafford...hohoho

Sumber: Oddball

Khamis, 20 Mac 2014

Inilah rupa anjing paling mahal di dunia

Anjing paling mahal pernah dicatatkan iaitu £1.16juta atau sekitar RM4juta. Anjing baka Tibetan ini nampak seakan-akan seekor anjing yang sudah dewasa tapi sebenarnya ia masih lagi kecil.
Pemilik bersama anjing Tibetan mastiff

Baka anjing seperti singa menjadi rebutan para hartawan
Kenapa anjing baka Tibetan ini begitu mahal? Menurut seorang pembaka anjing, ia disebabkan oleh anjing ini mempunyai campuran baka singa. So, tak hairanlah kenapa anjing Tibetan ini menyerupai singa dan bersaiz besar. Tambahan pula, di China, singa adalah lambang kekayaan.

Sumber: Metro UK

Pergh!! Orang kaya milionaire jer boleh beli anjing macam ni.

Lagi Info Menarik:

Rabu, 19 Mac 2014

Kes Maut Dilanggar Bas: Gambar enam kanak-kanak jadi tanda tanya

MUADZAM SHAH – Sekeping gambar yang ditemui bersama seorang lelaki yang maut dilanggar bas ekspres di di kilometer 144 Jalan Kuantan – Segamat pada 9 Mac yang lalu menimbulkan persoalan kepada pihak berkuasa.
Gambar enam kanak-kanak jadi tanda tanya
Akibat tidak membawa sebarang dokumen pengenalan diri ketika keluar bersendirian, sehingga menyukarkan pihak polis untuk mencari atau menghubungi waris kerana ketika kejadian hanya sekeping gambar enam kanak-kanak berkenaan yang ada dalam simpanan mangsa.

Walau bagaimanapun jenazah telah diserahkan kepada Pejabat Agama Islam Daerah (Paid) dan telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Muadzam Shah, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superitendan Johari Jaya memberitahu, ketika kejadian menimpa lelaki malang tersebut, bas ekspres datang dari arah Segamat menuju ke Kuantan dengan 12 orang penumpang.

“Punca kemalangan dipercayai, mangsa berjalan kaki di tengah jalan di laluan bas. Cuaca berkabus tebal serta gelap dan pemandu bas tidak nampak mangsa.

“Mangsa tercampak danjatuh ke dalam longkang. Mayat dihantar ke Hospital Muadzam Shah untuk proses bedah siasat dan hasil bedah siasat mengesahkan mangsa kurang siuman.

“Mangsa memakai baju kemeja lengan panjang warna merah berpetak dengan seluar panjang warna hitam. Ada tasbih di leher mangsa dan dua helai kain pelekat lusuh dibalut di dada,” katanya.

Kepada sesiapa yang kehilangan waris seperti yang digambarkan atau mengenali kanak-kanak yang terdapat dalam gambar diminta menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik, Sub Inspektor Md Noor Othman di talian 019-9122011 atau Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Rompin, 09-4145222. - SH

Lagi Info Menarik:

Selasa, 18 Mac 2014

(Video) Presiden Colombia ini terkencing dalam seluar sendiri ketika berucap

Presiden Colombia ini terkencing dalam seluar sendiri ketika berucap di hadapan para penyokongnya. Juan Manuel Santos dikatakan sedang memberi ucapan penting dalam pelancaran kempen pemilihan semula presiden negara itu.
Presiden Colombia terkencing dalam seluar?
Ketika sedang berucap, presiden itu tidak sedar yang seluarnya sedang dibasahi dan ianya semakin membesar. Namun dia tetap meneruskan ucapannya. 



Juan Manuel Santos terkenal sebagai seorang yang cintakan keamanan dan kini sedang berusaha untuk memperbaiki krisis politik yang selama ini menghantui negara itu dengan negara jiran, Venezuela. Santos dari parti Konservatif Liberal itu kini berusaha untuk memenangi semula pemilihan presiden yang bakal dilaksanakan pada 25 Mei ini menentang bekas Datuk Bandar Bogota, Clara Lopez Obregon.

Sumber: Mirror 

Lagi Info Menarik:

Isnin, 17 Mac 2014

(18SX) Video wanita berlari sambil bogel berjaya dirakam

Wanita ini berlari sambil bogel tanpa seurat benang pun di badan. Mungkin dia tak sedar yang perilakunya itu berjaya dirakam oleh seorang penumpang bas. Wanita bogel itu kelihatan sedang berlari di tengah-tengah kesibukan kota London. 
Wanita bogel sedang berjoging
Mungkin dia memang tak tahu malu kot..bila polis sampai pun dia buat relaks jer. Nak cakap gila, tak juga. Sehingga kini, tiada seorang pun yang tahu apakah motif wanita itu berlari sambil bogel. Eeerr..kalau kat tempat kita, orang macam ni dah dianggap gila...baru keluar dari Tanjung Rambutan..

AMARAN (18SX): Video Wanita bogel joging di kota London kat bawah ini tidak sesuai untuk tontonan segelintir pihak.

Sabtu, 15 Mac 2014

Pesawat #MH370 Hilang: Bomoh ugut saman kalau ada yang kata amalannya itu bertentangan dengan Islam

Bomoh yang muncul di KLIA dan dikatakan datang untuk membantu mengesan kehilangan pesawat milik Malaysia Airlines, MH370, kini memang mendapat perhatian ramai termasuklah dari seluruh dunia. Perkataan bomoh sendiri itu pun menjadi trending di Twitter. 
Raja Bomoh di KLIA
Namun demikian, bomoh Malaysia bernama Ibrahim Mat Zin yang juga terkenal sebagai "Raja Bomoh" itu mendapat kecaman pelbagai pihak yang mengatakan bahawa tindakannya itu telah mencalar nama Malaysia. Ramai pengguna laman sosial yang 'menghentam' amalan yang dilakukannya di KLIA sebagai 'bodoh dan memalukan'. Ia termasuk menggunakan tikar, buah kelapa, dan teropong buluh sampai ada yang menyamakannya dengan tikar ajaib dalam filem Laksamana Bujang Lapok. Malah ramai yang menganggap amalannya itu adalah bertentangan dengan ajaran Islam dan bersifat 'khurafat'.
Raja Bomoh sedang dengan ritualnya
Walaupun pada mulanya Raja Bomoh mendakwa bahawa dirinya datang ke KLIA atas arahan pihak atasan kerajaan namun ianya dinafikan sekeras-kerasnya oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Shahidan Kassim.

Berang dengan semua tuduhan ini, Raja Bomoh kini mengugut akan menyaman sesiapa yang mengatakannya amalannya itu bertentangan dengan syariat Islam.

Sumber: Yahoo, Malaysian Insider


Khamis, 13 Mac 2014

(18SX) Inilah yang berlaku bila orang yang tidak kenal antara satu sama lain disuruh bercium

The Kiss
Mungkin inilah filem pendek yang akan buatkan anda rasa gemuruh atau 'nerve-wracking' untuk menontonnya. Filem pendek yang berdurasi 3minit 28 saat ini dihasilkan oleh seorang pengarah amatur bernama Tatia Pilieva. Dia meminta 20 orang yang belum pernah berjumpa antara satu sama lain untuk bercium. Lihat apa yang berlaku.. (18SX yer)



Mula-mula memang kekok...Okay, ini adalah budaya barat yer..jangan pula nanti ada orang sini yang tetiba gatai nak ajak orang yang tidak dikenali untuk bercium...dah tu, cium sesama jenis pulak..yai!!


Rabu, 12 Mac 2014

Pesawat #MH370 Hilang: Gambar 2 pemilik pasport palsu dari Iran dikritik hebat

Sudah lebih 100 jam tapi pesawat MH370 milik Malaysia Airlines masih lagi belum ditemui. Hampir semua klu juga menemui jalan buntu. Kini pasukan mencari dan menyelamat (SAR) telah meluaskan lagi kawasan pencarian sehingga ke Laut Andaman dan Selat Melaka.

Ketika operasi mencari dan menyelamat sedang giat dijalankan, pihak berkuasa pula mula dikritik hebat mengenai cara mereka mengendalikan kes ini. Terbaru, gambar dua pemegang pasport palsu yang ditunjukkan kepada media mendapat perhatian ramai. Gambar tersebut dikritik kerana ianya seperti gambar superimpose. Kelihatan bahagian kaki individu pada gambar pertama itu 'dipotong' dan diletakkan pula gambar kaki dari individu kedua. 
Polis menunjukkan gambar dua pemegang pasport palsu dari Iran
Namun tidak ada tindak balas lagi dari pihak berkuasa mengenai hal ini. Walau bagaimana pun, pihak terbabit telah memaklumkan bahawa kedua-dua pemegang pasport palsu dari Iran itu tidak mempunyai kaitan dengan pengganas.

Sumber: Yahoo

Teruskan berdoa supaya MH370 segera ditemui. #PrayForMH370

Selasa, 11 Mac 2014

Pesawat #MalaysiaAirlines MH370 Hilang: Kini timbul pula bomoh, ahli nujum dan pendeta beri ramalan

Sudah empat hari tapi pesawat MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) masih lagi belum ditemui. Kehilangannya kini menjadi misteri apabila semua petunjuk yang dijumpai gagal memberikan gambaran di manakah pesawat MH370 yang membawa 239 penumpang berada.
Kini timbul pula bomoh, ahli nujum dan pendeta beri ramalan
Pelbagai andaian dan teori timbul tatkala misi mencari dan menyelamat semakin giat dilakukan. Apabila dianggap sebagai kehilangan misteri, pastinya akan ada banyak individu yang mengaku sebagai bomoh, nujum atau pendeta untuk memberi pendapat ala-ala paranormal mengenai kehilangan MH370 ini.

Menurut Bernama, seorang bomoh terkemuka Malaysia iaitu Ibrahim Mat Zin atau Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP telah datang ke KLIA untuk membantu. Katanya, kapal terbang itu mungkin masih berada di udara atau telah terhempas ke laut. Katanya lagi, ketika dia mula menilik, matanya sakit dan penglihatannya menjadi gelap gelita.

Pada masa yang sama, satu video lagi telah dimuat naik di laman Youtube yang menunjukkan seorang pendeta bernama T.B. Joshua dari Nigeria sudah menilik pada 28 Julai 2013 bahawa kejadian ini akan berlaku. Namun dia tidak menyatakan secara terperinci pesawat mana yang terlibat. Dia hanya mengatakan pesawat itu milik sebuah negara dari Asia, bersaiz besar, dan mempunyai penumpang sekitar 200 orang. Anda boleh tengok video tersebut di laman Youtube.
T.B. Joshua
Ahli nujum memang telah banyak menarik perhatian dunia sejak dari dulu. Contohnnya, Nostradamus yang hidup pada kurun ke 16 dikatakan telah menilik peristiwa masa depan yang bakal berlaku seperti kelahiran Napoleon dan Hitler serta serangan ke atas World Trade Center pada 9/11.

Namun yang pasti, setakat ini belum ada sesiapa pun yang tahu apa sebenarnya yang telah berlaku kepada pesawat MH370 yang tiba-tiba hilang dari radar pada pagi 8 Mac 2014 lalu. Apa yang mampu kita buat sekarang ialah untuk terus mendoakan agar pesawat itu ditemui dalam keadaan selamat bersama dengan para penumpangnya. Di manakah MH370? Satu persoalan yang jawapannya sedang ditunggu oleh seluruh rakyat dunia. 

Sumber: Yahoo, Youtube

Isnin, 10 Mac 2014

Pesawat #MalaysiaAirlines MH370 Hilang: 5 Gambar tribute #PrayForMH370 yang sedang trending..keep praying!

Sudah tiga hari, namun usaha mencarai dan menyelamat pesawat milik Malaysia Airlines (MAS), MH370 yang hilang itu masih belum ditemui. Malah kini lebih ramai anggota yang datang membantu bukan sahaja dari negara rantau Asean malah juga dari negara kuasa besar lain seperti Amerika dan Australia.

Di Twitter dan Facebook amnya, memang ramai yang sama-sama berkongsi rasa sedih dan risau serta memanjatkan doa agar MH370 yang dinaiki 239 penumpang termasuk bayi dan kanak-kanak itu dapat ditemui dengan segera. Berikut antara gambar-gambar tribute #PrayForMH370 yang sedang trending di laman sosial.

Pengukir pasir membuat ukiran tribute kepada MH370

Lukisan penuh harapan agar MH370 kembali pulang

Ramai yang telah menukar gambar profil mereka dengan gambar ini
Keep praying for MH370
Gambar ini paling menyentuh hati..bayangkan lah apa perasaan ibunya sekarang ni
Semoga MH370 berjaya ditemui dengan segera dan semua penumpang dan anak kapal selamat. Miracles do happen..keep praying for MH370.

Sumber: Twitter

Ahad, 9 Mac 2014

(Roundup) 30 Jam selepas #MalaysiaAirlines MH370 hilang


8 Mac 2014
12.41am - MH370 berlepas dari KLIA
02.40am - MH370 hilang dari radar di ruang udara Vietnam
06.30am - MH370 sepatutnya dijadualkan tiba di Beijing
07.24am - MAS mengesahkan kehilangan pesawat Boeing 777 MH370
08.30am - Pesawat MH370 dianggarkan telah kehabisan minyak
10.44am - MAS menafikan spekulasi bahawa MH370 telah mendarat di Naning
01.46pm - Media Vietnam melaporkan bahawa MH370 telah terhempas berhampiran pulau Tho Chu 
02.30pm - Pemangku Menteri Pengangkutan menafikan bahawa MH370 terhempas dan masih menunggu pengesahan dari pihak tentera

04.30pm - MAS menyatakan sudah menghubungi 80% dari keluarga penumpang dan anak kapal MH370
06.15pm - Negara-negara sekitar Asean menggembleng tenaga untuk bekerjasama dalam usaha mencari dan menyelamat

09.24pm - Tentera Udara Vietnam melihat limpahan minyak sepanjang 20km yang disyaki berasal dari pesawat MH370 di sepanjang perairan negara itu.

09.41pm - Pesawat AN26 turut melihat asap di laut tapi tidak dapat memastikannya.
10.22pm - Kapal laut Vietnam berada sekitar 130km dari kawasan kemalangan pesawat MH370
11.38 - Teori konspirasi mula ditimbulkan apabila dua penumpang MH370 didapati menggunakan pasport palsu.

9 Mac 2014
01.49am - Pencarian dari udara ditangguhkan namun kapal laut masih meneruskan misi mencari dan menyelamat.

02.24am - Singapore's Strait Times melaporkan bahawa dua penumpang yang menggunakan pasport palsu itu telah membeli tiket melalui China Souther Airlines. CSA mempunyai jalinan kerjasama penerbangan dengan MAS.

04.25am - Pasukan sukarelawanan MAS tiba di Beijing untuk memberi sokongan moral kepada ahli keluarga penumpang MH370

06.00am - Pakar menyatakan apa saja yang berlaku terhadap MH370, ianya berlaku dengan pantas tanpa memberi ruang kepada kapten untuk bertindak.

08.30am - Kawasan mencari dan menyelamat diluaskan ke Selat Melaka. Pihak berkuasa Malaysia juga sedang menunggu petunjuk terkini dari satelite untuk mencari petanda jika terdapat serpihan pesawat MH370.

Untuk update terkini mengenai pesawat MAS yang hilang itu, anda boleh menonton Astro Awani @501 yang memaparkan berita lebih sahih. Let's keep #PrayForMH370

Sumber: Yahoo News



Sabtu, 8 Mac 2014

Pesawat MAS hilang

Pesawat MAS hilang dan masih gagal dikesan sejak 12jam lalu.

Pesawat MAS sedang dalam penerbangan MH370 yang berlepas dari KLIA ke Beijing, China.

Pesawat ini berlepas pada jam 1.30 pagi dan sepatutnya mendarat pada jam 6.30 pagi tadi.

Terdapat 227 penumpang dan 12 anak kapal dalam pesawat MAS Boeing 777 itu.

Jumaat, 7 Mac 2014

Biar Betul!! Komik Ultraman diharamkan di Malaysia..kenapa?

Selamat tinggal Ultraman..you are not welcomed in Malaysia anymore..Komik Ultraman diharamkan di Malaysia..why the because?
Ultraman kena haram di Malaysia?
Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengharamkan penjualan buku berjudul 'Ultraman The Ultra Power' kerana 'memudaratkan ketenteraman awam'...~ that's the alasan by KDN.

Buku terbitan bahasa Melayu itu adalah terbitan Resign Publications, manakala pencetaknya Network Printers. Mengikut kenyataan kementerian itu hari ini, warta larangan itu berkuat kuasa 18 Feb lepas mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

"Adalah menjadi satu kesalahan mengikut subseksyen 2 Seksyen 8 Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 sekiranya mana-mana orang mencetak, mengimport, menghasilkan, menghasilkan semula, menerbit, menjual, mengeluar, mengeliling, menawarkan untuk menjual, mengedar atau ada dalam miliknya bagi apa-apa jua maksud seperti itu apa-apa hasil penerbitan larangan," menurut kenyataan itu. Mereka yang disabitkan melakukan kesalahan itu boleh dikenakan penjara tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya.

Kesian Ultraman..tak per, lepas ni buat lah mesyuarat tergempar dengan Spiderman, Batman, Power Ranger, dan Son Goku..jangan lupa ajak Boboboi skali yer.

Sumber: Says

Lagi Info Menarik:







Khamis, 6 Mac 2014

Cerita sebenar di sebalik kes campak Al-Quran ke dalam lubang tandas masjid

Insiden kitab suci Al-Quran yang dicampak ke dalam tandas serta disepahkan di dalam masjid memang suatu perkara serius yang pastinya  menimbulkan kemarahan banyak pihak.
Angkara biadap! campak al-Quran ke dalam mangkuk tandas
Pada pagi 4 Mac, penduduk kampung Limbongan, Besut, Terengganu digemparkan dengan satu insiden pencerobohan masjid. Penduduk telah digemparkan dengan insiden kerosakan yang berlaku di Masjid Limbongan, Kota Putera yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Kejadian disedari penduduk ketika persiapan hendak menunaikan solat Subuh dan dipercayai berlaku sekitar jam 1 pagi tadi. Terdapat juga beberapa kesan tompokan darah di dalam kawasan masjid. Darah dipercayai dari kaki si pelaku yang dikatakan menendang pintu masjid untuk dipecahkan.

Sebilangan naskhah Al-Quran nidapati berselerak dan terkoyak dan turut dicampak ke dalam lubang tandas. Keadaan masjid juga berselerak dan tunggang langgang akibat kerosakan yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab itu.


Ekoran dari kejadian itu, satu laporan polis telah dibuat dan pesalah yang melakukannya juga telah berjaya ditangkap. Pihak Polis menjalankan siasatan secara menyeluruh dalam kes yang amat sensitif dan merbahaya seperti ini. Kawalan keselamatan hendaklah diperingkatkan samada di masjid atau rumah-rumah ibadat Non Muslim sehingga ke suatu tahap di mana status keselamatan itu diperakui oleh pihak polis.
PAS Kawasan Besut membuat laporan polis
Suspek dipercayai menghidap masalah mental sejak tiga tahun lalu
Suspek yang berusia 27 tahun  dan bekerja sebagai pengawal keselamatan itu kini ditahan di Besut dan dipercayai mengalami masalah mental sejak tiga tahun lalu. Seorang lelaki yang mengaku dirinya sebagai sepupu suspek juga telah memuat naik satu status di Facebook yang mengatakan bahawa suspek adalah seorang pesakit mental.

Jika ada sesiapa yang menyebarkan maklumat kurang tepat mengenai insiden ini dan mengaitkannya dengan masalah perkauman, maka mereka perlu menghentikan dari menyebarkan sebarang spekulasi yang mampu menggugat ketenteraman awam di negara ini.

Sumber: Says, Sinar Harian

Lagi Info Menarik:




Inilah dia coklat Ferrero Rocher terbesar yang paling menggemukkan

Nak gemuk? Makanlah coklat Ferrero Rocher ini..satu biji jer dah 25,000 kalori. Bagi seorang manusia dewasa normal, kita hanya memerlukan sekitar 2,000 kalori sehari. 
Coklat terbesar berkalori 25,000 (Sumber: Metro UK)
So, kalau nak gemuk cepat, makanlah banyak-banyak. Dan kalau nak kurus cepat, makan lah sikit-sikit. Ataupun makan seperti biasa tapi banyakkan senaman.




Padang bola paling gagal..bola sepak kampung sebenar di Eropah

Kalau padang ini digunakan setakat untuk bermain bola kampungan, well, no problem. Tapi kalau ia digunakan dalam perlawanan liga, then memang akan ada masalah..padang bola paling gagal di Eropah.


Kalau garisan tepi padang dah bengkang bengkok, maka tak hairanlah juga kalau garisan petak penalti pun bengkang bengkok. Padang bola ini merupakan salah satu padang rasmi sebuah pasukan dalam liga bawahan di Romania.

Nampaknya, pengadil perlawanan akan mengalami masalah kalau nak decide sepakan penalti kelak.

Sumber: Metro UK

Rabu, 5 Mac 2014

Chef Wan kritik makanan kedai mamak pulak dah

Bila orang biasa memberikan komen peribadi tentang makanan, sah-sah tak ramai yang ambil peduli.

Tapi kalau yang mengeluarkan kenyataan adalah orang yang mempunyai kepakaran dalam bidang masakan, sudah tentu ia mendapat perhatian ramai.
Jika sebelum ini Chef Wan memberikan komen pedas tentang makanan disajikan di hotel 5 bintang dan syarikat penerbangan yang tidak menepati selera tekaknya dan memalukan, terbaru, Chef Wan mengkritik pula makanan di kedai mamak.

Dalam satu status dimuat naik di laman Instagam miliknya beberapa jam lalu, Chef Wan berkongsi cerita bagaimana daripada sekian banyak makanan yang dipesannya dan rakan-rakan di sebuah kedai mamak termasuk teh tarik, tosai, mi segera goreng dan ayam tandoori; tak satu pun yang disukainya.
Chef Wan kongsi pengalaman negatif mengenai kedai mamak
Malah Chef Wan menyifatkan ayam tandoori yang dihidangkan kepada mereka keras dan kaku macam ayam mati terperanjat dilenyek lori bandaraya.

Berdasarkan perkongsian Chef Wan, beliau sebenarnya memang sudah lama tak makan di kedai mamak kerana sentiasa terkenang pengalaman jijik ketika kecil.

Di sebuah kedai mamak di kampung halamannya, Chef Wan melihat bagaimana mamak memasak di dapur yang kotor dan selamba menghembus hingus ke lantai sebelum mengesatnya di kain pelekat sebelum menyambung semula membuat rojak.

Sejak itu kata Chef Wan, dia tak pernah lagi jejakkan kaki ke kedai mamak sampailah semalam. Itu pun semata-mata kerana hendak menunjukkan gaya hidup makan lewat malam di negara ini kepada rakannya dari luar negara.
Chef Wan dan rakan-rakannya berada di kedai mamak (sumber: instagram chefwan)

Nampaknya pengalaman Chef Wan bersama kedai mamak memang menjijikkan tapi tak dapat dinafikan, banyak juga kedai mamak pada hari ini yang amat bersih dan sedap makanannya.

Apa pun, diharapkan teguran Chef Wan ini diberikan perhatian oleh segelintir kedai mamak yang kotor dan tidak sedap makanannya untuk meningkatkan kualiti mereka. - mynewshub

Penjelasan pemilik kedai makan yang mengenakan bayaran RM1,415 untuk makan tengahari

Hanya kerana ikan patin dan ikan kelah, harga terus melambung sehingga RM1,415. Sebuah kedai makan milik Haris Bakri di Temerloh, Pahang dikecam hebat apabila didakwa mengenakan harga yang terlampau tinggi kepada pelanggan.
Ikan patin untuk hidangan eksotik
Kedai makan miliknya itu menjadi bualan hangat di media sosial selepas ada individu yang memuat naik gambar resit yang menunjukkan harga RM1,415 untuk set hidangan makan tengahari saja. Saya pun memang mulanya berfikir yang harga ini memang melampau. 

Tapi sebelum anda dan saya terus membuat konklusi, baca dulu penjelasan sebenar pemilik kedai makan tersebut. Menurut Haris, dia tidak pula pernah menerima rungutan dari pelanggannya sebelum ini mengenai harga makanan di restorannya. Ini kerana pelanggan juga sudah bersetuju dan memang dah menempah dari awal lagi akan hidangan ikan patin tersebut.
Resit menunjukkan RM1,415
Haris juga telah memuat naik sebuah status di laman Facebook miliknya untuk menerangkan insiden ini kepada umum. Berikut merupakan penjelasan tauke restoran, Haris Harley dan pelanggan, Mr Wong KK berkenaan harga makanan yang mencecah RM1,500.
Penjelasan pemilik restoran

Sumber: Says

Sebelum makan di sesebuah restoran, elok buat survey dan tanya harga makanan dahulu. Supaya nanti bila dapat resit, tak lah pengsan tengok bil mencanak.

Lagi Info Menarik: