Edisi Blogger: Oktober 2014

Jumaat, 31 Oktober 2014

Tidak Boleh Berniaga Jika Tidak Bertudung

KOTA BARU: Jika tidak bertudung, anda tidak boleh terlibat dengan aktiviti perniagaan.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) di Kelantan mencetuskan satu lagi kontroversi dengan memberi amaran bahawa mereka akan menguatkuasakan kod pakaian Islam kepada kumpulan yang terlibat dalam perniagaan.

PBT Kelantan memulakan Operasi Gempur Aurat iaitu mengenakan denda maksimum RM500 terhadap peniaga dan pekerja wanita yang tidak menutup rambut mereka dan memakai pakaian ketat.

Keputusan itu berlaku untuk wanita yang bekerja di pasar basah, pasar raya, pasar raya besar, kedai makanan dan pusat-pusat komersial lain yang memerlukan lesen operasi daripada PBT.

Pengusaha bukan Islam juga berisiko didenda jika pekerja mereka yang beragama Islam tidak mematuhi peraturan pemakaian seperti jika majikan mengarahkan pekerjanya untuk memakai pakaian seragam ketat dan berlengan pendek.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Belia dan Wanita Majlis Perbandaran Kota Baru (MPKB), Nor Azariza Mohd Alawi berkata tindakan keras itu adalah tindak balas kepada aduan orang ramai.

"Peraturan pakaian ini adalah salah satu syarat untuk mendapatkan permit perniagaan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan," katanya.

Tambah Nor Azariza, peraturan itu hanya dikenakan ke atas orang-orang 'berinteraksi' dengan orang ramai.

Sejak Ops Gempur Aurat dimulakan pada September lalu, 34 pesalah telah didenda.

Beliau berkata tindakan keras di Kota Baru itu akan berakhir pada Disember depan.

Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB, Ropein Hassan berkata, permohonan untuk melonggarkan syarat itu tidak akan dilayan kerana kod pakaian itu ditetapkan dengan jelas dalam permit perniagaan.

Beliau berkata pihaknya juga telah mewajibkan peniaga, termasuk bukan Islam untuk menghadiri kursus tentang cara-cara untuk menjalankan perniagaan dari perspektif Islam.

"Kami telah mengambil inisiatif untuk mendidik mereka terlebih dahulu sebelum menguatkuasakan undang-undang kecil ini (pada pakaian)," katanya.

Beliau berkata seramai 3,000 peniaga telah mengambil bahagian dalam kursus itu dengan masih terdapat lebih 10,000 senarai menunggu.

Pada November 2012, PBT Kelantan mengejutkan banyak pihak apabila menguatkuasakan sekatan ke atas tukang gunting rambut untuk memberi khidmat kepada pelanggan berlainan jantina. - mstar

Rabu, 29 Oktober 2014

Inilah dia pesawat masa depan tanpa tingkap..anda seakan dikelilingi angkasa

Pesawat komersil masa depan yang dipaparkan ini seolah-olah gambaran masa hadapan yang mungkin membuatkan sesetengah orang kagum.

Bagaimanapun, jika semuanya menjadi kenyataan, ia mungkin menimbulkan ketakutan terhadap mereka yang kurang gemar menaiki kapal terbang.

Tapi, apa yang cuba ditengahkan ialah sebuah pesawat masa depan yang tidak mempunyai tingkap yang membolehkan penumpang melihat awan, langit, gunung dan laut serta dilengkapi pelbagai kemudahan digital dan akses tanpa wayar tanpa batas.

Pesawat komersil generasi akan datang yang dicadangkan ini mungkin menyaksikan tingkap digantikan dengan skrin penuh yang membolehkan penumpang melihat pemandangan luar. Malah, penumpang juga boleh menghidup atau mematikan skrin paparan di tempat duduk mereka mengikut kehendak masing-masing serta melayari Internet.
Keadaan di dalam pesawat tanpa tingkap (via CPI)
Konsep awal pesawat tanpa tingkap adalah idea sebuah organisasi yang bekerjasama dengan beberapa syarikat di England untuk menghasilkan produk baru dikenali sebagai Centre for Process Innovation (CPI). Direka berdasarkan teknologi yang digunakan telefon bimbit dan televisyen, CPI membayangkan bagaimana skrin definisi tinggi yang ringan dan besar berupaya memaparkan imej yang dirakam kamera di luar pesawat.
“Skrin akan diperbuat daripada diod cahaya organik atau OLED yang fleksibel seperti yang diperkenalkan syarikat elektronik LG, baru-baru ini.

“Jika kita berupaya menghasilkan OLED yang mudah lentur kita juga boleh mencipta paparan skrin yang fleksibel," kata Dr Jon Helliwell daripada CPI.

Katanya, konsep untuk pesawat berkenaan muncul selepas perbincangan bersama pihak industri aeroangkasa dan dijangka boleh menjadi realiti dalam 10 tahun lagi. - Guardian (via hmetro)

Video pesawat masa depan tanpa tingkap.

Selasa, 28 Oktober 2014

Sharnaaz sedia dipanggil 'sotong'

PELAKON kacak, Sharnaaz Ahmad, meminta agar peminat melupakan 'Jebat' seketika untuk memberi peluang kepada Farish menerusi drama terbaharunya, Suamiku Encik Sotong yang mula bersiaran sejak semalam.

Mengakui bukan mudah membawa watak lelaki lembut, Sharnaaz menganggap ia adalah pengorbanan dalam karier lakonan demi tuntutan watak.

"Ini adalah kali pertama saya mencabar diri untuk membawa watak seumpama ini. Malah saya mengambil masa sehingga dua bulan untuk menerima tawaran ini memandangkan watak ini jauh berbeza dengan diri saya. Namun, jalan cerita sangat menarik!

"Menerusi drama ini, saya turut mengorbankan imej dengan membiarkan perut sedikit buncit walaupun mempunyai pusat gimnasium sendiri. Terlebih dahulu, saya ingin meminta maaf kepada penonton sekiranya lakonan kali ini tidak menjadi.

"Sehingga kini, saya tidak berani  menonton 'playback' takut timbul rasa tidak puas hati. Sejujurnya saya sudah mencuba sebaik mungkin. Kalau dulu orang panggil saya Jebat, sekarang saya bersedia dipanggil 'sotong'," katanya sambil ketawa.

Jelas Sharnaaz, drama ini bukanlah bertujuan mengeksploitasi golongan lelaki lembut, namun lebih kepada situasi di mana golongan ini sering dipergunakan orang lain.

"Dalam drama ini, saya sering menjadi mangsa Erica lakonan Amyra Rosli yang juga isteri saya sendiri. Namun, saya berkawan baik dengan Dhia (Hanis Zalikha) namun saya merahsiakan status saya daripadanya.

"Untuk mendalami watak ini, saya banyak melihat golongan ini bercakap termasuk kawan-kawan mekap artis dan memerhatikan cara berbual serta sikap mereka. Walaupun ia drama komedi, namun saya tetap memastikan hasil kerja saya terbaik dan buat betul-betul," katanya yang turut tampil bersama Nelydia menerusi drama, Setitis Kasih Darmia di TV9.

Drama arahan Eoon Shuhaini ini disiarkan setiap Isnin, 10 malam, di saluran Astro Ria dan Maya HD.

Selain kerjaya, Sharnaaz turut diheret dalam kancah kontroversi apabila dia menempelak wartawan akhbar (bukan Sinar Harian) berhubung artikel yang dikaitkan dengan kemalangan ngeri motosikal berkuasa tinggi di Lebuhraya Karak hingga menyebabkan dua penunggang maut.

Tegas Sharnaaz, dia menyifatkan  penulis itu tidak menghormati keluarga si mati dan tidak berfikir panjang sebelum menulis.

"Arwah Zali (Hazalli Khalid, 32,) adalah sahabat saya dan saya juga dari golongan 'rider'. Jangan sesekali menulis tanpa asas yang kukuh sekiranya anda bukan dari golongan ini kerana anda tidak akan faham.

"Cuba anda berada di tempat itu, bagaimana rasanya? Jangan sesekali cuba guna bahasa 'double standard' yang boleh membawa kepada pemahaman negatif!," katanya lagi. - Sinar Harian

WTF! Wanita ini mahu meniduri seorang lelaki di setiap kota yang dilawatinya

Ju Peng, 19, sedang mencari teman lelaki sementara yang mesti memenuhi syarat-syarat berikut: tampan, berumur di bawah 30, berketinggian lebih 1.75meter, dan mesti kaya.
Ju Peng menimbulkan kontroversi di China (Foto: Mirror UK)
Ju Peng sedang menjelajah seluruh China dan berharap agar jelajahnya itu dibiayai oleh lelaki yang dijumpainya di setiap kota. Dia telah membuat satu iklan di laman mikroblogging Weibo dengan menyatakan kemahuannya untuk mencari teman lelaki sementara yang memenuhi syarat-syarat tertentu.

Namun jelajah kontroversinya itu telah menjadi bualan hangat di media sosial sehingga ada yang mennuduhnya sebagai pelacur.

Ju berkata: "mereka akan membiayai kos pengangkutan dan segala perbelanjaan saya ke kota mereka dan mereka juga perlu sentiasa bermurah hati. Sebagai balasannya, mereka akan dapat bersama dengan saya sepanjang malam."

Ju mengatakan bahawa dia telah menjelajah ke seluruh Timur China dengan menggunakan langkah kontroversi tersebut dan mahu melawat pula ke seluruh negara itu, tetapi tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk membiayai perjalanannya.

Disebabkan oleh kontroversi yang ditimbulkan oleh iklan tersebut, ramai yang mahu supaya iklan berunsur pelacuran itu dibuang dari laman Weibo.
Ju Peng 


Isnin, 27 Oktober 2014

#AF2014 : Kenapa Wak Doyok tak bagi hadiah kat Firman? Ini sebabnya

Siapa tengok Akademi Fantasia malam tadi? Dengan penyingkiran Nina dan Zarif itu, kini hanya tinggal lima lagi pelajar #AF2014 yang akan meneruskan misi merebut gelaran juara.

Tapi, dengar cerita, ada yang lagi ‘panas’ daripada penyingkiran malam tadi. Fuh! Nampaknya peminat-peminat tegar pelajar dari Sabah, Firman betul-betul bengang dengan Wak Doyok.

Ceritanya begini, ketika persembahan trio Ewal, Zarif dan Azwan, Wak Doyok telah membuat penampilan istimewa dan memberikan hadiah khas daripada The Garment Movement.

Tetapi, hadiah tersebut hanya diberikan kepada empat pelajar lelaki kecuali Firman. Kami pun tertanya-tanya mengapa Firman tak dapat hadiah yang sama. Motif? Kalau nak beri hadiah pun berilah kepada semua kan?

Dek kerana insiden inilah ramai peminat mengecam tindakan Wak Doyok. Iyalah, rasanya semua dah tahu bahawa Firman bukan datang dari keluarga yang berada.

Jadi apabila berlaku perkara sebegini, penonton menganggap seperti ada ketidakadilan berlaku kepada Firman. Hmmm.

Namun, sebenarnya, ia hanyalah gimik semata-mata. Menurut Wak Doyok, dia akan kembali dan memberikan kejutan buat Firman dalam diari AF akan datang.

"Kita sebenarnya nak buat gimik. Saya ada buat spot check di rumah mereka. Di antara semua, ada sesuatu yang menyentuh hati iaitu Firman. Kita buat special untuk Firman, bukan di sini, tapi dalam akademi nanti.

Sebelum ini saya dah agak ia akan mengundang kemarahan orang. Tapi produser nak macam ni. Peminat Firman jangan ambil hati. Jujurnya, saya ada sediakan sesuatu untuk Firman. Nak tahu apa, kenalah tunggu."

Oooo, gimik rupanya. Bak kata Wak Doyok, #Orangbuatgimmickakuyangkena haha! Sabarlah Wak Doyok. - OhBulan

Sabtu, 25 Oktober 2014

Penganjur program sentuh anjing tampil minta maaf atas kekecohan

Syed Azmi Alhabshi hari ini memohon maaf kerana menyebabkan kekecohan berikutan program anjurannya 'I Want to Touch a Dog' hari minggu yang lalu, mengatakan beliau tidak berniat pun menghina orang Islam.

Tujuannya semata-mata hendak mendidik masyarakat supaya tidak takut dengan anjing, katanya membaca dari satu kenyataan media, tiada langsung hasrat menyesatkan akidah orang Islam atau mengubah undang-undang Islam.

Bagaimanapun, aktivis sosial itu yang ditemani peguamnya Syahredzan Johan, meninggalkan sidang media itu dengan segera sebaik selesai membacakan kenyataan itu, mengatakan beliau bimbang keselamatan dirinya.

Syed Azmi menjelaskan dalam kenyataan itu, acara itu bukan diadakan bagi menggalakkan orang Islam membela anjing, dan ia berulang kali ditekankan semasa membuat publisiti acara itu dan juga di laman Facebook sejak 11 September.

Diugut dengan ancaman bunuh, Syed Azmi juga membuat dua laporan, dengan polis dan dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, pada 22 Oktober.

Syahredzan berkata, pada satu ketika Syed Azmi menerima 2,000 pesanan di akaun WhatsApp telefon bimbitnya, juga ugutan menerusi panggilan telefon dan media sosial.

"Setengah daripada ancaman yang diterima mengatakan mereka mahu mematahkan tulangnya. Yang lain mengatakan mereka akan membunuhnya kalau melihatnya di jalanan, dan banyak lagi," katanya. - TMI

Khamis, 23 Oktober 2014

Konsert Mariah Carey di Stadium Merdeka Terbakar Dalam Hujan

Kehangatan konsert Mariah Carey yang berlangsung di stadium Merdeka malam tadi tiba-tiba bertukar suasana cemas seketika gara-gara berlakunya kebakaran kecil sewaktu diva Pop antarabangsa ini sedang rancak membuat persembahan pada konsert yang diberi nama 'The Elusive Chanteuse Show" Tour in Malaysia 2014'.

Insiden tersebut berlaku sewaktu penghibur berusia 45 tahun ini sedang mengakhiri nyanyiannya menerusi lagu 'Hero' dan sejurus itu pentas dipenuhi dengan percikan bunga api. Secara tiba-tiba percikan api tersebut menyambar bahagian bawah tirai yang melatari pentas dan menyebabkan kebakaran kecil. Mujur beberapa orang kru menyedari kebakaran tersebut lantas segera memadamkan api dan keadaan terkawal.

Ketika itu, Mariah yang baru saja menyudahkan nyanyiannya mahu memulakan interaksi bersama peminat. Namun interaksi tersebut terhenti sekejap apabila salah seorang kru datang kepada Mariah dan terus membawa beliau ke tepi pentas. Kelihatan kru tersebut berbisik sesuatu kepada penyanyi kelahiran Long Island, New York, Amerika Syarikat itu.

Percikan bunga api sebagai gimik sewaktu Mariah mengakhiri nyanyian lagu 'Hero', beberapa saat sebelum insiden tirai di pentas terbakar.Percikan bunga api sebagai gimik sewaktu Mariah mengakhiri nyanyian lagu 'Hero', beberapa saat sebelum insiden tirai di pentas terbakar.

Sebaik saja dimaklumkan oleh kru berkenaan mengenai kebakaran tersebut, Mariah dengan tenang terus berkata, "Oh, ada kebakaran rupanya di situ? (sambil menunjukkan ke arah tirai yang terbakar itu)".

"Ini bereeti konsert saya pada malam ini bukan saja diterangi dengan cahaya gemerlapan (sportlight, percikan bunga api), hujan tapi... juga ada kebakaran. Tak mengapa..., apa pun yang berlaku persembahan harus diteruskan juga", katanya sambil tersenyum lantas kedengaran sorakan semangat daripada para peminat.

Tayang Punggung
Sementara itu, walaupun hujan lebat turun sejak beberapa jam sebelum konsert sehinggalah sepanjang konsert berlangsung namun sikit pun tidak menghalang kira-kira 12,000 peminat Mariah membanjiri stadium.

Memulakan persembahan kira-kira jam 9.15 malam, Mariah membuka tirai konsert dengan lagu 'Fantasy', 'Touch My Body' dan 'Shake It Off'. Sepanjang konsert Mariah diiringi empat orang pemuzik, empat penyanyi latar dan lapan orang penari.

Seperkara yang menjadi perhatian penonton ialah penampilan ibu anak dua ini yang seksi. Mengenakan jacket dress pendek (paras punggung) bewarna hitam, dalam pada membuat persembahan sesekali diva kesayangan ramai sempat beraksi nakal apabila beliau 'secara spontan' membuat pose-pose yang agak menampakkan punggungnya yang montok. Setiap kali beraksi sebegitu, stadium gamat dengan sorakan peminat.

Namun selepas usai menyanyikan tiga lagu pertama, Mariah meninggal pentas seketika dan kemudian tampil dengan persalinan kedua, kali ini kelihatan lebih sopan. Kemudian keterujaan peminat diteruskan dengan persembahan lagu seperti 'Emotion', 'Cry', 'Fly Like A Bird' dan 'Lullaby of Birdland'. Sekali lagi Mariah mencuri perhatian penonton apabila dia membuat persembahan sambil duduk di atas sebuah piano.

Kalau sewaktu konsertnya di Tokyo, Jepun, awal Oktober lalu, Mariah teruk dikecam gara-gara persembahan vokalnya yang teruk sehingga beliau dikatakan beliau sudah tidak mampu menyanyi lagi. Namun menerusi persembahan pada konsert malam tadi Mariah setidak-tidaknya dapat menepis kritikan tersebut. Meskipun tidaklah kesemua lagu yang diperdengarkan disampaikan secara nyanyian live tetapi Mariah dilihat berusaha menampilkan sebuah persembahan yang terbaik buat para peminatnya.

Pujian juga harus diberikan pada penyanyi yang mempunyai suara mencapai lima octav kerana beliau tidak 'berat mulut', sebaliknya sentiasa mencari kesempatan berinteraksi dengan para penonton.

Tak kurang, peminat turut sama-sama menyanyi terutama apabila Mariah menyampaikan deretan lagu hitnya seperti 'My All', 'Heart Break'/ 'Beautiful', 'Honey', 'I'll Be There' dan 'Hero'.

Tapi sayangnya momentum kehangatan dan keterujaan penonton agak terhenti-henti kerana Mariah beberapa kali 'hilang' dari pentas sebaik saja selesai menyanyikan sesebuah lagu. Meninggalkan pentas dalam tempoh yang agak lama membuatkan ada sebahagian penonton sedikit demi sedikit mula angkat kaki dan meninggalkan stadium. Sedangkan konsert masih berbaki dalam 40 minit hingga setengah jam lagi.

Diakhir-akhir konsert, Mariah sekali lagi menarik perhatian ramai apabila menyanyikan lagu 'Supernatural'. Apa yang membuatkan ramai penonton tersentuh hati adalah kerana menerusi lagu tersebut, persembahan Mariah turut diiringi video yang memperlihatkan gelagat anak-anaknya, si kembar Moroccan dan Monroe.

Seterusnya stadium kembali bergema apabila rata-rata peminat turut sama menyanyikan satu lagi lagu 'berhantu' Mariah berjudul 'We Belong Together'. Sejurus tamat lagu tersebut, Mariah terus meninggalkan pentas. Meskipun ramai peminat menjerit mahukan Mariah kembali tampil menyanyi lagi, namun beliau tidak juga muncul-muncul. Disebabkan itu, ramai yang beranggapan konsert telah tamat dan masing-masing mula beredar dari stadium.

Bagaimanapun, kira-kira 10 minit selepas itu, Mariah kembali muncul dengan persalinan gaun labuh berwarna silver dan menyampaikan lagu terakhir, 'Always Be My Baby'. Konsert The Elusive Chanteuse Show" Tour in Malaysia 2014 berakhir kira-kira jam 11.30 malam.

Konsert jelajah anjuran IME Productions ini diadakan bersempena pelancaran album terbaharunya berjudul 'Me. I Am Mariah...The Elusive Chanteuse'. Malaysia merupakan lokasi pertama bagi siri konsert jelajah di Asia Tenggara kali ini.

Begitu pun ini merupakan konsert kali kedua figura yang pernah diiktiraf sebgaia Artis Wanita Paling Berjaya dalam sejarah industri muzik Amerika Syarikat ini di tanah air selepas kali pertama beliau hadir menerusi konsert sulung, kira-kira 10 tahun lalu. - mD

Rabu, 22 Oktober 2014

Apa itu amalan dan ajaran sesat Millah Abraham?

Millah Abraham adalah satu lagi ajaran sesat terbaru yang sedang melanda negara ini khususnya di kalangan umat Islam dan mereka yang cetek agama. Dikatakan bahawa jumlah penganut ajaran ini sudah melebihi 5000 orang dan jika tidak dipantau dan dibendung penularannya, ia pasti akan memberi kesan kepada umat Islam khususnya mereka yang lemah akidah.

Apa itu amalan dan ajaran Millah Abraham? Sumber ini diperoleh dari laman Facebook. Sejauh mana kesahihannya, tetaplah berwaspada.

Ajaran Millah Ibrahim
Golongan MILLAH IBRAHIM menyebarkan ajaran bahwa ISLAM yang ada sekarang adalah palsu dan ISLAM telah lama lenyap dari anutan ummat ISLAM kerana mereka mengatakan puak-puak MONGOL telah menghapuskan ISLAM apabila Baghdad diserang pada kurun ke 10 dan 11.
Selain itu golongan ini juga mengandaikan bahwa ISLAM yang ada sekarang hanya diamalkan di dalam rumah sahaja namun di luar rumah, tiada ISLAM. Ini semua adalah andaian-andaian TIDAK BERFAKTA yang mereka lakukan bagi mengelirukan belia-belia dan masyarakat bagi menengahkan AJARAN SESAT mereka.

Amalan golongan Millah Ibrahim
Golongan MILLAH IBRAHIM adalah sebenarnya berasal dari golongan-golongan ANTI HADIS, INGKAR SUNNAH yang tidak percaya kepada SOLAT. Mereka ini menganjurkan ajaran TIDAK BERSOLAT. Inilah antara amalan yang paling ketara golongan ini yang menyeru ahli-ahli mereka supaya berhenti SOLAT- nauzzubillah min zalik ! Jelas dan ketara dari amalan golongan ini , mereka adalah golongan musuh ISLAM akhir zaman yang mahu menghancurkan ISLAM dengan menyeru umat ISLAM, meninggalkan SOLAT !

Modus Operandi atau cara Millah Ibrahim disebarkan
Sasaran kumpulan ini adalah golongan belia dan professional muda yang tidak mempunyai latar belakang agama. Kumpulan MILLAH IBRAHIM ini bermula dengan mengajak sasaran mereka untuk membuka minda dan bersetuju bahwa ISLAM yang ada sekarang ini bukanlah ISLAM yang ASLI. Walaupun mereka bersetuju FAKTA bahwa ISLAM yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w kekal hingga ke hari ini kerana, KITAB AL-QURAN telah ditulis dan dikekalkan dari zaman Nabi Muhammad s.a.w dan tidak ada satu pun ayat AL-QURAN yang telah ditokok tambah oleh mana-mana pihak, namun begitu golongan MILLAH IBRAHIM tidak menghiraukan FAKTA ini. AL-QURAN adalah satu-satu nya KITAB agama yang dihafal dan tidak ada agama selain ISLAM, yang mempunyai sistem hafalan dan hafazan seperti yang ada di dalam ISLAM. Selain itu, tradisi ILMUAN ISLAM mempunyai tradisi mewariskan ajaran ISLAM dalam sistem madrasah telah menjamin bahwa pengajaran hukum-hakam ISLAM dikekalkan. Walau bagaimana pun, pendukung ajaran MILLAH IBRAHIM tetap mengatakan bahwa ISLAM yang ada hari ini bukanlah ISLAM yang ASLI !

Anda boleh membaca post asli di Facebook mengenai ajaran sesat Millah Ibrahim ini

Menurut laporan SinarHarian pula, ajaran ini dipercayai pecahan daripada Gerakan Pemuda Kahfi Indonesia yang difatwakan haram oleh Jabatan Mufti Pahang sekitar tahun 2009 dikesan di Felda Keratong. Jurucakap Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip), berkata, pengikut ajaran sesat ini pada mulanya dikesan di Jerantut selepas ibu bapa kepada seorang pemuda di sana membuat aduan kerana berasa hairan dengan pendapat dan pandangan anaknya itu mengenai Islam.

“Ibu bapa pemuda berkenaan yang belajar di salah sebuah institut pengajian tinggi swasta (IPTS) di Selangor telah membuat aduan kerana mendapati pendapat dan pandangan anak lelakinya itu agak bertentangan dengan ajaran Islam.

“Pihak penguat kuasa Jaip menemui pemuda itu dan menjalankan soal siasat seterusnya membongkar 13 lagi pengikut Millah Abraham berada di Felda Keratong, Muadzam Shah, Rompin,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Jurucakap Jaip menjelaskan, enam keluarga pengikut ajaran sesat Millah Abraham di Felda Keratong berjaya dikesan dan satu sesi taklimat mengenai ajaran sesat berkenaan diberikan di samping menjalankan soal siasat di Balai Polis Muadzam Shah, baru-baru ini.

Menurutnya, ajaran sesat yang didapati menyeleweng daripada akidah Islam itu dipercayai mempunyai ramai pengikut di Selangor dan kira-kira 5,000 pengikut seluruh Malaysia.

Katanya, pengamal ajaran sesat itu juga menyasarkan golongan muda yang kurang ajaran Islam menjadi medan dakwah mereka.

“Mereka (pengikut ajaran sesat Millah Abraham) mengaku bukan beragama Islam kerana mendakwa Islam bukan agama yang asli tetapi menganggap Millah Abraham adalah agama sebenar yang kononnya ajaran Nabi Ibrahim selain tidak makan daging sembelihan orang Islam.

“Terdapat enam fasa dalam ajaran sesat ini iaitu pertama, dakwah secara sembunyi dan ini sudah dilepasi, kedua adalah dakwah secara terang-terangan yang merupakan fasa terkini, ketiga fasa hijrah serta fasa keempat adalah jihad kital iaitu bunuh orang yang tidak mengikut ajaran mereka, fasa kelima mewujudkan sistem pemerintahan sendiri dan keenam menubuhkan negara,” katanya.

Jurucakap itu berkata, fasa keempat dakwah ajaran sesat berkenaan mempunyai unsur militan dan pihak Jaip kini dengan kerjasama polis sedang melakukan pemantauan.

Selain itu, cara pengikut ajaran sesat ini bersembahyang adalah hanya dengan menyampaikan makna-makna yang terdapat dalam al-Quran melalui penggunaan Bahasa Melayu.

“Mereka mengiktiraf Nabi Muhammad SAW sebagai Rasulullah tetapi hanya pada waktu itu kerana mereka percaya ada nabi lain hingga kini selain mereka juga tidak berpegang pada hadis,” katanya.

Selasa, 21 Oktober 2014

Kempen Sentuh Anjing: Nik Aziz kata penganjur ada 'ulat' dalam kepala, Mufti pula suruh taubat

Nik Aziz kata penganjur program khusus untuk menyentuh anjing  dilakukan seperti mereka ada ulat dalam kepala (Foto: TheMalaysianInsider)
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan penganjur program "I Want To Touch A Dog" yang mendapat sambutan luar biasa hujung minggu lalu di Selangor seperti mempunyai "ulat" di dalam kepala mereka.

Bekas menteri besar Kelantan itu berkata, sekarang timbul banyak aliran yang bersifat liberal dalam Islam yang menimbulkan idea-idea pelik dan boleh dianggap sebagai sesat.

“Menganjurkan program khusus bagi menjamah anjing hanya dilakukan mereka yang seumpama ada ulat dalam kepala.

"Ia bertentangan dengan mazhab Shafie,” katanya seperti dilaporkan Harakahdaily hari ini.

Ahad lepas, program "I Want To Touch A Dog" yang diadakan di Selangor itu mendapat sambutan di luar jangkaan apabila ramai umat Islam menghadirinya.

Bagaimanapun, program tersebut mendapat kritikan beberapa mufti dan orang ramai yang mempersoalkan motif penganjuran program tersebut.

Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad mahu penganjur dan umat Islam yang menyentuh anjing bertaubat kerana mempersendakan hukum Allah.

Sementara bekas Mufti Johor Datuk Nooh Gadut berkata penganjuran program berkenaan satu cubaan untuk menghina ulama dan pihak berkuasa agama.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (Maij) itu berkata, perbuatan menyentuh anjing secara sengaja adalah haram kerana ia merupakan najis berat iaitu najis mughallazah yang dipandang secara serius dalam mazhab Shafie dan Hanbali.

"Jangan cuba mencipta budaya yang bercanggah dengan Islam dan mazhab Shafie, apatah lagi mempunyai unsur menghina ulama di negara ini," katanya seperti dilaporkan Berita Harian semalam.

Dalam satu wawancara bersama The Malaysian Insider sebelum ini, penganjur, Syed Azmi Alhabshi mengatakan beliau mendapat kelulusan daripada Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan polis untuk menganjurkan program tersebut.

Sementara bekas mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata hukum menyentuh anjing tidak haram walaupun haiwan itu tergolong dalam najis berat.

Asri berkata ulama sepakat mengatakan anjing yang kering tidak najis, namun ‎najis boleh disentuh tetapi dengan syarat perlu dibasuh jika hendak beribadat atau pun berurusan dengan masyarakat.

"Mazhab Shafie agak tegas dalam hal ini. Namun, pendapat mazhab lain lebih luas dan mudah," katanya. - TMI 

Mufti suruh bertaubat

KOTA BHARU - Penganjur program 'I Want To Touch A Dog' dan umat Islam yang menyentuh haiwan itu di majlis tersebut kelmarin wajib bertaubat.
Mohamad Shukri
Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, ini kerana mereka secara jelas mempersendakan hukum ALLAH.   

Katanya, perbuatan sengaja menyentuh anjing adalah haram kerana ia najis mughalazoh (berat) dan bertentangan dengan mazhab Syafie.

“Jika dianjurkan oleh orang Islam, dia sebenarnya menghina hukum ALLAH dan boleh dianggap sebagai sindiran tajam terhadap kewibawaan umat Islam. Bertaubatlah," katanya.

“Memang sedih dengan gejala tidak sihat berlaku akhir-akhir ini. Lepas satu ada lagi yang lain ditimbulkan dengan sengaja dalam masyarakat kita,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mohamad Shukri mengulas tentang program berkaitan sentuh anjing di taman rekreasi di Damansara, Selangor yang menunjukkan umat Islam membelai anjing. - SinarHarian

Isnin, 20 Oktober 2014

#AF2014 : Hattan bengang Adel tersingkir, bertekad untuk bantu karier Adel selepas Akademi Fantasia

Siapa sangka pelajar paling konsisten setiap minggu akhirnya menjadi mangsa penyingkiran apabila undian tak berpihak kepada Adel di konsert ketujuh #AF2014 malam tadi.

Bukan korang je yang terkejut, kami yang berada di dewan MBSA pun turut terkesima dengan pengumuman yang dibuat. Mana taknya, ramai yang menjangkakan Adel antara pelajar yang bakal beraksi di pentas akhir nanti.

Nampaknya, pengetua #AF2014, Datuk Hattan pun turut kecewa dan bengang dengan keputusan tersebut.

Menurut Hattan, Adel tak sepatutnya tersingkir. Walaupun persembahannya malam tadi kurang menyengat, tetapi kawalan vokalnya sangat baik.
Adel merupakan pelajar yang konsisten setiap minggu. Malah, dari mula AF, dia seorang pelajar yang bagus. Saya rasa ini sangat kejam. Saya harap satu hari nanti, pengundi dapat berfikir dan lihat kembali persembahan pelajar yang lepas-lepas, konsisten atau tidak. Jika dia bagus, maknanya dia baguslah. 
Saya terbayang Adel adalah salah seorang finalis, tak pernah terlintas di fikiran bahawa Adel akan keluar. Tapi, apa yang boleh saya bantu, nama-nama ini akan saya bawa di setiap konsert saya. 
Mungkin saya akan berduet dengan Adel dan berikan dia peluang dalam industri kerana saya rasa perjalanan dia tak sepatutnya berakhir disini. Dia natural born singer, berilah lagu apa, dia tiada masalah.
Adel diumumkan sebagai pelajar AF2014 yang tersingkir pada minggu ke-7 
Tak mengapalah Adel. Perjalanan karier Adel sebenarnya baru bermula. Contohi Aizat Amdan, walaupun tersingkir di minggu ke-7, namanya tetap gah mengalahkan juara musim tersebut. - OhBulan

Ahad, 19 Oktober 2014

Najib dan BN kena lagi! Kali ini pesara letak selipar di muka Najib..apa kes?

Pesara M Krishnan seorang lelaki yang marah terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN). Dan kemarahan membuak-buak inilah yang mendorongnya meletakkan selipar di atas wajah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di satu poster semasa membuat protes terkini terhadap pemotongan subsidi bahan api di luar bangunan Parlimen minggu lalu.

Dia kemudian ditangkap kerana perbuatan itu.
M Krishnan ditangkap selepas meletak selipar di muka Najib (Foto: TheMalaysianInsider)
"Kehadiran saya hari itu tidak ada kena mengena dengan pemotongan subsidi. Saya marah dengan kerajaan, mereka melakukan sesuatu yang salah, mereka menyalahguna undang-undang kerana mereka tidak memahaminya, mereka menjadi bahan lawak dunia, dan saya mahu mereka tahu itu," kata Krishnan kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur minggu ini.

Kisah Krishnan adalah cerita tentang kekecewaan terhadap sistem penyampaian awam yang dialami golongan berpendapatan rendah sepertinya.

Beliau bergantung kepada pembayaran Perkeso untuk hidup, mengalami kecederaan di tempat kerja, dan tinggal di rumah kos rendah awam di mana suasananya memeritkan.

Gambar dia memegang selipar di atas muka Najib dalam poster itu diterbitkan di Facebook melalui laman "Friends of BN - Barisan Nasional".

Kerana tindakan itu, bekas pengendali kren berusia 56 tahun itu ditahan.

Tetapi ia bukan kali pertama. Dia membuat tindakan yang sama bulan Mei lalu ekoran kerosakan pada flat kos rendahnya, dan berkata akan melakukannya sekali lagi.

"Saya melakukannya berkali-kali sebelum ini dan saya sudahpun ditahan kerananya, tetapi saya akan melakukannya sekali lagi dan sekali lagi sehingga mereka dapat mesej bahawa kita ingin dilayan sama rata sebagai warganegara," kata Krishnan.

Penangkapan terbarunya pada 11 Oktober, tiga hari setelah protes anti kenaikan harga minyak dibuat di luar Parlimen. Putrajaya mengurangkan subsidi minyak pada 2 Oktober, menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter.

Krishnan ditahan lebih 24 jam kerana polis mahu menyiasatnya atas penghinaan yang disengajakan dengan niat membuat provokasi terhadap keamanan dan ugutan jenayah. Dia kemudian dibebaskan dengan jaminan polis.

Kisah kekecewaannya terhadap Putrajaya bermula sejak zaman kanak-kanak lagi, dia seorang yang tidak bernegara, dilucutkan kewarganegaraan, sehingga umur 12 tahun.

Sejak itu, setiap sedikit "kesalahan" atau "ketidakadilan" oleh Putrajaya memberi kesan mendalam terhadap Krishnan, yang lahir di Kajang, Selangor, termasuk fakta bahawa dia disenaraikan sebagai "keturunan India" dalam dokumen rasminya.

"Mengapa saya 'keturunan India'? Saya tidak dilahirkan di India.

"Saya mahu dikenali sebagai keturunan bangsa Malaysia, saya orang Malaysia," katanya yang fasih bercakap dalam Bahasa Melayu.

Berikutan berita penangkapannya, penasihat DAP Lim Kit Siang mempersoalkan sistem keadilan yang menyebabkan Krishnan ditangkap hanya kerana meletakkan selipar di atas gambar Najib.

Krishnan bagaimanapun, tetap berdegil, "Saya menolak menandatangani kenyataan 112 di balai polis kerana ia ditulis dalam bahasa Melayu, jika saya 'keturunan India', maka ia harus sekurang-kurangnya ditulis dalam Bahasa Tamil, lagipun ia satu-satunya bahasa yang saya boleh baca sebenarnya," katanya.

Katanya, dia tidak fikir dia perlukan seorang peguam, kerana dia mampu bercakap untuk dirinya sendiri dan menyedari hak-hak di bawah undang-undang.

"Saya tidak takut, saya tahu hak saya, jika mereka mendakwa saya, saya tahu mereka menyalahguna undang-undang dan saya tidak melakukan apa-apa kesalahan terhadap undang-undang.

"Saya didaftarkan sebagai OKU (orang kurang upaya). Oleh itu saya dilindungi oleh Agong," kata Krishnan yang mengalami kemalangan semasa bekerja sebagai operator kren.

Dia berkata kehadirannya di protes terhadap pemotongan subsidi minyak adalah untuk menghantar mesej kepada kerajaan – bahawa Perlembagaan dan Rukunegara melindungi warganegara Malaysia dan Putrajaya salah kerana menyalahgunakan hak rakyat.

Krishnan menegaskan bahawa dia bukan ahli mana-mana parti politik, tetapi bersimpati terhadap Hindu Rights Action Force (Hindraf), yang hilang relevansinya selepas bertelagah sesama sendiri.

Selama direman baru-baru ini, Krishnan memberitahu ketiga-tiga anaknya yang sudah dewasa dia ditahan tetapi memberitahu mereka agar tidak mengunjunginya.

"Saya tidak mahu mereka menyokong saya secara terbuka atau dikaitkan dengan saya kerana saya tidak mahu pihak berkuasa pergi mencari mereka pula," kata Krishnan yang tinggal seorang diri di flat kos rendahnya di PPR Sri Alam, Sungai Besi.

Dia juga tidak bergaul rapat dengan jiran-jirannya kerana "reputasi"nya yang selalu menyertai protes.

"Saya tidak mahu mereka merasa tidak selesa apabila bergaul dengan saya, jadi saya hanya terus bersendirian sahaja," katanya.

Dia kerap menghadiri perhimpunan protes setelah mengetahui mengenainya dalam akhbar Tamil, terutama Malaysia Nanban.

Untuk sumber pendapatan rendah dan berbelanja kecil sepertinya, cukup untuk beliau membuat protes secara tetap.

Sebagai contoh, dia selalu berulang-alik ke pejabat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bagi melaporkan kecacatan pada flat kos rendahnya itu sejak pertama kali menerima kunci tiga tahun lalu. Namun tidak ada penyelesaian terhadapnya.

"Mereka datang dan mengambil gambar dan kemudian saya tidak dengar apa-apa dari mereka, apa jenis pentadbiran itu?

"Saya juga mempunyai surat daripada Datuk M Saravanan (bekas Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan) yang mencadangkan agar saya diberikan satu unit rumah gantian tetapi mereka rasanya tidak mahu memenuhinya," katanya.

Ini juga puncanya Krishnan melakukan aksi membaling selipar yang sama pada Mei tahun ini.

Sebagai pihak yang bergantung kepada bayaran Perkeso setiap bulan, kata Krishnan, dia sepatutnya menerima RM1,100 setiap bulan kerana gajinya sebanyak RM2,200 sebulan ketika bekerja sebagai operator kren sebelum cedera, tetapi Krishnan hanya menerima RM750 sekarang.

"Untuk semua kelemahan kerajaan yang terpaksa kita hadapi, tindakan membaling selipar saya adalah sumbangan saya untuk negara ini, untuk anak-anak saya dan anak-anak mereka yang akan datang.

"Kita perlu menghantar mesej yang kuat kepada kerajaan, dan ini adalah cara saya untuk berbuat demikian," katanya. - TMI

(Gambar)Anak babi tanpa mulut dan berhidung gajah dilahirkan

Seekor anak babi tanpa mulut dan mempunyai hidung menyerupai gajah telah dilahirkan. Kejadian ini berlaku di sebuah kampung yang terletak di daerah Longtan, Wilayah Jilin, China.

Namun demikian, anak babi tanpa mulut menyerupai gajah itu mati selepas dua jam dilahirkan. Anak babi itu kemudiannya dibekukan seperti yang anda lihat pada gambar-gambar di bawah.

Sabtu, 18 Oktober 2014

Cara paling malas tapi stylo untuk menurunkan sofa dari tingkat dua

Ini dia satu lagi 'life hack' untuk korang. Cara paling malas tapi stylo untuk menurunkan sofa dari tingkat dua.
Mungkin cara ini juga berkesan untuk menurunkan atau apa-apa barang berat dari tingkat tiga, empat, lima, dan seterusnya...

Memang ohsem betul..agak-agak, cara ni boleh buat bisnes tak? bak kata si perempuan yang merakam tu.,

Pasangan tersekat antara satu sama lain ketika melakukan hubungan intim di laut

Sepasang kekasih yang hangat dilamun cinta sedang berehat di pantai Porto San Giorgio sebelum membuat keputusan untuk melakukan hubungan romantik di dalam laut. Namun tanpa diduga, adegan romantis mereka itu telah membawa padah apabila mereka keduanya tersekat antara satu sama lain.
Padah melakukan seks di laut (Sekadar Gambar Hiasan, Foto: REX)
Keadaan ini menyebabkan kedua mereka terpaksa mengheret tubuh mereka dalam keadaan masih tersekat ke tepi pantai sebelum diberikan sehelai tuala oleh seorang wanita yang lalu di tempat mereka.

Oleh kerana menghadapi masalah untuk 'memisahkan' tubuh pasangan ini, mereka terpaksa dibawa ke hospital berdekatan untuk menerima bantuan kecemasan. Akhirnya mereka dapat dipisahkan selepas si wanita diberikan suntikan khas yang biasa diberikan kepada wanita hamil untuk melebarkan ruang rahim mereka.


Lelaki ini tertekan dipakaikan seluar dalam wanita

Seluar dalam wanita berwarna pink (sekadar gambar hiasan)
Dover: Seorang lelaki mengambil tindakan mahkamah atas alasan tertekan selepas mendakwa sedar dari satu pembedahan dengan memakai seluar dalam wanita berwarna merah jambu.

Andrew Walls, 32, dari Dover, Delaware, mendakwa dia dipakaikan seluar dalam itu ketika tidak sedarkan diri sewatu menjalani pembedahan di Pusat Pembedahan Delaware pada Oktober 2012. Dia kini menuntut bayaran ganti rugi atas alasan mengalami tekanan mental dan kehilangan pendapatan.

Menurut laporan Delaware Online, Walls ialah kakitangan pusat pembedahan itu.

“Apabila Walls sedar daripada kesan anesthesia selepas menjalani pembedahan, dia mendapati dia dipakaikan seluar dalam wanita merah jambu

“Dia tidak memakai seluar dalam wanita itu ketika dimasukkan ke bilik bedah dan tidak pernah dengan secara sukarela menawar diri untuk memakainya,” menurut saman yang difailkan di Mahkamah Agung New Castle County, semalam.

Di samping itu, Peguam Gary Nitsche dalam aduan bagi pihak Walls berkata, rakan plaintif gagal melaksanakan dasar dan prosedur untuk pesakit.

Pengarah pusat pembedahan berkenaan, Jennifer Anderson enggan mengulas sebaliknya berkata: “Kami hanya mengetahui perkara ini semalam.” - AFP (via hmetro

Misteri SMS dari mendiang nenek dari kubur akhirnya terjawab

South Tyneside: Sudah menjadi kebiasaan apabila seseorang yang dikasihi meninggal dunia, timbul persoalan mengenai apa yang hendak dibuat dengan nombor telefon bimbitnya. Ada yang enggan memadamkan nombor telefon itu sementara ada yang berasa selesa menghantar mesej pesanan ringkas (SMS) kepada orang yang pernah mereka sayang.

Bayangkan apa yang berlaku jika SMS yang dihantar itu dijawab.

Sheri Emerson menghantar mesej pesanan ringkas kepada mendiang neneknya, Lesley, yang dikebumikan bersama-sama telefon bimbitnya. Tetapi sehari kemudian, dia menerima jawapan: "Saya memerhatikan anda. Jangan risau. Anda akan berjaya mengatasinya. Anda akan selamat."

Sheri yang terkejut menerima mesej itu, menelefon nombor berkenaan dan orang yang menjawabnya mengaku menghantar mesej berkenaan.

Sebenarnya, syarikat telekomunikasi 02 menjual nombor yang pernah digunakan nenek Sheri kepada pelanggan lain selepas ia tidak digunakan selama tiga tahun.

"Saya terkejut menerima jawapan itu. Saya menghantar mesej Rabu lalu, menceritakan mengenai keluarga kami dan keesokannya, saya mendapat jawapan. Saya tahu nenek tidak akan menjawab. Tetapi, tiba-tiba saya menerima jawapan daripada nombornya.

"Anda sendiri boleh bayangkan keadaan saya ketika itu," katanya.

Sementara itu, 02 mengesahkan ia menjual nombor Lesley kepada seorang pelanggan barunya.-AFP

Jumaat, 17 Oktober 2014

Malang tidak berbau, lelaki maut dipanah petir ketika berjoging (3 GAMBAR)

Kuala Lumpur: Seorang lelaki berusia 52 tahun maut selepas dipanah petir ketika sedang berjoging di Taman Tasik Titiwangsa, di sini, petang semalam.
Mangsa maut dipanah petir ketika berjoging (Foto: HarianMetro)
Dalam kejadian jam 6.30 petang itu mangsa dikatakan sedang melalui jalan berhampiran pintu belakang Pusat Latihan Polis Jalan Semarak di taman tasik itu sebelum satu dentuman kuat menyambar sebatang pokok yang kemudian terkena mangsa.

"Mangsa sedang berlari di laluan itu sebelum petir menyambar. Sambaran petir itu turut mengakibatkan laluan joging itu pecah dan berlubang," kata sumber. Menurut sumber itu, akibat kejadian berkenaan mangsa maut di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Sumber memberitahu pihak berkuasa dan keluarga mangsa sudah dimaklumkan mengenai kejadian dan siasatan lanjut masih diteruskan. - hmetro 

Pokok kelapa turut terbakar akibat panahan petir (Foto: Harian Metro)

Orang ramai membantu menutup mayat mangsa dengan surat kabar (Foto: Harian Metro)


Ustaz dedah bagaimana kes kunci nafsu pasangan berlaku

PASIR PUTEH - Kerana cemburu, sebilangan manusia sanggup bertindak kejam dan di luar batasan agama dengan menggunakan perkhidmatan bomoh bagi mengunci nafsu sehingga mangsa hidup menderita.

Pengamal perubatan Islam, Mohd Hafiz Nor mendedahkan, akhir-akhir ini beliau lebih banyak mengendalikan kes seperti itu yang dilakukan dengan pelbagai kaedah.
Mohd Hafiz merawat salah seorang pesakitnya yang terkena sihir (Foto: Sinar Harian)
Katanya, bagaimanapun kaedah memasukkan bahan dalam makanan dan minuman tidak lagi popular kerana sihir itu boleh dituju kepada mangsa dari jarak jauh tanpa perlu sentuhan fizikal.

Menurutnya, terdapat kes yang mana isteri muda mengenakan sihir menggunakan bantuan bomoh ke atas suami sendiri kerana didorong perasaan cemburu kepada isteri tua.

"Mangsa yang terkena sihir ini menjadi tidak bernafsu kepada mana-mana wanita dan lebih teruk, ada dalam kalangan mangsa mengalami sakit pada kemaluan serta seluruh badan berkudis.

"Dalam kes lain pula, ada sihir yang membuatkan suami dilihat jijik dan busuk oleh isteri sendiri. Semua ini dilakukan kerana manusia tidak berpegang teguh kepada agama," katanya.

Tambahnya, terdapat juga kes yang mana mertua mengenakan sihir ke atas menantu kerana kurang bersetuju dengan perkahwinan anaknya.

"Menantu akan jadi tawar hati dan hubungan suami isteri menjadi dingin. Lebih parah apabila menantu (perempuan) tidak diberikan nafkah zahir dan batin," jelasnya ketika ditemui di Pusat Perubatan Tradisional Islam Al-Rukyah, di sini, semalam.

Mohd Hafiz berkata, rawatan menggunakan ayat al-Quran dilihat berkesan membuka semula nafsu yang dikunci menggunakan sihir, bagaimanapun semuanya berlaku dengan izin ALLAH SWT.

Tegasnya, sentiasa mendekati ALLAH SWT merupakan sesuatu yang perlu dilakukan kerana ALLAH SWT berkuasa atas segala-galanya.

"Ada sihir bertujuan 'menipu pandangan' menyebabkan orang disihirkan dilihat hodoh atau menakutkan sehingga ada satu kes yang mana anak kecil menangis kerana tidak mahu didekati ibu sendiri," katanya. - sinarharian

Penduduk terganggu nampak pelancong tanpa coli di Port Dickson (GAMBAR)

Port Dickson: Empat wanita dipercayai pelancong asing selamba berjemur separuh bogel di Pantai Saujana, Batu 4, di sini, petang kelmarin.
Pelancong dengan selamba menanggalkan coli di tempat awam (Foto: HMetro)
Dalam kejadian jam 2 petang itu, mereka yang dianggarkan berusia antara 20-an dan 30-an berjemur di atas tikar di pantai dalam keadaan cuaca panas terik. Bagaimanapun, gelagat mereka disedari seorang pengunjung, Chow Weng, 30-an, yang mandi di laut di pantai berkenaan.

Menurut Chow, pada mulanya dia terpandang empat pelancong terbabit menghampiri pantai dengan memakai bikini sebelum berbaring di atas tikar.

"Tidak lama kemudian, saya terkejut melihat mereka selamba menanggalkan coli yang dipakai.

"Saya segera naik ke pantai dan membersihkan diri di tandas sebelum mengambil kamera di dalam kereta dan merakamkan beberapa gambar sebagai bukti pelakuan pelik mereka kerana mahu pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pelancong yang berkelakuan tidak senonoh di tempat awam. - hmetro


Gadis Kantoi Curi Gambar Lelaki Lain dan kata itu sebagai 'BF'nya

MUNGKIN kerana dahagakan kasih sayang atau cemburu kepada teman-teman lain yang sudah mempunyai buah hati, seorang gadis baru-baru ini dengan yakin memuat naik gambar seorang lelaki dilaman sosial, Instagram miliknya yang mungkin ‘dicuri’ dengan kapsyen kononnya lelaki tersebut adalah teman lelaki beliau.

Menerusi kapsyen kepada gambar tersebut, gadis itu dilihat sungguh bahagia dengan percintaannya bersama seorang lelaki bernama, Amar Syazmi dengan mengambarkan kekasihnya itu seorang yang cukup romantik dan sweet.

Bagaimanapun, keterujaan gadis tersebut berkongsi mengenai ‘kekasih hati’ akhirnya memakan diri sendiri apabila kantoi setelah seorang lelaki yang mendakwa pemilik asal gambar tersebut berjaya menghidu dan mengesan perbuatan gadis terbabit.

“Excuse me? This is my photo? I’m not your boyfriend. Please delete this because perhaps your boyfriend is fake. Thank you,” kata lelaki tersebut yang menggunakan nama sebagai, Akbarazman.

Gambar tersebut kini mula menjadi viral di laman sosial yang rata-rata menyindir kelakuan gadis itu dan menyifatkan ia sebagai ‘terdesak’.

Sehingga kini, foto tersebut telah diulang tweet sebanyak 1,957 kali dan disukai lebih 500 orang. - mD

Khamis, 16 Oktober 2014

Senarai penuh barangan yang dikecualikan GST

Seperti yang kita sedia maklum, kerajaan akan melaksanan cukai barang dan perkhidmatan atau GST bermula pada 1 April 2015 depan. 

Ini bermakna semua barang dan perkhidmatan dikenakan cukai pada kadar standard iaitu 4% melainkan barang dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai iaitu pembekalan berkadar sifar dan pembekalan yang dikecualikan.

Berikut adalah senarai barangan dan perkhidmatan yang dikecualikan GST:-

Barang Makanan 
Beras dan padi, gula, tepung, minyak masak, garam, sayuran, dan rempah ratus. Binatang hidup, daging binatang dan organ dalaman binatang (lembu, kerbau, khinzir, kambing, ayam, dan itik). Ikan dan isi ikan, kerang, sotong, siput, dan terlur burung.

Bekalan elektrik, bekalan air

Barangan yang dibekal di bawah Skim Pengilang Tol Diluluskan - barang yang dibekalkan dari pasaran tempatan kepada peserta skim tersebut.

Eksport - semua barang yang dieksport samada melalui, darat, pelabuhan dan lapangan terbang.

Deemed export 
- barang yang dibekal dari PCA ke kawasan yang ditentukan termasuk ke kawasan FCZ yang terletak di luar pelabuhan dan lapangan terbang.
– barang yang dibeli oleh peniaga asing tetapi dibekal di dalam negara di bawah skim Skim Pengilang Tol Diluluskan.

Ship stores 
– semua jenis barang untuk tujuan ship stores
– semua jenis barang bagi tujuan alat ganti atau perlatan yang digunakan di dalam pelayaran dan penerbangan

Pengangkutan Awam - pengangkutan awam secara rel (KTM, LRT, ERL, Monorail), kapal, bot dan feri, bus ekspress, bas henti-henti, bas pekerja, bas sekolah dan bas feeder, teksi dan kereta sewa, perkhidmatan ambulan.

Perkhidmatan kesihatan – perkhidmatan kesihatan oleh hospital dan klinik swasta.

Pendidikan - aktiviti pendidikan dan latihan oleh insititusi pendidikan swasta, kantin di sekolah rendah dan menengah.

Bekalan tanah dan rumah kediaman 
- pelupusan atau pemberian tanah oleh Kerajaan Negeri
- jual, beli dan sewa rumah kediaman termasuk rumak kos rendah dan sederhana
- jual, beli dan sewa/pajak tanah bagi kegunaan pertanian
- tanah bagi kegunaan awam seperti untuk bangunan Kerajaan atau tanah kubur

Bekalan emas - untuk tujuan pelaburan, bekalan emas tulen dari refiner kepada pembeli pertama untuk tujuan pelaburan

Perkhidmatan Kewangan
Bank 
- pendapatan faedah dari aktiviti pemberian pinjaman, pendahuluan, overdraf dan lain-lain kemudahan kredit
- pulangan dari uruseniaga pelaburan seperi dividen kasar dan keuntungan dari pelupusan asset kewangan

Syarikat insuran
– premium insuran nyawa dan keluarga

Firma Broker Saham
– penjualan semula ‘share buy back programme’

Eksport
– perkhidmatan yang dilaksanakan di luar Malaysia
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung yang berkaitan dengan tanah atau apa-apa pembaikan yang terletak diluar Malaysia
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung berkaitan dengan barang yang dieksport
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung berkaitan dengan barang yang dimilki oleh orang di luar Malaysia
– perkhidmatan pembaikan yang dijalankan di kawasan FCZ

Pengangkutan Antarabangsa
– pengangkutan penumpang dengan menggunakan kapal atau kapal terbang (ke luar atau ke dalam negara termasuk peringkat domestik)
– pengangkutan barang dengan menggunakan kapal atau kapal terbang (ke luar atau ke dalam negara termasuk peringkat domestik)
– ancillary services (termasuk punggah masuk, punggah keluar, insuran, dan freight forwarding

Perkhidmatan Pelabuhan dan Lapangan Terbang
– perkhidmatan yang disediakan di pelabuhan dan lapangan terbang seperti pilotage, towage, surveying classification, pembaikan dan penyelanggaraan kapal, broking dan perkhidmatan pengurusan

Telekomunikasi
– perkhidmatan telekomunikasi yang disediakan oleh pembekal perkhidmatan di Malaysia kepada kawasan di luar Malaysia
– perkhidmatan roaming antarabangsa

Perkhidmatan yang di sediakan oleh kelab, persatuan, kesatuan dan lain-lain
– kemudahan yang dibekalkan oleh kelab, persatuan, kesatuan, persatuan professional kepada ahli mereka

* Sumber: Kementerian Kewangan (MOF) dan Kastam DiRaja Malaysia (KDRM) (Download Senarai Barang Dikecualikan GST dalam bentuk PDF)

'Ultraman' jahat, rompak dan bogelkan mangsa

Kuala Lumpur: Tidak hanya diacu pistol malah seorang lelaki turut dibogelkan oleh sekumpulan empat perompak yang muncul dengan memakai topeng watak animasi Ultraman. Suspek membabitkan tiga lelaki dan seorang wanita sebelum itu bertindak menceroboh kediaman mangsa di Brickfields, di sini, sekitar jam 4 pagi kelmarin.
Ultraman brothers (sekadar gambar hiasan)
Sumber polis berkata, mangsa berusia 30-an yang ketika itu berada di ruang tamu terkejut apabila diserang suspek bertopeng yang menyerbu masuk melalui pintu hadapan kediaman. Menurutnya, suspek mengacukan pistol dan mengarahkan mangsa berdiam diri.

"Mangsa yang sebelum itu sedang melayari Internet dipaksa memindahkan wang tunai ke dalam akaun diberikan suspek.

"Bagaimanapun mangsa enggan akur dengan arahan itu menyebabkan suspek yang berang mengarahkan mangsa membuka baju dan seluar," katanya. Menurutnya, suspek kemudian merakam gambar dan video bogel mangsa.

"Penjenayah mengugut menyebar video itu ke laman sesawang jika mangsa terus berdegil enggan menyerahkan wang diminta.

"Suspek memberi tempoh sehingga jam 7 pagi kepada mangsa supaya memindahkan wang diminta ke dalam akaun bank suspek," katanya.

Difahamkan suspek terus beredar dari kediaman itu tanpa mencederakan mangsa.

"Bimbang dengan kejadian itu, mangsa tampil membuat laporan polis di Balai Polis Brickfields di sini, untuk tindakan lanjut," katanya. - hmetro

Dengar dulu luahan rakyat Sabah, jangan ancam terus - MP UMNO BN Sabah bersuara

Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) menggesa kerajaan supaya tidak mengancam pihak yang meniupkan sentimen untuk membawa Sabah keluar dari Malaysia. Sebaliknya, beliau menyarankan kerajaan mendengar dahulu masalah yang dicetuskan oleh kumpulan intelektual yang mendakwa wujud ketidakadilan antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.
Abdul Ghapur Salleh, Ahli Parlimen Kalabakan (via Mkini)
"Di Sabah kebelakangan ini kita nampak, dengar dan baca ada kumpulan-kumpulan intelektual yang terpelajar - mereka ini bercadang meminta Sabah keluar dari Malaysia.

"Ini kita tak boleh pandang ringan Datuk Speaker kerana mereka ini intelektual.

"Mungkin ada perkara-perkara yang mereka fikirkan Sabah tidak dapat - tidak ada pembahagian sama rata di antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

"Jadi kita nampak pemimpin, menteri datang mereka ini mengancam untuk mengambil tindakan.

"Ini cara dahulu, kita sudah maju kita tak mahu ancaman. Kita mahu kerajaan Persekutuan mendengar masalah mereka ini.

"Kita tak mahu apa yang disuarakan semuanya salah, dengar dahulu," kata Abdul Ghapur di Dewan Rakyat hari ini.

Pada 21 September lalu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengingatkan agar masa depan negara tidak digadai demi agenda peribadi untuk membawa Sabah keluar dari Malaysia. Menyifatkan golongan itu sebagai 'tidak ada kerja lain selain berpolitik', beliau menggesa agar isu keselamatan Sabah dipertimbangkan dalam perkara itu.

Sebelum itu, pada 11 Spetember polis menahan tiga individu selama dua tahun di pusat pemulihan kerana mempunyai kaitan dengan usaha pihak tertentu untuk membawa keluar Sabah dari Malaysia.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata ketiga-tiga individu terbabit adalah dua warga Malaysia, Abu Bakar Jayari dan Zainuddin Mislani dan seorang pendatang tanpa izin warga Filipina, Kassim Ibrahim. - Mkini

Selamat datang GST - Rakyat termasuk kanak-kanak bakal bayar RM270 seorang

Setiap lelaki, wanita dan kanak-kanak akan membayar kira-kira RM270 seorang mulai April hingga Disember tahun depan apabila Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dilaksanakan, menurut seorang ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR).
Wong Chen ketika bercakap dalam forum itu (pics via TheMalaysianInsider))
Bercakap pada satu forum malam tadi, wakil rakyat Kelana Jaya, Wong Chen berkata purata isi rumah perlu membayar RM1,084 untuk GST, melebihi jumlah diterima setiap isi rumah berpendapatan rendah melalui bantuan tunai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Beliau mendakwa angka itu kiraan tepat mengenai kesan sistem cukai baharu yang dijadual bermula April tahun depan itu, dan menyangkal kenyataan Putrajaya ia meraih RM690 juta hasil bersih daripada GST pada 2014 .

Mengikut formula beliau, Putrajaya dijangka memperoleh keuntungan bersih sebanyak RM8.5 bilion daripada GST.

"Ambil RM23.2 bilion yang kerajaan sepatutnya dapat dalam bentuk hasil kasar bagi GST, tolak kehilangan GST RM13.8 bilion dan bayaran BR1M RM1.3 bilion.

"Jadi, keuntungan sebenar dari GST ialah RM8.5 bilion. Bahagikan jumlah itu dengan 30 juta rakyat Malaysia, dan anda akan dapat RM270 seorang, termasuk kanak-kanak," kata Wong Chen pada forum Pakatan Rakyat mengenai Bajet 2015 di Subang Jaya.

Kerajaan akan memperkenalkan GST sebanyak 6% pada April 2015, dan menjustifikasikannya sebagai cara lebih cekap mengutip cukai dan mengisi dana awam.

Putrajaya mendakwa walaupun ia menjangkakan mengumpul RM23.2 bilion hasil kasar, untung bersih sebenar hanya RM690 juta.

Wong dan PR, bagaimanapun, mempersoalkan angka ini, mengatakan kerajaan bakal mengutip untung bersih sebanyak RM8.5 bilion.

Walaupun Putrajaya mengatakan cukai baharu itu perlu, ramai merasa ragu dan bimbang ia akan menyebabkan inflasi tidak terkawal.

Pada masa ini, hanya 18% daripada penduduk negara ini membayar cukai pendapatan, manakala lebih separuh daripada 7 juta isi rumah mendapat kurang daripada RM4,000 sebulan.

Pengkritik mendakwa, masanya belum sesuai melaksanakan GST di Malaysia kerana ia akan membebankan isi rumah berpendapatan rendah.

Bagi mengurangkan kesan GST, Putrajaya meningkatkan jumlah BR1M. Isi rumah berpendapatan kurang daripada RM3,000 akan menerima RM950 manakala yang berpendapatan antara RM3,000 dan RM4,000 menerima RM750.

"Tetapi mengikut perkiraan kami, BR1M tidak cukup menampung perbelanjaan akibat GST bagi isi rumah berpendapatan rendah," kata Wong.

Seorang lagi penceramah pada forum itu, Rafizi Ramli (gambar, kiri) berkata, PR menentang pelaksanaan GST pada peringkat ini dalam pembangunan Malaysia kerana masih terdapat ramai rakyat bergaji rendah.
Rafizi Ramli
"Selagi gaji kita tidak selaras dengan kadar inflasi dan ekonomi kita tidak adil kepada pekerja, kita tidak patut melaksanakan GST," kata Rafizi yang juga ahli Parlimen Pandan.

"Apabila Singapura dan Australia memperkenalkan GST, mereka memastikan gaji pekerja meningkat dan ramai yang sudah membayar cukai pendapatan.

"Jadi, GST bagi mereka, hanyalah satu cara lain mengutip cukai, tetapi tidak meningkatkan beban cukai," kata Rafizi. Di Malaysia, di mana lebih daripada 75% penduduknya tidak mendapat gaji yang cukup besar untuk membayar cukai, sistem cukai baharu itu akan membebankan mereka, kata setiausaha agung PKR itu.

Katanya, Pakatan Rakyat mahu memperkenalkan cukai laba modal (Capital Gains Tax atau CGT) yang mengenakan cukai atas keuntungan daripada pelaburan rakyat Malaysia yang kaya. Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming menjelaskan banyak negara telah melaksanakan CGT dengan jayanya tanpa menyebabkan pelabur lari.

"Kami mahu cukai keuntungan pada saham mengikut amalan terbaik di seluruh dunia, bermakna pencen dan dana persaraan seperti KWSP boleh dikecualikan," kata Ong. Menurut unjuran PR, CGT akan menghasilkan RM3 bilion pada 2015 tanpa menambah satu lagi beban cukai bagi mereka yang berpendapatan rendah di Malaysia. - TMI