Edisi Blogger: Januari 2011

Isnin, 31 Januari 2011

Profesor Didenda Kerana Kencing Depan Pintu Bilik Rakan

Seorang profesor di Universiti California kena denda sebab kencing di depan pintu salah seorang rakan sekerjanya. Kelakuan Tihomir Petrov, 43 tahun, yang mengajar subjek matematik telah dirakam oleh kamera tersembunyi. Kamera tersebut telah dipasang sendiri oleh seorang lagi profesor yang bengang apabila mendapati terdapat kesan kencing di depan biliknya dan ingin menyiasat siapakah pelaku tersebut.

Pic from RIC

Sumber: AOL News

Refleksi:
Knowledge VS Morality?

Sabtu, 29 Januari 2011

Jet Li kini Adalah Rakyat Singapura


Pelakon dan bintang kungfu antarabangsa Jet Li kini sah sebagai rakyat Singapura. Menurut sumber, Jet Li inginkan supaya anak-anaknya mendapat pendidikan bilingual terbaik di negara tersebut.

Sebelum ini, Jet Li telah menetap selama lebih 20 tahun di Amerika dan kini dia membuat keputusan untuk bermigrasi pula ke Singapura dan mungkin akan menetap di sana. Desas desus ada mengatakan bahawa Jet Li telah membeli sebuah rumah bernilai $14juta pada June 2009 di negara tersebut. 

Beliau yang terkenal dalam filem-filem Blokbuster Hollywood seperti "The Mummy" dan "The Expendables" telah mengikuti langkah seorang lagi bintang ternama dari China, Gong Li, yang juga telah menjadi warga negara republik Singapura pada tahun 2008.

Refleksi:
Orang kaya katakan. Apa sahaja dia mau, senang nak dapat kalau banyak duit. Apalagi kalau sekadar nak jadi warganegara Singapura yang sememangnya besar hati nak beri kewarganegaraan terutama kepada mereka yang kaya raya..huhu..Semoga kehidupan Jet Li dan keluarga akan sentiasa bahagia bila tinggal kat Singapura ya. Harap-harap One Foundation yang diasaskannya akan terus berkembang dan terus membantu mereka-mereka yang memerlukan bantuan kebajikan.


Jumaat, 28 Januari 2011

14 Tahun Hidup Dengan Menggunakan Identiti Palsu

Inilah wajah lelaki yang mencuri identiti seorang kanak-kanak lelaki yang diculik dan dibunuh ketika budak itu berumur 3 tahun. Lelaki dari Bulgaria ini berjaya menggunakan identiti budak tersebut selama 14 tahun sebagai rakyat Amerika semenjak tahun 1996. Jason Evers atau nama sebenarnya Doitchin Krastev, telah menerima perlindungan sosial, pasport U.S malah sempat membeli harta di Oregen dan Idaho, US, dengan menggunakan identiti palsu tersebut. Krastev telah mengaku bersalah kerana mencuri identiti dan dikenakan hukuman penjara 2 tahun.
Doitchin Krastev
Doitchin Krastev a.k.a Jason Evans

sumber: Yahoo News 

Refleksi:
Hmm...kat Sabah ni jangan hairanlah kalau jumpa IC yang mempunyai nama dan alamat yang sama. Memang banyak IC palsu telah dihasilkan oleh mereka-mereka yang memang tidak bertanggungjawab. Hanya mementingkan duit. Masa depan yang tergadai. Macam mana nak maju kalau orang tempatan sendiri yang buat hal. Adei!!

Khamis, 27 Januari 2011

Bapa Sanggup Tembak Anak Sendiri Yang Baru Berumur 9 Tahun

White Plains, NY- Seorang lelaki dihadapkan ke mahkamah  atas tuduhan menembak anak perempuannya yang berumur 9 tahun dan penjaganya. Sebelum kejadian, lelaki ini sempat menelefon ibu kanak-kanak itu bahawa dia ingin membunuhya.
Darrell Evans, 51, mengaku bersalah atas dua tuduhan kerana membunuh dan dihukum penjara 40 tahun.

Pembunuhan tersebut berlaku pada 9 Januari 2010 lalu di mana Evans talah menghubungi Whitfield (isterinya dan ibu kepada mangsa) yang ketika itu sedang bekerja di hospital. Mereka telah bertengkar dan Evan memberitahu isterinya bahawa dia akan membunuh anak perempuan mereka serta penjaganya.

Whitfield yang kerisauan terus menghubungi balai polis yang seterusnya bergegas ke tempat kejadian. Ketika mereka menghampiri rumah Evans, tertuduh muncul di depan rumah untuk menyerah diri dan berkata bahawa dia telah membunuh semua orang di dalam rumah itu. Polis menemui mayat mangsa yang terbaring di atas katil dengan beberapa kesan  tembakan di dada. Mayat penjaganya pula ditemui di dalam bilik tidur berasingan dengan kesan tembakan di dahi. Polis turut menemui pistol yang dipercayai digunakan sebagai senjata pembunuhan.

Sumber: FOX News 

Refleksi:
Bila manusia gagal mengawal diri, ini lah yang akan terjadi.

Penjual DVD Haram Menangis Pulak

TUMPAS...suspek menangis selepas diberkas KPDNKK bersama van usang yang dijadikan stor menyimpan DVD cetak rompak.

KUALA LUMPUR: Tanpa sedikitpun berasa malu, seorang ahli sindiket penjualan cakera padat digital (DVD) cetak rompak menangis teresak-esak sejurus diberkas pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), semalam.

Lelaki berusia awal 20-an itu merayu supaya dibebaskan berikutan bimbang terpaksa meringkuk dalam lokap serta membayar denda tinggi di mahkamah.

Bagaimanapun, drama air mata lelaki terbabit gagal melembutkan hati sepasukan empat anggota KPDNKK Wilayah Persekutuan yang tetap memberkas suspek yang menjalankan kegiatan menjual DVD cetak rompak di Jalan Medan Idaman, di sini.

Dalam operasi kira-kira jam 3.45 petang itu, sepasukan anggota KPDKK diketuai Azizi Ali melakukan intipan di sebuah premis menjual DVD cetak rompak.

Pengarah Penguat kuasa KPDNKK Wilayah Persekutuan, Othman Nawang berkata, premis itu pernah diserbu dua kali sebelum ini.

Menurutnya, hasil risikan dilakukan, pihaknya mendapati hanya seorang lelaki ditugaskan sebagai jurujual dalam premis itu.

“Dua anggota KPDNKK yang menyelinap ke bahagian belakang premis mendapati suspek keluar melalui pintu belakang sebelum menuju ke sebuah van berwarna putih yang diletak kira-kira 30 meter dari premis berkenaan.

“Hasil siasatan mendapati van putih usang itu yang diletakkan di lorong sunyi dijadikan stor menyimpan ribuan keping DVD cetak rompak,” katanya.

Menurutnya, suspek yang dipercayai diupah sindiket dikesan berulang kali mengambil DVD dari dalam van itu selepas mendapat tempahan daripada pelanggan.

Othman berkata, hasil siasatan mendapati suspek menjual beratus judul filem Hollywood termasuk filem Melayu terbaru di pasaran antaranya Lagenda Budak Setan, Hantu Kak Limah Balik Rumah dan Ngangkung.

“Sebanyak 7,000 DVD cetak rompak dan van berkenaan yang semuanya dianggarkan bernilai kira-kira RM100,000 dirampas.

“Suspek lelaki berkenaan akan disiasat mengikut Akta Hak Cipta 1987 yang boleh membawa hukuman denda RM2,000 atau maksimum RM20,000 bagi setiap salinan DVD cetak rompak dijual,” katanya.

Sumber: myMetro

Refleksi:
Inilah salah satu taktik penjual DVD haram untuk mendapatkan belas kasihan. Adei..sia-sia saja buat begitu dek oii..kalau dah buat salah tu, terima saja lah. Ini bukan macam 'perahu terlanjak yang boleh diundurkan semula'..'sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya akan jatuh ke tanah juga'..lu pikir la sendiri..haih..dia ni terlalu banyak tengok drama Korea agaknya.

BEN ASHAARI BLOG


Blog ciput sy ni diupdate dalam lebih kurang 3 kali sehari. Tapi masa hujung minggu tu agak kurang lah update blog. Stakat ni pun baru je menghampiri angka 200 entrinya. Masih baru katakan.

Kenapa nak masuk dalam bloglist BEN ASHAARI ?? sebab nak rasa juga tempias trafik otai-otai ni kan. Sebelum ni pun tak pernah masuk dalam bloglist dia. So, kalau diberikan peluang tu, siapa yang tak nak kan. Lagipun saya ni masih baru juga dalam dunia blogging. So, di samping2 tu, boleh lah promosi blog ciput ni.

Kalau rezeki ada dan direalisasikan untuk blog ini menjadi popular kelak (dah menjadi impian para blogers), nak jadikan blog ini sebagai penghubung atau medan penyampai maklumat yang mantop gitu. Pas tu, nak juga buat mende yang slalu BEN ASHAARI buat ni. Bloglist khas. Cuma mungkin ada kelainan sikit. Tapi buat masa ni, perlu banyak belajar lagi tentang selok belok blogging.


Warga Emas Berumur 77 Tahun Maut Selepas Dilanggar dan Diheret Sejauh 6km

NIIGATA —
A 77-year-old woman died after being dragged 6 kilometers by a car that hit her in Mitsuke, Niigata Prefecture, early Tuesday morning, police said. The woman was found collapsed on Route 8 in Sakaicho at about 4:25 a.m. According to police, the victim, who has been identified as Tsune Sakurai, had been reported missing since about 3 p.m. Monday by her family.

Police believe that Sakurai, who suffered from senile dementia, wandered onto Route 8, which passed nearby her house, and was struck by at least one vehicle in what they are treating as a hit-and-run incident. Sakurai’s bag and boots were found strewn along the road between Nagaoka and Sanjo—a 6-kilometer distance. Police said the circumstances surrounding the incident suggest that Sakurai’s body was dragged for most of that distance and that multiple vehicles were involved.

Police said they are treating the incident as a hit-and-run.

Sumber: Japan Today 

Refleksi:
Sungguh kasihan membaca kisah malang warga emas tersebut. Dah lah mengalami penyakit Dimentia, malah dia dilanggar lari pula oleh mereka yang tak bertanggungjawab. Tapi terdapat satu yang agak mengejutkan apabila melihat komen pembaca terhadap berita kejadian ini. Korang baca lah sendiri apa komen mereka di dalam website itu. Yang pasti, ada yang menyalahkan orang tua itu sendiri dan mengatakan bahawa mereka bodoh! dah budaya mereka yang tak menghormati orang tua agaknya...mungkin orang tua ini memang banyak karenah dan menyusahkan namun mereka perlu dihormati dalam apa juga keadaan. Apa lagi kalau mereka itu adalah ibu bapa atau datuk nenek kita sendiri.



Rabu, 26 Januari 2011

Ada Orang Nampak UFO

A FORRES man has reported seeing bright lights in the skies above Forres one evening last week and has come forward to find out if there were any other sightings.

The man, who wishes to remain anonymous, claims to have seen a bright white light above the area near Findhorn Bridge at approximately 7pm on Thursday (January 13) from his home in Pilmuir.

"I went out in the garden to have a better look and called my wife," he said. "She saw it too, but we can't have been the only ones as it was quite bright. I wondered if anyone else had seen anything."

He reported seeing a white light and then just underneath a bright red orb, which he claimed appeared to be pulsing on and off.

"It was there for about 30 seconds and then seemed to move off towards Elgin direction and just disappeared," he said. "I phoned RAF Kinloss and asked them if there were any aircraft in the area and they said no."

He is convinced it was neither a Chinese lantern or a flare, as he has previously seen both. He took a photograph on his mobile phone which clearly shows two unusual lights.

His sighting is similar to that reported in the 'Gazette' by Don MacArthur from Nelson Road last summer who took photographs after seeing a bright white light and trailing pink light in the skies above his home last summer.

Sumber: Forres Gazette

Refleksi:
UFO ni wujud ke? entah lah. Mungkin mereka maksudkan yg ini kot.

atau yang ni

mungkin ini

entahlah

Yang pasti, UFO Research dah habis kan berjuta dollar untuk mangkaji pasal ini je. Nak juga tengok macam mana rupa alien tu secara face to face.

Terperangkap Atas Katil

Shinead Hutchison (7) with mum Kelly

FIRE-fighters had to make a dramatic rescue after a terrified youngster got trapped in a metal bunk bed at her Inverness home.

The emergency services rushed to the scene after the seven-year-old Shinead Hutchison's right leg got caught in the frame of her top bunk at her home at Cauldeen Road in Hilton.
Her mum Kelly (33) told how she was sent into blind panic trying to free her daughter Shinead during the drama.
The nightmare unfolded at around 8pm on Sunday night as the family were preparing the bedroom for re-decoration.
Paramedics even tried in vain to use washing up liquid to release the girl, but fire-fighters had to step in when those attempts failed.
She said: "Although she is fine, we can almost laugh at it now but at the time it was scary."
She explained: "We were in the middle of taking toys out of the room Shinead shares with her sister Kirstin (6) as we were decorating.

"Her older sister Abigail (9) took the mattress off Shinead's top bunk bed and Shinead then started running across the top bunk. But she fell and her leg got jammed just above the knee. She started screaming because of the pain in her leg.
"Myself and my nephew Josh Jane (11) tried to separate the bars to get her leg out but because it is thick metal we couldn't get them apart.
"Shinead was still crying and I was panicky so I phoned the fire brigade."
Highlands and Islands Fire and Rescue Service received the call at 8.09pm, and raised the alarm with the ambulance service.

Kelly went on: "The ambulance arrived first and the two paramedics tried washing up liquid on her leg but that didn't help.
"Four fire-fighters came in and one of them got up on the bed with Shinead, another one was underneath holding her leg still, another was at her head and the ambulance man went behind Shinead and altogether they eased the bars apart and eased her leg out."
She and Shinead, who is in primary three at Cauldeen Primary, breathed a sigh of relief when she was eventually let loose.

Kelly, whose other children are Courtney (13) and Amber (2), added: "When I saw Shinead's leg at first I didn't know whether we would get the bars off or if she would need hospital treatment, but we were lucky they got her out and she could stay at home although they advised us to put ice packs on the leg and watch her leg.

"At first her leg was quite stiff but when she got up on Monday morning, she was bouncing about as normal and apart from a few small marks on her leg, she is fine.
"I told her she had been a silly little girl, but we're glad she's OK and are thankful to the ambulance and fire services as it could have been more serious."
When asked what Shinead thought of the drama, she simply replied: "It was scary!"
The fire service's area manager Scott Hay said they were pleased they were able to rescue her.

He said: "Whilst this was certainly an unusual incident to be called out to, our crews are trained in all aspects of emergency response and rescue, so were able to free the trapped girl quickly. We were pleased to be able to assist at what must have been a stressful time for the young girl and her family."

Sumber: Highland News 

Refleksi:
"Malang tidak berbau"..walaupun kita merasakan bahawa sesuatu tempat itu adalah selamat, namun kita tidak boleh menjangkakan apa yang akan berlaku. Teringat pula dengan kes budak lelaki yang maut sebab terjerut leher ketika bermain dengan langsir tingkap yang berlaku di Penang baru-baru ini. Haih!!..memang tak disangka-sangka.

Bukti Pembayaran Dari Menjawab Servay

Yup, semalam sy baru request untuk menebus markah terkumpul hasil daripada menjawab servay di iPanelonline. Tak sangka dalam kurang dari 24jam, sy dah terima pembayaran tersebut. Walaupun tak lah sebanyak mana namun yang pasti syarikat ini membayar para ahlinya.
iPanelonline dah approve
Okay, dah nampak kan. bukan nak menunjuk..ala, apa sangat la RM15 tu kan. Tujuannya di sini ialah untuk meyakinkan orang lain bahawa syarikat ini memang membayar dan bukan SCAM!. Salah satu nadi utama untuk kelansungan sesebuah panel survei online itu ialah melalui bukti-bukti pembayaran dari para ahlinya. Jika tiada bukti, korang pun seribu hati nak join kan. Macam juga Nuffnang, kalau kita tak buat post pasal 'Cek dari Nuffnang', korang mana percaya Nuffnang ni bayar kita ke tak kan. Sebenarnya ada banyak cara nak cari duit kat internet ni. Jawab survei adalah salah satu daripadanya. Tambahan lagi ia adalah 100% percuma untuk disertai. Apa yang perlu anda buat hanyalah mendaftar dan memberikan maklumat penuh yang benar mengernai diri anda. iPanelonline merupakan salah satu panel survei yang boleh disertai oleh rakyat Malaysia walaupun ianya berasal dari Singapura. Di sini, anda akan diberi mata ganjaran sehingga 400 point untuk menjawab satu soal selidik yang mengambil masa lebih kurang 10minit sahaja. Anda boleh menebus minimum 500 point untuk RM5. Maksudnya 100point=RM1. 

Hah!..menarik kan. Semalam saya menjawab 4 survei dan menerima 1750 point. Lepas tu terus redeem. Hari ni dah masuk. Bolehlah tambah duit saku nak beli aiskrim lepas ni..Korang pun boleh join kalau berminat. Pergi saja kat iPanelonline ni. Semoga success selalu..

Betulkah Anak Yang Sangat Aktif Akan Bermasalah Apabila Meningkat Dewasa?

pic from mr.google

WASHINGTON (AFP) - – Children who are over-active, cannot concentrate or act impulsively as early as age three tend to become troubled adults unless they learn self-control along the way, a new study said.

An international team of researchers examined young children in New Zealand and Britain and found that the low-scorers on measures of self-control as kids faced more financial, health and substance abuse problems as they aged. Measures of low self-control in the study of 1,000 New Zealand children included "low frustration tolerance, lacks persistence in reaching goals, difficulty sticking with a task," said the study in the Proceedings of the National Academy of Sciences. Other indicators were "over-active, acts before thinking, has difficulty waiting turn, restless, not conscientious." The children who scored lowest on those counts faced a host of problems as adults, "things like breathing problems, gum disease, sexually transmitted disease, inflammation, overweight, and high cholesterol and blood pressure," the study said. Researchers also saw those children emerge as adults with financial woes, such as credit card debt. "They also were more likely to be single parents, have a criminal conviction record, and be dependent on alcohol, tobacco, cannabis and harder drugs," said the study.

"These adult outcomes were predictable across the entire spectrum of self-control scores, from low to high," said Duke University psychologist Terrie Moffitt, lead researcher on the study. The same researchers also looked at a study of 500 pairs of fraternal twins and Britain and tracked the differences between the lower self-control twin and the higher self-control twin as they aged. "The sibling with lower self-control scores at age five was more likely than their sibling to begin smoking, perform poorly in school and engage in antisocial behaviors at age 12," the study said. Co-author Avshalom Caspi of Duke University said the findings suggest that an individual's ability to exert self-control has an influence of its own and is independent from the environment in which one is raised. "This shows that self-control is important by itself, apart from all other factors that siblings share, such as their parents and home life," said Caspi. The researchers said they found evidence that children who changed their ways and learn to exert more self-control fared better in adulthood than their counterparts, indicating that behavior changes can show positive results.

"The good news is that self-control can change. People can change," said Alexis Piquero, a professor of criminology at Florida State University who was not a part of the study.

Sumber dari Yahoo AFP

Refleksi:
Bak kata pepatah 'melentur buluh biarlah dari rebungnya'..jika diberi didikan yang baik dari kecil dan berada dalam persekitaran sosial yang positif, mudah-mudahan kanak-kanak sedemikian akan menjadi manusia berguna kepada masyarakat kelak. Ahli psikologi terkenal iaitu Maslow sendiri juga pernah mengatakan bahawa beliau boleh membuat seseorang kanak-kanak itu menjadi apa yang diinginkannya apabila dewasa kelak. Hal ini menyokong pendapat oleh Alexis Piquero, profesor yang terlibat dalam kajian tersebut.

Isnin, 24 Januari 2011

AKU, BEN ASHAARI dan ELEE MARDIANA

Bila buka facebook tadi, dapat mesej dari group mr.Ben then buka link dalam tu..agak menyedihkan juga apabila membaca tentang penderitaan yang dialami oleh dua orang insan yang kurang bernasib baik tersebut. Namun dalam membantu meringankan beban mereka, terima kasih kepada ELEE MARDIANA, seorang penulis novel yang terbuka hati untuk membuka satu jalan alternatif terutama kepada kita para bloggers untuk sama-sama membantu dalam hal ini. Sekiranya anda seorang peminat novel, maka adalah disarankan supaya anda melihat tawaran oleh saudari ELEE. Dia sebenarnya sanggup mengorbankan semua royalty beliau melalui penjualan novel-novel tersebut untuk didermakan kepada semua insan yang dimaksudkan.

image

Kisah penuh insan tersebut ada disiarkan dalam Berita Harian untuk perhatian kita semua rakyat 1Malaysia supaya memberi bantuan sekadar yang termampu. Mungkin sesetengah kita juga kurang berkemampuan dalam memberikan bantuan dari segi $$$ namun kita boleh memberi bantuan dalam bentuk yang lain. Salah satu ialah menyebarkannya melalui laman sesawang dan membuat entri khas dalam blog kita. Slain tu, boleh juga updatekan status FB anda tentang ini.  Sekian, selamat beramal.

Sabtu, 22 Januari 2011

Drama Menyambut Kelahiran Bayi Dari Pedalaman Sabah

2101_front_couple
KOTA KINABALU: A new-born baby was given an emotional send-off home from staff and well-wishers at an aero company airfield yesterday. For proud mum Ruslina Puyut only delivered her son safely at the aerodrome after a life-saving 180km mercy dash by helicopter from her home village.The Flying Doctor Service was called out after complications when Ruslina went into labour – with no local midwives on hand to help in the village. A helicopter was scrambled from the Layang-Layang Aerospace Sdn Bhd airfield here carrying an emergency doctor and nurse. Weather conditions were fine to begin on the one hour and 10 minutes flight, but chopper pilot Captain Thein Tun flew into heavy rain on the approach to the mother’s remote village home near Kota Marudu. Thein found he couldn’t put down because the local helipad was flooded by rising water levels, and a makeshift landing site had to be hastily constructed.

“The villagers had made a clearing that was safe for the helicopter to land or else she (Ruslina) would have to walk eight hours to town to seek help while in labour,” he said.After overcoming the first hurdle, the rescue chopper picked up Ruslina, 21, and her 28-year-old husband, Cladis Masuti, for the fraught flight back to KK with the mother in labour.Pilot Thein touched down safely with only moments to spare. Within minutes of landing at Layang-Layang Aerospace aerodrome, Ruslina gave birth. But the drama wasn’t over.FDS doctor-in-charge Dr Nelbon Giloi said the baby had been in the wrong position during the contraction phase of delivery and urgent medical intervention was needed.
“After the baby was born, he was unresponsive. There was no spontaneous breathing, crying and the baby was, in layman terms, blue-ish, due to the lack of oxygen,” Dr Giloi told reporters here yesterday.

Read the outcome at New Sabah Times

Refleksi:
Memang seperti sebuah drama yang penuh dengan debaran bila baca berita ini. Betul la kata Shakespere "we all are the actor/actress and life is the stage" tu. Syarikat aero, doktor dan para staff perubatan tersebut wajar diberi pujian kerana mereka telah melakukan tugas mereka dengan sangat baik sekali. Sekiranya mereka tidak melaksanakannya dengan cepat, kemungkinan besar bayi itu akan meninggal. Ini adalah salah satu dilema yang sering dialami oleh penduduk luar bandar bukan sahaja di Sabah malah di mana-mana juga. Adalah satu berkat besar kepada keluarga yang baru menikmati kelahiran bayi pertama mereka apabila syarikat aero itu secara langsung telah mengambilnya sebagai 'anak angkat'. Mungkin bukan seperti anak angkat yang biasa kita lihat tetapi anak angkat yang diberi suatu keistimewaan yang unik dari syarikat tersebut. Thanks for those who were involved in this case and may God Bless you all. Keep up a good work!!

Jumaat, 21 Januari 2011

Teacher in trouble for promoting sex aids to students

Kuala Lumpur - A high school teacher in Malaysia is in trouble for allegedly trying to promote a gel prevent premature ejaculation, the Malay-language daily Harian Metro reported Monday.
His side business was discovered by a shocked parent who found several pamphlets promoting the product in his son's school bag.

The father, identified only as Min by the daily, said he went to the website listed on the pamphlet and was aghast to see a photograph of and contact number for the teacher, who is in his 30s, touting the product.

"He is supposed to set good example and not try to earn extra income by selling such products," Min was quoted as saying, "The website is not suitable for students because it can exert a bad influence and lead to social problems." 

The parent has lodged a complaint with the police and the school authorities in Johor state. The education department told the daily it was investigating the matter.//DPA

Sumber: The Nation 

Refleksi: 
Di mana etika guru tersebut? Dia ni pergi sekolah untuk mengajar mata pelajaran yang sepatutnya ke? atau datang ke sekolah jadi promoter? adei..mungkin dia buat begitu sebagai persediaan untuk menukar profession dari guru ke jurujual agaknya ya..ish ish..yang jadi mangsa ialah para pelajar itu sendiri. Adakah patut para pelajar ini didedahkan dengan benda-benda sedemikian yang boleh membawa kepada masalah sosial? Dia tu guru dan sepatutnya dia tahu apa kesan jangka panjang akan perbuatannya itu..mungkin benda yang dipromosikannya tu ada kebaikannya cuma apabila dipromosikan kepada subjek atau pelanggan yang kurang sesuai, maka padah lah jadinya..dia tak sayang kerjaya dia ke? ramai orang nak jadi cikgu ni..huhu..

Kediaman Penduduk Dirobohkan Tanpa Pemberitahuan

TENOM: Ketua Kampung Kg. Kapulu, Mohd Sabli B. Shaffie, 58, kesal dengan tindakan yang dilakukan oleh kakitangan Jabatan Perhutanan Tenom untuk merobohkan pondok kediaman mereka, yang dikatakan termasuk dalam kawasan hutan simpan.

Kejadian itu berlaku pada 13 Januari yang lepas ketika kebanyakan penghuni rumah itu sedang berehat, sementara yang lain sedang bekerja di kebun.

Ketua kampung itu yang ditemani oleh Pengerusi JKKK kampung itu, Ansarap Bin Korong, 46, untuk melaporkan insiden itu kepada akhbar ini berkata;

“Perbuatan kakitangan jabatan itu satu penghinaan kepada penduduk di kampung itu,” jelas Sabli.

Menurut Sabli, majoriti penduduk kampung itu yang terdiri daripada suku kaum Murut, tinggal di kawasan itu sejak tahun 1915.

Katanya, nenek moyang mereka seperti mendiang KK Landau dan KK Lawis merupakan sebahagian yang terlibat dalam perjuangan Pahlawan Antanom, ketika penentangan penjajah British.

“Kampung ini wujud sejak sekian lamanya,” jelas Sabli dan mempersoalkan kenapa baru sekarang Jabatan Perhutanan mengklasifikasikan tanah tumpah darah mereka sebagai hutan simpan, sedangkan isu tersebut tidak pernah dibangkitkan daripada awal.

Beliau berkata, sebahagian besar penduduk tidak mengetahui kawasan tanah yang telah mereka terokai untuk dibangunkan untuk memperolehi sumber pendapatan, termasuk dalam kawasan hutan simpan.

Tambahan lagi katanya jabatan itu tidak pernah berjumpa dengan mereka untuk menjelaskan situasi yang sebenar.

Dipetik dari New Sabah Times

Refleksi:
Kenapa penduduk Sabah terutamanya yang tinggal di kawasan pedalaman sering ditindas oleh pihak-pihak tertentu? Kalau nak buat benda sedemikian dengan penduduk yang masih berpegang kepada adat resam yang kuat, kena meminta 'inform consent' dari mereka dulu. Ini tak, berjumpa pun tak pernah. Terus saja buat tindakan sesuka hati. Yang paling menyakitkan hati ialah tindakan tersebut turut disertai oleh anak jati tempatan. Adakah mereka tidak tahu akan asal usul mereka? Lupa daratan? hanya gilakan wang semata-mata? Ini lah salah satu sikap warga kita yang perlu diperbaiki dan dihapuskan. Ingat lagi bagaimana Sabah diperbodohkan dulu mengenai royalty minyak?? itu semua sebab pemimpin gila duit yang makan rasuah sehingga menggadaikan masa depan negeri. Jangan lah diulangi kesilapan yang sama lagi.
Saya tabik kepada ketua masyarakat di tempat berkenaan kerana berani mempertahankan hak mereka sebagai penduduk jati di kampung tersebut. Diharap agar pihak kerajaan negeri akan mengambil tindakan susulan yang sewajarnya selepas ini.

Rabu, 19 Januari 2011

Lagi Masalah Elektrik Di Sabah

Kota Kinabalu: Underground cable faults caused a blackout that affected more than 4,000 residents here on Sunday.

In a statement, the Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) said the faults at Times Square substation to Harbour City substation and from Times Square to Karamunsing Sewerage substation resulted in a power disruption that affected 4,150 city dwellers at 10.34am.

Among the areas affected were Wisma Sedco, Tang Dynasty, Wawasan Plaza, Asia City, Karamunsing Complex, KWSP building, Sadong Jaya, Umno building, Promenade Hotel, Marina Court, MAA Tower, KK Times Square, Star City and Pump House Harbour City.
The power supply was restored in stages later starting at 12.20pm.

Sumber: Daily Express 
pic by sabahpower
Tak habis-habis ni SESB buat masalah. Ni baru kat Kota Kinabalu saja. Bukan lagi masuk kat kampung-kampung. Hampir tiap-tiap minggu kat kampung saya asyik berlaku 'blackout'..nak call SESB pun tak der yang jawab. Kalau ada pun, alasan sana-sini dan tuding menuding jari. Adei. Nasib baik lah yang berlaku kat KK ni dah dapat diselesaikan dengan cepat.

Ni masalah blackout..ada satu lagi masalah yang sering berlaku iaitu kelewatan bil letrik. Beberapa bulan lalu, naik berang juga si bapa sorang ni yang terpaksa membayar bil letrik beratus-ratus kerana bil lambat sampai. Tunggu sampai 3 bulan baru ada. Nasib baik bajet cukup.

Kes Tertembak Pelajar Di Amerika

Los Angeles, California (CNN) -- A 17-year-old boy arrested after a handgun in his backpack accidentally discharged and wounded two other high students Tuesday was able to bring his automatic pistol on campus apparently because the Los Angeles school does only random metal detector checks, police said.

The chief of Los Angeles Unified Schools District police, Steve Zipperman, said the district's policy calls for random screening with metal detectors, to be determined by each school's principal.
"It is a possibility that the student who walked on with that backpack was not checked," Zipperman told reporters.

The arrested student, a senior whom authorities didn't identify, entered a health class Tuesday morning and set his backpack on a desk, Los Angeles Police Deputy Chief Patrick Gannon said.
When the backpack landed on the desk, the automatic handgun discharged, firing a single round that struck a girl in the temple and a boy in the neck, Zipperman said.

The student then fled, prompting a police search, Gannon said. Police were told the boy went to another classroom, and he was taken into custody about two hours after the shooting, Zipperman said.

Sumber: CNN news 

Agaknya pelajar tu bawa pistol ke sekolah hanya sebagai tujuan keselamatan. Tapi ini lah yang dikatakan malang tidak berbau. Macam mana pulak dia boleh terlepas dari pemeriksaan keselamatan dari pihak sekolah tu ya? kata ada alat untuk mengesan logam, tapi budak ni boleh lepas. Buat kerja sambil lewa la tu. Walau pun US merupakan sebuah negara maju yang mempunyai tahap keselamatan yang tinggi, memang ada logiknya kenapa rakyat di negara itu perlu lebih berhati-hati apa lagi bila perkara sedemikian sering berlaku. Kes yang disengaja kan pun pernah gak berlaku. Kes yang tak disengajakan pun berlaku jugak. Ish..ish..ish.bukan kat US saja, tapi rakyat di seluruh dunia kena mengambil iktibar dari kejadian seumpama ini...huhu..

Isnin, 17 Januari 2011

Muka Menyerupai Jesus Christ Di Batang Pokok

Posting ini memerlukan budi bicara anda sendiri untuk membacanya dan ianya tidak memihak kepada sesiapa. Baru-baru ini, satu kejadian telah berlaku di Tamparuli, Sabah. Gambar-gambar yang terdapat di bawah menunjukkan gambaran lanjut mengenai 'keajaiban' tersebut.


Semalam, tempat ini dikerumuni oleh masyarakat setempat untuk melihat dari dekat. 'Muka' tersebut wujud di permukaan sepohon pokok tarap yang sudah mati. Dikatakan bahawa muka pada pokok itu jika disentuh adalah halus dan tidak seperti kulit pokok. Adakah ini benar-benar satu keajaiban baru? Tuhan saja yang tahu. Saya sendiri tinggal di kawasan ini dan baru semalam menerima berita sedemikian. Jika ada masa nanti mungkin saya juga nak pergi lihat sendiri pokok tersebut. Itupun kalau belum ditebang. Gambar-gambar di atas telah diambil oleh salah seorang sahabat saya yang mengunjungi tempat itu semalam dan kemudian diupload kat Facebook.

Teresa Scanlan Pemenang Ratu Amerika Paling Muda

TERESA Scanlan (kanan) terkejut sebaik diumum pemenang Ratu Amerika 2011.

Pemenang paling muda sejak sembilan dekad pertandingan dianjurkan 

LAS VEGAS: Teresa Scanlan, 17, dari Nebraska, dinobat sebagai Ratu Amerika semalam, sekali gus muncul pemenang paling muda dalam sejarah sembilan dekad pertandingan berkenaan.
Scanlan menarik perhatian juri dengan memakai gaun petang putih dan menunjukkan bakat dengan bermain piano lagu White Water Chopped Sticks dalam pertandingan bakat.
Ketika pusingan akhir, beliau ditanya mengenai maklumat rahsia kerajaan yang dibocorkan melalui laman web WikiLeaks dan sama ada keselamatan Amerika Syarikat atau hak penduduk untuk mengetahui maklumat sensitif adalah lebih penting. 

Scanlan melihat kebocoran itu sebagai satu risikan dan berkata: “Apabila ia membabitkan keselamatan negara, kita perlu fokus terhadap keselamatan dulu kemudian baru hak rakyat untuk mengetahui. Kita tidak boleh biarkan perkara seperti itu berlaku dan ia perlu dikendalikan dengan sebaiknya.” 

Tempat kedua adalah Ratu Arkansas, Alyse Eady. 

Antara peserta yang bertanding ialah Ratu Delaware, Kayla Martell, yang menempatkan diri sehingga ke peringkat separuh akhir. Martell mengalami sejenis penyakit, alopecia areata, yang menyebabkan beliau kehilangan semua rambutnya ketika berusia 10 tahun. Beliau menyertai pertandingan itu dengan mengenakan rambut palsu. 
Tahun ini adalah ulang tahun ke-90 Ratu Amerika Syarikat. 


Baca Lebih Lanjut di Berita Harian

Hebat! memang hebat si Teresa ni..umur baru 17 tahun dah menang Miss American..lepas ni target untuk jadi Miss World pula ya..memang tidak dapat dinafikan bahawa dia memang cantik. Bukan itu sahaja, dia juga berbakat bermain pinano dan bijak berkata-kata. Pakej lengkap untuk jadi Datin!! hehe..gurau je..teringat pula saya dengan pertandingan Unduk Ngadau yang wajib diadakan sempena perayaan Pesta Menuai atau Kaamatan kat Sabah ni. Pemenang tahun lalu memang unik namanya "Crystal Eve Huminodun" yang berasal dari Tanjung Aru..nama "Huminodun" tu yang unik dan penuh ironinya dengan pertandingan ni. Tahun ni terfikir juga nak ikut tapi pakej tak der..macam mana mau ikut kalau "buruyut" besar..adeh!! sob sob!

Irwansyah Dah Kawin Rupanya

JAKARTA - Penyanyi yang terkenal dengan lagu Pencinta Wanita, Irwansyah, 25, berkahwin dengan artis Zaskia Sungkar, 21, kelmarin, lapor sebuah akhbar semalam. Menurut akhbar Jawa Pos, Irwansyah melafazkan akad nikah di Masjid Al-Bina, Senayan Jakarta. Penyanyi itu berkata, dia berasa gementar sebelum majlis akad nikah.
"Takut salah ucap," katanya.
Namun, selepas selesai majlis itu, akhbar KOMPAS.com melaporkan isterinya, Zaskia berkata, mereka akan berusaha untuk mendapatkan anak secepat mungkin. Menurut Zaskia, dia tidak mahu menggunakan alasan sibuk berlakon sinetron untuk menangguhkan usaha bagi mendapatkan cahaya mata. - Agensi
Sumber: Kosmo
Ayoyoyoyo!! penyanyi dan pelakon pujaan ku dah kahwin rupanya..sekalung ucapan tahniah kepada Irwansyah dan Zaskia ya..didoakan supaya kehidupan rumah tangga korang baik-baik belaka dan akan mendapat anak ramai yang hensem dan cantik kelak. Walaupun Irwansyah dah kawin, para peminat jangan la lari ya, sokong dari belakang. Ingat lagi tak macam mana kita tergila-gila dengan lagunya Pencinta Wanita dan My Heart tu dulu? hah! macam tu juga la kuatnya sokongan pada dia kelak. Huhu..suka dengan lakonan Irwansyah dengan Agnes Monica dulu...jom menyanyi "aku memang pencinta lelaki, tapi ku bukan GRO, yang setia pada sejuta pelanggan, ku hanya mencintai diaaaa"..lalala

Ahad, 16 Januari 2011

Kisah Getahwan Di Sabah

KENINGAU: Getahwan adalah perkataan yang sinonim dengan golongan penoreh getah di kawasan pedalaman, yang bermaksud ‘orang-orang yang berduit’.
Getahwan juga merujuk kepada status penoreh getah yang meraih kemewahan melalui getah yang harganya melambung naik sejak setahun yang lalu.
“Penoreh getah di pedalaman memperolehi pendapatan di antaraRM1,500 hingga RM15,000 sebulan, dan saya amat berbangga dengan perkembangan ini,” dedah Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Hj. Sairin Hj. Karno.

Sairin berkata, kuasa beli di kalangan rakyat pedalaman semakin aktif ekoran daripada kenaikan harga getah yang melambung tinggi sejak setahun yang lalu.
Harga getah kepingan (basah) berharga RM7.05 sen sekilogram atau RM7,050 setan, iaitu mengalami kenaikan sehingga 85 peratus secara agresif sejak setahun yang lalu.
Ini bermakna kata Sairin, penduduk yang mempunyai keluasan kebun sebanyak 5 ekar, berjaya melepasi cengkaman kemiskinan.

Berita Penuh di New Sabah Times

Siapa getahwan tu?? Para penoreh getah sekarang ni memang dikira sedang berada dalam 'Cloud 9'..harga getah melambung tinggi mencanak-canak. Ada sorang ni, kisah benar ya, dia bukan lah penoreh getah tapi hanya bertugas sebagai seorang kerani di Pejabat Lembaga Tabung Getah, Sabah..pendapatannya sebulan adalah sebanyak <>RM15,000..fuyooo!! dari mana datangnya? sebenarnya beberapa tahun lalu, dia ni terlibat dalam menguruskan hal-hal penanaman getah secara berkelompok. Masa tu, dia ada banyak menanam pokok getah di kawasan tanah miliknya. Bukan setakat sehektar dua, malah berpuluh-puluh hektar. Bukan ekar tau. So sekarang ni, dia hanya menyewakan ladang-ladang getah itu. Sebulan dia mendapat lebih kurang 1/4 daripada hasil getah tersebut. Dari situ saja dia dah boleh dapat sehingga RM15,000 sebulan..wah! ni lah salah seorang yang dipanggil sebagai getahwan..

Lagi sorang, dia ni bekas guru besar (nama dirahsiahkan)..kebun getahnya memang sangat luas la. Mereka satu family tu bergotong royong menoreh tiap-tiap hari..sebulan mereka boleh dapat sehingga RM40,000..haih! telan air liur je la saya tengok mereka ni..huhu

Ada juga sorang tu (nama dirahsiahkan), kerja memang menoreh dari dulu. Dia ni low profail je. Dia hanya tinggal di rumah papan yang usang, makanan tiap-tiap hari berlauk kan ikan masin, baju pun jarang beli. Tapi duit kat bank hampir juta. Sampai anak-anaknya yang kerja kat KL pun berkeras nak suruh bapak dorang ni buat rumah banglo besar. Bila dah buat banglo tu barulah anak-anak dia ni nak balik..huhu..ada juga macam tu ya..

Anyway, walaupun sekarang ni harga getah naik, tapi harga barang pun naik jugak. Nak beli bawang pun payah. Bawang dah mencecah RM20 sekilo kat Sabah. Apa kes macam ni? belum lagi campur dengan harga minyak masak, santan, limau..dan macam-macam la. Apa pun kena jimat cermat juga.  Jangan pergi kasi 'boduk montoku' atau beli 'sigup'...yang langsung tak berfaedah tu..korang google la apa kah bendanya tu ya..

Kes Buang Bayi Di Sabah Makin Menjadi-jadi

Kota Kinabalu: Police recovered a four to five-month old foetus that was kept in a plastic container and buried in front of a house at Taman Che Mei in Lido, Penampang, Thursday.
The foetus was found wrapped in a bright cloth inside the container in the 1.40pm incident.
Read More at Daily Express
Laa..makin menjadi-jadi rupanya kes buang bayi atau pengguguran kat Sabah ni. Bila baca dan lihat gambar fetus kat atas ni rasa macam manusia ni dah tak macam manusia lagi. Tak tahu la ini angkara siapa. Kalau fetus tu dah berusia lima bulan, memang lengkap dah ciri-ciri tubuh manusianya itu. Kenapa terjadi macam ni ya? Mungkin fetus itu digugurkan secara sengaja dan mereka yang tidak bertanggungjawab terus saja tanam jasadnya secara sembunyi-sembunyi. Tapi tengok lah apa yang terjadi, sesuatu yang salah itu tidak akan kekal lama walaupun berusaha untuk menyembunyikannya..insaflah..

Sabtu, 15 Januari 2011

Bagaimana nak simpan dan buat duit

Masalah kewangan yang dihadapi oleh kebanyakan orang sekarang ialah mereka tidak menerima pendapatan yang cukup untuk memenuhi keperluan dan keinginan dalam kehidupan. Manusia secara semula jadinya akan membeli apa sahaja yang mereka mahu walaupun ianya memakan perbelanjaan yang melebihi daripada kemampuan mereka. Walaupun manusia tahu bahawa mereka tidak mampu memilikinya, mereka akan tetap berusaha untuk mendapatkannya. Tidak dapat dinafikan juga bahawa terdapat individu yang mandiri dalam mengurus kewangan mereka. Namun demikian, sebijak manapun seseorang itu dalam mengurus kewangannya, mereka tidak boleh lari daripada hutang. Rasanya, penyelesaian kepada masalah wang yang dihadapi oleh kebanyakan orang boleh diatasi sekiranya mereka diajar tentang bagaimana nak mencari duit saku tambahan dan kemudiannya mengajar mereka bagaimana nak buat bajet seimbang dan seterusnya bagaimana nak menyimpan. Bukan sahaja masyarakat kita yang mempunyai sikap suka berbelanja malah ianya adalah satu sikap universal yang dimiliki oleh masyarakat secara global.

Kita tidak tahu bagaimana setiap individu berfikir mengenai perkara ini. Seseorang yang bekerja dari jam8.00 pagi hingga jam5.00 petang biasanya berpendapatan sekitar RM3000 sebulan. Ada antara kita juga yang tidak mahu tersepit dalam dunia pekerjaan yang sama sepanjang hayat. Tiap-tiap hari asyik telan air liur bos, asyik menjeruk rasa dengan rakan setugas, bangun awal tiap-tiap hari, dan sentiasa berada dalam keresahan takut dibuang kerja. Memang tidak dapat dinafikan juga bahawa terdapat orang-orang yang mampu memperoleh pendaptan sehingga RM10k sebulan tanpa melakukan tugas-tugas sebagaimana yang biasa dilakukan oleh pekerja biasa. Mungkin blogging? entahlah..nuffnang pun baru RM**.**..huhu

Apabila merasa muak atau bosan dengan pekerjaan makan gaji, mungkin dah ada niat di hati tu untuk mencari karier baru yang lebih menyeronokkan dan yang paling penting, lebih menguntungkan. Pekerjaan apakah itu? Hmm..rasanya di dunia ini tiada cara terpantas atau ter'magic' untuk kaya dengan cepat. Lain lah kalau kena loteri 1 juta atau rompak bank atau jual dadah..ni memang cepat kaya kalau berjaya. Kalau gagal?? tali gantung menunggu. Belum lagi campur dengan balasan di dunia akhirat kelak. Kena fikir banyak-banyak dulu sebelum beralih karier. Kalau nak sangat 'untung besar-untung besar' tiap hari, pergilah berguru dengan pakar-pakar perniagaan sebab kata orang 90% rezeki tu datangnya daripada perniagaan. Rasanya memang betul tu. Tapi perniagaan apa nak buat yer? internet? huh!! buat je la apa-apa perniagaan. Yang penting usaha dan semangat tu yang kena kuat. 

Kalau ada sesiapa tu yang gatai nak mulakan 'self-employment' tu, ni hah!! tips tuk korang:-
1st: kena fikir masak-masak sebelum anda benar-benar nak mulakan self-employment
2nd: tentukan perniagaan apa yang hendak diceburi atau perniagaan apa yang anda rasa anda arif dengannya
3rd: kalau kekurangan modal tu, boleh lah mula dengan menyertai mana-mana program affiliate dulu..apa tu? pergi la google kan. tapi pastikan produk tu adalah produk yang korang minat. Contohnya, anda bermimpi nak bukak kedai photografi, so cari lah program affiliate yang berkaitan dengan fotografi. Anda suka, anda minat, enjoy buat kerja.
4th: buat kajian, buat kajian, dan buat kajian mengenai market anda. Tu pasal kena berguru dengan otai dulu.
5th: EXECUTE!!..dah ada matlamat, apa tunggu lagi, DO IT!!

'If you save money, the money will save you'

Tertembak Rakan Sendiri

SIPITANG: Seorang lelaki tempatan berusia 36 tahun dari Kampung Pantai di sini, maut selepas rakannya menembak mangsa tanpa sengaja semasa mereka keluar berburu petang Selasa lalu. Kejadian itu berlaku di kawasan Kem 20 hutan perladangan Sabah Forest Industries (SFI). 75 Kilometer dari Sipitang kira-kira pukul 5.30 petang selasa lalu.
Ketua Polis Daerah Sipitang, DSP Jamaludin Ali dalam sidang medianya mengesahkan kejadian itu berkata, sebelum tragedi itu dua rakan yang masuk ke hutan untuk tujuan berburu telah berpecah haluan, bagaimanapun setelah beberapa lama masuk ke dalam hutan, suspek telah melepaskan tembakan ke atas mangsa kerana menyangka ia adalah kelibat binatang buruan.
“Mangsa yang disangka rusa itu telah terkena tembakan di bahagian atas lengan dan hadapan perut menyebabkan dia kehilangan banyak darah dan mangsa mati di tempat kejadian,” katanya.
Beliau berkata rakan yang tertembak mangsa telah datang sendiri ke Balai Polis kira-kira jam 12 tengah malam untuk memaklumkan kejadian itu.

Baca selanjutnya di New Sabah Times

Waduh...ni lagi kes terbaru pasal kawan tembak kawan. Bukan tembak pasal mereka ni berdendam tapi kerana silap tembak. Disangka rusa tapi rupanya manusia. Dulu pun pernah jugak kes seumpama ni berlaku kat Kota Belud, Sabah. Itu pun hampir sama je jalan ceritanya. Saya pun terfikir, kalau saya ni masuk hutan waktu malam, adakah saya kelihatan seperti seekor rusa? Hmmm...pemburu pun tak tahu membezakan mana satu rusa, mana satu manusia ya..lagi satu, ada lesen ke tu? Kalau guna senapang patah buatan sendiri atau lebih dikenali sebagai 'bakakuk', confirm tak der lesen. Habislah!!!


Tangan Putus Selepas Masuk Mesin Penggiling Daging

mangsa sedang dibawa ke dalam ambulan
Kota Kinabalu: A 14-year-old employee of an eatery chain below the former Stamford College premises lost his right hand to a meat grinder, Thursday.The local victim known as Amrin was grinding meat at the eatery when his hand was sucked into the grinder. The Fire and Rescue Department received a distress call at 8.23pm.Firemen tried to open the grinder and free the boy's hand but gave up 10 minutes later and called the ambulance.The ambulance rushed him to hospital but failed to save his hand as it was badly damaged.The boy, who is staying in Segama, was believed to have used his hand, instead of a chopstick, to push the meat into the grinder when the incident occurred.
Eee..ngerinya bila tengok gambar kat atas tu. Ni la akibatnya bila tidak mematuhi peraturan keselamatan di tempat kerja.  Ia akan mengundang padah. Akhirnya pekerja itu yang merana sendiri dan yang paling pening kepala ialah Safety n Health Manager mereka. Nak cakap macam mana dengan bos ni nanti ya?? adoi..harap kejadian seumpama ni menjadi pengajaran kepada kita semua agar sentiasa mematuhi peraturan. Bukan sahaja di tempat kerja malah di tempat-tempat lain juga. Kesian mangsa tu..kan dah hilang tangan. Umur baru je 14 tahun..

Jumaat, 14 Januari 2011

Lagi Kemalangan Bas Ekspress

Banyak sangat kemalangan yang masuk berita sejak akhir-akhir ni yer..belum lagi campur dengan yang tak masuk berita..Lagi ngeri kalau ianya melibatkan nyawa. Ni yang buat saya gentar skit nak naik bas besar-besar..baru dengar berita macam ni pun dah meremang bulu roma..

KINABATANGAN : Lima penumpang mengalami kecederaan ringan apabila sebuah bas ekspres terbabas dari jalan raya dekat KM100Jalan Sandakan-Lahad Datu pada Rabu.
Bas itu yang membawa 28 penumpang sedang dalam perjalanan ke Tawau dari Kota Kinabalu apabila kejadian itu berlaku akibat jalan licin kira-kira jam 1 petang.
Mangsa-mangsa yang cedera dikejarkan ke hospital oleh kenderaan yang melalui jalan itu ke hospital daerah dan mereka hanya diberikan rawatan sebagai pesakit luar. Penumpang yang lain tidak mengalami kecederaan.

Berita penuh di New Sabah Times

Khamis, 13 Januari 2011

Siapa Yang Malas Belajar tu??

Coloring book downloads
Banyak sangat benda nak belajar ni..cuba fikirkan tentang berapa banyak subjek berbeza yang perlu dipelajari dan dikaji melalui buku-buku di dalam perpustakaan contohnya. Anda boleh mula untuk membaca buku pada hari ini, besok, atau tahun-tahun seterusnya. Atau pertimbangkan berapa banyak yang boleh anda pelajari tentang sesuatu yang sangat mudah seperti mempelajari apa-apa tentang bunga. Banyak buku yang telah ditulis dan banyak laman web telah tercipta yang hanya berkisar tentang bunga.Terdapat sesuatu yang kompleks tentang bunga dan memerlukan masa yang lama untuk mempelajarinya. Lebih lama daripada apa yang kita fikirkan sebenarnya. Tak kira kita ini baru berusia belasan tahun atau pun sudah berusia 100 tahun, meneruskan pembelajaran adalah penting dalam kehidupan.

Meneruskan pembelajaran bukan hanya bermaksud bahawa kita memasuki kolej selepas tamat sekolah menengah atau mengambil ijazah lanjutan. Secara asasnya, melanjutkan pelajaran bermaksud meneruskan pendidikan. Ia berlaku apabila kita menjadi ragu-ragu atau ingin tahu tentang apa yang berlaku di sekeliling kita, orang lain, dan dunia ini. Apabila kita mempunyai perasaan ingin tahu tentang sesuatu perkara, ia akan mendorong kita untuk mempelajari tentangnya. Kita akan menjadi 'lifelong learner' yang tidak pernah puas dengan jumlah ilmu pengetahuan yang kita ada sekarang dan sentiasa ingin tahu tentang sesuatu yang baru.

Bila berfikir tentang cara-cara untuk menjadikan perkara ini sebagai sesuatu yang konsisten dalam kehidupan, persoalan pertama yang biasanya timbul ialah apakah perkara yang kita ingin tahu itu? adakah perkara itu merupakan sesuatu yang kita selalu tertanya-tanya akannya?  mungkin kita nak tahu sejarah bagaimana kereta tercipta atau hairan kenapa lampu itu boleh menyala. Benarkan diri kita untuk bertanya bagaimana segala sesuatu itu berlaku tetapi jangan biarkan diri daripada terus tertanya-tanya. Cari lah jawapan. 

Apapun maksud 'meneruskan pelajaran' di dalam kehidupan kita, lakukanlah apa yang patut. Anda tidak akan rugi jika menjadikannya sebagai 'priority' untuk terus belajar. Bak kata orang putih "Just Do It"..Tetapi harus diingat, apabila ilmu di otak tu dah banyak, jangan pula disalahgunakan. Bila dah mahir tahap profesor dalam ilmu kimia tu, jangan pulak pergi buat bom nuklear. Yang buat bom nuklear ni bukan orang bodoh tau..saya sendiri pun tertanya juga kenapa orang cipta bom nuklear ni..sama-sama lah direnungkan..tepuk dada tanya selera..

5 Cara Pantas untuk mengurangkan stress

Bagaimanakah anda bertindakbalas apabila sesuatu yg dirancangkan itu gagal? Tumbuk kepala orang ke? hentak kepala ke? sumbat kepala ke dalam bantal ke? resah atau tekanan sememangnya akan membuat kita kurang  selesa dan merasakan dunia ini kejam..hmm..betul ke? Secara amnya,  personaliti seseorang itu lah yang akan menentukan bagaimana kita berurusan dengan stress dalam kehidupan. Di sini, terdapat beberapa cara  yang boleh kita praktikkan dalam usaha mengawal stress:

1. Tidur Secukupnya. Secara purata, kita biasanya menggunakan sekitar 6 jam waktu tidur dalam sehari. Tetapi pakar mengatakan bahawa kita memerlukan sekurang-kurangkan 8 jam. Bukan sahaja untuk merehatkan badan kita tetapi untuk 'rejuvenate' minda kita juga. Elakkan dariapada menggunakan bilik tidur sebagai tempat untuk menyiapkan tugas pejabat atau menonton televisyen. Jadikan lah bilik tidur sebagai syurga untuk anda melepasakan penat dan lelah selepas seharian bekerja.

2. Kuatkan Kepercayaan. Berdoalah mengikut kepercayaan anda apabila berada dalam tekanan masalah. Dengan ini anda akan mendapat ketenangan apa lagi jika masalah tersebut merupakan sesuatau yang berada di luar kawalan anda. Kajian menunjukkan bahawa individu yang mempunyai kepercayaan tinggi dalam agamanya mempunyai tekanan darah yang rendah. Jadilah seorang yang pemaaf kerana dendam dalam hati  boleh memberi kesan kepada kesihatan. Percayalah.

3. Tutup Hp anda. Kemudahan dan kelebihan telefon bimbit dalam kehidupan kita sebenarnya merupakan satu 'pedang dua mata'. Kita terlalu bergantung kepadanya sehingga tidak boleh hidup tanpa benda ini. Ia telah menambahkan 'accessibility' kita. Bukan sahaja orang tersayang yang boleh menghubungi kita malah orang dari tempat kerja juga. Contoh nya bos anda. Bila fikir tentang bos, kebanyakan kita akan merasa tertekan. Oleh itu, hadkan waktu bila anda boleh dan tidak boleh dihubungi. 'Your time is yours'.

4. Pergilah Bercuti. Ia tak semestinya sebuah percutian mewah. Cukuplah sekadar sehari di tepi pantai, atau sepetang di taman yang indah. Pergi lah ke tempat-tempat di mana anda boleh menenangkan fikiran jauh daripada kesibukan tugas, bil, atau apa-apa sahaja yang membuat anda tension. Penting untuk mengambil masa anda sendiri. Anda akan merasakan sesuatu yang lebih baik dalam diri dengan kesegaran yang baru.

5. Perlakukan Diri Anda. Daftarkan diri ke kelas yoga di pusat-pusat gimnasium yang terdekat. Anda akan lebih relaks selepas satu sesi. Rawatan spa juga salah satu cara terbaik untuk 'recharge' tenaga dan fikiran kita. Cubalah.

Stress adalah sesuatu yang sukar dihindari. Tetapi apa yang kita lakukan mengenainya adalah terpulang kepada diri kita sendiri. Buatlah eksperimen dengan melakukan perkara-perkara yang dicadangkan di atas dan anda lihatlah sendiri mana yang paling berkesan untuk anda. Atau adakah anda mempunyai cara tersendiri untuk mengawal tekanan??